допоміжні матеріали до підсумкового уроку "Вплив фізики на НТП"

Про матеріал
Матеріали про розвиток фізичної науки в період ІІ Світової війни. Можна використовувати під час інтегрованих уроків або підсумкових занять
Перегляд файлу

Вітчизняна фізична наука в роки ІІ світової війни

 

Інститут будівельної механіки виконував завдання командування військово –повітряних сил. На оборонні програми працювали 8 лабораторій  Харківського фізико- технічного інституту АН УРСР. Вони розробляли військові прилади для авіації, радіолокації та пеленгації.

 

У 1938 році в Харкові вперше у світі було створено трикоординатний імпульсний радіолокатор із довжиною хвилі 64 см, який за безпосередньою участю Семена Яковича Брауде пройшов успішну бойову перевірку на початку Великої Вітчизняної війни.

Евакуйований із Харкова унікальний радіолокатор під особистим керівництвом С.Брауде включили в систему протиповітряної оборони Москви. Він не лише став завчасно сповіщати про наближення повітряного противника, а й невдовзі зміг видавати точні цілевказівки для вогню зенітної артилерії.

Дружина Семена Яковича Надія Михайлівна згадувала: «За їхніми розповідями, вони буквально стрибали з радості, обіймалися від щастя, коли переконалися, що з допомогою їхньої апаратури глухої ночі, без прожекторів, «наосліп» було збито перший німецький бомбардувальник.

 

Головний інженер Реактивного інституту, українець Андрій Костиков, займався розробкою та

випробуванням реактивних снарядів та установок для їх пуску з землі та літаків, установок залпового вогню, що встановлено на автомобілях БМ-13 (УЗВ) «Катюша»

 

Інститутом електрозварювання АН УРСР на чолі з відомим Євгеном Патоном у 1941-1943 рр.

розроблена технологія зварювання спеціальних сталей. В оборонну промисловість запроваджено обладнання і технологія автоматичного зварювання під флюсом танків, бомб. Автомати швидкісного зварювання дозволили знизити затрати на виготовлення танка «Т-34» у 8 разів  та використовувати працю жінок та підлітків. Завдяки цьому радянська танкова промисловість випустила 102 тисячі танків проти 49 тис Німеччини.

1

 

 

У роки Другої світової війни А.П. Александров керував працями по захисту кораблів від магнітних мін і торпед, разом з Ігорем Курчатовим винайшов метод протимінного захисту, завдяки чому під час війни жодний корабель військово-морського флоту Севастополя, споряджений цією захисною системою, не загинув від магнітних мін.

З 1943 року брав участь у створенні атомної зброї.

 

17 липня 1944 року з ініціативи Олександра Яковича

Орлова засновано Головну астрономічну обсерваторію НАНУ

 

Велику роль у мобілізації і піднятті бойового духу населення на боротьбу з фашизмом справляло радіо. Воно ставало джерелом достовірної інформації  на фронтах для громадян, що мешкали на окупованих територіях. У листопаді 1941 р. почали роботу українські радіостанції ім. Т.Г.Шевченка в Саратові та «Радянська Україна» в Москві. У 1942 почала свою роботу радіостанція «Партизанка». 1травня 1943 року у прифронтовій смузі стала працювати пересувна радіостанція «Дніпро», розміщувалася вона у 10 залізничних вагонах. Позивним радіостанції була мелодія пісні на слова Т.Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий». Базувалася у Харкові та Києві. Цікаво, що за рішенням Проводу ОУН на Волині з вересня 1943 до осені 1944 працювала підпільна радіостанція українських націоналістів «Самостійна Україна.» Вона вела передачі українською, російською, англійською та французькою мовами.

 

Щоб зафіксувати процедуру підписання Акта про повну і беззастережну  капітуляцію фашистської Німеччини був розроблений спеціальний метод запису. Вузлом радіозв’язку в Карлсхорсті – передмісті Берліна, через який йшла інформація на Москву і Париж, командував випускник Одеського інституту інженерів зв’язку Молдованов.  У 0.45 був підписаний акт, а у 0210 про це почув весь Радянський народ.

 

2

 

pdf
До підручника
Фізика 9 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
Додано
13 березня 2019
Переглядів
611
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку