Доповідь на тему: "Небезпечні он-лайн ігри"

Про матеріал

Доповідь на тему: «Небезпечні он-лайн ігри».

Важливо розуміти, що сучасні підлітки відрізняються від попередніх поколінь - вони з народження оточені інформаційними технологіями і функціонують як в реальному світі, так і в кіберпросторі. При цьому дуже часто їхнє життя в інтернеті є більш насиченим, успішним і яскравим, ніж в реальності. Тут більше друзів, є можливість в будь-який час поспілкуватися з іншими, викласти фотографії, які покажуть, що його життя - яскраве, красиве і забезпечене. Якщо дитина є аутсайдером в реальному житті, то в соціальних мережах вона легко може створити для себе нове успішне життя.


Перегляд файлу

Доповідь на тему: «Небезпечні он-лайн ігри»

 

« Синій кит»," Тихий будинок "," Море китів "- .. Онлайн-ігри, які доводять підлітків до суїциду, добралися і до України. Гра починається, коли дитина добровільно вступає в якусь інтернет-спільноту.  Куратори пропонують їй виконувати завдання (наприклад, зробити порізи на своєму тілі) і надати докази у вигляді фото- або відео. І хоча відмова від виконання дій на початкових етапах гри загрожує тільки виключенням з неї, то до її кінця куратори вже не дають кинути гру, погрожуючи самій дитині і членам її сім'ї. Тривалість проходження гри в середньому - 50 днів, а кінцевий результат - самогубство. Підліток який бере участь в такій грі ретельно приховує дії від оточуючих, тому батьки не завжди встигають помітити, що з їхньою дитиною щось не так.

Чому підлітків приваблює "Синій кит"

Перш за все, варто розуміти хто ж такий підліток. Підліток - це людина, яка тільки починає "відкривати" себе. Саме в цьому віці формується оцінка себе собою (а не батьками і вчителями як раніше), багато знань про себе змінюються (НЕ я "хороший", тому, що мама сказала, а я "хороший" тому, що роблю це і це).

Для побудови "картини" себе підлітку важлива реакція його однолітків, а от дорослі втрачають свій авторитет, оскільки продовжують вважати його дитиною. Розмови ж по душам часто не виходить - батьки звертають увагу на другорядні питання (чи добре їсть, тепло одягнений, які оцінки в школі). А ось спілкування з друзями - зовсім інша справа - адже вони переживають такі ж проблеми.

Не варто забувати, що у підлітків відбувається гормональна перебудова організму, через що їх емоційний фон є нестабільним. Їм може бути сумно або радісно без особливих причин, що, звичайно, їх лякає. Прагнучи позбутися від цього, дитина може вступати в контакти з абсолютно різними людьми і робити іноді дивні речі. Це - своєрідний крик про допомогу.

Важливо розуміти, що сучасні підлітки відрізняються від попередніх поколінь - вони з народження оточені інформаційними технологіями і функціонують як в реальному світі, так і в кіберпросторі. При цьому дуже часто їхнє життя в інтернеті є більш насиченим, успішним і яскравим, ніж в реальності. Тут більше друзів, є можливість в будь-який час поспілкуватися з іншими, викласти фотографії, які покажуть, що його життя - яскраве, красиве і забезпечене. Якщо дитина є аутсайдером в реальному житті, то в соціальних мережах вона легко може створити для себе нове успішне життя.

Ігри типу "Синій кит" здатні задовольнити безліч дитячих потреб. Головною з них, звичайно, є увага з боку однолітків. Не вміючи розбиратися в своєму внутрішньому світі, підліток часто переймає зовнішні атрибути, характерні для групи його друзів. Таким чином формуються підліткові субкультури. І якщо раніше популярність можна було заробити, особливо одягнувшись, зробивши щось особливе, то зараз багато дітей її отримують онлайн - ведуть свої блоги, огляди на Youtube, виставляють фото в Instagram і т.д.

Підштовхує до участі в подібних іграх і кіно. Останнім часом з'явилося дуже багато фільмів про підлітків, які беруть участь в іграх на виживання (наприклад, "Голодні ігри" і "Лабіринт").

Ще однією причиною участі в таких іграх для дитини є привернення уваги батьків. Адже якщо дорослі дізнаються про небезпеку, яка загрожує їх чаду, вони зрозуміють глибину його переживань, відчують провину, звернуть увагу і проявлять любов.

З отриманням любові і уваги пов'язана вся тема підліткових суїцидів. Дитяча картина своєї смерті часто пов'язана з фантазією про те, як будуть відбуватися похорони (гарне тіло, квіти, навколишні в траурному одязі, сумують, відчувають провину за те, що не "долюбив" і т.д.). У таких фантазіях дитина прагне отримати те, чого йому не вистачає в реальному світі. Оскільки зазвичай до підліткового віку дитина не часто бачить смерть, вона не боїться її.

Підлітковий суїцид не є бажанням померти. Це, скоріше, можливість піти від проблем, які виникають у дитини в зв'язку з набуттям нового соціального статусу (нещасна любов, неприйняття оточуючими, невміння вибудовувати відносини і т.д.). Самогубство може бути також проявом аутоагресії - якщо дитина не справляється зі своїми проблемами і з якихось причин не може проявити агресію зовні, то вона направляє її на себе. До суїциду може штовхнути і усвідомлення ним того, що він не такий, яким його хочуть бачити оточуючі (попросту кажучи - не ідеальний).

Однак суїцид як виконання завдань в онлайн-грі відрізняється від звичайного тим, що підліток може і не відчувати негативних емоцій. Тому дорослим складніше розпізнати загрозу, що насувається. Щоб допомогти дитині не піддатися руйнівного впливу сторонніх, дорослий повинен уважно ставитися до її потреб. Важливо розуміти, що можна зробити для налагодження контакту з підлітком, а чого явно не варто робити.

 

Чого не варто робити батькам

1. Влаштовувати перевірки і огляди - дитина тільки закриється і навчиться краще приховувати свої дії. Підлітку потрібна своя територія, приватне життя. Онлайн-розмови - це саме інтимне, що може бути у нього. Вторгаючись в особистий простір дитини, дорослий виявляє свою неповагу і неприйняття підлітка як повноцінно функціонуючої людини.

2. Забороняти спілкування в соціальних мережах. Саме онлайн проходить значна частина життя дитини, і вона буде не готова з нею розлучитися. Щоб продовжити спілкування, підліток може потайки заходити в інтернет. Це привчить його обманювати. Якщо ж дитина дуже слухняна і не буде порушувати заборону - то розуміння, що віртуальне життя друзів проходить повз - зробить підлітка нещасним.

3. Лаяти дитину і кричати на неї. Краще викласти переживання спокійно, називаючи почуття і стани, що відчувають батьки. Це дозволить налагодити контакт, розібратися в ситуації і зрозуміти позицію дорослого.

4. Тиснути на підлітка. Не варто очікувати від дитини, що вона повинна відповідати очікуванням батьків. Важливо пояснити йому, що навіть якщо підліток не буде підходити під всі критерії успішної людини, батьки все одно люблять його і готові підтримати.

5. Порівнювати з іншими.  Це порушує самоідентичність підлітка (я не такий, як треба) і розвиває в ньому відчуття самотності, непотрібності і своєї неповноцінності.

6. Лякати невідомістю (фрази типу "тільки спробуй"). Незрозумілі покарання розвивають фантазії на тему "що ж це могло б бути". Такі фрази посилюють тривогу, що може стати для дитини нестерпним (і спровокувати небажані дії). Якщо ж після скоєння заборонених дій покарання дитини виявилося занадто незначним або й не було взагалі - то батьки втрачають авторитет.

7. Ігнорувати маніпулятивні фрази дитини на тему його смерті ( "краще б я помер ...", "що б ви сказали на моїх похоронах?" І т.д.). Дуже важливо щоб дорослі говорили про смерть з дитиною: про те, що вона може бути жахлива, некрасива, що чекає людину після неї (залежно від релігійної приналежності сім'ї). Така тема бесіди змусить задуматися про смерть і побачити її не тільки своїми очима. Звичайно, не варто з подібними розмовами перестаратися - вони налякають дитину.

 

Що можна робити батькам

1. Поговорити про подібні групи в інтернеті. Пояснити, що підлітками маніпулюють інші люди, які переслідують свої цілі. Проблеми дитини для кураторів гри не важливі.

2. Створити можливість для підлітка звернутися за допомогою. Важливо, щоб дитина розуміла, що є цілий ряд дорослих, які можуть допомогти їй - батьки, вчитель, шкільний психолог, працівник соціальної служби, телефон довіри або священик (якщо сім'я віруюча) і ін.

3. Не залишати дитину наодинці з її проблемами. Цікавлячись її життям, батьки показують свою любов і турботу. Обговорюючи ситуацію з дитиною, дорослий вчить дивитися на неї з різних сторін, що сприяє її ефективному вирішенню. Батьки вже були в підлітковому віці і мають досвід вирішення деяких труднощів. Але не варто перетворювати бесіду в монолог "А в наш час ...".

4. Описати свої почуття. Таким чином дорослий покаже, як йому важлива дитина і його внутрішній світ. Обмін емоціями дозволить встановити контакт і зорієнтуватися підлітку у виниклій ситуації.

5. ЗНАТИ цінності дитини. Для цього цілком достатньо просто поговорити про них. Можна розпитати дитину про те, що її хвилює, ким хоче стати, чого досягти і що б вона хотіла отримати в результаті вирішення своїх проблем.

6. Вміти попросити вибачення, якщо неправі. Цим дорослий покаже, що поважає почуття дитини, а також дає і йому право на помилку. Адже ідеальних людей немає.

Звичайно, інтереси підлітків змінюються досить швидко і увага до подібних онлайн-ігор незабаром спаде, але важливо пам'ятати, що участь батьків у житті своїх дітей може захистити їх від чималої кількості небезпек.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
6 березня 2018
Переглядів
1990
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку