Доповідь "Психологічні механізми прийняття рішень"

Про матеріал
Люди це не машини, у них є свої індивідуальні звички і вподобання, є емоції і бажання, і все це впливає на прийняття рішень, складає психологію прийняття рішень. Прийняття рішень - це процес аналізу інформації, результатом якого є рішення будь-яких завдання; інтегральний, багатоетапний процес регуляції діяльності, спрямованої на вибір найкращого варіанту подолання проблемної ситуації.
Перегляд файлу

image

image

Психологічні механізми прийняття рішень

Рішення - вольовий акт, внесення визначеності.

Приймати рішення - робити вибір однієї з альтернатив.

 

image

Прийняття рішень - це процес аналізу інформації, результатом якого є рішення будь-яких завдання; інтегральний, багатоетапний процес регуляції діяльності, спрямованої на вибір найкращого варіанту подолання проблемної ситуаці

Люди це не машини, у них є свої індивідуальні звички і вподобання, є емоції і бажання, і все це впливає на прийняття рішень, складає психологію прийняття рішень.

image
imageФактори, що впливають на стиль прийняття рішень


image

image


На  прийняття  рішень  впливають різні особистісні чинники:

imageimage раціональність - вимагає схильності людини до ретельного аналізу, розрахунку наслідків своїх подальших дій; є когнітивною характеристикою особистості, що зумовлює пріоритетні стратегії пошуку та вибору альтернатив, а саме прагнення особистості до максимального збору інформації, що допомагає збільшити рівень безпеки в процесі ухвалення багатоетапних рішень.

image готовність   до   ризику - передбачає налаштованість на апробацію різних шляхів досягнення мети та активні дії в ситуації недостатньої кількості інформації,

image інтуїтивність - що актуалізується в результаті отримання несвідомої інформації, пов'язаної з попереднім досвідом людини,

image внутрішня мотивація - причини, що спонукають людину до певної активності, не пов'язані із зовнішніми чинниками, а зумовлені насамперед зацікавленістю, цінністю для людини самого процесу діяльності,

image схильність до ризику – особистісна якість індивіда, пов'язана з такими рисами характеру, як потяг до незалежності, бажання домінувати, імпульсивність, прагнення досягти успіху.

Д.  Каннеман розглядав дві системи прийняття рішень:

перша передбачає активізацію

асоціативних

когнітивних процесів, що відбувається поза

imageimageконтролем свідомості, тобто уособлює в собі

інтуїтивні рішення

Раціональність та інтуїтивність утворюють єдиний    континуум    інтелектуально-емоційного  простору  особистості,  що наголошує   на   важливості   комбінації логічного  та  інтуїтивного  мислення  для ухвалення найбільш продуктивних рішень.

imageТеорія максимізації корисності (Дж. фон Неймана),  згідно  з  якою  рішення  приймаються задля  отримання  максимально  можливих переваг.  Теорія  максимізації  очікуваної корисності  наголошує,  що  людина  в ситуації  вибору  спрямована  на  прийняття найбільш  вигідного  для  себе  варіанту рішення. 

Концепція обмеженої оптимальності, що передбачає вибір найкращого варіанту дій в контексті наявності певного комплексу обмежень (S. Zilberstein, 1998).

Теорія обмеженої  раціональності,  у  межах  якої прийняття  рішень  відбувається  шляхом  знаходження альтернативи, що задовільняє певну кількість необхідних критеріїв.

imageВ контексті   раціоналістичної   парадигми особлива увага приділяється конструюванню моделей, що зумовлюють складні  вибори  у  випадку  наявності суперечливих цілей; аналізу чинників, що визначають вибір необхідної інформації та певних   мисленнєвих   операцій   для оптимального прийняття рішення.

image

image

image
image

На  етапі "контроль та оцінка ефективності подолання" результати діяльності  аналізуються  з  точки  зору  їх ефективності,  реалізованості  визначених цілей,  що  сприяє  накопиченню  досвіду прийняття  рішень,  підвищенню  рівня  їх продуктивності.

imageТаким чином, вирішення проблеми сприймається як надання переваги одній із запропонованих альтернатив в результаті їх В  стресовій  ситуації  суб'єкт  під  час прийняття    рішення    керується:    

1)   обізнаністю  щодо  серйозних  ризиків  та пов'язаними  з  ними  альтернативами; 

2)   надією  знайти  кращу  альтернативу; 

3)вірою  в  те,  що  той,  хто  ризикує,  має  у своєму  розпорядженні  достатню  кількість часу  для  пошуку  та  оцінки  альтернатив.

imageЯкщо в  момент прийняття рішення, суб’єкт знаходиться  в  ситуації  стресу,  у  його свідомості  відбувається    конфлікт    між  емоціями    та  мотивами:  пильність,  яка виступає основною обмежувальною силою в діяльності  людини, вступає у протиріччя з потребою в пізнанні й  толерантністю  до  невизначеності

Джерела:

Психологічний                        механізм

РІШЕНЬ:                   РАЦІОНАЛЬНІСТЬ                ЧИ            ІНТУІЦІЯ.                                               URL:.

imagehttps://snku.krok.edu.ua/index.php/vcheni-zapiski-universitetukrok/article/view/551

Вплив психологічних механізмів на прийняття рішень. URL:

https://studfile.net/preview/9842506/page:8/

ПСИХОЛОГІЧНА СИСТЕМА ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ У ПРОФЕСІЙНІЙ

ДІЯЛЬНОСТІ.                                                                                      URL:

http://dspace.pdpu.edu.ua/bitstream/123456789/14230/1/Zavalenko.pdf

.

pdf
Додав(-ла)
Флюнт Мар'яна
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
23 квітня
Переглядів
42
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку