Доповідь "Техніки позитивної психотерапії"

Про матеріал
Позитивний підхід в терапії має чіткий алгоритмом і дозволяє застосовувати різні техніки і методи, що включають і прийоми з суміжних напрямків. У матеріалах презентації висвітлено та описано пʼять рівнів техніки позитивної психотерапевтичної практики, охарактеризовано техніки та вправи позитивної психотерапії.
Перегляд файлу

image

image

image

image

image


Н. Пезешкіан виокремлює наступні функції історій:

Функція дзеркала. Образний світ історій дозволяє наблизити їх зміст до внутрішнього «Я» людини і полегшує ідентифікацію з ним. Людина може порівняти свої думки й переживання з тим, про що розповідається в цій історії, і сприйняти те, що в цейй час відповідає власним психічним структурам.

image Функція моделі. Історії – це за своєю сутністю моделі. Вони можуть відображати конфліктні ситуації і пропонувати можливі засоби їх вирішення або вказувати на наслідки окремих спроб розв’язання ситуації. Таким чином, вони допомагають вчитися за зразком моделі. При цьому моделі в історіях не є чимось застиглим. Вони надають можливість людині по-різному інтерпретувати зміст історії, подій, викладених у ній, зіставляти це з власною ситуацією.

imageФункція опосередкування. Учасники тренінгу деколи насилу розлучаються зі своїми життєвими принципами, духовними цінностями, індивідуальними міфами, незважаючи на те, що вони заважають їм конструктивно долати свої конфлікти. Подібно до того як той, хто не вміє плавати боїться відпустити рятувальний круг, людина боїться розлучитися зі звичними для неї засобами самодопомоги. Історія стає своєрідним захисним буфером, що дозволяє учасникам висловити свої думки через своє розуміння історії. 

Функції зберігання досвіду. Завдяки своїй образності, історії легко запам’ятовуються і, будучи пов’язаними з досвідом, допомагають зберігати його.

Функція – носій традицій. В історіях відображені культурні й сімейні традиції, традиції певної соціальної спільності й індивідуальні традиції як результат життєвого досвіду. У цьому сенсі історії спрямовують думку за межі індивідуального життєвого горизонту і передають далі естафету думкам, роздумам, асоціаціям.

image

image

САНОГЕННЕ МИСЛЕННЯ

imageВідмінне вправу для тих, хто любить кожну проблему роздувати до небес і бачити в усьому лише погане. Як його виконувати: як тільки трапляється будьякий конфлікт, створюється неприємна ситуація, в ній потрібно розглянути щось хороше. Іноді це буває неймовірно важко, але ефективність даного методу не змусить себе довго чекати. Причому це поширюється і на фізіологію. Наприклад, у вас прихопило серце. Здавалося б, який в цьому плюс? З точки зору позитивної психотерапії будь-який біль (і фізична, і психологічна) – це сигнал до того, щоб вжити своєчасних заходів для її лікування. Чим раніше це зробити, тим менше негативних наслідків для здоров’я буде в подальшому.

Найчастіше така вправа призначається іпохондрикам.


ІДЕАЛЬНИЙ ДЕНЬ

Дана вправа позитивні психотерапевти рекомендують виконувати по можливості раз в 1-2 тижні тим, хто незадоволений своїм життям, загруз в рутині, змушений постійно робити те, що треба, а не те, що він хоче. Воно також допомагає впоратися з депресією і внутрішніми комплексами.

imageimageЗавдання полягає в наступному. Скласти детальний план свого ідеального дня – так, як хотіли б провести його ви, без оглядки на чиясь думка і керуючись виключно своїми внутрішніми бажаннями. Але робити це потрібно максимально докладно, як якщо б ви складали розпорядок свого звичайного завтрашнього дня. Тобто потрібно вказати, що б ви хотіли з’їсти на сніданок, куди підете, кому зателефонуйте. Наступний крок, напевно, вже зрозумілий: проживіть цей день так, як ви його розписали, наскільки це можливо.

ПРИТЧІ

imageДля кожної життєвої ситуації у жителів Сходу є своя мудра притча, яка вчить, як правильно діяти в тому чи іншому конфлікті, хто насправді винен. Якби кожна подружня пара мала в своїй бібліотеці томик таких алегоричних історій, сварок було б набагато менше. Наприклад, типова ситуація для сучасної сім’ї: і дружина, і чоловік вважають, що обидва на 100% виконують покладені на них обов’язки. Перша варить борщ і виховує дітей, другий приносить гроші. Однак ніякої взаємодопомоги один одному вони не роблять. Тут як не можна до речі доведеться притча «Розподіл обов’язків», яка розповідає про те, що подібний стан справ призвело подружжя до того, що у них згорів будинок. Як використовувати дану техніку самостійно? У вік Інтернету навіть не доведеться купувати збірник притч. Зіткнулися з проблемною ситуацією – забиваєте її в пошуковий рядок (змінив хлопець, поширення чуток, погана мати, несправедливий начальник), а поруч – слово «притча». Ви здивуєтеся, скільки повчальних історій створив Схід на вашу тему. Читайте, виймайте урок і зцілює.

ПОЗИТИВНІ ІМЕНА І ЯРЛИКИ

Судячи з відгуків, вправа неймовірно ефективний, хоч і складне. Завдання полягає в тому, щоб прибрати зі свого оточення все мовні кліше з негативним емоційним забарвленням. Це повинно стосуватися і дрібниць, і більш значущих моментів.

imageОпрацювати доведеться багато нюансів: дивлячись в дзеркало, не можна називати себе старою і товстої – тільки мудрою і апетитною; начальник – НЕ хам і самодур, а людина з досить складним, але зате оригінальним характером; і ніяке у вас не слабке его – просто сильне его спить. Почати можна з вимови вголос, а потім вже опрацьовувати і уявні формулювання. image

image

pdf
Додав(-ла)
Флюнт Мар'яна
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
23 квітня
Переглядів
55
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку