Дослідницький проєкт «Чому зникли динозаври?»

Про матеріал
Метою дослідження є виявлення унікальних особливостей динозаврів і причини їх вимирання.
Перегляд файлу

Дослідницький проєкт «Чому зникли динозаври?»

Мета:

Розвиток наукового мислення. Спрямоване на підвищення рівня розуміння та зацікавленості учнів у наукових дослідженнях, включаючи формування питань, створення гіпотез та аналіз даних.

Збільшення рівня загальної культури. Ознайомлення учнів з еволюційними процесами та історією Землі, зокрема з періодом існування динозаврів.

Розвиток комунікативних навичок. Сприяння спільній роботі, обговоренню та презентації результатів проекту, що сприяє вмінню працювати в групах та виступати перед аудиторією.

Стимулювання дослідницького підходу. Підтримка учнів у використанні різноманітних джерел інформації, включаючи книги, Інтернет та експертів, для отримання детальніших знань про тему.

Формування критичного мислення. Підвищення уміння аналізувати та оцінювати інформацію, що стосується виникнення вимерлих видів та різноманітних теорій щодо причин їх зникнення.

Стимулювання творчості. Забезпечення можливості учням розглянути різні теорії та запропонувати власні версії подій, які можуть бути причиною зникнення динозаврів, спираючись на свої знання та уяву.

Метою дослідження є виявлення унікальних особливостей динозаврів і причини їх вимирання.

Актуальність роботи 

  1.  Навчальна важливість. Вивчення теми дозволяє учням розвивати навички дослідження, критичного мислення і  аналізу. Вони можуть дослідити різні гіпотези щодо причин зникнення динозаврів і обгрунтувати свої висновки на основі наукових доказів.
  2. Історична значимість. Зникнення динозаврів є однією з найбільш загадкових та захоплюючих подій в історії Землі. Робота учнів   розкриває  історичну тему  і дозволяє розглянути різні теорії, які розвивалися з часом.
  3. Зв'язок з сучасністю. Дослідження зникнення динозаврів може мати важливі наслідки для сучасної науки, екології та клімату. Учні можуть розглянути, які висновки можуть бути важливими для сучасного світу, враховуючи зміни клімату та вимирання видів.
  4. Підвищення інтересу. Тема динозаврів завжди цікава для учнів будь-якого віку. Робота над цією темою може заохотити їх виявити більше інтересу до науки та історії.

 

 

Завдання дослідження

  1. Дізнатися, коли з'явилися динозаври.
  2. З'ясувати, як ми дізналися про динозаврів.
  3. Дізнатися, де і коли жили динозаври.
  4. Розглянути, як виглядали динозаври.
  5. Знайти відповідь, чому зникли динозаври.

Обладнання: мультимедійний комплект   http://surl.li/rprkl

 1. Організація класу

 Гігантські монстри

 По лісу блукали.

 Верхівки дерев

 Головою чіпляли (динозаври)

(0,0 – 1.00 хв)

https://www.youtube.com/watch?v=JIX_Pr9ufR8&ab_channel=NHKWORLD-JAPAN

 

Запрошую вас у цікавий світ ДИНОЗАВРІВ!    (сл. 1)

2. Мотивація навчальної діяльності

  Динозаври - одні з найвідоміших тварин на планеті. Але вони не були першими тваринами на Землі. Вони з'явилися близько 230 млн років назад, а життя на нашій планеті зародилося набагато раніше - більше 3 млрд років назад. Різні види рослин і тварин еволюціонували і вимирали.  Весь цей час Земля змінювалася. Гори зростали і зникали, моря і океани з'являлися і висихали. Навіть величезні ділянки суші, які ми називаємо континентами, знаходилися в постійному русі.

Ера динозаврів почалася 251-200 млн років назад. Клімат на Землі в цей час був теплим і сухим. Велика частина суші була піщаною або кам'янистою, на ній панували рослини. Саме у такий світ прийшли перші динозаври. Можливо, вони еволюціонували з невеликих рептилій.

У юрський період в Північній Америці з'явилася нова група динозаврів м'ясоїдних. Вони дістали назву рапторів, наприклад п'ятиметровий ютараптор.

У крейдяний період велику частину Північної Америки і Європи покривали неглибокі моря. Дно цих морів формували відкладення крейдяних порід, через що крейдяний період і дістав свою назву. В цей час клімат на планеті сильно змінився, став холоднішим і сухішим. Сталі помітні сезонні зміни. В цей період на Землі мешкала безліч великих видів динозаврів м'ясоїдних. Одним з найдивовижніших був спинозавр. На його спині височів великий шкірний гребінь.

 

Як жили динозаври? (сл.3,4,5)

Отже, як же жили динозаври, і який спосіб життя вони вели? Різні види динозаврів жили по-різному. Одні жили відособлено, але є і такі, які жили стадами.

Те, що деякі динозаври жили стадами, підтверджують знахідки скам'янілих відбитків слідів і масивних скупчень кісток. Професійні дослідники по відбитках слідів можуть багато що розповісти про звички і поведінку тварин.

Нині учені накопили досить багато доказів на користь стадного способу життя динозаврів. Ось деякі з них. У Канаді була виявлена скельна плита, на якій свої сліди залишило стадо вутконосих динозаврів.

Мабуть, вони йшли широким ладом, один за одним, по м'якому у той час грунту. У стаді знаходилися і молоді, і дорослі тварини. Молоді тварини, швидше за все, знаходилися у кінці стада, оскільки їх сліди, дрібніші, накладалися на сліди, більш дорослих тварин.

(Творчі роботи учнів)

Цікаві факти

https://www.youtube.com/watch?v=hbDuWZdQY58&ab_channel=%D0%9F%D0%86%D0%97%D0%9D%D0%90%D0%99%D0%9A%D0%9E

 

Як виглядали динозаври? (сл.6,7,8, 9-15)

Найдавнішим динозавром, вкритим пірям, був археоптерикс («давнє крило»), який жив у часи юрського періоду. Він мав гострі зуби, кігті, довгий хвіст, потужні лапи і крила. Він був лише трохи більший за курку (близько 60 см).

 

 Найбільшим пернатим динозавром був, авімімус («схожий на птаха»), що жив наприкінці крейдяного періоду. Цей динозавр був схожий на страуса з кривим дзьобом, який досягав 1,5 м завдовжки. Він швидко бігав, але літати не вмів.

Поглянте – це дейнонихус. Його ще називали «страхітливий кіготь». Він швидко пересувався на двох лапах, мав 70 іклів і два смертоносні кігті. До того ж нього був потужний череп і розвинений мозок. Можливо ці тварини були розумними і полювали групами.

 

Знайомтеся з рогатим динозавром – хижаком. Це цераптосин. Він мав великі роги, які містилися на носі або на чолі. За допомогою наростів вони видавали особливі звуки. Голова сягала двох і більше метрів завдовжки. Ці динозаври самі здійснювали напади на своїх родичів.

 

Перед вами тиранозавр. Він мав понад 50 пилкоподібних іклів до 18 см завдовжки. Важив він понад 6 тонн і харчувався рештками мертвих тварин.

 

Знайомтеся – гадрозавр. Ці динозаври їли лише одну траву та мали найбільші сліди. Сліди були довжиною 136 см, а шириною 81 см. Від ворогів ховалися в річках та озерах.

 

Перед вами брахіозавр. Він відноситься до водяного динозавра. Він жив у озерах та болотах. Він не плавав, а повільно пересувався по дну. Харчувався переважно рослинами. Його зріст був 12 м і важив він 45 тонн.

 

Стегозавр у перекладі означає «дракон». Це великий семитровий динозавр вагою до 4 тонн. Вздовж спини тягнувся подвійний ряд величезних кістяних щитів, а на хвості було 4 гострі «мечі». Ударом хвоста стегозавр пробивав свого ворога наскрізь. Але цього динозавра називали «найдурнішим» серед інших динозаврів тому, що він мав маленький мозок.

 

Я хочу вас познайомити з терезинозавром. Ось він перед вами. Його морда мала беззубий дзьоб, на кожній лапі було по 4 пальці, ноги схожі на пташині. Ці динозаври мали найдовші кігті до 91 см. Харчувалися термітами бо вони не мали зубів.

 

На малюнку самий найменший динозаврик – космогнатус. Він дуже швидко бігав. Його довжина від кінчика хвоста до кінчика носа складала 75 см. Важив від 3 до 6 кг.

 

Цікаво, що попервах усіх динозаврів вважали «страхітливими плазунами». Згодом стало зрозуміло, що вони зовсім різні. Вони мали різні форми і розміри. Їх укривала луска, панцир, шкіра, піря. Вони мали ікла, велику кількість зубів, дзьоби. Серед них були хижаки, травоїдні, стервятники.

(Творчі роботи учнів)

Динозаври

 


 

Стегозавр всі ночі й дні

носив панцир на спині,

на хвості шипи він мав,

ними ворогів лякав.

Птеродактиль був крилатим,

 ніби птах, умів літати.

Згори хижо позирав,

пильно здобич визирав.

Трицератопс був рогатим,

 рогів мав він забагато:

 І на носі, й над очима,

захищався легко ними.

Тиранозавр мав грізний вид.

Їв він м’ясо на обід.

Дуже гострі зуби мав,

влучно ними полював.

 Диплодок заняття мав —

 увесь день траву жував.

 Зовні був він, як пітон,

 як слон, важив кілька тонн.

                  Марія Морозенко


 

Скільки ж років жили динозаври? (сл. 16,17,18)

Динозаври залишили по собі багато інформації у скам'янілостях. Ми знаємо про те, як вони захищалися, чим харчувалися та як помирали. Як виявилося, вони залишили по собі й підказки про те, скільки їм було років на момент смерті. Як кажуть учені, цими підказками є "кільця росту" в їхніх скам'янілих кістках. Ці кільця, які відкладаються подібно до кілець дерев, були відкриті лише в останні кілька десятиліть і показали, що більшість непташиних динозаврів жили не так вже й довго, попри те, що іноді виростали до величезних розмірів.

Вважається, що тривалість життя дрібних видів складала приблизно від одного до двох десятків років. Велетенські ж динозаври могли жити від 200 до 300 років. Статевої зрілості вони досягали у віці від 40 до 50 років, в цей час вони були готові до продовження роду.

Динозаври відкладали яйця. Яйце динозавра мало подовжену форму і таку ж внутрішню будову, як і яйце курки. Гнізда з яйцями вони засипали піском для зігрівання. Коли народжувалися динозаврики, мама – динозавр доглядала за ними. При народжені динозаври був завдовжки 38 см, а в віці 4-х років він мав зріст уже 3 м, і в 9 років 10 м.

 Найвідданішими батьками були гадрозаври, диплодоки, камаразаври, цератопси і протоцератопси.

Руханка http://surl.li/rgwlc

Як ми дізналися про динозаврів.

 

Все, що сьогодні відомо про динозаврів, люди дізналися, досліджуючи скам'янілості рослин, тварин або їх частин. Деякі місця, де були знайдені останки динозаврів, називають "похованнями" або "могильниками", оскільки там виявлено величезне число кісток, у тому числі і цілі скелети.  Їх величезні скелети, окремі кістки, зуби і щелепи знаходять в гірських породах і в льодах.  

 

   - Ймовірно, археологи були вражені, коли виявили при розкопках величезні кістки динозаврів. Тепер ми знаємо: багато ящерів були нешкідливими тваринами гігантських розмірів, які мирно жили в лісах, харчуючись травою. Деякі динозаври були величезних розмірів, з тенісний майданчик, а інші - маленькі, як курка. В одних шкіра була гладка, а в інших - покрита лусочками, а той і зовсім роговим панциром, що захищає тіло. Крім цього у деяких ящерів були роги або шипи.

 Нам відомо близько 600 різновидів динозаврів. Динозаври жили майже на всіх материках Землі. Але найбільше свідчень їх існування знайдено в Америці та Азії.

Англійський учений Річард Оуен (1804 - 1892) знайшов дуже багато величезних кісток. Звірі, скелети яких він виявив, представилися йому дуже страшними, і він назвав їх «жахливими ящерами», або динозаврами. З тих пір їх так і називають.   

 

Учитель. Близько 65 мільйонів років тому на Землі панували динозаври. Але вони раптово зникли. Що ж сталося? Звернемося за допомогою до вчених, які пояснюють зникнення динозаврів. Нещодавно група вчених з університету Міссурі (США), яка проводила дослідження, дійшла висновку, що причиною зникнення динозаврів став гігантський астероїд, який впав на півострові Юкатан (територія нинішньої Мексики), і  Чиксулубський кратер, який там виник. Катастрофа сталася близько 65 млн. років тому. Розмір астероїду досягав у діаметрі 9,6 км, його падіння стало причиною землетрусів, пожеж та величезних цунамі. У повітря піднялася велика кількість пилу, каміння та кіптяви, планета на довгі роки занурилась у морок.

     Можливо, причиною виникнення катаклізмів були сили космічного хаосу, які час від часу змінюють орбіти планет Сонячної Системи, вважають астробіологи з університету Лос-Анжелесу. Вченими були підраховані траєкторії планет Сонячної Системи за останні 100 мільйонів років. Виявилось, що приблизно в період загибелі динозаврів, одна або декілька планет змістились із своєї звичайної орбіти. Цей міжпланетний збій міг здійснити вплив на пояс астероїдів, розташованих між Марсом та Юпітером, в результаті чого один із величезних астероїдів, був "виштовхнутий" постійною орбітою Землі.

 

Існує кілька гіпотез щодо причин вимирання динозаврів, серед яких найбільш відомі такі:

1. Гіпотеза метеоритного удару: Відповідно до цієї гіпотези, вимирання динозаврів сталося в результаті великого метеоритного удару приблизно 66 мільйонів років тому. Цей удар спричинив масове вимирання видів і змінив клімат на Землі.

2. Гіпотеза вулканічної діяльності: Деякі вчені вважають, що вимирання динозаврів може бути пов'язане з вулканічною діяльністю, яка спричинила значні зміни в атмосфері та кліматі. Вулканічний пил і гази можуть бути причиною довготривалих змін у середовищі.

3. Гіпотеза зміни клімату: Деякі вчені вважають, що зміни в кліматі, такі як глобальне потепління або охолодження, могли спричинити вимирання динозаврів, змінюючи доступність організму та середовище їх створення. в науковому співтоваристві.

 (Творчі роботи учнів)

 

 

Учитель. Всі ці версії тільки припущення. Наша планета Земля пережила у своєму минулому багато екологічних катастроф. Під час них гинуло більшість рослин і тварин, а на їхньому місці зявилися більш досконалі. 

У будь-якому випадку, незважаючи на різні теорії, усі докази вказують на те, що вимирання динозаврів було комплексною подією, на яку вплинуло кілька факторів, а не одна причина.

Музей динозаврів https://www.youtube.com/watch?v=eLM3JPY7Lwk&ab_channel=myVideoMedia

 

Сьогодні ви дізналися багато про динозаврів. Які вони за формою, розміром та кольором. Давайте спробуємо їх відтворити в нашому онлайн - музеї (малюнки, презентації, орігамі тощо)

 

Створення музею динозаврів

Как слепить динозавра из пластилина: сделать рекса из легкого пластилина  своими руками, динозаврик для детей - пошагово с поэтапной лепкой, хищные,  морские, поделки для детей 3-4-5 лет, в подготовительной группе - схемы,  видео урокиДитячі вироби з пластиліну на 5 років. Вивчаємо динозаврів

 

Как сделать динозавра из бумаги. Оригами Динозавр из бумагиЯк зробити динозавра (тиранозавра) з паперу своїми руками. [Орігамі вимерлі  тварини]

 

Вязаный динозаврик, динозаврик крючком, игрушка динозаврик, динозаврПоделка динозавр своими руками | Поделки, Детские поделки, Динозавры своими  руками

 

 

  ПІДСУМОК ЗАХОДУ

Гра «Подорож у минуле»

http://surl.li/rnfzm

 

Вікторина

 

http://surl.li/rngbl

 

Учитель.

  - Дорогі діти! Світ природи несе нам дуже багато таємниць. Він прекрасний. Отож любіть і бережіть його. Насолоджуйтеся їм.

https://www.youtube.com/watch?v=-GfNEDs3ERw&ab_channel=Pangea-NeverEndingWorld

 

 

 

 

Література:

1. Бібліотека «На Урок». Позакласні заходи.

2. Клаудіа Мартін «Велика книга динозаврів»

3. Елеонора Барзотті «Цікаве всередині: динозаври»

  1.      4. «Що спричинило зникнення динозаврів?» https://www.gotquestions.org/Ukrainian/Ukrainian-dinosaur-extinction.html

5. «Чому зникли динозаври?» https://www.epochtimes.com.ua/science/theory-and-research/chomu-znykly-dynozavry-60136.html

6. Розповідь про динозаврів https://dovidka.biz.ua/rozpovid-pro-dinozavriv/

7. Мандрівка в еру динозаврів. Журнал «Джміль» https://jmil.com.ua/2017-10/coverpic

8. «Цікаві факти про динозаврів» https://tut-cikavo.com/pryroda/tvaryny/inshi-tvaryny/773-fakti-pro-dinozavriv

docx
Додано
17 березня
Переглядів
584
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку