Дослідницький проект « Здоров`я та мода» Чи корисні дієти для підлітків?

Про матеріал
Розширити знання про виникнення дієт, про їх різновид, про користь та шкоду від дотримання дієт. Переконати , що правильне харчування - це життя. Формувати свідоме ставлення до вибору – краса чи здоров’я.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чи корисні дієти для підлітків? Група дієтологи: Учні 10 класу Керівник : Марченкова О.Ю, КЗО НВО № 113 ДМР м. Дніпро.

Номер слайду 2

Мета: розширити знання про виникнення дієт, про їх різновид, про користь та шкоду від дотримання дієт. Переконати , що правильне харчування - це життя. Формувати свідоме ставлення до вибору – краса чи здоров’я.

Номер слайду 3

У сучасному світі тільки сліпий чи глухий не знає, що таке «дієта». Хоча дехто не тільки сидить на дієті, а й намагається заробляти, поповнюючи 25 – тисячний список дієт з усього світу власним оригінальним варіантом. Але спочатку давайте з’ясуємо, що ж таке дієта?

Номер слайду 4

В енциклопедіях, медичних словниках можна зустріти масу визначень, що таке дієта. Вони приблизно зводяться до наступного. У перекладі з грецької – diaita, означає спосіб життя або режим харчування

Номер слайду 5

Дієтою називають розроблений з урахуванням вимог конкретної людини і можливостей його організму розпорядок харчування. Хоча в сьогоденні цей термін ототожнюють найчастіше зі схудненням. Але чи так було завжди?

Номер слайду 6

Історична довідка Якщо зазирнути вглиб століть і тисячоліть, виявляється, історія виникнення дієт починається одночасно із зародженням ... геометрії. Піфагор - прародитель багатьох аксіом і теорем, прославився ще одним винаходом - власною дієтою, яку нащадки так і назвали – “ піфагорова дієта".

Номер слайду 7

Особливістю Піфагорової дієти є виключення з раціону бобів і тваринної їжі, а метою даної дієти було аж ніяк не схуднення, а просто позбавлення від кишкових газів

Номер слайду 8

Основоположник медицини - Гіппократ у власному трактаті "Про дієту" підкреслював, що підбирати продукти для їжі необхідно суто індивідуально, виходячи з віку, пори року і навіть місця проживання людини.

Номер слайду 9

І, нарешті, засновник дієтології як наукової течії, лікар Асклепіад переконував, що практично будь-яку хворобу, можна вилікувати за допомогою відповідного харчування, дотримуючись певної дієти

Номер слайду 10

Дієти для схуднення з’явилися порівняно недавно – близько 200 років тому. Перші дієти для схуднення були покликані на боротьбу з тотальним ожирінням. Всеохоплюючим захопленням такі дієти стали в післявоєнні роки ХХ ст. А постійний підрахунок калорій, яким захоплюються всі, хто сидить на різноманітних дієтах, з’явився трохи раніше – на початку 19 століття.

Номер слайду 11

Проблема надмірної ваги серед підростаючого покоління стала проблемою №1. Нічого дивного. Велика кількість фаст фуду, любов до комп'ютерних ігор, малоактивний спосіб життя — все це псує і здоров'я, і ​​фігуру. Які дієти для підлітків рекомендують професіонали? Що ще слід робити, щоб повернути тіло в форму?

Номер слайду 12

Морити зростаючий організм голодом — злочин, тому радикальні заходи виключаємо відразу. Правильна дієта схуднення для підлітків не повинна бути жорсткою. Досить урізати денне споживання продуктів на 20%, бажано за рахунок шкідливої ​​їжі, яка, як правило, присутній в меню кожного підлітка. Наприклад, ідеальним кроком до побудови ідеальної фігури став би відмова від споживання гамбургерів, наггетсів, чіпсів, сухариків, солодкої газованої води і так далі.

Номер слайду 13

Ідеальний добовий раціон представника підростаючого покоління повинен складатися з 50% вуглеводів, 20% білків і 30% жирів. Сумарна калорійність страв за добу не повинна перевищувати: для дівчаток — 2600 калорій ; для хлопчиків — 3000 калорій.

Номер слайду 14

Якщо діти захоплені спортом, активними заняттями або хобі, то зазначений обсяг калорій можна збільшити на 15%. Раз в тиждень припустимо влаштовувати розвантажувальний день, це підстьобне обмін речовин. У раціоні можуть бути присутніми білки і вуглеводи, а ось жири слід в 3 рази урізати. В ідеалі розвантажувальне меню повинно складатися з м'ясних і молочних продуктів та овочів. Ніяких солодощів, напівфабрикатів і фаст фуду.

Номер слайду 15

Правильне меню — основа успіху Продукти в раціоні підростаючого покоління повинні бути свіжими, якісними. Вкрай не вітається приготування страв з напівфабрикатів, провізія від сумнівних виробників і їжа з фаст фуду. У перехідному віці дітям потрібні корисні білки, які можна знайти в нежирному м'ясі (курка, кролик, індик), молочних продуктах і бобових.

Номер слайду 16

А ось рибу, навпаки, можна споживати і жирну, оскільки в ній міститься корисний, всім відомий риб'ячий жир. З каш рекомендується віддавати перевагу гречаній і вівсяній. Овочі і фрукти повинні бути присутніми в меню щодня. Солодощі слід замінити дарами природи (сухофруктами, горіхами, насінням), які можна споживати в якості перекусів.

Номер слайду 17

Які ж страви повинна включати в себе підліткова дієта? Розглянемо на прикладах. сирна запіканка, фрукти, чай; варене яйце, тост, помідор, чай; вівсяна каша з фруктами, йогурт, чай; омлет з овочами, тост, какао.

Номер слайду 18

Правильний, збалансований раціон протягом трьох місяців творить чудеса. Фото хлопчика в процесі дієти. Феєричний результат, чи не так? 

Номер слайду 19

Варіанти обідів: відварне філе курки з тушкованими овочами, сік; гречана каша з курячою парової котлетою, салат, компот; печена картопля з філе індички, овочі, сік; рис відварний з тушкованим кроликом, салат, компот.

Номер слайду 20

Варіанти вечерь: зелений салат, запечена риба, йогурт; сир зі сметаною / йогуртом, фрукти, чай; салат з овочами і шинкою, шматочок чорного хліба, томатний сік.

Номер слайду 21

Їсти бажано в одні і ті ж години, заключний прийом їжі не повинен відбутися пізніше, ніж за 2 години до укладання в ліжко. Якщо будете порушувати режим, навіть не перевищуючи загальної норми калорій, наприклад, їсти всю денну норму їжі за один присід, то жировий баласт буде лише збільшуватися.

Номер слайду 22

Пам'ятайте: фізична активність — запорука відмінного здоров'я і красивої фігури

Номер слайду 23

ppt
Додано
8 травня 2020
Переглядів
1294
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку