Дослідницький проект " Знайомий незнайомець - грак "

Про матеріал
Берестечко – один з найменших населених пунктів із статусом міста в Україні, населення менше 2000 жителів. У складі зеленої зони Берестечка переважають широколистяні угруповання з тополі, дуба, берези, граба та інших видів. Лучна рослинність представлена трав'яними формаціями, особливо в долині Стиру, на низинних перезволожених площах, котрі переходять у болотисті угруповання. Матеріалом для роботи слугували результати кількісних обліків грака, проведені в гніздовий період 2019 року в екологічних межах міста Берестечка. В основу проведення обліків покладено маршрутний метод. Облікові маршрути прокладені таким чином, щоб облікова смуга якомога повніше охоплювала площу території поселення грака. У період проведення спостереження за поселенням грака у м.Берестечко відбулися часткові зміни рослинного у типових місцях поселення птаха ( вирубка дерев). За результатами обліків у 2019 році ми помітили зміни у розміщенні гніздових колоній граків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДОСЛІДНИЦЬКИЙ ПРОЕКТ« ЗНАЙОМИЙ НЕЗНАЙОМЕЦЬ - ГРАК»

Номер слайду 2

ВСТУП Грак є одним з найчисленніших і найпомітніших птахів в урбанізованому середовищі. Як екологічно пластичний вид, він досить легко і швидко пристосовується до змін у довкіллі, завдяки чому є невід'ємним елементом агроландшафтів. Основними вимогами до утворення гнізд є наявність високих дерев, придатних для розміщення гніздової колонії та доступність кормових ресурсів. До раціону грака входять переважно комахи та їхні личинки, мишоподібні гризуни, зернові та городні культури. Природним середовищем гніздування грака є узлісся і групи дерев серед відкритих просторів. Протягом останніх 50 років у Європі не відзначено таких поселень грака у природних ландшафтах. Усі колонії розташовуються в населених пунктах або в безпосередній близькості від них. За способом розміщення колонії популяції грака можна поділити на «міські», «сільські» та «придорожні».

Номер слайду 3

Характеристика території досліджень. Берестечко – один з найменших населених пунктів із статусом міста в Україні, населення менше 2000 жителів. У складі зеленої зони Берестечка переважають широколистяні угруповання з тополі, дуба, берези, граба та інших видів. Лучна рослинність представлена трав'яними формаціями, особливо в долині Стиру, на низинних перезволожених площах, котрі переходять у болотисті угруповання.

Номер слайду 4

Соціальна поведінка та інтелект. Граки - колективні птиці. Вони ніколи не живуть поодинці або парами, тільки великими колоніями. Дуже гучні і рухливі. Вони постійно чимось зайняті. То відбирають один у одного підібрані з землі предмети, то просто літають колами зграйкою, голосно і неприємно галасують. Грак - птах не просто розумний. Його інтелект прирівнюється вченими до розумових здібностей шимпанзе. Птах грак в плані знищення шкідників корисний безперечно. Проте, навесні граки не тільки вибирають личинок на ріллі, але і після посіву злаків добувають і поїдають зерно. Там, де вирощують кавуни і дині, граки - справжні вандали, вони псують плоди, викльовують м'якоть. Ці пернаті дуже балакучі і гучні істоти. Збираючись в зграї, птиці безперервно галасують, шумлять, каркають і навіть грають в «догонялки». Сенс забави: відібрати шматок їжі або річ у суперника. Ще одне популярне серед них розвага - кататися на гілках, одночасно передаючи сусідові який-небудь предмет.

Номер слайду 5

Вороги у дикій природіНе дивлячись на те, що граки загрожують деяким живим організмам, вони самі нерідко стають здобиччю. Перший і найбільш загрозливий ворог - це людина. На пернатих, які масово псують врожаї сільгоспкультур, ставляться всілякі пастки. Нерідко люди відстрілюють граків цілими зграями. Крім людини для пернатих чималу загрозу являють хижі птахи. Серед них кречет, сокіл, беркут і навіть найближчий родич ворон. Граки проявляють особливу обережність в шлюбний період, коли їх самки фізично ослаблені, а пташенята безпомічні. В цей час захист сімейства - головний пріоритет глави сімейства. 

Номер слайду 6

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ГРАКАДовжина дорослої птиці варіює в межах 45-47 см. Середня довжина крила - близько 28-34 см, а досить товстого дзьоба - 5,4-6,3 см. Вага великого дорослого пернатого може досягати 600-700 г. Основне оперення гайвороння чорне за кольором, без матовості, але з присутністю металевого зеленуватого блиску. Практично всі пір'я на тілі гайвороння відрізняються жорсткістю при майже повній відсутності пуху. Деяку кількість пуху мають тільки так звані «шортики» на лапках. Саме такий покрив дозволяє досить легко відрізнити гайвороння від ворон і галок, лапи яких голі. Це цікаво! На відміну від ворони, з якою всі граки мають дуже великий зовнішньою схожістю, представники даного виду мають великий наріст сіруватого фарбування навколо дзьоба. Цих птахів дуже часто плутають з чорними воронами. Однак граки набагато стрункішою воронів, у них тонше і більш прямий дзьоб. У граків на основі дзьоба, підборідді, вуздечці і частини щік відсутня оперення.

Номер слайду 7

АРЕАЛ ПОШИРЕННЯНа території Європи ареал поширення гайвороння представлений Ірландією, Шотландією та Англією, Оркнейськими і Гебридськими островами, а також Румунією. У Скандинавських країнах представники численного виду гніздяться найчастіше в Норвегії і Швеції. Досить велика популяція населяє територію Японії і Кореї, Маньчжурії, західний і північний Китай, а також північну Монголію. У північній частині ареалу це перелітні птахи. Граки першими повертаються на місця гніздування. Тут птахи з'являються в середині березня - початку квітня. Перший час вони тримаються біля тваринницьких ферм і будинків. Граки гніздуються великими колоніями в садах, парках і на узліссях. В останні десятиліття птиці все частіше влаштовують гнізда на людських будівлях. Граки годуються на полях, луках і пустищах. Свої гнізда ці птахи влаштовують на вершинах дерев в парках, садах і на узліссях. У зимову пору року граки тримаються в містах. У північних районах грак - це перелітний птах.

Номер слайду 8

РАЦІОН ГАЙВОРОННЯЗвичайною кормовою базою для граків є самі різні комахи, а також їх личинкова стадія. Із задоволенням харчуються також гризунами, зерновими та городніми культурами, деякими бур'янами, травами. Переважає в стандартному кормовому режимі пернатих їжа тваринного походження, включаючи великих комах типу сарани і коників. Користь граків в сільському і лісовому господарстві незаперечна, що обумовлено дуже активним знищенням:хрущів і їх личинок, клопів-черепашок, шкідників зернових культур, ярих совок, дрібних гризунів. Важливо! Дуже суттєву роль відіграють представники виду Граки в активній ліквідації локальних і великих вогнищ, що характеризуються масовим розмноженням шкідливих комах, включаючи соснового шовкопряда, кобилок і бурякового довгоносика.

Номер слайду 9

Розмноження та потомство Період гніздування у граків триває з березня по червень. Зазвичай птиці щорічно повертаються в один і той же місце. Парні самець і самка разом будують гніздо. Гнізда граків дуже великі в порівнянні з розмірами самих птахів. Будівельним матеріалом для гнізда служать гілки. Птахи вистилають лоток гнізда травою, корінцями і листям. Граки використовують гніздо кілька років. Після прильоту птаха ремонтують його і оновлюють підстилку. Незважаючи на те, що птахи гніздуються колоніями, кожна пара граків має свій невелику ділянку. Під час сватання самець приносить самці частування і поклонами закликає її покуштувати ласощі, при цьому він стрибає з гілки на гілку і голосно кричить. В кінці березня - початку квітня самка відкладає чотири-п'ять яєць. Насиджування починається з відкладання першого яйця. Самка насиджує кладку, самець приносить їй їжу. Пташенята вилуплюються голими, тому самка довго зігріває їх. Пізніше на пошуки корму для пташенят батьки літають разом. У віці тридцяти днів пташенята залишають гніздо. Батьки продовжують їх догодовувати ще близько трьох тижнів.

Номер слайду 10

Популяція та статус виду. На територіях європейської частини ареалу граки відносяться до звичайних птахам, а в азіатській зоні поширення представників цього виду зустрічається досить рідко, тому їх загальна чисельність є досить помірною. Навіть в європейських країнах кількість особин граків кілька спорадично, що обумовлюється необхідністю використовувати для гніздування виключно високорослі дерева. В цілому, встановлений охоронний статус граків на сьогоднішній день - «Викликають найменші побоювання». 

Номер слайду 11

ФЕНОЛОГІЧНІ СПОСТЕРЕЖЕННЯм. Берестечко Горохівського району Волинської області{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Опис місця спостережень Беріг річки Стир ( район великого мосту) Парк (район автобусної )Дата обліку 03.03.2019 по 19.11.2019  03.03.2019 по 19.11.2019 Години обліку. Початок обліку 9.00 год. Кінець обліку 18.00. год. Початок обліку 9.00 год. Кінець обліку 18.00. год. Погода Тепла, без опадів Тепла, без опадів. Кількість облікованих особин Більше 150 особин. Більше 500 особин. Кількість гнізд Приблизно 30-35 Приблизно 100 Де розташовані гнізда. Високо на тополях, березах. Високо на акаціях, липах, тополях. Поведінка птахів. Перельоти, харчування, відлітають та приносять корм, літають до води

Номер слайду 12

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Фенологічні даніДата Опис фенологічних даних у природі: Які рослини розквітли, наявність харчових та гніздових ресурсів. Перша зустріч03.03.2019 Усі рослини у фазі розвитку і росту, розквітли  первоцвіти: кульбаба, мати-мачуха, зірочник. Масова поява25.03.2019 Рослини у фазі активного росту Зустріч птахів із будівельним матеріалом 28.03.2019 Розпочинають квітнути кущі та дерева Зустріч птахів із кормом 28.03.2019 Багата кормова база, масовий ріст рослинності Виліт молодняку03.05.2019 Багата кормова база Остання зустріч19.11.2019  На полях багато корму: кукурудза, соняшник, пшениця, горіхи Місцева назва гракаграк  Фенологічні спостереження за граком

Номер слайду 13

Висновки З 2019 році чисельність міської гніздової популяції грака у Берестечку скоротилася, а кількість колоній – з 4 до 2. Основними причинами скорочення чисельності грака у нашому випадку є вирубка старих дерев тополі, які росли поблизу річки Стир ( район великого мосту) та безпосереднє переслідування птахів людиною.

pptx
Додано
2 березня 2020
Переглядів
573
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку