Досвід реалізації планів сталого (збалансованого) розвитку в різних країнах і стратегія збалансованого розвиткуУкраїни

Про матеріал
Навчальна мета: поглибити розуміння стратегії сталого розвитку, визначити можливі шляхи її реалізації в Україні від індивідуального до глобального рівнів; удосконалювати навички аналізу тематичних карт і різноманітних джерел інформації. Розвивальна мета: розвивати науковий світогляд, конструктивнее мислення, уміння визначати, планувати та реалізовувати конкретні заходи на шляху сталогорозвитку. Виховна мета: виховувати почуття відповідальності за свій спосіб життя, за своє майбутнє.
Перегляд файлу

11 клас

 

Урок №34

 

Дата:

 

Досвід реалізації планів сталого (збалансованого) розвитку в різних країнах і стратегія збалансованого розвиткуУкраїни

 

Навчальна мета: поглибити розуміння стратегії сталого розвитку, визначити можливі шляхи її реалізації в Україні від індивідуального до глобального рівнів; удосконалювати навички аналізу тематичних карт і різноманітних джерел інформації.

Розвивальна мета: розвивати науковий світогляд, конструктивнее мислення, уміння визначати, планувати та реалізовувати конкретні заходи на шляху сталогорозвитку.

Виховна мета: виховувати почуття відповідальності за свій спосіб життя, за своє майбутнє.

Тип уроку: удосконалення, узагальнення й систематизація знань, вдосконалення вмінь і навичок.

Обладнання: підручник, атлас.

Опорні та базовіпоняття: сталий розвиток, стратегія, концепція.

 

Хід уроку

 

І. Організаційний момент

 

II. Актуалізаціяопорнихзнань, вмінь і навичокучнів

-Щовирозумієтепідпоняттям «сталийрозвиток»?

 

III. Мотиваціянавчальної та пізнавальноїдіяльності

Якщозакрити у пляшцінестерилізованийвинограднийсік, мікроорганізми, що є у ньому, починають активно розмножуватися, виділяючивеликукількістьпродуктівсвоєїдіяльності. Поступовопочинаєтьсяпроцесбродіння та утворення спирту, якийзнищуємікроорганізми. Чи не нагадуєцевам людство на Землі на сучасномуетапірозвитку? Чи не знищать нас результатинашоїбездумноїактивноїдіяльності?

 

IV. Вивчення нового матеріалу

 

1 Досвідреалізаціїпланівсталого (збалансованого) розвитку в різнихкраїнах

Підсталимрозуміютьтакийрозвиток, щозадовольняє потреби нинішнього часу, але не ставитьпідзагрозуздатністьмайбутніхпоколіньзадовольнятисвоївласні потреби.

Суть структурноїперебудовиекономіки для мети сталогорозвиткуполягає в переорієнтаціїматеріальних, трудових, фінансовихресурсів на користьенергоефективних, ресурсозберігальних, високотехнологічних, наукомістких та екологічнобезпечнихгалузей. Сталийекономічнийрозвитокзабезпечується за рахуноксталогоекономічногозростання.

Дослідження 3. Реалізаціяпланівсталого (збалансованого) розвитку в різнихкраїнах: успіхи і прорахунки

 

2 СтратегіязбалансованогорозвиткуУкраїни

Внаслідокдомінуванняпротягомбагатьохроківресурсо- та енергоємнихгалузей і технологій, сировинноїорієнтаціїекспорту та надмірноїконцентраціївиробництва у промисловихрегіонахсформуваласянеефективна та екологічнонебезпечна структура управліннярозвитком.

Стратегіявизначаєцілісну систему стратегічних та операційнихцілей переходу до інтегрованогоекономічного, соціального та екологічногорозвиткукраїни до 2030 року.

Цільовіпоказникивизначені для трьохетапівреалізаціїСтратегії: 2016–2020 рр., 2021–2025 рр.і 2026–2030 рр.

Стратегіяпередбачаєрозвиток за векторами:

-розвитку— забезпеченнясталогорозвиткукраїни, проведенняструктурних реформ, забезпеченняекономічногозростанняекологічноневиснажливим способом, створеннясприятливих умов дляведеннягосподарськоїдіяльності;

-безпеки— забезпеченнягарантійбезпекидержави, бізнесу та громадян, захищеностіінвестиційта приватноївласності, забезпечення миру і захистукордонів, чесного та неупередженогоправосуддя, невідкладнеочищеннявлади на всіхрівнях та забезпеченнявпровадженняефективнихмеханізмівпротидіїкорупції. Пріоритетом є безпекажиття та здоров’ялюдини, щонеможливобез ефективноїмедицини, захищеностісоціальновразливихверствнаселення, безпечного станудовкілляі доступу до якісноїпитної води, безпечниххарчовихпродуктів і промисловихтоварів;

-відповідальності— цезабезпеченнягарантій кожному громадянину, незалежновідраси, кольорушкіри, політичних, релігійних та іншихпереконань, статі, етнічного та соціальногопоходження,майнового стану, місцяпроживання, мовнихабоіншихознак, мати доступ до високоякісноїосвіти, системиохорониздоров’я та іншихпослуг у державному та приватному секторах;

-гордості— забезпеченнявзаємноїповаги й толерантності в суспільстві, гордості за власну державу, їїісторію, культуру, науку, спорт.

Метою Стратегії є забезпеченнявисокогорівня та якостіжиттянаселенняУкраїни, створеннясприятливих умов для діяльностінинішнього та майбутніхпоколінь і припиненнядеградаціїприроднихекосистем шляхом впровадженняновоїмоделіекономічногозростання, щобазується на засадах сталогорозвитку.

Керівніпринципистратегії: захист прав людини, верховенство права, участь громадськості, представниківбізнесу та соціальнихпартнерів, інтеграціяполітики та управління, використаннянайкращих з наявнихзнань, принцип запобігання, принцип «забруднювач платить» та ін.

Національніцілісталогорозвиткубазуються на 17 глобальнихціляхсталогорозвитку. Виділено7 стратегічнихцілей:

1) сприянняінклюзивномузбалансованомуекономічномузростанню та життєстійкійінфраструктурі;

2) забезпеченнясталогогалузевого та регіональногорозвитку;

3) подоланнябідності та скороченнянерівності, зокремагендерної;

4) забезпечення здорового життя, благополуччя та якісноїосвіти в безпечних і життєстійкихнаселених пунктах;

5) забезпечення переходу до моделей збалансованогоспоживання і виробництва, збалансованогоуправлінняприродними ресурсами та зміцненнязаходівреагування на змінуклімату;

6) збереженняназемних і морськихекосистем та сприяннязбалансованомувикористаннюїхресурсів;

7) забезпеченнябезпеки та доступу до правосуддя, створенняпідзвітних та інклюзивнихінституцій.

ІнструментиреалізаціїСтратегії: нормативно-правові, фінансові, економічні, інформаційно-комунікаційні; дослідження та розробки, освітні й просвітницькі, міжнароднеспівробітництво. Розробленоключовіцільовіпоказникирозвитку за роками відповідно до зазначенихвекторів.

 

V. Закріпленнявивченогоматеріалу

Зазначтесвійвнесок у сталийрозвитокУкраїни.

 

VI. Підсумки уроку

 

VII. Домашнєзавдання

-Опрацювати § 34.

-Підготуватися до перевіркизнань за розділом.

1

docx
Додано
5 квітня 2020
Переглядів
6416
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку