Друга Світова війна у європейській поезії

Про матеріал
Презентація до уроку зарубіжної літератури :"Друга Світова війна у європейській поезії"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Друга Світова війна у європейській поезіїК. І. Галчинський, А. Маргул-Шпербер,

Номер слайду 2

Війна (від праслов’янського voi – погоня) –Організована збройна боротьба між державами, суспільними класами. Стан ворожості між ким-небудь, суперечка, сварка; боротьба.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Константи Ідельфонс Галчинський - польський поет (1905-1953) «Пісня про солдатів Вестерплятте»

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Аналіз. Цей вірш розповідає про бій польських солдатів з німцями під містом Вестерплятте . Автор показує як один за одним вмирали солдати, але вони з оптимізмом дивилися у майбутнє, і навіть на небі вони захисники Варшави. Автор – Констатин Ідельфонс Галчинський. Рік написання – 1939 Жанр: патріотичний вірш. Тема: розповідь про героїчний опір захисників з Вестерплятте. Ідея: возвеличення солдатського подвигу захисників від загарбників. Основна думка: захист своєї землі – святий обов’язок кожного громадянина.

Номер слайду 10

Альфред Маргул – Шпербер. Народився 23 вересня 1898 року в м. Сторожинець , Буковина – румунський поет, писав вірші німецькою мовою. Навчався в Чернівцях, Відні. Учасник першої світової війни. Після її закінчення жив в Америці, в 1924 році повертається в Європу, потім на батьківщину.вірш «Про назву концтабору Бухенвальд»

Номер слайду 11

БУХЕНВАЛЬДВ 1933 році розпочалося будівництво табору смерті – Бухенвальд. В таборі було 52 основних бараки. В бараці, розміром 40 на 50 метрів, перебувало 750 осіб.50-100 із них помирало кожного дня.

Номер слайду 12

Бухенвальд бувчоловічим табором. Вивчити свій номер нанімецькій мові в'язеньповинен був протягом доби. Набір цифр замінював ім'я.

Номер слайду 13

В таборі смерті перебувало близько 240 тисяч осіб. 56 тисяч в'язнів загинуло.

Номер слайду 14

Як близько звідси Веймар гомонів!А тут — навіки мовкли голоси... Мене проймає невимовний гнів,Бо й край мій зветься: Букові ліси. Давно було це: килим з ніжних трав. Ліс буковий, так пам'ятний мені. Хлопчиськом на поляні я лежав,Пливли біляві хмари в вишині. О лютий час, що сон дитячий стерІ кожен спомин взяв у колію!.. Коли я чую слово це тепер —Не можу юність згадувать свою. Бо в спомини мої вповза кошмар,Який виймає серце із грудей: А чи оте біляве пасмо хмар. Було не димом спалених людей?(Переклад Петра Рихла)«Про назву концтабору Бухенвальд»

Номер слайду 15

Аналіз. Жанр: патріотична лірика. Тема: розповідь про назву концтабору Бухенвальд та гіркі спомини про його страждання та трагедію.Ідея: заклик не забувати жахи фашизму. Мета: засудження фашизму, застерегти людство від страждань та лиха війни.

pptx
Додано
17 листопада 2021
Переглядів
1438
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку