Екологічна гра "Подорожуємо з кімнатними рослинами"

Про матеріал
Екологічна гра для учнів 3 класів використовується на уроці ЯДС при вивченні теми "Кімнатні рослини"
Перегляд файлу

Екологічна гра для молодших школярів

«Подорожуємо  з кімнатними рослинами»

ВЕДУЧИЙ: Увага! Увага! Прошу всіх зайняти свої місця і приготуватися по подорожі. Ми вирушаємо на найшвидшому, найсучаснішому виді транспорту.

В синім небі путь моя,

Швидше всіх літаю я,

Маю крила хоч не птах,

Люди звуть мене...(літак)

Щоб не заблукати в дорозі, візьмемо з собою компас та карту. Їх я вручаю моїм помічникам-штурманам.

І ШТУРМАН. Компас нам допоможе швидко визначити , де північ і де – південь.

2 ШТУРМАН.

Гарна, велика країна моя,

Є в ній озера, річки і моря,

Гори високі, степи та ліси,

Скільки багатства і скільки краси

ВЕДУЧИЙ . Дякую, ви дуже добре про все розповіли , ми встигли згадати яскраве літо, помилуватися квітами. А зараз пограємо в гру «Де чий дім?»

(3-4 учні одержують картки, на яких зображено квіти лісів, луків, тощо. Почувши слова ведучого: "Ростуть у лісі/в полі та ін./", школярі повинні підняти вгору картку з зображенням відповідної рослини. Спочатку діти відповідають на запитання,  які квіти ростуть у лісі, на луці. Наприкінці гри у них залишаються тільки картки з зображеннями кімнатних рослин.)

ВЕДУЧИЙ: Де ростуть ці рослини?  Правильно,у кімнаті, на підвіконні. Рослини, які постійно ростуть у кімнатних умовах, так і називаються: КIMHATHI.  Мандрівники, уважно придивіться до них! Вони теж мандрівники, тому що прибули з різних країн світу. Здавна вчені, торговці та дослідники, опиняючись у невідомих країнах, зустрічали там невідомі їм рослини. Деякі з них були надзвичайно гарні, мали велике листя, яскраві квіти. Їх привозили з подорожей додому, згодом дарували їхнє насіння друзям. Отак нові рослини знаходили собі нову батьківщину. Наш літак зараз здійснить подорож у ті країни, звідки прийшли до нас зелені друзі.

1 ШТУРМАН. Якось відомий мандрівник барон Мюнхаузен вирішив намалювати дивовижні рослини, що їх він бачив у далеких краях. Ось що в нього вийшло . Уважно подивіться, чи не переплутав чого мандрівник?

(Учням демонструються малюнки "дивовижних рослин", у яких стебло й листя однієї, а квіти  - іншої рослини. Наприклад, стебло і листя традесканції з квіткою пеларгонії, кактус з квіткою сенполії і т.д. Виграє той, хто помітить більше помилок. Після цього подорож триває.

ВЕДУЧИЙ. Курс на Азію. Стародавнє слово Азія означає "схід". B Азії гір набагато більше, ніж рівнин, і звідси до нас прийшли примула та бегонії. У себе на батьківщині бегонії ростуть у лісах, що на схилах гір. Вони добре переносять і спеку, і похолодання. Листя бегонії велике, швидко росте, віддаючи перевагу світлу та волозі, оскільки в цій місцевості періоди посухи чергуються з періодами дощів і завжди тепло, як у нас влітку. Як ви гадаєте, якого догляду потребують ці рослини?

Якщо піднятись вгору вище, стане прохолодніше, зникнуть ліси, і ми опинимось на гірській вулиці (луці). Отут. I побачимо своїх давніх знайомих - примулу та цикламен. У себе на батьківщині  вони - перші весняні квіти, якими прикрашають будинки.

Тому ці рослини непогано пристосовані до прохолодного повітря та протягів, їх не треба часто поливати . За гарного погляду цикламен може жити до 25-27 років.

2 ШТУРМАН.

Наш літак іде на посадку. Прибуваємо у велике місто на сході Азії. Хочете, завітаємо до магазину "Квіти"? Але врахуйте, магазин цей незвичайний. У ньому кожен покупець повинен описати рослину, яку хоче придбати, та ще й так, щоб продавець не помилився. Розраховуватися за покупку теж нелегко: треба розповісти як доглядати за щойно придбаною рослиною. Хто першим спробує стати покупцем і продавцем?

Учні по черзі беруть участь у дидактичній грі «Квітковий магазин"

I ШТУРМАН. Увага! Літак бере курс на Африку.

ВЕДУЧИЙ: Поки ми в дорозі, здогадайтеся, з якою рослиною от-от зустрінемось. Вона має довге листя з колючками. Шматочки листків використовують для поранень та наривів, тоді вони краще загоюються. Кажуть, що ця рослина живе I00 років.

Отож, наш літак над пустелями Африки, де й росте алое. Воно чудово пристосувалося до життя в пустелі. Маючи дуже довгі корені, рослина може діставати вологу зі значної глибини й накопичувати її у листі. Від перегріву листки рятує воскова плівка, якою вкрита їх поверхня.

2 ШТУРМАН. Увага! Термінове повідомлення!  На борту сталося лихо. Несподівано захворіли командир літака і другий штурман. Їм негайно потрібні ліки від нежитю та кашлю. Допоможіть!

ВЕДУЧИЙ: Згадайте, діти, чим мама вас лікує від застуди. Які рослини допомагають зміцнити здоров’я? (Виграє той, хто назве більше лікарських рослин.)

1 ШТУРМАН.

Увага! Увага! Термінове оголошення - Завдяки вашій кмітливості вдалося вилікувати екіпаж літака. Наша подорож триває!

ВЕДУЧИЙ: Пустелі є не тільки в Африці, і тому ми летимо до Центральної Америки, у Мексику. Цю країну не можна уявити без кактусів. Вони тут значно більші, ніж у нас, і квіти з’являються на них значно частіше, ніж у кімнатних. 3 кактусів , які мають довгі колючки і швидко ростуть , насаджують живі паркани; їх молоді м’ясисті стебла вживають у їжу. А для нас – це кімнатні рослини, що за дбайливого догляду нагороджують чудовими квітами.

(Демонструються слайди або ілюстрації)

2 ШТУРМАН. Як ви гадаєте, який догляд потрібен кактусам?

(Заслуховуються 3-4 відповіді).

1 ШТУРМАН. Курс на південь. Пролітаємо над тропічними лісами   Південної

Америки.

ВЕДУЧИЙ: Тропіки - це теплі південні краї, де не буває холодної зими. Тут усім рослинам достатньо вологи, все швидко росте. У тропічному ліcі ви можете побачити дивовижної краси квіти.

Звідси прийшли до нас колеуси, герань, традесканція,  хлорофітум. Всі вони полюбляють сонце та вологу. Їх розмножують шматочками стебла з листям або ж окремими листками. Традесканція може рости навіть у вазі з водою,бо вона мешканка тропічних боліт. Під час дощу вода заливає рослини, та вони не гинуть, а живуть деякий час під нею.

Зате хлорофітум чудово пристосувався до життя у розгалужених гілок дерева. За довгі звисаючі стебла з молодими кущиками він дістав назву "летючої квітки" Потрапить такий кущик на іншу гілку дерева, зачепиться за неї корінцями і спустить додолу свої вусики.

2 ШТУРМАН. Славнозвісний барон Мюнхаузен, коли друзі питали чому він не привіз тропічних рослин,  відповідав, бо вони тільки цвіли, а насіння ще не було. Підкажіть, чим іще, крім насіння розмножуються ці рослини?

(Демонструються ілюстрації або живі бальзамін, пеларгонія, сенполія, плющ).

ВЕДУЧИЙ. Наша подорож наближається до кінця. До приземлення

ще 5 хвилин, то давайте позмагаємось.

І.Намалюй листки рослин пустель та тропічного лісу.

2. Покажи рослини, які розмножуються листками або пагонами.

3. Покажи ті кімнатні рослини, які називатимуть твої друзі.

4. Розмісти рослини на вікнах освітлених і неосвітлених,  теплих та холодних

 

Наприкінці гри підбиваються підсумки змагань.

 

 

docx
Додано
27 червня 2023
Переглядів
184
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку