Екологічний задачник для учнів початкових класів.

Про матеріал

Матеріал містить дидактичний матеріал екологічного змісту. Задачі призначені для використання на уроках математики в початкових класах. Кожна задача містить ілюстрований матеріал, що дає змогу вчителю відразу провести роботу еколгічного змісту.

Перегляд файлу

 

 

1321528155.jpg

 

Схвалено методичною радою

ЗОШ І – ІІІ ступенів № 3 м. Дубна

 

 

Автор-упорядник : Мельник Я. В. – вчитель початкових       класів ЗОШ №3 м. Дубна

 

Рецензенти :

Головач М. В. – методист початкового навчання управління освіти, сім’ї, молоді та спорту Дубенської міської ради

Савич А. В.- заступник директора з НВР ЗОШ І-ІІІ                                                   ступенів №3 м. Дубна

 

Людина – частина природи. Тож потяг до всього живого закладений у ній від народження і найяскравіше виявляється в дитячому віці. Процес пізнання природи та її законів нелегкий. Він здійснюється поступово, шляхом спостережень і відкриттів. Головна роль у цьому належить учителеві. На уроках і в позаурочний час він формує уміння і навички прийняття учнями екологічно правильних рішень, виховує почуття любові і бережливого ставлення до природи, вчить застосовувати набуті знання в повсякденному житті. Запропоновані матеріали допоможуть учителеві швидко підібрати вправу, задачу до виучуваного матеріалу, маючи відразу під рукою і наочний матеріал.

Матеріал посібника можна використати для оформлення газет, організації вікторин, конкурсів, ігор.

Рекомендовано вчителям початкових класів, студентам педагогічного училища.

 

Друк і художнє оформлення – Мельник Я. В.

 

Управління освіти, сімї, молоді та спорту

Дубенської міської ради

 

Методичний кабінет загальноосвітньої школи

І – ІІІ ступенів №3 м. Дубна

 

 

 

 

БУДЬ ПРИРОДІ ДРУГОМ!

Дидактичні матеріали

для формування екологічної культури

молодших школярів

 

 

 

 

 

 


     Людство є частиною природи, тому його доля визначається станом природного середовища. Утім, людина в своєму розвитку іноді забуває про це: вона творить науку і техніку, не передбачаючи можливих наслідків своїх дій, руйнує природу. Своїм ставленням до природи, її багатств, нераціональним використанням досягнень науково-технічного прогресу люди поставили планету на межу екологічної катастрофи.

    Зовсім недавно ми – всі земляни – переступили межу тисячоліття. Якою зустріне прийдешнє покоління наша планета? Блакитною і прекрасною чи сплюндрованою і знівеченою? Це залежить від кожного з нас. Пригадаймо мудрі слова одного з вождів північноамериканського племені індіанців сіу: «Земля не належить нам, це ми належимо Землі».

    Земля – наш дім, і лише поганий господар нищитиме багатства свого дому.

    Ми вже навчились літати в повітрі як птахи, ми вже навчилися плавати під водою як риби, нам іще залишилось навчитися жити на Землі як люди.

У системі навчання екологічної компетентності молодого покоління важливе місце посідає початкова школа. До природи треба ставитися раціонально, а екологічна культура є показником готовності людини до збереження оточуючого світу і впевненості в необхідності його збереження.

У чому сутність екологічної освіти, які екологічні поняття доступні до сприйняття молодших школярів, які особливості та методичні рекомендації можуть мати найліпші педагогічні плоди? Це і міжпредметні зв’язки і художні образи, і практична  діяльність, і випадки з реального життя. Вчителю необхідно обговорювати ситуації, які діти бачать щодня, вчити їх оцінювати поведінку і вчинки людей, бачити себе серед природи.  Учні повинні розуміти природні взаємозв’язки, їх значення, усвідомлювати, що порушення цих взаємозв’язків, матиме жахливі наслідки – як для природи, так і для людини.

Жодна книга, бесіда, розповідь не замінить безпосереднього спілкування з природою. Саме цьому сприяють екскурсії та прогулянки на уроках природознавства, читання, розвитку мовлення, малювання. Пізнавальний інтерес має підживлюватися щохвилини. Навчайте дітей бути уважними і бачити зламані гілки, замислюватися, чи дійсно треба зірвати квітку для хвилинного задоволення. Адже не буде коріння – не буде й насіння. Дитина має не спостерігати за природою, стоячи осторонь. А відчувати себе її часткою.

Розвиток інтересу до всього живого, розуміння його значення для людини усуває необхідність довгих пояснень правильної поведінки у природі. Діти розуміють – вони друзі природи, її захисники .

Матеріал з екологічною складовою має бути обов’язковим елементом усіх тем природознавства, читання, громадянської освіти, образотворчого мистецтва. Важливо заохочувати дітей до практичних завдань, пов’язаних із природою:

-  робота на пришкільній ділянці;

-  догляд за кімнатними рослинами;

-  догляду за акваріумом;

-  виготовлення годівниць для птахів.

У практичних завданнях реалізується основний принцип екологічної освіти – взаємозв’язок краєзнавчого . національного і глобального підходу.

Екологічна освіта має стати дієвим засобом художнього розвитку особистості та розвитку професійної компетентності. Варто звернути увагу учнів на те, як потрібні знання про природу вчителям, художникам, дизайнерам, поетам, лікарям, інженерам.

Творчий підхід до проблеми виховання екологічної культури є запорукою результативності роботи вчителя.

В. Сухомлинський радив бачити в природі вічне джерело дитячого розуму, фантазії, словесної творчості. Визначний педагог прагнув, аби яскраві образи рідної землі живили свідомість дитини впродовж усіх років навчання, щоб закони мислення вперше розкривалися не перед класною дошкою, а серед луків, полів, біля річки, у шкільному саду.

Перші кроки в науку маленькі школярі роблять на уроках природознавства, гортаючи сторінку за сторінкою книгу рідної землі. І перше завдання, яке ставить перед собою педагог, - навчити не просто дивитись, а й бачити, відчувати світ довкола.

Природа – невичерпне джерело краси, яке не може залишити байдужою навіть найчерствішу людину. Природа – нічим незрівняний учитель краси. Добираючи впродовж століть, немов селекціонер, усе життєдайне, досконале і доцільне, природа стала колискою людства.

Людина – частина природи. Саме природі ми зобов’язані своїм існуванням, своєю досконалістю, своєю могутністю. І як же сьогодні ми віддячуємо за це все? Теплі дощі, подаровані природою, ми перетворюємо на кислотні, водойми забруднюємо, попереджаючи самі себе : «Купатися заборонено!»Відкриті вікна квартир більше не постачають нам свіжого повітря.

Екологічно-орієнтаційна діяльність молодших школярів може бути цікавою, різноманітною, особистісно і суспільно значущою. Сучасна система екологічного права не є ідеальною і постійно вдосконалюється. Тому акцентувати виховну роботу слід саме на формуванні правової свідомості учнів, яка формується на основі не тільки законів, а й поглядів, почуттів, переконань, які були і залишаються найвищими духовними цінностями українського народу.

У здобутті еколого-правової освіти та вихованні значна роль належить учителю, який має бути для учнів взірцем дбайливого ставлення до природи.

Екологічне виховання може здійснюватися за кількома напрямами .

Перший напрямок. Створюється зовсім новий курс, який не підпорядкований природознавству. На сучасному етапі існує багато літератури для вивчення екології. Це може бути дитяча книжка, де в цікавій формі розповідається про життя тварин. Для додаткового читання рекомендовані казки, головними героями яких є тварини або в яких йдеться про екологічні правила.

Другий напрямок. Екологічна тематика посилюється підручниках з природознавства. Для демонстрацій зв’язків у природі учням пропонуються до розгляду відповідні схеми, наприклад, щодо зв’язку живої і неживої природи .

Третій напрям. Складання нетрадиційних програм і підручників з природознавства.

У центрі всіх напрямків – взаємовідносини людини і природи .

Учитель підводить дітей до висновку про необхідність підтримання природної рівноваги і небезпеку її порушення внаслідок діяльності людини.

Ми живемо в епоху споживацтва. Постала потреба у вихованні нового покоління, що дотримувалося б таких простих правил: живи та дай жити іншому; стався до інших так, як ти хотів би, щоб ставилися до тебе; поважай та бережи природу .

 

 

 

 

 

 

1. У гнізді вівчариків 4 яєчка. Зо­зуля поклала туди ще одне, своє. Скільки яєць стало у гнізді?

 

3 . Павук має 8 ніг, а жук -6.  Наскіль­ки більше ніжок у павука?

                  

 

 

 

 

4. На галявині зустрілися жаба, со­рока і вуж.  Скільки всього ніг?

 

Це цікаво!

Свійські тварини — це ті, що живуть біля людини. Людина їх годує, влаштовує їм житло і одержує від них користь.

5.  Записати, скільки назв свійських тварин ви почули: корова, кінь, свиня, собака, коза, вівця, муха кімнатна, миша домо­ва, гусак,  Скільки «зайвих»? Чому?

  1. Записати кількість назв диких тварин: кріт, лось, корова, кіт, заєць, вовк, вівця.

7.    Найменший лісовий птах — корольок. Його маса 4 грами. А най­менший звірок України — земле­рийка, її маса 5 грамів. Скільки важать корольок землерийка ра­зом?

 

 

8. Всі комахи мають по 6 ніг. Кра­би — на 4 ноги більше, ніж кома­хи, а павуки: — на 2 ноги менше, ніж краби. Скільки ніжок у кра­ба і скільки — у павука

 

 

 

 

 

 

Це цікаво! В процесі господарської діяльності  людина  негативно впливає на природу (вирубує ліси,  осушує болота, полюс на рідкісних тварин і птахів). Через це кількість рослин і тварин зменшу­ється. А деякі види навіть зовсім зни­кають! Їх занесено в Червону книгу України. Вони потребують захисту, їх заборонено знищувати. Представ­ники Червоної книги — птахи дрохва, гриф чорний, лелека, чапля та ще ба­гато інших рідкісних птахів.

9.Найважчий птах української фау­ни — дрохва. Його вага 20 кг. Гриф чорний — теж крупний птах. Його вага 12 кг.   На скільки     кілограмів більше важить дрохва, ніж гриф чорний?

 

 

 

10. Найдовший дзьоб серед птахів України має лелека — 19см, у ча­плі він на 6 см коротший. Яка дов­жина дзьоба у чаплі?

 

 

 

 

Це цікаво!

Чудовий будівельник серед тварин бобер! Всім відомі його видатні хат­ки, греблі, запруди. Бобри утворюють невеличкі водосховища, тим самим за­побігають промерзанню рік взимку, ре­гулюють водний режим прибережних екосистем. А чи відомо вам, що бобри — найкращі серед нирців!

11. Бобер може перебувати під водою 15 хвилин! Ондатра — на 3 хвили­ни менше. Скільки хвилин перебуває під водою ондатра?

                                 

 

 

Це цікаво!

Тварини-гризуни (хом'як, ховрах, полів­ка, польова миша) дуже шкодять вро­жаю, тому що поїдають зерно.

 

                                                                                                                  

 

12.  Одна польова миша знищує за літо 10 кг добірного зерна. Скільки кі­лограмів зерна знищать дві таких миші?

 

13. Сім'я соколів за один день для сво­їх пташенят приносить 9 ховрахів, 5 польовок, 2 хом'яки і 1 польову мишу. Скільки шкідників знищить за 1 день сім'я соколів?

Це цікаво!

А чи знаєте ви, що кити і дельфіни — це аж ніяк не риби, а морські тварини, які живуть родинами і годують сво­їх малят молоком. Кити найбільші тварини планети.

 

14 . Довжина тіла кита-кашалота 20 м, а довжина тіла дельфіна -— 9 м. На скільки метрів кашалот довший від дельфіна?

   Поміркуймо! Як ви гадаєте, скільки років живуть птахи ?

15. Ластівка живе 9 років, а шпак — на 10 років більше. Скільки років живе шпак?

Задачі на кмітливість

  1.   У двох носорогів було два роги. Скільки рогів у 20 носорогів?

17. Гусяча лапка влаштована так: між трьома пальцями є плавальні пе­ретинки, а два пальці ззаду без пе­ретинок. Скільки перетинок в одного гусака?

  1.         Курка, стоячи на одній нозі, ва­жить 3 кг. Скільки важить курка, якщо стане на дві ноги

C:\Users\Юля\Desktop\images.jpeg19. Багато птахів під час перельоту в теплі краї і назад бувають у польоті без перерви по 20 годин .А пташка золота сивка буває в польоті на 30 годин довше. Скільки годин золота сивка перебуває в повітрі?

20. Ворона летить зі  швидкістю 30 кілометрів на годину. Куріпка за 1 годину подолає на 10 кіломе­трів більше, ніж ворона, а шпак пролетить стільки, скільки ворона та куріпка разом. Яка швид­кість шпака?

21. Швидкість польоту горобця на 26 км/год. більша за    швидкість во­рони. Яка швидкість горобця, якщо ворона за 1 годину долає  30км?

22. Зозуля за півгодини знищує 50 гусениць. Скільки гусениць зни­щить зозуля за 1 годину?

23.  Зозулине яйце важить усього 3 г, а куряче — на 60 грамів більше. Яка маса курячого яйця?

24. У світі відомо 130 видів зозуль. І лише 50 з них підкладають яйця в інші гнізда, а решта висиджу­ють яйця самі. Скільки видів зозуль висиджують свої яйця само­стійно?

25. Якщо всіх комах, яких з'їдає за літо стриж, розмістити в одну лі­нію, то вона розтягнулася б на1 кілометр. Записати це число в метрах.

 

26. Рекорд  по дальності перельотів на­лежить лелеці. Інколи навесні               лелека долає 4 сотні 50 кілометрів.  Скільки кілометрів долає   лелека за 1 добу?

 

27. Горихвістка годує своїх пташе­нят 240 разів на день, дятел — на 60 разів частіше, ніж горихвістка, а синиця — на 90 разів більше, ніж дятел. Скільки разів на день годує своїх пташенят синиця?

Ми звикли до того, що трави — це  невисокі рослини з м яким соковитим стеблом. Але деякі з них бувають дуже високими! Так, бамбук виростає до 40м, але це трава! А смачні солодкі ба­нани аж ніяк не ростуть на пальмах, а є теж трав'янистими рослинами.

28. Кукурудза буває заввишки до 4 м, соняшник — в 2 рази ниж­чий за кукурудзу, а банан у 3 рази вищий за соняшник. Яка висо­та банана?

29 . Вага лося 4 центнери. Скільки це кілограмів?

30.  Лось може, не розганяючись, пе­рестрибнути паркан заввишки 2 м15 см. Скільки сантиметрів може перестрибнути лось, не розганя­ючись?

31. Їжак під час сплячки може пере­бувати без їжі 236 діб. Запишіть це число.

32. Одна рослина соняшника «випи­ває» за літо 250 літрів води. Запи­шіть це число. Запишіть сусідів цього числа.

33. Середня маса дельфіна афаліни1 ц 20 кг. Запишіть масу в кілогра­мах.

34. Новонароджене ведмежа має масу півкілограма. Скільки грамів ва­жить новонароджене ведмежа?

      35. Світовий рекордсмен з бігу серед тварин гепард. Цей спринтер може бігти зі швидкістю 135 км/год. Заєць за годину пробіжить 70 км. На скільки кілометрів   більше про­біжить за   годину гепард?

 Запам'ятай!

Кількість тварин, яким загрожує не­безпека, постійно зростає!

36. У першому виданні Червоної книги України було всього 85 видів тва­рин, а в другому — вже на 297 ви­дів більше. Скільки видів тварин потребують захисту зараз?

37. Вчені підрахували, що людина пе­реселила до інших країн 150 ви­дів тварин. Серед них — 49 видів парнокопитних, 36 гризунів, а ре­шта — хижаки. Скільки видів хи­жаків переселили

38. Велика синиця їсть 6 разів на день, а своїх пташенят годує у 65 ра­зів частіше, ніж їсть сама. Скільки разів на добу годує своїх пта­шенят велика синиця?

 

39. Кенгурятко народилося 1 см 5 мм завдовжки, потім стало у 100 ра­зів більше. Який зріст дорослого кенгуру?

Це цікаво! Коала, або сумчастий ведмедик, — дуже симпатична і лагідна тваринка Австралії. «Коала» на мові аборигенів означає «не п’є». Цей звірок дійсно ні­коли не п’є, задовольняючись соком лис­тя евкаліпта. В  природі  у коали  немає ворогів, але через полювання людей, а також від засух і лісових пожеж  ко­али  майже зникли. Тварини потребу­ють захисту.

 40. Довжина тіла новонародженого коали 2см, а довжина тіла дорослого коали 80 см. У скільки разів більше доросла тварина за її малятко?

41 . За одну годівлю дитина кита отримує від мами 15 відер молока. Скіль­ки літрів молока випиває китеня  за одне харчування? (У відрі 10 літрів)

42 . Серед усіх птахів світу найважчий страус. Його маса 90 кг. Маса пінг­віна у 2 рази менша, а маса страу­са нанду на 5 кг більша, ніж маса пінгвіна. Яка маса страуса нанду?

 

43. Одна електростанція за рік викидає в атмосферу 500 т пилу і 20 000 т оксидів азоту. Скільки всього тонн  відходів викидає1 електростанція за рік?

44. Один гектар хвойних дерев за­тримує за рік 40 т пилу. Скільки кг пилу затримують за рік хвойні дерева? 45.Середня тривалість життя баоба 4000 років, а дуб живе

1 000 років. На скільки років довше живе  баобаб?

46.Нині найстарішим деревом є гігантський кипарис (у Південній Мексиці). Як вважають спеціалісти, його вік 5 тисяч років. Запишіть це число.

 

47. Найзубастіша тварина — звичайний садовий слимак. Він має 14 175 зу­бів. Запишіть це число.

48. Щоб зібрати 1 кг меду, бджолі тре­ба пролетіти  460 000 км.  Запишіть це число.

49.  Одна сіра полівка знищує за літо 1 кг зерна, а одна сова за цей час  впольовує 1 000 мишей. Скільки кілограмів зерна врятують за літо 2 сови?

50. Ластівка протягом літа з'їдає 1 мільйон комах. Запишіть це чис­ло; запишіть попереднє для ньо­го число.

51. У світі налічується 2 500 видів змій, проте отруйні з них лише 250 видів. Скільки видів неотруйних змій іс­нує в природі?  На скільки їх більше, ніж отруйних?

52. За період гніздування одна сім'я шпаків знищить 5000 гусениць,  а хрущів — на 300 більше, ніж гу­сениць. Скільки всього шкідни­ків знищить сім'я шпаків?

 

53. Кажан без посадки може проле­тіти 1 100 кілометрів, а єгипет­ська чапля — на 4 900 км більше. Скільки кілометрів пролетить ча­пля без посадки?

54.  Маса слона 6 т, а слоненяти — у 5 разів менше. Яка маса слоне­няти?

55. Маса новонародженого кенгу­ру 2 грами, а маса дорослого — 80 кг. У скільки разів маса дорос­лого кенгуру більша за масу ма­люка?

56. Зозуля за одну годину може з'їс­ти 100 гусениць. Скільки гусениць може з'їсти зозуля за добу?

   Запам'ятай!

Ґрунт поверхневий родючий шар зем­лі, на якому ростуть рослини. Ґрунт є домівкою для різних тварин, великих і маленьких. До того ж він утворю­ється протягом тривалого часу. Че­рез це вчені кажуть, що ґрунт — дорожчий за золото.

57.  Доведено, що 1 см ґрунту утворю­ється в природі за 250 років. Скіль­ки років потрібно, щоб утворило­ся 20 см ґрунту?

 

62. Баобаб живе 4 000 років, а горіх волоський — 400 років. У скільки разів баобаб живе довше від горі­ха?

58.  Сосна може прожити 600 років, ялина — у 2 рази довше, ніж со­сна, а дуб — на 800 років більше від ялини. Скільки років може прожити дуб?

Поміркуй!

  Давай замислимось! Чи варто рубати дерево, яке могло б прожити понад 1000 років заради двох тижнів ново­річних свят?

         

59 .  Шпаки за один день приносять у гніздо близько 800 комах. Пта­шенят потрібно годувати 22 дні. Скільки комах з'їдають шпаче­нята одного гнізда?

 

 

60 . Синиця за день з'їдає стільки комах, скільки важить сама. За 30 днів вона знищує 600 грамів ко­мах. Яка маса синиці?

61.  Коала народжує малятко, маса якого 5 грамів. Доросла тварина важить 16 кг. У скільки разів маса дорослого коали більша за масу малюка?

Це цікаво!

Акула одна з найдавніших риб на планеті. Зараз нараховується 350 ви­дів цих риб — від самої маленької до гі­гантських акул.

62. Маса найменшої акули 200 грамів, а найбільшої, китової ,— 20 тонн.  У скільки разів маса китової аку­ли більша?

Китова акула — миролюбний морський гігант. Поволі пливучи в товщі води, вона як сачком збирає своїм величезним ротом здобич (дрібних рачків, кальмарів та іншу дрібну рибу), і пропускаючи воду через дрібне сито своїх зябрових дуг, фільтрує їжу.       

               Це цікаво!  Найшвидшим птахом України є сап­сан, якого ще називають мандрівним соколом. Часто можна побачити лише тінь, що промайнула, і почути свист повітря, яке розтинає птах. Його не наздогнати навіть літаком АН-2. Але чисельність його зменшується. Сапсана занесено до Червоної книги України.

 

63.  Полюючи на якогось птаха, сап­сан за 2 хвилини долає 10    кіломе­трів. Скільки кілометрів пролетить  сапсан за 1 годину?

64.  Відлітаючи восени у вирій, леле­ка відстань 1 200 км може подола­ти за 60 годин. А весною ту ж са­му відстань лелека пролетить за30 годин. З якою швидкістю ле­тить лелека у вирій і з якою — на батьківщину?

65.  Лисиця за 2 години може пробіг­ти 120 км. Знайти швидкість ли­сиці.

66.  За 2 години фазан пробіжить 68 кіло­метрів, а перепел за 5 годин — 75км. Чия швидкість більша і на скільки?


67. Бурундук запасає на зиму до 6кг  зерна, приносячи його в нору в защічних мішках. За один раз бурундук приносить 10г зерна. Скільки кілометрів повинен подолати  бурундук, аби мати зимовий запас зерна, якщо відстань від нірки до поля  2км?             

 

 

 68. Вулик дає 60 кг меду.  2/5 його потрібно залишити на зиму бджолам.. Скільки кілограмів меду можна

взяти, щоб бджоли не загинули?

69. Найменша пташка України — корольок. Маса його тіла становить 1/200 частину від 1 кг. Яка маса королька?

70. Одна акула пливе зі швидкістю 100 км/год. А швидкість другої  акули становить 2/5 цієї швидкості. З якою швидкістю пливе друга акула?

   Це цікаво!Верблюд сподобався людям тим, що  він прекрасно переносить спеку, може  крокувати без води і їжі сім днів! А після нетривалого відпочинку і поповнен­ня запасів води знову продовжує по­дорож.

71. Від нестачі вологи верблюд втрачає 1/4 своєї ваги. Якою буде маса верблюда після переходу через пус­телю, якщо до початку подорожі його маса була 360 кг?

 

 

 

 

 

 

 

4,1 метра – рекордна довжина бивнів самців африканського слона.

4,5 метра – довжина тіла самців моржа.

5 рогів – максимальна кількість, яка спостерігалася у чорного носорога.

5 тонн ваги в одиничних випадках досягає найбільший з носорогів – білий носоріг.

5 хвилин не виринаючи може знаходиться під водою бегемот.

5 кілометрів – максимальне віддалення гадюки від гнізда.

5 сантиметрів – максимальна довжина зубів габонської гадюки.

5 годин – термін, через який гине людина після укусу морської змії.

5 кілограмів  – маса каменів у шлунку нільського крокодила.

5 метрів – на таку глибину може пірнути за кормом лось.

5 метрів – відстань викидання спеціальної рідини скунсами.

5 днів необхідно яблуневій тлі для народження нового покоління.

5 сантиметрів – діаметр очей у страуса, це найбільший розмір з усіх сухопутних тварин.

5 метрів – довжина нижньої щелепи кашалота.

5 сантиметрів у довжину досягають ікла нільського крокодила.

5 – з такої кількості члеників складаються лапи деяких комах.

5 метрів у довжину досягає білокорий палтус – найбільша з камбал.

5 місяців потрібно пташенятам нанду, щоб досягти розмірів батьків.

5,71 метра мала в довжину рекордна особина королівської кобри.

5,8 метра – максимальна довжина міссісіпського алігатора.

6 міліметрів на добу – швидкість росту голок у новонародженого вухатого їжака.

6 метрів – максимальна зареєстрована довжина комодського варана.

6 метрів – максимальна довжина нільського крокодила.

6 хвилин – термін, через який гине кінь від укусу тайпана.

6 видів евкаліптів з 500 входить до раціону коал.

6 кілометрів – на такій відстані можна почути спів жаби-бика.

6 хвилин триває розправлення і затвердіння крил у бабок, в момент перетворення в бабку.

6 метрів у глибину і 2,9 м у ширину було найбільше гніздо лисих орлів.

6,5 кілограм – вага великих глухарів.

6,5 міліметрів на місяць – швидкість росту рога у чорного носорога.

6,5 метрів – максимальна довжина південного морського слона.

6,8 метрів – максимальна висота жирафа.

6,82 метра може досягати риба-меч.

7 метрів – найбільша довжина кроку страуса.

7 тонн їжі на рік з’їдає лось.

7 метрів – максимальна довжина стрибка гепарда під час бігу.

7 разів – настільки отрута морських змій більш токсична отрути самої отруйної наземної змії.

7 кілометрів – на такій відстані чує здобич білий ведмідь.

7 місяців – протягом такого часу після народження дитинча сірого кенгуру жодного разу не виходить із сумки матері.

7,5 тонн – маса старих самців африканського слона, найбільшої сучасної наземної тварини.

8 кілометрів і вище – на такій висоті над рівнем моря зустрічається сіра жаба.

8 кілометрів на годину – максимальна швидкість руху змій.

8 приплодів за 167 днів спостерігалося в однієї пари лемінгів.

8 метрів, за чутками, досягала гігантська білуга, найбільша з кісткових риб.

8 метрів – відстань, на якій акула розрізняє найменший рух при майже повній темряві.

8 кілометрів – на такій відстані, за ідеальних умов сапсан може бачити голуба.

8,5 метра досягає іноді гребенястий крокодил.

8,5 міліметрів стандартний розмір дорослої кубинської жаби.

9 метрів – максимальна заміряна довжина стрибка дельфіна.

9 місяців – термін вилуплення з яєць хамелеонів.

9 дитинчат протягом 50-річного життя приносить самка гринди (чорного дельфіна).

9 метрів – на таку висоту на дереві може затягувати леопард велику антилопу перш ніж її з’їсти.

9 місяців може тривати зимова сплячка звичайного вужа.

10 метрів – довжина самця косатки при масі 8 тонн.

10 секунд – час повного занурення в пісок рогатої гадюки.

10 відсотків антилоп гну гинуть від зубів хижаків під час міграції в місця розмноження.

10 очей налічується у скорпіона.

10 місяців – через такий час повністю встановлювалося видалене око у гребінчастого тритона.

10 разів – у стільки сповільнюється серцебиття тюленів під час плавання під водою.

10 хвилин на сонці – час, що приводить до загибелі сліпозмійки.

10 тонн крові міститься в найбільших синіх китах.

11,3 кілометрів на годину – швидкість найшвидшої змії мамби.

11,43 метра – максимальний достовірно зареєстрований розмір анаконди.

12 кілограмів  – вага кондора, найбільшого з існуючих хижих птахів.

12 метрів – висота фонтану, що випускається синім китом.

12 кілометрів на годину можуть бігти галопом молоді крокодили.

13 метрів – довжина стрибка кенгуру.

13 метрів – висота житла американських бобрів.

13 ковтків в секунду роблять колібрі.

14 кубічних метрів – об’єм легенів синього кита.

14 відростків іноді мають роги білохвостого оленя.

14 днів – період харчування материнським молоком у гренландського тюленя.

14 років не відходив від могили господаря скай-тер’єр Боббі поки не помер сам.

14 сантиметрів досягає личинка жука-оленя, при товщині з великий палець.

15 хвилин може перебувати під водою американський бобер.

15 сантиметрів в довжину досягають вуха фенеків (ссавців родини собачих).

15 відсотків – жирність молока у зайців-біляків.

15 хвилин – термін скидання старої шкіри у степової гадюки.

15 років зберігає свої властивості отрута деяких дереволазів, проти якої до цих пір не знайдено протиотруту.

15 сантиметрів – діаметр п’ятачка у великої лісової свині.

15 кілометрів на годину – швидкість руху зграї перелітної сарани.

15 сантиметрів – розмір найдрібніших вужів.

15 разів – у стільки отрута каракурта сильніша за отруту гримучих змій.

10 метрів – на такій висоті можуть “літати” летючі риби.

15,5 сантиметрів досягає у довжину жук-геркулес.

16 різних смислових криків мають у своєму репертуарі горили.

16 кілометрів на годину – з такою швидкістю можуть рухатися деякі павуки.

16 комах щоденно поїдає самка богомола.

17 годин – період, за який від голоду гине кріт.

17 дитинчат одночасно може народжуватися у жовтого ховраха.

18 годин на добу можуть спати лінивці.

18 міліметрів – таку довжину мають дорослі особини деяких видів геконів.

18 сантиметрів – розмах крил царственої цикади.

20 дитинчат щорічно приводить на світ одна пара щурів.

20 кілограмів  їжі може з’їсти за одну годівлю білий ведмідь.

20 тигренят може народити самка тигра упродовж життя.

20 сантиметрів – такий, найдовший у світі кіготь, мають гігантські броненосці.

20 годин – термін, через який гине людина після укусу арлекінового гаспида.

20 особин може містити зграя вовків.

20 сантиметрів – максимальна довжина деяких павуків.

20 видів серйозних людських захворювань переносить щур.

20 років живуть деякі павуки-птахоїди.

20 метрів – максимальна довжина кашалота.

20 хвилин – самий тривалий сон жирафа.

20 сантиметрів у довжину можуть досягати деякі коники.

21 рік прожив у неволі сітчастий пітон.

21 кілограмів  може важити дрохва – найважчий літаючий птах.

21,3 відсотка раціону борсука складають земноводні.

22 роки – максимальний вік квакші.

22 щупальця знаходиться на рильці у зірконоса.

25 яєць буває в одній кладці сірої куріпки.

25 підвидів лисиці налічується по всьому світу.

25 особин далекосхідного леопарда нараховує в даний час єдина популяція.

25 років – термін життя лося.

25 разів – у стільки мангуст менш чутливий до отрути кобри, ніж собака.

25 кілометрів на годину – максимальна швидкість американського ламантина. З такою швидкістю він може рухатися не більше 100 метрів.

25 сантиметрів – довжина задньої ноги жаби-бика.

25 відсотків від загальної маси тіла складає маса печінки деяких акул.

25 кілометрів – на такій відстані можуть перемовлятися гладкі кити.

26 років – тривалість життя американського ламантина.

27 особин налічувала у 2002 році єдина у світі популяція каліфорнійського кондора.

27 запасних виходів може бути у норі лисиці.

27 разів – у стільки довжина ніг перевищує довжину тіла у косарів (тварин класу павукоподібних).

28 років прожила в неволі анаконда.

28 грамів  отрути, що виділяється жабами-дереволазами, достатньо, щоб знищити населення невеликого міста.

28 разів підряд може вистрілювати отруту чорношия кобра.

28 років – тривалість життя гребінчастого тритона.

29 сегментів буває у брязкальці ямкоголових змій.

30 різновидів сигналів відзначено у афаліни.

30 відсотків від маси тіла займає маса яйця ківі.

30 – найбільша кількість особин, що входять до прайду левів.

30 відсотків від довжини тіла становлять грудні плавці у горбатого кита.

30 особин налічує єдина у світі популяція іранської лані.

30 різних типів звуків вимовляють шимпанзе, спілкуючись один з одним.

30 сантиметрів – гіпотетично максимальна дальність зору павуків.

30 кубічних метрів деревини запасає на зиму сім’я бобрів.

30 різних звуків видають дельфіни.

30 сантиметрів – максимальна довжина скорпіонів.

30 сантиметрів – на таку відстань можуть випльовувати отруйну рідину деякі теліфони (ряд типу членистоногих класу павукоподібних).

30 сантиметрів у довжину можуть досягати сколопендри (рід членистоногих класу губоногих).

32 рази – у стільки довжина кишечника лаплатського дельфіна перевищує довжину його тіла.

33 роки – максимальний вік спійманої щуки.

33,58 метра досягала у довжину самка синього кита, яку було викинуто на сушу в 1909 році. Наразі це сама велика сучасна тварина.

35 відсотків довжини тіла кашалота займає голова.

35 сантиметрів досягає хоботок у деяких метеликів.

35 залпів поспіль протягом 15 секунд можуть робити деякі жужелиці, викидаючи спеціальну рідину.

35°С – температура всередині зграї зіщулених імператорських пінгвінів в момент коли температура навколишнього середовища -20°С.

35 кілометрів на годину – максимальна швидкість черепах у воді. Таку швидкість розвиває налякана шкіряста черепаха.

35 кілометрів на годину – максимальна швидкість на суші найшвидшої рептилії – голкохвостої ігуани.

35°С – на стільки підвищується температура тіла мінливої ігуани за 40 хвилин.

36 років – документально зареєстрована тривалість життя жаби.

36 сантиметрів на секунду – швидкість бокового руху палестинської гадюки.

36 годин без посадки пролітає бурокрила ржанка, роблячи при цьому 252000 помахів.

38 сантиметрів колоди з легкістю пробиває риба-меч.

40 кілограмів  – максимальна маса самців імператорського пінгвіна.

40 відсотків видів ссавців всієї світової фауни відноситься до гризунів.

40 грамів  важить ласка – найменший з усіх хижих звірів.

40 відсотків жиру містить молоко гренландського тюленя.

40 кілометрів на годину – швидкість афаліни.

40 метрів – тільки в цих межах може чітко розрізняти предмети чорний носоріг.

40 сантиметрів – діаметр спинної артерії синього кита.

40°С може досягати температура тіла одногорбого верблюда.

40 кілометрів на годину можуть пересуватися пінгвіни, що є рекордом у пташиному світі.

40 років може користуватися одним і тим же гніздом скопа (великий хижий птах родини яструбиних).

40 команд може засвоїти робочий слон.

42 відсотки всієї їжі у деяких видів птахів становлять земноводні.

45 метрів можуть пролітати деякі жаби.

50 років – ймовірна тривалість життя тигра.

50 кілометрів на годину – максимальна швидкість жирафа.

50 кілометрів від найближчої суші – максимальна відстань запливання морських змій.

50 кілометрів на годину – максимальна швидкість кенгуру.

50 разів – у стільки в носі собаки більше рецепторів нюху, ніж у людини.

50 тонн жиру виходить з деяких особин синього кита.

50 кілометрів уплав може подолати білий ведмідь.

50 кілограмів зерна може запасати хом’як.

50 кілометрів на годину досягають у польоті деякі бабки.

51 відсоток кисню ставкова жаба отримує через шкіру.

51 градус Цельсія – різниця між температурою “на вулиці” і в барлозі білого ведмедя.

55 кілометрів на годину – максимальна швидкість косатки.

55 кілограмів  буває маса гігантського броненосця.

55 сантиметрів – максимальна довжина хамелеонів.

57 кілометрів на годину – найбільша швидкість бігу африканського буйвола.

60 сантиметрів – довжина язика великого мурахоїда.

60 метрів – травний тракт бегемота.

60 років – тривалість життя шимпанзе.

60 кілометрів на годину – таку швидкість може розвинути вовк.

60 метрів – на таку глибину може пірнути за кормом тупик (північний морський птах з великим, стиснутим з боків дзьобом).

60 сантиметрів – висота панцира у слонових черепах.

60 відсотків всіх змій відноситься до вужоподібних.

60 відсотків раціону орангутана складають фрукти.

70 років – тривалість життя африканського слона.

70 штук різних жаб здобуває за одне полювання в осінній період борсук.

70 сантиметрів – довжина язика комодського варана.

70 сантиметрів у глибину може досягати нора гнойовика.

70 відсотків довжини папуанського варана припадає на хвіст, загальна довжина при цьому буває трохи менша ніж 5 метрів.

70 років – тривалість життя індійського носорога.

70 відсотків видів тварин відноситься до комах.

70 відсотків – смертність після укусів каскавели без негайної спеціалізованої допомоги.

70 разів – у стільки повільніше б’ється серце кажанів у стані спокою: 6 разів на хвилину проти 420 в період активності.

70 особин в строю у рухомих лангустів.

72 кілометри на годину – максимальна швидкість страуса.

75 кілометрів на годину – максимальна швидкість кулана.

75 кілограмів  ваги досягають рекордні екземпляри щуки.

78 разів на добу спить крихітна бурозубка.

80 кілометрів на годину – таку швидкість може розвинути заєць-русак.

80 кілограмів  – максимальна вага вовка.

80 сантиметрів можуть досягати у довжину ікла моржа, із-за яких вони безщадно знищувалися.

80 кілометрів – можуть пройти за ніч вовки.

80 кілометрів на годину – таку швидкість може розвинути наляканий сайгак (ссавець групи антилоп).

80 метрів – максимальна відстань, на якому рись може переслідувати свою здобич.

80 сантиметрів у довжину досягають деякі ящірки.

158 сантиметрів – рекордна довжина рогу білого носорога.

160 кілограмів   – максимальна зареєстрована вага панди.

160 сантиметрів – розмах крил великої морської чайки.

170 сантиметрів – довжина спинного плавника у старих самців дельфіна-косатки.

170 днів – на такий термін може замуровувати себе у дуплі самка калао для виховання потомства. Вона залишає лише крихітний отвір, через яке самець увесь цей час годує її, а потім і потомство.

173 сантиметри може досягати хвіст королівського фазана.

180 сантиметрів – висота найбільшого з журавлів – індійського журавля.

180 тонн – вага синього кита.

180 сантиметрів у довжину досягає гігантська саламандра.

180 сантиметрів – розмах крил пугача.

180 градусів – на стільки миттєво може змінити напрямок руху кабарга (гірська безрога парнокопитна тварина родини оленячих), практично не міняючи швидкості.

180 децибел – гучність співу синього кита.

180 градусів по горизонталі рухаються очі хамелеонів.

183 сантиметри – довжина новонародженої гринди (морський ссавець сімейства дельфінових; чорний дельфін) при довжині матері 5 метрів.

185 днів іноді триває сплячка бурого ведмедя.

188 децибел – гучність звуку, що видається фінвалами (велика морська тварина-ссавець із підряду беззубих китів).

188 років – вік мадагаскарської променевої черепахи рекордсменки-довгожительки у день її загибелі.

200 грамів  – вага чирки-свистунки (невеликого дикого водоплавного птаха родини качиних; мала качка).

200 років існує нора борсуків, у якій жило декілька поколінь і одночасно мешкає близько 30 особин.

200 кілограмів  важив живий кальмар, якого витягнули з кашалота.

200 кілограмів  жиру може запасати у горбу 500-кілограмовий верблюд. Цього запасу йому вистачає на 6 місяців.

200 нових видів павуків описується біологами щорічно.

200 особин червоного вовка існує зараз у заповідниках і зоопарках світу. У природних умовах цієї тварини немає.

200 дорослих особин може містити зграя дельфінів-косаток.

200 пір’їн може бути у хвості павича.

200 років зберігають кольори тіла деякі метелики, зібрані Карлом Ліннеєм.

240 кілометрів – довжина стада мігруючих північних оленів.

250 кілограмів  – маса окремих самців орангутана. Маса самок при цьому лише близько 80 кілограм.

250 метрів – довжина нори у сліпакових.

261 кілограм навантаження може витримати павутина деяких павуків перетином 1 мм.

266 метрів – на таку глибину може занурюватися імператорський пінгвін.

270 сантиметрів – висота страуса.

270 градусів – на стільки може повертатися голова вухатої сови.

273 тонни їжі повинна була би з’їсти трьохкілограмова дитина у перші п’ять тижнів життя, якби вона була такою ж ненажерливою як гусениці деяких метеликів.

275 кілограмів  – максимальна вага великих кабанів.

300 кілограмів  – максимальна вага тигра.

300 кілограмів  – стільки може важити зебра, яку одним ударом валить з ніг лев.

300 особин гадюки зустрічалося на спільній зимівлі.

300 разів – у стільки може збільшуватися маса самки кліща, коли напивається крові.

 

 

 

 

 

 

Органи рослин

Листок

 Серед листків нашої флори найбільші — в лопуха. Величезні лист­ки мають деякі рослини у тропіках і субтропіках. Так, листкову пласти­ну до 2 м у діаметрі має вікторія амазонська. Прожилки на листках товсті,а у заглибинах між ними затримуються бульбашки повітря. Завдяки цьо­му листок утримує на воді вантаж до 50 кг.

Найбільші листки у пальми рафії. Вона росте у Південній Америці на берегах Амазонки. Довжина її листків — ЗО м.

  • Тривалість життя листків також різна. Так, у сосни хвоя живе2—3 роки, в ялини — 5—7 і опадає неодночасно. Тому всі хвойні дерева і кущі цілий рік зелені. Листки брусниці живуть 1—4 роки.
  • У листопадних рослин листки живуть менше року. На них листя опа­дає кожної осені.
  • У пустелі Домара (Південна Африка) росте вельвічія дивна, в якої листки не опадають протягом усього життя рослини. А тривалість життя деяких вельвічій сягає 2000 років,
  • Чому опадає листя?

Наприкінці серпня в основі черешка листка починає утворюватися корковий шар, що ізолює його від гілки. Чим далі, тим швидше прохо­дить процес: у клітин в цьому місці «боки» стають дуже рівненькі, і вони не зчіплюються між собою. Тож, як подме вітер, вони віддаляються один від одного. Листок падає.

 Попід липою листя мало — вже встигло перегнити, віддати землі ба­гатющі запаси кальцію. Тополине листя ще вилискує з-під снігу тьмяним золотом, не поспішає віддавати данину—дубильні та інші цілющі речови­ни. Завдяки їм борошно, виготовлене із зеленого тополиного листя, за по­живністю не поступається кормовим травам.

 Осику в народі називають годувальницею звірів, її м'ясисте листя містить 12 % білка, мікроелементи, вітамін С, каротин і майже на чверть складається з клітковини. Воно тримається на довгих черешках. Волок­на в середині черешків перекручені, отож вони позбавляють жорсткі та важкі листочки рівноваги. От і тремтять вони від щонайменшого пори­ву вітерця.

До зеленого букового листя дуже охочий дубовий шовкопряд, з п'яти тонн якого він може «виробити» тонну якісної пряжі.

У бузку, вільхи, деяких яблунь, молодих осик опале листя залишаєть­ся зеленим до заморозків, а після випадання снігу чорніє.

У берези листопад триває 2 місяці, у липи — 2 тижні. Фіалка трико­лірна, бур'яни грицики, редька дика, тонконіг однорічний цвітуть до піз­ньої осені.

Стебло

  • Найбільші стебла мають ротангові пальми: довжина їх 400 м, діа­метр — 2—5см. У наших широтах рекордсмени — сосни, ялини, у яких висота стебел сягає 50м. Стовбури секвойї (Північна Америка) сягають 100-110 м. Товщина їх нерідко становить 20м, а маса перевищує 1000 тонн .З одного дерева можна одержати 2000м3 деревини. Щоб перевезти її, по­трібно 60 залізничних вагонів.

Найкоротші стебла у водяних плаваючих рослин: у ряски малої —2-4мм, у вольфи — 1-2мм.

Корінь

 У більшості культурних рослин корені розвиваються в усі напрям­ки. У капусти коріння сягає глибини 1,5м. Різниця між довжиною стебла і кореня у верблюжої колючки 19м: висота стебла — 1м, а довжина го­ловного кореня — 20м.

Загальна довжина коренів у рослин часом сягає: у гарбуза — 25км, а в жита — 64км.

Квітка

  • Найбільші квітки у раффлезії, яка росте в Індонезії і на Філіппінських островах, її бутон схожий на капустину — розтулена червона квітка,що складається з 5 пелюсток, має у діаметрі 1 м, а важить до 6кг.
  • Найменша квітка у вольфії, або ряски безкореневої, що вкриває сто­ячі водойми. Вона не більша за головку голки.
  • Тривалість цвітіння у квіток різна: від кількох годин до кількох місяців: 3 години цвіте китайська троянда, росичка — 5 годин, мак, шипши­на — 2 дні, журавлина — 18 днів, орхідея — 30-135 днів.
  • Різною є кількість квіток у рослин. На дорослому дереві яблуні їх близько 100 тисяч. Коли б із кожної з них утворилось яблуко, то одне дерево могло б дати урожай понад 10 т. Та після червневого опадання зав'я­зі лишається в середньому всього 58 тисяч плодів.

Плоди

  • Найбільші плоди має сейшельська пальма (Індійський океан), її висота порівняно невелика (25м), проте понадає плоди   понад 50см за­вдовжки. Завдяки легкій оболонці вони добре тримаються на воді, хоч ва­жать близько 3Окг.
  • Головну цінність кокосової пальми (Філіппіни, Індонезія, Індія, краї­ни Африки, Південна Америка) становлять її плоди — кокосові горіхи. Незовсім дозрілі, вони містять близько 0,5 л прозорого, приємного на смак соку. Поступово у рідині горіха з'являються краплини олії, а з часом утво­рюється біле кокосове молоко. 5—7 кокосових пальм забезпечують їжею велику сім'ю протягом року.

 Найбагатший на мідь плід — аґрус.

 Різні рослини дають різну кількість насіння. Подорожник має14 тисяч насінин, а лобода і ромашка — до 100 тисяч.

 Насіння деяких рослин може зберігати свою схожість дуже довго. Де­які сорти пшениці сходять після десяти років зберігання насіння. Жолудь дуба проріс після 25-річного лежання в землі. А нещодавно було знайде­но найстаріше насіння — йому минуло 10 тисяч років, і воно, коли його висіяли, проросло.

 Збереження насінням здатності до пророщування:
Тополя, верба — кілька днів.

В'яз — 4 тижні.

Дуб, бук — 6 місяців.

Ялиця, клен, граб — 1,5 роки.

Ясен, липа, береза — 2 роки.

Цибуля, петрушка, сосна кедрова, вільха — 2—3 роки.

Морква, селера, шпинат, салат — 3—4 роки.

Капуста, редиска, модрина — 4—5 років.

Горох, гарбуз, хрін, буряк, помідори, сосна — 4-6 років.

Жито — 10 років.

Овес, пшениця, ячмінь — 10-15 років.

Конюшина, мірт, латаття — 80-160 років.

Індійський лотос — 200—250 років.

  • Найбільше яблуко, яке було вирощене, важило 1 кг 450 гр.
  • На півдні нашої країни росте дуже цікава рослина — огірок-порскач. Коли доторкнутися до його стиглого плода, він ніби випльовує своє насіння з коробочки. Треба бути обережним, коли знаходишся біля та­кої рослини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В організмі людини налічується майже 400 скелетних м'язів, які скорочуються відповідно до його волі.

Один із найсильніших м'язів - гомілковий. Він може піднімати вагу в 130 кілограмів.

За розміром серце майже таке, як кулак йото господаря, і важить до 530г.

За 1 хвилину серце перекачує близько 4 л крові, якщо людина спить. А коли швидко йде, то 10-12 л. Протягом року кількість перекачаної крові сягає 3000 тонн.

 В організмі дорослої людини 5-6 л, організмі дитини - 3л.

 Серце - це невтомний мотор, який безперервно виштовхує кров і примушує її оббігати все тіло за 26 секунд.

Капіляри в 50 разів тонші від найтоншої людської волосини

У здорового дорослого пульс - 75 ударів за хвилину, а в новонародженого - 140.

У звичайних умовах людині треба 2-2,5 л води на день. А при фізичній праці, в спекотну погоду - 5-6 л.

Шкіра - зовнішній покрив тіла. Її площина приблизно 2 кв.м.

У шкірі людини є понад 2 мільйони потових залоз, здатних виділяти до 12 л поту на добу.

1 кв. см брудної шкіри містить 40000 мікробів.

Вчені підрахували, що організм людини складається з 10000000000000 (десять трильйонів) клітин.

Головний мозок знаходиться в черепі. Важить він у чоловіків - 1375 г, у жінок - 1245 г, але розмір мозку не вказує на розумові здібності.

У корі великих півкуль налічується близько 14 млрд. нейронів.

У каналі хребта є тяж довжиною 41-45 см - спинний мозок.

За добу слинні залози виробляють від 0,5 до 2л слини.

Зуб - живий організм. Загальна довжина всіх канальців одного зуба дорівнює 1 км.

Вчені виявили, що в 1 міліграмі зубного нальоту до 8000 млн. живих мікробів, які руйнують зуби й ясна. Значить, треба цей наліт знищувати за допомогою зубної щітки та пасти.

Нігті ростуть швидко, по 0,1-0,2 мм щодня.

В 1 г бруду, що міститься під нігтями, до 380 млн. мікробів.

У людини щодня випадає 30-50 волосин, одночасно стільки ж волосинок виростає.

В середньому волосся голови росте за рік на 25 см.

А волосся вій змінюється 1 раз протягом 3-5 місяців.

Через кожні кілька місяців повністю оновлюється верхній шар шкіри. Її найдрібніші частини весь час відмирають і опадають, наче пожовкле листя з дерев, їм на зміну виростають нові.

Кров оновлюється ще частіше - через кожні 130 днів.

Клітини, які вистеляють кишечник, живуть тільки 24 години.

За добу людина вдихає близько 12 тис. л повітря. Якби волоски слизової оболонки носа не виводили із шляхів дихання пил, то за 70 років в легенях людини його зібралося б близько 5 кг.

За добу виділяється 1 г сліз, а за рік 0,5 л. 99% слізної рідини - вода і 1 % - сіль.

Твої легені безперервно виконують велику роботу. Якщо б вони перекачували не повітря, а воду, то тільки за одну ніч підняли б на висоту другого поверху 0,5 тонн води. Ось такий потужний дихальний апарат створила природа!

САНІТАРНИЙ БЮЛЕТЕНЬ

В чистому житловому приміщенні в 1 кб. м повітря - 15-20 тис. мікробів, на вулиці - до 5 тис. На скільки менше мікробів на вулиці в 1 кб. м, ніж в приміщенні?

Підраховано, що в 1 кб. м повітря шкільного класу до початку занять 2600 мікробів, а під кінець занять 13500!

В класі близько 300 кб. м повітря. Скільки мікробів в повітрі класу до початку занять? Скільки мікробів в повітрі класу на кінець занять? На скільки збільшилося мікробів в повітрі класу від початку занять і до кінця занять?

3 однієї бактерії при t +30 С через кожні 30 хв. одержується 2. Скільки одержиться мікробів за добу? Мікроби перестають розмножуватися при t+3, +4 С. В зимовому морозному повітрі майже немає мікробів.

За добу людина вдихає близько 12000 л повітря. Якби волосинки слизової оболонки носа не виводили із шляхів дихання пил, то за 70 років в легенях людини його зібралося б близько 5 кг. Скільки літрів повітря людина вдихає за тиждень? Місяць?

             

     № 1

Чом річки у нас пересихають,

 Риба задихається в ставках?

 Про природу чом у нас не дбають?

 Бо вона вже гине на очах.

                               (П.Паречко)

Визначити речення за метою висловлювання; зробити аналіз підкресленого слова; виписати дієсло­ва, визначити час і відміну; пояснити правопис не з дієсловами.             

№ 2

  Встаньте, люди, миром за природу.

 За предвічну матінку для нас.

 Щедрії дари і чисту воду

 Нам вона сторицею віддасть.

                                 (П.Паречко)

Визначити перше речення за метою висловлю­вання; виписати речення із звертанням; пояснити розділові знаки; виписати займенники, визначити їх особу та число; провідміняти займенник ти.

№ 3Стоїть на (узлісся) ялинка моя —

Не зрубайте її!

На (озеро) плаває пташка моя —

Не вбивайте її.

Ясніє на (небо) зірка моя —

Не згасіть її.                 (Д.Павличко)

Списати, розкриваючи дужки. Визначити відмі­нок іменників; пояснити правопис не з дієсловами.

 

№ 4

Любов до природи, бережне ставлення до неї тісно пов'язується з поняттям Батьківщина.

Списати. Пояснити, що означає слово Батьків­щина, дібрати до нього синоніми; розібрати слово Батьківщина за будовою та провідміняти його.

 

 

№ 5

Калина під вікном рідної оселі, тополя на околиці села, лелече гніздо на клуні, дбайливо доглянута криничка на пе­рехресті доріг — усе це наш духовний світ, з яким ми має­мо вирушати в життя.

Виписати словосполучення прикметника з імен­ником, до якого він належить та визначити рід, чис­ло і відмінок; провідміняти підкреслене словосполу­чення. Зробити звуковий аналіз слова життя.

№ 6

Найкращі куточки природи залишаться мертвими, якщо їх не оживлять птахи — найкраща окраса парків, садів.

Виписати іменники, поставити їх в однині та виз­начити рід; дібрати споріднені слова до підкресле­ного слова та позначити корінь. Як ви розумієте це речення?

№ 7

Квіти і дерева, мурашки і лісові птахи,  дрібні тва­ринки беззахисні перед тобою.

Пояснити розділові знаки в реченнях з однорід­ними членами; розібрати за будовою слово беззахис­ні; провідміняти підкреслене словосполучення.

№ 8

На жаль, люди забруднюють моря і річки, вирубують лі­си і тим змушують Землю хворіти.

Пояснити значення слова Земля. Списати, підкреслити основу речення; розібрати за будовою слово забруднюють.

 

 

№ 9

Небезпека екологічної катастрофи нависла над нашою планетою.

Списати. Пояснити зміст речення. Розібрати за чле­нами речення; встановити зв'язок між словами за допо­могою питань; розібрати за будовою слово нависла.

 

 

 

№ 10

Очистіть річки і водойми, посадіть дерева на пустирі, відновіть пам'ятки культури.

Визначити речення за метою висловлювання.

Виписати дієслова та визначити дієвідміну; розіб­рати за будовою слово посадіть; пояснити правопис слова пам'ятки..

№ 11

Скільки ран на землі залишили люди: засмічені ріки та моря, поріділі ліси, спотворені цезієм та хімічними речови­нами землі, насичені хімічними парами речовини.

Виписати однорідні члени речення, визначити їх число та відмінок; пояснити розділові знаки; зроби­ти звуко-буквений аналіз слова люди.

№ 12

Мічена атомом Чорнобиля наша земля. На кожного з нас припадає 480 тонн накопичених твердих відходів, що повсякчас загрожують нашому здоров'ю і життю.

Розібрати перше речення за складом; виписати числівник і розібрати як частину мови. Пояснити правопис слів: Чорнобиля, життю, здоров'ю.

13

Бережімо, люди, землі, води,

Кожну квітку в лузі, деревце,

 Вбивцею не стань краси - природи,

 Пам'ятаймо, діти, й ми про це.

Визначити, до чого закликає автор у вірші.

Виписати слова-звертання та провідміняти за від­мінками. До   слова   квітка дібрати споріднені слова та визначити корінь.

 

 

№ 14

Причиною 70 відсотків ракових захворювань у людей і тварин являється порушення взаємодії організму та навко­лишнього середовища.

Виписати і провідміняти числівник; зробити звуко-буквений аналіз слова середовище.

 

15

Пам'ятайте! Для повного розкладання паперу треба 2 роки, пластикової пляшки - 90 років, поліетилен розкла­дається 200 років, а скло — 1000 років.

Виписати числівники і розібрати як частину мо­ви; провідміняти числівник двісті.

№16

У відкриті водойми хімічні підприємства скидають що­річно 70 млн м куб. неочищених або недостатньо очищених стоків.

Провідміняти числівник сімдесят , визначити від­мінок підкреслених словосполучень.

 

 № 17

Використання у великій кількості мінеральних добрив, хімічних препаратів разом з промисловим та радіаційним забрудненням може ще більше ускладнити екологічну ситу­ацію в Україні.

Визначити відмінок підкреслених словосполу­чень, якими частинами мови вони виражені; розібра­ти за будовою слово неочищених.

№ І8

"Забезпечення екологічної безпеки і підтримання еколо­гічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи - катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду українського народу є обов’язком держави» .  ( ст.16 Конституції України)

Виписати споріднені слова, позначити корінь, пояснити правопис слів з подвоєними приголосними. Розібрати підкреслене слово як частину мови.

 

 

 

 

 

 

 

ЛІТЕРАТУРА

1.Бабовал Т. /., Вихрущ В. О. Природознавство. Цікавий світ навколо нас: Книга для читання. І частина. — Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 1998. — 128 с.

2.Бабовал Т. І., Вихрущ В. О. Природознавство. Цікавий світ навколо нас: Книга для читання. ІІ частина. — Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 2001. — 176 с.

3.Вихрущ В. О. Природознавство в цифрах і фактах: Довідник для вчителів та учнів  початкових класів. — Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 2000. — 96 с.

4.Дмитрієв Ю. Про природу для великих і маленьких. — К.: Веселка, 1991. — 146 с.

5.Добридень, школярику! — К.: Інтерпрес ЛТД, 1998.— 352 с.

6.ДороховА. Пізнай себе,— К.: Веселка, 1996.— 102 с.

7.Живі смарагди України. — К.: Молодь, 1990.— 223 с.

8.Зелене диво Землі. — К.: Веселка, 1999,— 32 с.

9.Котигоренко Н. Все про кішок.— К.: Довіра, 1997,— 352 с.

10.Кривін Ф. Наш Всесвіт,— К.: Веселка, 1998 — 48 с.

11.Пізнавальна енциклопедія школяра,— Донецьк: Академія, 1998,— 436 с.

12.Погода на планеті,— К.: Веселка, 1998,— 46 с.

13.Скарлато Г. Цікава географія,— К.: Школа, 1999,— 272 с.

14.Український садочок: У 3-х книгах. — К.: Смолоскип, 1997.

 

 

15.Я пізнаю світ: Рослини. — К.: Школа, 1999,— 479 с.

16.Я пізнаю світ: Тварини. — К.: Школа, 2000,— 510 с.

 

 

 

 

ЗМІСТ

Вступне слово …………………………………………2

Екологічний задачник…………………………………9

Світ  тварин у цифрах……………………………….24

Рослини у цифрах……………………………………38

Анатомія у цифрах……………………………………42

Індивідуальні картки з рідної мови………………...46

Література …………………………………………….52

Зміст ……………………………………………………53

 


 

 

1

 

docx
Додано
25 лютого 2018
Переглядів
2959
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку