Експеримент на пришкільній ділянці, 6 клас
Тема експерименту “Сортовипробування картоплі”
Мета: Вивчити і порівняти біологічні особливості, врожайність, смакові якості різних сортів картоплі.
Тип експерименту: дослідний довготривалий.
Хід роботи
Відомості про ділянку.
Площа ділянки — 50 м2
Площа під кожним з варіантів — 10 м2
Характеристика ґрунту.
Ділянка рівнинна, з нахилом на південь. Ґрунт — чорнозем. Структура грунту дрібногрудкувата. Реакція грунту слабо кисла.
План агротехнічних заходів.
№ |
Агротехнічні заходи |
Дата |
1 |
Підготовка грунту |
27 квітня |
2 |
Підготовка бульб до посадки (перебирання) |
27 квітня |
3 |
Прогрібання бульб у приміщенні |
27 квітня |
4 |
Посадка картоплі |
8 травня |
5 |
Прополювання з шаровкою міжрядь |
1 червня |
6 |
Рихлення мужрядь |
3 червня |
7 |
Підгортання картоплі |
15 червня |
8 |
Скошування бадилля |
19 серпня |
9 |
Збирання картоплі |
12 вересня |
Щоденник роботи.
№ |
Дата |
Опис видів роботи |
1 |
27 квітня |
Підготовка грунту |
2 |
27 квітня |
Вирівнювання площі |
3 |
27 квітня |
Перебирання картоплі |
4 |
27 квітня |
Прогрівання бульб |
5 |
8 травня |
Проведення борозни маркером |
6 |
8 травня |
Посадка картоплі |
7 |
1 червня |
Загрібання після появи сходів |
8 |
1 червня |
Прополювання з шаровкою міжрядь |
9 |
3 червня |
Перше рихлення |
10 |
13 червня |
Друге рихлення |
11 |
15 червня |
Підгортання картоплі |
12 |
19 серпня |
Скошування бадилля |
13 |
12 вересня |
Збирання картоплі |
Фенологічні спостереження.
Фенологічні спостереження |
Каратоп |
Бетіна |
Вітара |
Дніпрянка |
Київський світанок |
1. Дата посадки |
08.05 |
08.05 |
08.05 |
08.05 |
08.05 |
2. Початок сходів |
26.05 |
30.05 |
29.05 |
29.05 |
01.06 |
3. Повні сходи |
01.06 |
02.06 |
01.06 |
02.06 |
04.06 |
4.Початок бутонізації |
13.06 |
17.06 |
17.06 |
16.06 |
23.06 |
5.Повна бутонізація |
15.06 |
20.06 |
20.06 |
18.06 |
25.06 |
6. Початок цвітіння |
20.06 |
25.06 |
25.06 |
25.06 |
27.06 |
7.Повне цвітіння |
25.06 |
29.06 |
30.06 |
30.06 |
01.07 |
8.Відмирання бадилля |
20.07 |
25.07 |
27.07 |
25.07 |
27.07 |
Облік врожаю
Сорт |
кг |
Ц/г |
Катароп |
9,5 |
190 |
Беніта |
10 |
200 |
Вітара |
11,5 |
230 |
Дніпрянка |
22 |
440 |
Київськи світанок |
9,5 |
190 |
Морфологічні особливості, смакові якості
Сорт |
Зовнішня будова рослини |
Бульба |
Смакові якості |
Каратоп |
Рослина середньої висоти, швидко розвивається, віночок квітки білий |
Округло-овальні; шкірка жовта, слабосітчаста; м’якуш світло-жовтий, малочутливий до пошкодження |
Добрі, переважно твердої структури після варіння |
Бетіна |
Рослина швидко розвивається, стебла товсті, листки великі, віночок квітки білий |
Округлі, досить крупні, вічка мілкі, шкірка жовта, м’якуш жовтий |
Дуже добрі |
Вітара |
Кущ добре облиственний, віночок квітки білий |
Овальні, шкірка гладка біла, вічка поверхневі або мілко заглиблені, м’якуш жовтий, не темніє після кулінарної обробки |
Добрі |
Дніпрянка |
Кущ середньо-облиственний, віночок червого-фіолетовий |
Бульби коротко-овальні, жовті, вічка поверхневі, м’якуш світло-жовтий, після кулінарної обробки колір не змінюється |
Добрі, не розсипчасті |
Світанок київський |
Рослина невисока, компактна, віночок квітки світло-червоно-фіолетовий з білими кінчиками |
Округлі, рожеві з мілкіми вічками, шкірка гладка, м’якуш кремовий, не темніє |
Відмінні, розсипчасті |
Висновок: при випробуванні сортів на навчально-дослідних ділянках ми отримали такі результати: найбільш врожайним є сорт Дніпрянки, найбільш крупні бульби в Беніти. За смаковими якостями сподобалась більше Світанок київський.