ЕМОЦІЙНИЙ ІНТЕЛЕКТ ДОЗВОЛЯЄ БУТИ РОЗУМНИМ ЗІ СВОЇМИ ПОЧУТТЯМИ.

Про матеріал
Емоційний інтелект – EQ – це показник нашої здатності до спілкування, вміння усвідомлювати свої емоції та розуміти почуття інших людей. ЕQ вважається емоційним еквівалентом пізнавального інтелекту (IQ). Якщо IQ відбиває здатності лівої півкулі нашого мозку, що відповідає за логіку і раціональне мислення, то ЕQ вимірює правопівсферні інтуїтивне мислення, емоційність.
Перегляд файлу

ЕМОЦІЙНИЙ ІНТЕЛЕКТ ДОЗВОЛЯЄ БУТИ РОЗУМНИМ ЗІ СВОЇМИ ПОЧУТТЯМИ.

Емоційний інтелект – EQ – це показник нашої здатності до спілкування, вміння усвідомлювати свої емоції та розуміти почуття інших людей.

ЕQ вважається емоційним еквівалентом пізнавального інтелекту (IQ).

Якщо IQ відбиває здатності лівої півкулі нашого мозку, що відповідає за логіку і раціональне мислення, то ЕQ вимірює правопівсферні інтуїтивне мислення, емоційність.
Деніель Гоулман людей з розвиненим емоційним інтелектом описував так:

  • Вони добре розуміють власні емоції (самосвідомість).
  • Вони добре керують власними емоціями (самоконтроль).
  • Вони з емпатією ставляться до емоцій інших людей (соціальне розуміння).
  • Вони добре справляються з емоціями інших людей (управління взаємовідносинами).

То що ж це – емоційний інтелект? Що дозволяє його опановувати?

ШЛЯХ ДО РОЗВИТКУ ЕМОЦІЙНОГО ІНТЕЛЕКТУ ПОЛЯГАЄ ЧЕРЕЗ…

Самосвідомість в емоційному інтелекті спонукає нас зрозуміти у яких стосунках із власними емоціями ми перебуваємо. Це включає переживання почуттів, які течуть, час від часу змінюючи одне одного; відслідковування фізичних відчуттів, які супроводжують емоції (в животі, горлі, грудях); вміння відчувати особисті почуття та емоції гніву, суму, страху, радості, кожне з яких супроводжується певними виразами обличчя; переживання почуттів настільки сильних, що помітні як самій людині так і її оточуючим; звернення уваги на емоції та врахування їх у прийнятті рішень.

Самоконтроль починається з усвідомлення емоцій. Емоції, як пазли певної інформаційної картини, розповідають нам про самих себе. Їх опанування і контроль дозволяють приймати конструктивні рішення. Проте в умовах стресу, коли людина витіснена із зони комфорту, вона може бути переповнена почуттями та втратити контроль над собою. Здатність контролювати стрес та залишатися емоційно присутнім допомагає вловлювати дратуючі шматочки інформації, не дозволяючи їй захопити власні думки та самоконтроль. Це здатність робити вибір в бік контролю імпульсивних почуттів та поведінки, керування емоціями у здоровий спосіб, виявлення ініціативи, дотримання зобов’язань та вміння адаптуватися до обставин.

Соціальне розуміння – це, серед іншого, вміння опрацьовувати велику кількість невербальних сигналів інших людей. Щоб досягнути цього, людині слід призупинити власні думки. Адже так вона зможе опрацювати невербальні сигнали та інформацію, що надходить від іншої людини. Це вимагає повної присутності в житті іншої людини. І в цьому контексті варто відмовитись від міфу про мультизадачність. Хоч люди і мають здатність переключатися з однієї теми чи діяльності на іншу, проте це відсторонює нас від тонкої емоційної зміни, яка відбувається в інших людях та допомагає нам розуміти їх.

Управління взаємовідносинами відбувається через усвідомлення емоцій, здатності розпізнавати та розуміти, що відчувають інші люди.Це допомагає ефективно розвивати додаткові соціальні чи емоційні навички, які роблять стосунки ефективнішими, пліднішими та більш наповнюючими. Управлінню взаємовідносинами сприяють: ефективне використання невербального спілкування, застосування гумору для зменшення стресу, сприйняття конфлікту як можливості розвивати ближчі стосунки.

Таким чином, щоб розвинути в собі здатність до найбільшого відчуття щастя та успішної самореалізації, людині варто розвивати свій емоційний інтелект.Адже завдяки йому ми можемо знайти баланс між розумом та почуттями та наблизитись до відчуття гармонії у житті.

 

Похожее изображение

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
26 березня 2019
Переглядів
1153
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку