Есе на тему: «Як впливає пандемія COVID-19 на економіку країн cвіту в цілому, і України- зокрема?«

Про матеріал
Пандемія COVID-19 вплинула на економіку світу досить негативно. Поки що плани з порятунку економіки не надто переконливі. Передусім через відсутність розуміння, коли саме закінчиться карантин, як швидко MBФ та інші закордонні кредитори й партнери нададуть кошти та чи вистачить запасу міцності у вітчизняної банківської системи. Зрештою важливим фактором буде й те, наскільки швидко відновлюватиметься від наслідків пандемії й економічної кризи решта країн світу.
Перегляд файлу

Як впливає пандемія COVID-19 на економіку країн світу в цілому, і України- зокрема?
 

 

     С початку запровадження карантину у світі Міжнародний валютний фонд опублікував прогноз розвитку світової економіки в умовах пандемії коронавірусу. Замість очікуваного ще в січні зростання глобального ВВП – за підсумками 2020 року – на 3,3%, тепер маємо прогноз скорочення на 3%. Світ різко змінився за останні три місяці, говориться в доповіді МВФ. Вплив пандемії на світову економіку оцінювали і в попередній – січневій версії прогнозу, але ніхто тоді не розумів масштабів проблеми, що насувається. Цілком реально, що світова економіка у цьому році переживе найсильніший спад з часів Великої депресії, і він точно буде масштабнішим, аніж той, що був під час фінансової кризи десять років тому, сказано у доповіді.
     Так і сталося. Світова економіка поринає в кризу. Коронавірус спочатку паралізував частину виробництв у Китаї, потім зупинив сотні підприємств в Європі та Азії, далі за ними настала черга США. Світ стурбований. Багато країн уже шукають шляхи підтримки своєї економіки і бізнесу. Отож розглянемо кожну з країн детальніше.
     Європейські уряди оперативно відреагували на кризу і грають на перспективу.Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн допускає випуск облігацій ЄС або "коронаоблігацій" для боротьби з економічним впливом спалаху коронавірусу."Якщо ми успішно переможемо вірус, нам потрібні будуть всі ці компанії, які ми зараз підтримуємо. Якщо компанії збанкрутують, пізніше буде набагато складніше вийти з кризи", - сказала вона. Тим часом уряди різних країн розробляють національні програми підтримки.

    У Франції уряд готовий рятувати бізнес в умовах епідемії, написав у Twitter міністр економіки і фінансів Франції Брюно ле Мер. "Ми в терміновому порядку надамо економічну допомогу підприємствам і найманим працівникам у розмірі 45 млрд євро", - зазначив він. Заходи французького уряду включають відстрочку в березні всіх податкових і соціальних платежів. Міністр зазначив, що в перспективі ці платежі можуть бути скасовані для "тих, кому загрожуватиме банкрутство". Крім цього, влада країни має намір надати державні гарантії за кредитами малим і середнім підприємствам на суму 300 млрд євро.
      Німеччина мобілізує не менше 500 млрд євро у вигляді гарантій за кредитами і зобов'язується виділяти необмежену ліквідність компаніям, що постраждали від пандемії. Такі заходи озвучив міністр фінансів Олаф Шольц. Країна також полегшить для компаній доступ до кредитів державного банку розвитку і відстрочить податкові платежі для компаній, що зазнають труднощів.
     Австрійський уряд оголосив про пакет допомоги економіці в розмірі 4,4 млрд євро, щоб гарантувати роботу компаній і забезпечити робочі місця. Виділені кошти спрямують на стабілізацію охорони здоров'я, стимулювання ринку праці, підтримку громадського порядку і скорочення втрат доходів внаслідок епідемії коронавірусу, заявив на прес-конференції канцлер Австрії Себастьян Курц. Австрія обіцяє бізнесу кредитні гарантії, проміжні позики, відстрочку сплати податків, скорочення авансових податкових платежів, посилення і прискорення просування експорту. Компанії, що звільняють співробітників для догляду за дітьми, отримають фінансову підтримку від уряду, яка покриває третину витрат на зарплату до Великодня (12 квітня). Окремі заходи підтримки розробляються для туристичної галузі. Зокрема, Австрійський готельно-туристичний банк надасть компаніям проміжне фінансування в розмірі 100 млн євро.
     В Італії, яка постраждала від коронавірусу найбільше, уряд затвердив декрет, що передбачає виділення 25 млрд євро для покриття збитків від коронавірусу і спеціальних заходів для порятунку економіки. На фінансування системи охорони здоров'я виділять не менше 3,5 млрд євро. Виплати за позиками й іпотечними кредитами бізнесу і населення будуть припинені - їх покриють держгарантії для банків. Для італійців, які не можуть працювати через карантин, передбачені спеціальні виплати. Працюючим батькам пропонується спеціальний ваучер на 600 євро для компенсації послуг няні. Він доступний сім'ям з дітьми молодшими 12 років. Батьки, що працюють у приватному секторі, можуть йти в оплачувану відпустку і можуть отримати до 50% надбавки, якщо в сім'ї є дитина віком до 12 років. Всі працівники із загальним доходом не більше 40 000 євро на рік, які продовжують працювати в березні в умовах карантину та НС, зможуть отримати невеликий бонус - до 100 євро.Всього на підтримку сімей і підприємців передбачено 10 млрд євро.
     Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес заявив про виділення 200 млрд євро для підтримки економіки і запобігання банкрутств. Це найбільше державне вливання в економіку з часів падіння франкістського режиму. "Держава візьме шок на себе", - заявив Санчес.
     Польський уряд анонсував великий пакет допомоги економіці і підприємцям. Його орієнтовний обсяг складе близько 212 млрд злотих ($52 млрд), заявив прем'єр-міністр Матеуш Моравецький. Сюди входять захист працівників від втрати робочих місць, підтримка охорони здоров'я, безпека фінансової системи, підтримка підприємців і державні інвестиції. Польща буде покривати 40% заробітної плати працівників підприємств, які намагаються уникнути звільнень. Працівникам також буде дозволено затримувати виплати на соціальне страхування. На підтримку системи охорони здоров'я з цієї суми підуть 7,5 млрд злотих.
      У Словаччині влада також пропонує ввести відтермінування за кредитами і продовжити терміни подачі податкових декларацій. Міністерство економіки запропонувало на три місяці скасувати виплати соціальних і медичних внесків для самозайнятих і компенсувати їх протягом наступних 18 місяців. Також зміниться розмір виплат на період карантину для працюючих батьків: якщо один із батьків залишається вдома для догляду за дитиною, за цей період він буде отримувати 80% від середньої зарплати. Якщо обоє батьків не можуть не працювати, держава може видати їм ваучер на 600 євро для покриття витрат на няню. Словацький уряд веде переговори про замороження виплати відсотків і основної суми кредиту для компаній і фізосіб. В якості компенсації уряд дозволить банкам не оплачувати банківський збір. Також влада обіцяє сприяти видачі короткострокових і низькопроцентних кредитів для підприємств в окремих секторах (наприклад, у сфері громадського харчування).
     У Чехії - одна з найбільш детальних програм допомоги. За держрахунок покриють 80% заробітної плати працівників магазинів, ресторанів та інших підприємств, які змушені призупинити роботу через карантин. Решту 20% повинні доплачувати компанії. Таким чином, чеські власті хочуть уникнути звільнення співробітників, відзначає міністр праці і соціальних справ Чехії Яна Малачова. Крім цього, уряд Чехії розглядає можливість підтримки і тих бізнесів, які не закриті на період карантину, але все-таки постраждали від епідемії. Це підприємства, які мають обмежений доступ до необхідних матеріалів через карантинні заходи, і компанії, які зіткнулися зі скороченням попиту, і зараз виплачують працівникам 60-80% їх заробітної плати без державної допомоги. Чеська держава обіцяє покрити половину зарплати працівників у постраждалому бізнесі. Окремий план дій Чехія розробила для самозайнятих осіб. Їм дозволять призупинити виплати за соціальним страхуванням, а також нададуть допомогу тим, хто особливо постраждав. Держава також буде виплачувати допомогу по догляду всім працюючим не за наймом з дітьми у віці до 13 років. Пільги складуть 424 крони на день або приблизно 14 000 крон на місяць (близько 500 євро). Весь пакет Мінпраці розрахований на шість місяців і його вартість може досягти 17 млрд крон (близько 630 млн євро). До прийняття заходів чеським урядом Державний Чесько-Моравський банк гарантій та розвитку розробив безвідсоткову "Позику COVID" для виплати заробітних плат за період, коли бізнес простоює. Банк анонсував позики на суму від 1,5 до 15 млн крон (5,5-55 млн євро) з терміном погашення до двох років. Також Міністерство фінансів Чехії надало відстрочку щодо подачі декларацій про прибутковий податок і сплату податків для малих підприємств і фізичних осіб на три місяці.
     В Естонії на підтримку економіки виділять 2 млрд євро - це 8% ВВП країни. За словами прем'єра Естонії Юрі Ратас, на ці гроші планується пом'якшити найскладніші початкові фази кризи, підтримати роботу підприємств і скоротити кількість банкрутств. Ще 250 млн євро буде направлено на боротьбу з безробіттям: за держрахунок будуть оплачуватися перші три дні лікарняних для співробітників у березні, квітні і травні. Держпідтримку отримають роботодавці, оборот яких знизився мінімум на 30% у порівнянні з минулим роком, які при цьому змушені через коронавірус звільнити 30% працівників або знизити зарплату на 30%.
     У Литві тільки планують підготувати план заходів щодо подолання економічних наслідків коронавірусу, заявив президент Литви Гітанас Науседа. "У нас накопичено певний резерв, який і призначався на випадок викликів поганих часів", - сказав він. Усього на підтримку економіки Литви планується виділити 2,5 млрд євро. Датський уряд пообіцяв приватним компаніям, які постраждали від введених обмежень, покрити 75%, але не більше 3077 євро, заробітної плати кожного працівника. І тільки за умови збереження штату. Решта 25% повинен оплатити бізнес. Програма буде діяти до 9 червня. При цьому співробітників зобов'язали взяти п'ять днів обов'язкової відпустки під час карантину. "Ми розуміємо, якщо активність знижується і виробництво зупиняється, необхідно відправити співробітників додому. Але ми просимо вас не звільняти їх", - заявила прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен. Також для бізнесу передбачена відстрочка зі сплати ПДВ.
      У США Адміністрація президента Дональда Трампа доручила Адміністрації малого бізнесу кредитувати підприємства, які постраждали від коронавірусу. Президент США закликав Конгрес збільшити фінансування програми кредитування додатково на $50 млрд. Також Трамп доручив департаменту казначейства відкласти податкові платежі для осіб і підприємств, які зазнають негативного впливу спалаху вірусу - це забезпечить більш $200 млн додаткової ліквідності для економіки. Крім того, в період епідемії не нараховуватимуть відсотки на позики на навчання у вищих навчальних закладах. А кожній родині нададуть одноразову фінансову підмогу в розмірі $3 000. Також ФРС вирішила знизити цільовий діапазон ставки за федеральними фондами практично до нуля 0-0,25%.
     У Туреччині передбачено пакет стимулювання для бізнесу, що постраждав від коронавірусу, на $15,5 млрд. Турецька програма "Щит економічної стабільності" покликана захистити малі підприємства, експортерів, працівників і пенсіонерів. Уряд Туреччини збільшить мінімальну пенсію до $231 (1500 турецьких лір) і перенаправляє додаткові $308 млн (2 млрд турецьких лір) нужденним домогосподарствам. Для пенсіонерів запроваджується програма медобслуговування на дому. Також план підтримки турецького бізнесу включає тримісячну відстрочку платежів за кредитами бізнесу і додаткову фінансову підтримку постраждалим підприємствам. Окрема норма - для туристичного сектору. ПДВ на внутрішні авіаперевезення знизили з 18% до 1% на три місяці, а податок на проживання скасували до листопада. На півроку відстрочені соціальні внески для роздробу, металургійної промисловості, торгових центрів, автомобілебудування, індустрії розваг і готельного бізнесу, виробництва продуктів харчування і напоїв, текстилю, а також для організації заходів.
     В Японії на підтримку малого і середнього бізнесу виділили близько $4 млрд.Частина коштів підуть на компенсації батькам, які через закриття на карантин навчальних закладів змушені були взяти відпустки. За оцінками прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе, загальний обсяг держпідтримки економіки через коронавірус може досягти 1,6 трлн ієн (більше $15,2 млрд).
      Китай почав підтримувати свою економіку ще в лютому. Тоді уряд Піднебесної виділив понад $10 млрд. Китайським компаніям запропонували податкові послаблення, пільгові кредити, сервіси доставки звільнили від сплати ПДВ. На початку березня Народний банк Китаю влив у банки країни близько $79 млрд, а також скоротив банкам норму обов'язкових резервів.
     Російський уряд також оголосив, що буде підтримувати бізнес, що постраждав через коронавірус. Для цього з держбюджету виділили 300 млрд рублів для формування антикризового фонду. В країні вже оголосили про податкові канікули для постраждалих галузей, ввели мораторій на перевірки бізнесу. Влада РФ обіцяє відшкодувати збитки транспортним і туристичним компаніям, а також підтримати спортивні установи, попит на послуги яких упав. Лізинговим компаніям обіцяють докапіталізацію. Малому бізнесу в Росії можуть відстрочити сплату страхових внесків та орендної плати за державне майно. Забудовники також потрапили в число тих, кому допоможе держава. Якщо темпи продажів нерухомості на первинному ринку знизяться, їм субсидують ставки кредитів із проектного фінансування.У Москві кожному пенсіонеру в період карантину обіцяють виплатити 4 000 рублів (1300 грн) одноразової фінансової допомоги.

Щодо України, то, за підсумками цього року, МВФ прогнозує падіння економіки на 7,7%. Рівень інфляції у 2020 році в Україні прогнозують у розмірі 4,5% – з подальшим зростанням до 7,2% у 2021 році.

Україні буде легше, ніж більшості інших країни. Зокрема, через те, що сільське господарство страждає найменше. Це головний продукт експорту. Так само, як і залізна руда – продається добре, а от сталь – погано. Це три головні продукти, які Україна експортує. Туризм у світі зупинився, але для України – це не головне. Україна досить швидко та рано почала запроваджувати заходи проти поширення коронавірусу – і це було правильно. Країну треба було закривати і брати ситуацію під контроль. Але є і негативний бік. Це – фінанси. Україна дуже сильно залежить від міжнародного фінансування. Фінансування від МВФ особливо важливе. І зараз, ймовірно, договір про співпрацю з МВФ буде. Якщо лише Верховна Рада ухвалить «банківський» закон. Це означатиме, що Україні буде легше виходити з кризи.

Отже, пандемія COVID-19 вплинула на економіку світу досить негативно. Поки що плани з порятунку економіки не надто переконливі. Передусім через відсутність розуміння, коли саме закінчиться карантин, як швидко МВФ та інші закордонні кредитори й партнери нададуть кошти та чи вистачить запасу міцності у вітчизняної банківської системи. Зрештою важливим фактором буде й те, наскільки швидко відновлюватиметься від наслідків пандемії й економічної кризи решта країн світу. На жаль, усі ці фактори впливатимуть на ситуацію сильніше, аніж будь-які антикризові дії Кабміну. Тож головним завданням нової урядової команди буде не нашкодити ще більше й зберегти те, що залишиться від української економіки після карантину напередодні потужного економічного шторму.

 

 

docx
Додано
12 травня 2020
Переглядів
1324
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку