Есе "Проблема працевлаштування молодого спеціаліста за фахом"

Про матеріал
Есе "Проблема працевлаштування молодого спеціаліста за фахом" Проблема працевлаштування молодого спеціаліста є доволі гострою для нашої країни. На мою думку, потрібно проводити соціологічні дослідження, задля виявлення наявності вакансій за певним фахом, та регулювання кількості молодих спеціалістів. Тому що нам важливо знати, що коли ти закінчуєш університет в тебе все є декілька варіантів працевлаштування. А також потрібно підіймати заробітну плату, бо конкурувати доводиться не лише в межах нашої країни, але й з іншими країнами теж.
Перегляд файлу

Ярошенко Ірина Олександрівна

Криворізький державний педагогічний університет

студентка І курсу магістратури,

факультету географії, історії та туризму, ГОЕм-15

Науковий керівник: старший викладач

кафедри соціології та економіки Братченко Л.Є.

 

Проблема працевлаштування молодого спеціаліста за фахом

Навчання в педагогічному університеті передбачає в майбутньому працевлаштуванням вчителем, в моєму випадку вчителем географії.  І це не може бути проблемою, тому що я сама п’ять років назад обрала для себе цю професію. Вчитель географії – це людина за допомогою якої учень пізнає світ навколо себе. Географія надихає на власні відкриття та дослідження сучасного світу. Проте ніхто мені тоді не сказав, що я не змогу працевлаштуватися за фахом, оскільки на біржі труда немає вакансії вчителя географії  не тільки в м. Кривий Ріг, але й в межах області. І це не єдина проблема.

Кожен рік педагогічний  університет випускає близько двадцяти вчителів географії та жоден з них не може працевлаштуватися за фахом. Так, є такі студенти, які все ж таки працюють в педагогічній сфері, проте не вчителем географії, а наприклад вчителем літератури або педагогом організатором. Вони можуть втілити своє бажання роботи з учнями, проте не бажання навчати їх географії.

Після отримання диплома бакалавра я почала пошуки свого майбутнього місця роботи. І зіткнулася з тим, що не знайшла жодної вакансії вчителя географії, проте я була працевлаштована в позашкільний заклад освіти на посаду керівника туристичного гуртка. Тут я змогла втілити своє бажання навчати дітей географії та туризму.

 

В сучасному світі, молода людина не хоче чекати зараз, щоб потім було добре. Молодь прагне жити краще вже зараз задля задоволення власних потреб. Тому однією з головних проблем працевлаштування молодого спеціаліста за фахом є мінімальна заробітна плата.  Станом на сьогоднішній день мінімальною заробітною платою є  4 723 грн., і саме стільки отримує молодий спеціаліст без педагогічного досвіду роботи та кваліфікацій, оскільки він тільки що отримав диплом та намагається починати працювати. У двадцять три роки, живучи окремо від батьків, ти не можеш піклуватися про себе з такою заробітною платнею, оскільки тільки оренда квартири в м. Кривий Ріг коштує від 2,500 грн. Отже, перед молодим спеціалістом стає два вибори, або жити разом з батьками до тих під доки в тебе не буде більше 5 років стажу і ти зможеш піклуватися за себе самостійно, чи вирушати на заробітки. Значна частина їде, бо їм не вистачає грошей. Переважно це хлопці, які хочуть заробити більше. За кордоном їм обіцяють зарплатню від 15 тис. грн. Вони бачать тільки цю цифру і переважно не рахують видатки на життя й не зважають на те, що доведеться працювати більше та важче. Переважна більшість ще студентами почитають їздити на сезонні заробітки, оскільки стипендія також невелика та не всі студенти можуть її отримувати, навіть якщо вони добре навчаються. За даними ЗМІ близько 45% молодих людей їздять закордон з метою заробітку та навіть з метою переїзду в іншу країну.

Отже, проблема працевлаштування молодого спеціаліста є доволі гострою для нашої країни. На мою думку, потрібно проводити соціологічні дослідження, задля виявлення наявності вакансій за певним фахом, та регулювання кількості молодих спеціалістів. Тому що нам важливо знати, що коли ти закінчуєш університет в тебе все є декілька варіантів працевлаштування.  А також потрібно підіймати заробітну плату, бо конкурувати доводиться не лише в межах нашої країни, але й з іншими країнами теж.

docx
Пов’язані теми
Економіка, Інші матеріали
Додано
14 травня 2020
Переглядів
619
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку