Стаття на тему: "Безробіття України"

Про матеріал
В цій статті описується положення України в сучасній проблематиці безробіття.Подані певні міри за для пониження загрозливого рівня безробіття в західному регіоні
Перегляд файлу

                Стаття на тему : Рівень безробіття в Україні

                           Виконав студент КДПУ ІІІ курсу

                      Факультета географії, туризму та історії

                                                                              Савкін Р

Україна вважається однією з країн,які найбільш постраждали від економічної кризи. Це сприяло загостренню  проблем, зокрема вплинуло на зростання рівня безробіття. Безробіття є негативним соціально-економічним явищем, оскільки зумовлює скорочення купівельної спроможності населення, зменшує кількість платників податків, приводить до зростання ризику соціального напруження.

 Громадяни України не задоволені такою ситуацією,так хочуть почути думку ради з цього приводу та сподіваються на спроби влади урегулюватии ситуацію та привети рівень безробіття до допустимого мінімуму.Що стосується влади,вона називає цифри що зовзім не зходяться з реальним положенням речей,близько 7млн осіб перебувают на заробтіках за кардоном.

 У країнах, де влада чесна зі своїми громадянами, безробітними вважаються всі, хто хоче працювати й не може знайти роботу. У Росії таких - 9,2%, у Польщі - 19,2%, у Чехії - 7,8%, в Італії - 8,2%, у Португалії - 8,7%. В Україні декларується рівень безробіття у 3,6%, і влада запевняє громадян, що відбувається небачене в Європі "економічне диво". Уряд правління в Україні звітує, що 2010 року економіка зросла на 14 %. Але робочих місць побільшало тільки на 1%!

 Рівень безробіття розбивається на різні показники,якщо брати статистику про регіонам.За данними безробіття на західній Україні досягає загрозливого стану,дуже багато трудових ресурсів вимушено мігрувати у інші країни за для заробітків,це пов’язано з надлишком людей працездатного віку в цьому регіоні.Серед таких областей можна виділити Волинську,Львівську,Житомирську та Хмельницьку.Щодо найнижчих показників безробіття тут показують себе Київська та Одеська області.Якщо брати до уваги демографічні показники областей то можна зрозуміти що показник безробіття в західних областях може обернути більш загрозливі обороти.Серед безробітних, жінки становили 48,4%, молодь у віці до 28 років - 31%.

 Система заходів щодо регулювання безробіття в Україні включає: розвиток розгалуженої системи державної служби зайнятості, професійної орієнтації, підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації кадрів; надання підприємцям субсидій, премій та податкових пільг для найму додаткової робочої сили або переведення частини працівників на скорочений робочий день; державну підтримку нетрадиційним сферам зайнятості; стимулювання підприємців до навчання, перекваліфікації й подальшого працевлаштування додаткової робочої сили; механізм соціальної допомоги безробітним становлять різні види компенсацій при втраті роботи; особливі гарантії працівникам, які втратили роботу в зв'язку зі змінами в структурі виробництва й організації праці стипендії на час професійної підготовки та перепідготовки, виплати допомоги по безробіттю.

  Україні допомогу по безробіттю виплачують з одинадцятого дня після реєстрації громадянина у державній службі зайнятості до вирішення питання про працевлаштування, але не більш як 12 міс. протягом наступних трьох років, а для осіб передпенсійного віку - 18 міс. Розмір допомоги гарантується не менш як 50 відсотків середньої заробітної плати за попереднім місцем роботи, проте не нижче встановленої законодавством мінімальної заробітної плати. Громадяни, які шукають роботу вперше або після перерви більше одного року, одержують допомогу в розмірі не нижче ніж 75 відсотків мінімальної заробітної плати. Система соціального захисту населення у сфері зайнятості повинна охоплювати три взаємопов'язаних рівні - макрорівень, регіонально-галузевий і первинний - з властивими для них функціями і механізмами реалізації їх. У моделі управління системою зайнятості повинні дістати відображення всі фактори, що впливають на поповнення ринку робочої сили, і мотиви, які формують поведінку населення допрацездатного віку, працюючого, працездатного не працюючого і непрацездатного. Суспільне виробництво України в умовах переходу до ринкових відносин перенасичене робочою силою. За підрахунками спеціалістів, потенціальний надлишок її - надзайнятість - становить 18-20 відсотків. Це означає, що з кожним роком процеси вивільнення робочої сили торкатимуться все більшого числа людей і цілих колективів, інтереси яких можуть і не збігатися. Головне завдання системи захисту від безробіття в цих умовах боротьба із соціальним утриманством, стимулювання людини до пошуків роботи і перенавчання, а також надання їй необхідної при цьому допомоги.

Тож, як бачимо, безробіття набуло небаченого раніше розмаху в Україні, а офіційний перехід України до статусу країни з ринковою економікою є лише примарливою завісою реалій сьогодення. Влада не робить нічогісінько для того, щоб покращити сучасний стан незайнятого населення. У моделі управління системою зайнятості повинні дістати відображення всі фактори, що впливають на поповнення ринку робочої сили, і мотиви, які формують поведінку населення допрацездатного віку, працюючого, працездатного не працюючого і непрацездатного. Суспільне виробництво України в умовах переходу до ринкових відносин перенасичене робочою силою. На це влада й повинна робити ставки. У цій статті я визначиів,ща стан безробіття працездатного населення визначається вибухом кількості пропозиції трудовими ресурсами та значну перевагу над можливостю розкрити себе та використовувати саме цю пропозицію.Безробітною вважається людина,котра ен може отримати роботи через деяку низку причин,недостатню кілбкість досвіду,не маючи у «кишені» сертифікатів вищої та середньої освіти. Рівень безробіття визначається відношенням числа безробітних до загальної чисельності працездатного населення країни. У кінці 2009 року рівень безробіття в Україні був одним з найнижчих в Європі, проте ці дані враховують лише офіційно зареєстрованих безробітних, вони є не зовсім точними, через що реальний рівень безробіття в країні може бути набагато вищим. В Україні показник безробіття базується на кількості осіб, що стали на облік у центрі зайнятості. У свою чергу, підхід Міжнародної організації праці, який застосовується у всьому світі, полягає у тому, що з усієї кількості працездатних віднімають працівників і деякі категорії людей, які працюють за наймом на сімейних підприємствах, тимчасово відсутніх на роботі, а всі інші вважаються безробітними.

 Для того щоби знизити рівень безробіття,владі потрібно зробити деякі рухи,а саме трохи послабити рівень тиску на малий та середній бізнес,знизити податки з вище-приведених ланок бізнесу.Потрібно поставити на перший план питання про навчання високо кваліфіковані трудові ресурси.Потребує дослідженню ринок праці,за для виявлення актуальних подій так потрібних країні властивостей та якостей трудового ресурсу.

docx
Пов’язані теми
Економіка, Інші матеріали
Додано
22 травня 2020
Переглядів
429
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку