« Фантастична література і її передбачення майбутнього, які стали реальністю»,

Про матеріал
Показати своєрідність фантастичного жанру як передбачення майбутнього у творах різних авторів; розвивати уміння аналізувати та уміння висловити своє розуміння прочитаного; застосовувати набуті навички у розв’язуванні задач математичного змісту; провести психологічне дослідження надмірного застосування гаджетів та створити малюнкі та конструкції з лего свого бачення майбутнього.
Перегляд файлу

Тема: ФАНТАСТИЧНА ЛІТЕРАТУРА І ЇЇ ПЕРЕДБАЧЕННЯ МАЙБУТНЬОГО, ЯКІ СТАЛИ РЕАЛЬНІСТЮ

Мета: показати своєрідність фантастичного жанру як передбачення майбутнього у творах різних авторів; розвивати уміння аналізувати та уміння висловити своє розуміння прочитаного; застосовувати набуті навички у розв’язуванні задач математичного змісту; провести психологічне дослідження надмірного застосування гаджетів та створити малюнкі та конструкції з лего свого бачення майбутнього.

Обладнання: портрети авторів, уривки творів письменників

Епіграф: Навіть час не обмежує письменника: він може блукати в мороці, що передував сотворінню світу, і змальовувати майбуття, яке бачить, мов сьогоднішній день. (Я. Парандовський)    

                                                    ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Підготовка до сприйняття нової теми

  • Що ви знаєте про фантастику?
  • Які фантастичні твори ви читали?
  • Про який час переважно пишуть письменники-фантасти? Чому?

ІІІ. Оголошення теми і мети уроку.

Вчитель: Людям завжди було властиве одне бажання: дізнатися що їх чекає попереду. Давні греки користувалися послугами Дельфійського оракула, з часів середньовіччя людство  вивчає катрени Нострадамуса, наші сучасники розповідають про пророцтва Ванги. Але як демонструє історія світової літератури – найкращими пророками є письменники.

Любителі фантастичної літератури знають, що багатьох авторів цього жанру заслужено вважають пророками. Багато історичних подій, зміни в житті, побуті або в суспільстві передбачалися авторами з вражаючою точністю, дивуючи нащадків. Питання лише в тому, володіють письменники-фантасти унікальним даром передбачення чи вся справа в банальних збігах

Поясніть значення слово фантастика.

(Фантастика (з грецької – мистецтво уявляти) – специфічний метод художнього відтворення життя)

        Які основні  теми науково-фантастичної літератур ви знаєте?

(існування паралельних світів;  рух людини в часі ( політ у майбутнє, повернення у минуле );   подорож до зірок, інших планет;

     вторгнення біологічних роботів на Землю тощо

IV. Аналіз творів фантастів та розв’язування задач

Учениця: Письменник - фантаст  Роберт Хайнлайн вгадав появу мікрохвильовки, смартфону й пошукових систем у Інтернеті. У книзі «Ковентрі» Р. Хайнлайн вперше розказав про повітряну сушарку для рук — через 8 років вона з’явилася в продажу

Ще один пристрій, появу якого передбачив Роберт Хайнлайн, - банкомат. Автор описав роботу апарату для видачі грошей в своєму романі  в 1956 році «Двері в літо» за 13 років до його винаходу американським інженером Доном Ветцел. Ось уривок з його твору.

«Один-єдиний кібернетичний комп'ютер заміняв собою центральний розрахунковий вузол - він здійснював операції з видачі готівки у всіх банках міста. Кодом вкладу служив ізотопний індикатор на чековій  книжці. Так я отримав грошики без затримки, як в своєму банку, що навпроти будівлі "Покоївки інкорпорейтед" ».

Вчитель: Яке у вас враження від прочитаного? Які приклади банківських операцій ви можете навести?

Задача 1. Розрахуємо, скільки прибутку отримає вкладник за рік, якщо покладе в банк 10000 грн. під 5% річних?

Задача 2. Скільки грошей поклав вкладник у банк під 5% річних, якщо отримав вкінці року прибуток у 350 грн.?

Вчитель: Скількома способами ви можете розв’язати ці  задачі?

Учениця: Багато що з того, що передбачив відомий фантаст Рей Бредбері, збулося ще за його життя. У своїх творах автор передбачив появу багатьох сучасних пристроїв. Герої Рея Бредбері з роману "451 градус за Фаренгейтом" (1953 рік) носили радіоприймачі-втулки, що стали прототипом навушників і бездротового зв'язку. Члени товариства футуристів з книги одержимі матеріальними благами. Їхнє дозвілля зайняте величезними плоскими телевізорами на всю стіну з об'ємним зображенням, за допомогою яких люди спілкуються між собою.

  Учениця: Фантаст Станіслав Лем став одним з перших авторів, що передбачив кінець епохи паперових книг. У своєму романі «Повернення з зірок»(1961р.) він практично відтворив технологію E Ink, яка сьогодні використовується в сучасних електронних книгах. Ось що пише Станіслав Лем:

  «Книжковий магазин нагадував швидше електронну лабораторію. Книгами служили кристали з навічно вкладеним в них текстом. Читати їх можна було за допомогою оптона. Своїм зовнішнім виглядом він навіть схожий на книгу; відмінність полягала в тому, що оптон мав між обкладинками лише одну єдину сторінку. Дотик рукою - і на ній з'являвся подальший текст»

Вчитель: Чи вмієте ви користуватися електронними книжками? Наскільки це сучасно? Які має переваги?

Задача 3. Розрахуємо, скільки друкованих книжок замінює одна сучасна електронна книга місткістю 8 MB, якщо об’єм однієї книжки близько 500 KB?

Вчитель: Ви отримали відповідь, що одна така електронна книга вміщує в собі 16000 паперових книжок. Як ви думаєте, яку площу займали б оці надруковані книги? Що буде збережено на нашій планеті, якщо не друкувати книги, а користуватися електронними?

Психолог: Ви знаєте, що річ може бути як корисною, так і нести шкоду. Проведемо дослідження вашої кібер залежності. (Проведення тесту : результат у вигляді сонечка з жовтими промінчиками – корисно, з червоними промінчиками – шкідливо). Висновок зробите самостійно.

Вчитель: Ви побачили результати свого дослідження, маю надію, що ви замість комп’юторних ігор будете надавати перевагу рухливим.

Фізкультхвилинка.

Учень: Аркадій і Борис Стругацькі передбачали появу bluetooth-гарнітури, але на цьому пророцтва письменників-фантастів не закінчуються. Так, в повісті «Хижі речі століття»  в 1965 році зустрічається згадка прототипу автомата для пейнтболу, хоча цей вид спорту виникне тільки в 1981 році.

Брати Стругацькі писали: «Це було щось на зразок іграшкового автомату - зі зручною рифленою ручкою і з плоским прямокутним балончиком, який вставлявся знизу, як магазин.

- Що це за штука? - запитав я.
- Ляпник, - сказав він похмуро. - Дайте сюди.
Я віддав йому іграшку.
- Ляпник, - сказав я. - Яким, значить, ляпають. А якби ти в мене влучив? .. Треба ж, тепер це за рік не відмити, доведеться стіну міняти ».

Вчитель: Хто з вас грав у пейнтбол? (учні діляться спогадами)

V. Закріплення матеріалу

Вчитель:Наукова фантастика – це майданчик для уяви. Якщо ти зацікавлений у науці або захоплений майбутнім, то наукова фантастика є гарним місцем, щоб розпочати: тут ти вивчаєш нові ідеї та дозволяєш мріям  існувати у безпечному просторі сторінки чи екрану. Уяви, що ти можеш використати наукову фантастику для створення нової реальності.

(Учні малюють картини майбутнього та з лего збирають конструкціх космічних літаків, роботів)

VІ. Підсумки уроку

Інноваційний фонд Nesta у співпраці з британським урядом використовує прогнозування шляхів розвитку майбутнього та щорічно виділяє 24 мільйони доларів для побудови нових соціальних сервісів.  Коли про це говорять засновники космічних компаній, ідея використання наукової фантастики для пошуку футуристичних технологій вже не здається настільки божевільною, чи не так? Що ви про це думаєте?

VІI. Домашнє завдання. Написати твір - розрахунок на тему: «Моє бачення майбутнього».

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Самікова Ірина Олександрівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
28 грудня 2021
Переглядів
1439
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку