Презентація "Фемінітиви в українській мові"

Про матеріал

Презентація до уроку української мови в десятому класі "Фемінітиви в українській мові".

Перегляд файлу

imageOeMiHiTVlBVl B YKPäiHCbKiVl MOBi

image

imageФемЈнЈтиви — це слова жјночого роду на позначення посад, професјй, виду ДЈяльностЈ, зайнятостј жјною деякЈ украТнськЈ фемЈнЈтиви досј незвичнј для вуха i не вельми вживанЈ в украТнськЈй мовј.

одна з причин — русифЈкацЈя 1930-х рокЈв, через що багато слЈв витЈсненЈ з ужитку.

imageУ новјй редакцй' Укратнського правопису зафЈксован1' найпроДуктивнЈшЈ моделЈ творення фемЈнЈтивЈв (S 32, пм). ОДнак ДискусЈТ щодо тх уживання, творення та ДоречностЈ тривають i досл

image

У Давньоукратнських пам'ятках виявлено слова на -ниц(я), успаДкованЈ переважно з праслов'янськот мови, наприклаД: заступниця, ключниця, наложниця, начальниця.

image

Леся УкраТнка та Ольга Кобилянська вживали фем/нјтиви, а саме: ПИСЬМеННИЦЯ, лђтераторка,

поетеса

imageimageЛексикографЈчнЈ Джерела засвЈДчують численну кЈлькЈсть фемЈнЈтивЈв у загальному вжитку впроДовж усього ХХ столјття: вичислювачка, Доморобниця, каламбуристка, калачниця, камеристка, кандидатка, книжниця ковбасниця.

В imageсловнику>> за редакцЈею

Агатангела Кримського (1924—1933) е фемЈнЈтиви:

imageДелегатка, Јнструкторка, Јнспекторка, рукарка, мулярка, л/карка, студентка, надихачка, випробовувачка, виклаДачка, професорка, Демократка; виборниця, законодавиця, чинниця (ДЈячка), з'ясовниця, заступниця, заводовл с и я, коштоДавиця, виконавиця. image

Мовознавиця Марјя Брус уклала «1сторични словник фемђнђтивђв украћ'нськоТ мови»».

imageimageЗагальна кЈлькЈсть фемЈнЈтивЈв становить BiciM тисяч слЈвв це перше видання в ЈсторичнЈй лексикографјчнјй науцЈ, що вЈДображае комплексне вивчення категорй' фемЈнЈтивЈв украТн ь

imageуктура украТнськоТ мови мае багато суфјксјв, якј утворюють фемјнјтиви.

всього Тх понад тринадцять, але на сьогоДнЈ продуктивними е суфЈкси: -к-, -иц-(я), -ин-(я),

Найуживанјшим е суфјкс бо BiH поеДнуваний з Рјзними типами основ:

автор - авторка, Дизайнер - Дизайнерка,

imageimageДиректор - Дирёкторка, редактор - редакторка, спђвак - спђвачка, студент - студентка.

Суфјкс -иц-(я) приеДнуемо до основ на -ник.' верстальник - верстальниця, ДослЈДник - ДослЈДниця; та до основи на -ень: учень - ученйця.

С фјкс -ин-(я) сполучаемо з основами на -ець:

imageimageкравець - кравчйня, плавець - плавчЙНЯ, продавець - продавчиня; на приголосний: майстер - майстрйня, фЈ фђлологйня.

СуфЈкс -ес- рЈДковживаний: диякон - Дияконеса, поет - поетёса

Правопис не пропонуе нјяких назв по ад чи професЈй жЈночого роду. BiH тјльки подае суфјкси, за допомогою яких mi назви можна утворити.

imageМовознавцЈ раДять застосовувати слово панп перед назвою професй• у чоловјчому роДЈ. Такий спосјб Дасть можливјсть уникнути немилозвучних форм та вказати на жЈночиЙ рЈД для слЈв, вјд яких фемЈнЈтиви не утворюються: панп посол, панп пЈлот.

image

imageУживання прикметника перед словом у чоловЈчому роДЈ Дасть можливЈсть указати на жЈночий рјд слЈв, вјд яких фемЈнЈтив не утворюеться:

шановна посол , цћкава лектор.

image

imageУникання фемЈнЈтивЈв збЈДнюе мову, робить 77' бЈльш канцелярською, звужуе до офЈцЈйно - ДЈлового стилю Мовознавець ОлексанДр ПономарЈв зазначив, що вживання чоловјчого роду на позначення жЈнки суперечить морфолого-синтаксичним нормам украТнськоТ мови.

image

image

image

У 2010 роцЈ Рада Европи пЈДписала резолюцјю про боротьбу з генДерними стереотипами в мовл Водночас в англјйськјй мовј почали уникати назв професЈй, якј мЈстять елемент тап (чоловЈк): не policeman, а officer. Уживають слова , якЈ е генДерно нейтральними. ПоДЈбнЈ процеси вЈДбуваються i в слов'янських мовах.

imageНацЈональна комЈсЈя 3i стандартјв ДержавноТ мови анонсувала початок роботи над класифЈкатором професјй, у якому зафјксують двј родовј форми (Јсторик/Јсторикиня). Коли цей процес завершать, фемЈнЈтиви стануть обов'язковими в

Документах i наукових текстах.

image


image

pdf
Додано
10 березня
Переглядів
56
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку