Презентація на тему: "Стилістична система української мови"

Про матеріал
Система функціональних стилів — це сукупність мовних засобів та прийомів, вибір яких зумовлюється змістом, характером і метою висловлювання, а також обставинами, у яких воно відбувається.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стилістична система української мови (стилі, підстилі, стилістичні засоби)

Номер слайду 2

Система функціональних стилів — це сукупність мовних засобів та прийомів, вибір яких зумовлюється змістом, характером і метою висловлювання, а також обставинами, у яких воно відбувається. Система функціональних стилів

Номер слайду 3

У сучасній українській мові традиційно виділяють офіцій­но-діловий, науковий, конфесійний, публіцистичний, худож­ній і розмовний стилі. Види стилів:

Номер слайду 4

Для офіційно-ділового стилю характерні такі особливості: виклад логічний, мовні засоби великою мірою стандартизо­вані, широко використовуються усталені штампи, слова вжи­ваються в прямому значенні, речення переважно прості поши­рені, текст чітко ділиться на частини. Тексти офіційно-ділового стилю вимагають точності фор­мулювань, не допускають двозначності, позбавлені емоцій­ності. Наприклад: Акт проголошення незалежності України Офіційно-діловий стиль

Номер слайду 5

Конфесійний стиль Конфесійний стиль обслуговує сферу релігійно-церковного життя й використовується в богослужбових книгах, церковних відправах, проповідях, молитвах тощо. Для нього характерна архаїчна лексика піднесеного плану, наявність церковнослов'янізмів, застарілі форми слів, певна побудова ре­чень.

Номер слайду 6

Художній стиль Художній стиль використовує все багатство національ­ної мови, у тому числі діалектизми, жаргонізми тощо. Мова переважно образна, насичена художніми тропами, багата на си­ноніми, антоніми, інші засоби словесного зображення. Важли­ву роль тут відіграють звукові засоби: алітерації (повторення однакових приголосних), асонанси, звуконаслідування, ритмо­мелодика тощо. Однією із суттєвих ознак художнього твору є образ автора, який виявляється як в авторському світобаченні, так і в доборі та організації мовних засобів. Тому художній стиль розпадається на низку індивідуальних, авторських сти­лів.

Номер слайду 7

Публіцистичний стиль Публіцистичний стиль належить до сфери засобів масової інформації. Мова цього стилю повинна бути ясною, точною, виразною. Водночас вона образна, експресивна, емо­ційно забарвлена. Виклад, з одного боку, логічний, з другого — насичений художніми тропами та іншими засобами емоційно­го впливу на читача або слухача.

Номер слайду 8

Науковий стиль Науковий стиль обслуговує сферу науки. Для нього властиві такі особливості: мова виключно літературна, наявна велика кількість термінів, речення переважно складнопідрядні, твердження документовані, слова використовуються, як пра­вило, у прямому значенні.

Номер слайду 9

Ознаки наукового стилю: Широке використання наукових термінів та слів іншомовного походження;однозначність уживання слів;логічність та аргументованість при викладенні думок;чітка структуризація тексту;часте використання складних речень з логічним зв’язком, між їхніми частинами.

Номер слайду 10

Доторкнутися до наукового стилю можна в підручниках, монографіях, лекціях, статтях, дисертаціях, анотаціях, наукових доповідях та науково-популярних періодичних виданнях. Основна функція наукового стилю — повідомлення. Твори, написані в цьому стилі, містять наукову інформацію. У науковій мові переважають складні речення. Ознаки наукового стилю:

Номер слайду 11

Розмовний стиль(або його ще називають розмовно-побутовим) – найбільш уживаний у сучасній мові. Він уживається в побутовому усному спілкуванні та слугує для офіційного або неофіційного спілкування людей у повсякденному житті. Він характеризується невимушеністю і простотою форм. Розмовним стилем люди користуються в усіх сферах життя: у побуті, у сім’ї, на виробництві. Основне призначення цього стилю — бути засобом впливу й невимушеного спілкування, жвавого обміну думками, судженнями, оцінками, почуттями, з’ясування виробничих і побутових стосунків.

Номер слайду 12

Ознаки розмовного стилю: Широке використання загальновживаних слів;експресивність та емоційне забарвлення мовлення;використання невербальної комунікації: міміки та жестикуляції;різноманітність ритмів та мелодики;використання жаргонізмів, вульгаризмів та навіть русизмів;вживання неповних речень, вставних слів та звертань;часте використання слів із суфіксами пестливості чи зневаги. Сфера застосування наукового стилю — наукові й науково-технічні праці, призначені для спеціалістів, підручники для вищих шкіл.

Номер слайду 13

pptx
До підручника
Українська мова (академічний рівень) 10 клас (Глазова О.П., Кузнєцов Ю.Б.)
Додано
11 березня
Переглядів
78
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку