Презентація "Відмінювання іменників. Словозмінні паралелі іменників, їхні стилістичні особливості. Форми іменників О.в. і М.в. з прийменниками на позначення руху у просторі"

Про матеріал
Презентація до уроку в 10 філологічному класі на тему: "Відмінювання іменників. Словозмінні паралелі іменників, їхні стилістичні особливості. Форми іменників О.в. і М.в. з прийменниками на позначення руху у просторі. Н.в. іменників із сполучниками як, мов, неначе, мов"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відмінювання іменників. Словозмінні паралелі іменників, їхні стилістичні особливості. Форми іменників О.в. і М.в. з прийменниками на позначення руху у просторі. Н.в. іменників із сполучниками як, мов, неначе, мов

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Розподільчий диктант. Запишіть подані слова в чотири колонки за відмінами. Дитя, життя, мова, людство, сіль, блакить, полум’я, перо, кров, соловей, праця, роздоріжжя, чорнило, співак, голос, ім’я, туманність, дорога, селище, роль, межа, заметіль, мідь, ніч, алея, праця, міць, тім’я, стаття, подорож, Марія.

Номер слайду 11

Розглянемо варіантні форми, які потребують свідомого вибору у певних ситуаціях спілкування. У Д. В. іменників чоловічого роду ІІ відміни вживаються паралельні закінчення -ові, -еві (-єві) і -у, -ю: писати дядькові (дядьку), рекомендувати видавцеві (видавцю), порадити водієві (водію). В окремих випадках єдино можливими є форми на -ові, -еві. Це стосується іменників, які в Р. В. мають закінчення -у, -ю. У словосполученні побажання (чиє? кому?) відділу другий іменник може означати і адресата, і суб’єкта дії (форми родового і давального відмінка цього слова збігаються), отже, тут потрібно використати форму із закінченням -ові. Якщо в тексті поряд стоять кілька іменників чоловічого роду у формі давального відмінка однини, рекомендується вживати варіативні форми: Завтра начальникові головного управління Данилу Богдановичу Триндирівському виповнюється п’ятдесят (О. Мірошниченко).

Номер слайду 12

В іменників чоловічого роду ІІ відміни, що означають істот, форма знахідного відмінка однини збігається з формою родового відмінка: розпитати секретаря, поважати друга. Іменники чоловічого роду — назви неістот — мають у знахідному відмінку однини форму, омонімічну формі називного відмінка: полагодити замок, дивитися телевізор. Деякі назви неживих предметів виступають у знахідному відмінку у двох формах, спільних із формами називного і родового відмінків: заточив олівець / олівця, написати лист / листа. Форми з нульових закінченням є стилістично нейтральними, а отже вживаються без будь-яких обмежень. Сфера використання форм із закінченням -а (-я) — розмовне мовлення і мова художньої літератури. Таке саме стилістичне розрізнення форм знахідного відмінка властиве тим найменуванням предметів, періодичних видань, організацій, які походять від назв істот. Літературними є форми, спільні з називним відмінком: купити «Запорожець», з’їсти наполеон. Конструкції купити «Москвича», читати «Юного натураліста» належать до стилістично знижених. У місцевому відмінку іменники середнього роду з суфіксом -к-, що називають істот, мають варіантні закінчення -ові і -у: на малятк-ові (у), на телятк-ові (-у). Для іменників чоловічого роду — назв істот — у місцевому відмінку характерні закінчення -ові, -еві; як варіанти виступають закінчення -у (-ю), -і (-ї): на тесляр-еві (і), при товариш-еві (-і).

Номер слайду 13

У родовому відмінку множини іменників визначаються варіанти:а) в іменників І відміни: бритв і бритов, воєн і війн, легень і легенів;б) в іменників ІІ відміни: серць і сердець, плечей і пліч, десять раз і разів;г) в іменників, що мають тільки форму множини: граблів і грабель, шароварів і шаровар. У знахідному відмінку множини вживаються паралельні форми іменників — назв тварин: пасти овець і вівці, коней і коні, доглядати волів і воли. Паралельні форми орудного відмінка утворюють:а) іменники І відміни: сльозами і слізьми;б) іменники, що мають тільки форму множини: ворота і ворітьми, грошима і грішми, дверима і дверми.Іменники IV відміни із суфіксом -ен- виступають у двох формах у Р. В. і в О. В. однини: імені й ім’я, іменем і ім’ям, тімені і тім’я, племені і плем’я. Усі паралельні форми належать до стилістично нейтральних.

Номер слайду 14

Поставте наведені іменники в різних формах.► У формі місцевого відмінка однини. Укажіть можливі варіанти. Місто, море, ліс, альманах, селище, документ, край.► У формі родового відмінка множини. Укажіть можливі варіанти. Апельсин, бритва, джинси, вечеря, модель, Альпи, дверці.

Номер слайду 15

Розкрийте дужки, вживши правильну відмінкову форму. Обґрунтуйте свій вибір. Вкажіть можливі варіантні форми.1. Лихо (вовк) — зачинили його межи (вівця). 2. Дай (серце) волю, заведе в неволю. 3. Чого не може громада, того й (козак) зась (Народна творчість). 4. Конференція тривала п’ять (дні). 5. Без (граблі) мені тут не обійтися. 6. Кілька побажань висловила комісія (факультет). 7. Привітальний адрес з нагоди 50-річчя директор вручив (начальник другого цеху Корнієнко Василь Петрович) (З посібника).

Номер слайду 16

 У поданих реченнях вкажіть відхилення від сучасної норми у вживанні відмінкових форм іменників. Відредагуйте речення. Поміркуйте, чому письменники вживають відмінкові форми іменників, які не відповідають нормам.1. В ринві легко дзюрчала вода, що збиралася з осадженої по дасі мряки (М. Дерлиця). 2. Гусяче перо скрипіло по папері (Б. Лепкий). 3. Ситий кондуктор частенько проходив повз них і цілив на їх зелену мигтящу плямку свого ліхтаря, приглядаючись пильно до їх обличчів у темряві, з розчуленою й разом скритою усмішкою, з якою дивляться на закоханих (Г. Григоренко).

Номер слайду 17

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯПерепишіть, уставляючи пропущені в закінченнях букви. Над іменниками надпишіть олівцем відміну (для І та ІІ відміни — групу). Мелашка була з поетичною душ..ю, з ласкавим серц..м. Кайдашиха лупила кочерг..ю горшк.. на полиц.., Мелашка частувала миск.. рогач..м на миснику. Волосний з писар..м пішли в хату: в Лавріновій і Карповій хаті валялись купами черепк.. Груш.. були здорові і дорого коштували на ярмарку (І. Нечуй-Левицький). Хто вітр.. служить, тому димом платять. Дарованому кон.. в зуби не заглядають. Пиріг живот.. не зашкодить. Всякому овоч.. свій час (Народна творчість).

pptx
Додано
11 березня
Переглядів
558
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку