Фермерство як бізнес ідея

Про матеріал
Робота основана на практичному матеріалі щодо створення та розвитку фермерського господарства. Надані практичні рекомендації щодо оподаткування, страхування фермерських господарств. Детально висвітлені питання щодо використання можливостей програм державної підтримки таких господарств. Зокрема, спрямованих на розвиток тваринництва, рослинництва, здешевлення закупівлі сільськогосподарської техніки, отримання дорадчих послуг кваліфікованих консультантів. Робота позиціонована як інформаційний довідник по актуальним питанням створення і функціонування фермерського господарства. Матеріали можуть бути використані при вивчені ряду економічних дисциплін.
Перегляд файлу

Фермерство як бізнес ідея

Бадюк Л.А.

Викладач,

ВП НУБіП України

«Немішаївський агротехнічний коледж»

В Україні аграрний сектор може стати локомотивом розвитку економіки і наповнення бюджету. Сьогодні він забезпечує 12% ВВП і близько 40% валютних надходжень від експорту. І найбільший потенціал для його розвитку міститься саме у сфері малого та середнього бізнесу в селі. Фермерський бізнес досить актуальний в сучасних ринкових умовах: у населення зростає інтерес до здорового способу життя і якісних свіжих продуктів. Але у нього є і свої «підводні камені». Необхідно ретельно розрахувати всі витрати, подумати про ринки збуту, проаналізувати конкурентів. Грамотний підхід допоможе оцінити свої сили, сформувати кращу стратегію розвитку. Вивчивши ситуацію на регіональному ринку і склавши докладний бізнес-план можна зайняти порожню нішу і забезпечити організації успішний старт.

Насамперед необхідно вирішити наступні актуальні питання:

Головним питанням для фермера є вибір напрямку і продукту для ведення господарства. Наприклад, можна займатися рослинництвом або тваринництвом. Тут багато що залежить від того, який прибуток планується в майбутньому - сезонний або всесезонний, від фінансових можливостей, досвіду, ситуації на ринку. Наприклад, якщо рослинництвом, то де знаходиться сучасне овочесховище.

 

Скласти детальний бізнес-план. У ньому потрібно детально підрахувати витрати і передбачуваний дохід, визначитися з термінами окупності вкладень. Важливо враховувати особливості ситуації на регіональному ринку.

 

Для початку варто виписати і оцінити такі показники:

  • Стартовий капітал і його складові: власні кошти, кредити, субсидії і т.ін.
  • Територія під ферму: власна, орендована, придбана.
  • Витрати на закупівлю основних складових вибраної діяльності: розведення тварин, вирощування овочів, зернових або фруктів тощо.
  • Витрати на будівництво: необхідні споруди - хлів, теплиці і т.ін.
  • Витрати на закупівлю обладнання: комунікації та забезпечення роботи ферми.
  • Зарплати співробітникам.
  • Комунальні платежі, податки та інші обов'язкові регулярні витрати.
  • Витрати на маркетинг і просування. Необхідно відразу продумати шляхи збуту виробленої продукції.
  • Чистий прибуток, розрахований з урахуванням усіх показників.

 

Бізнес-план доцільно складати за наступною схемою:

  • Короткий опис майбутнього фермерського господарства - відмінні риси, цілі та завдання.
  • Докладний опис господарства - розмір території, наявність необхідних будинків, проведених комунікацій, обладнання і т.ін.
  • Зведений розрахунок економічних і господарських показників - виробничі витрати, чисельність працівників, плани виробництва і продажів, окупність, прибутковість.
  • Джерела фінансування підприємства.
  • Прогноз ризиків, опис заходів для їх зменшення або ліквідації.

Складений бізнес-план необхідний підприємцю, оскільки саме за цими документами майбутні інвестори або держава зможуть зробити висновок про доцільність взаємодії з даним бізнесом.

Визначитись з системою оподаткування. Фермерські господарства мають право працювати на загальній системі оподаткування зі сплатою податку на прибуток або як платники єдиного податку. Фермерські господарства без статусу юридичної особи, які організовуються на основі діяльності фізичних осіб-підприємців (ФОП), теж можуть бути як загальносистемниками (зі сплатою ПДФО), так і спрощенцями.

Пройти процедуру державної реєстрації. [1] Щоб зареєструвати власне фермерське господарство необхідно:

  1. Знайти земельну ділянку, на якій буде вести діяльність фермерське господарство.
  2. Подати особисто державному реєстратору (за місцем проживання засновника або за місцем знаходження земельної ділянки) документи.
  3. Зареєструватися у податковій службі.
  4. Зареєструватися в органах статистики і отримання ЄДРПОУ.
  5. Виготовити печатку.
  6. Відкрити рахунок у банку.

Звернутися за державною підтримкою. Держава пропонує вигідні умови сільськогосподарським підприємствам [2], [4].

 

На сьогодні існують наступні напрями державної підтримки:

  • компенсація дорадчих послуг;
  • компенсація вартості насіння сільськогосподарських рослин вітчизняної селекції категорій базове, сертифіковане;
  • дотація на утримання корів - 1500 гривень на голову;
  • компенсація 50% за купівлю племінних ресурсів;
  • компенсація за будівництво тваринницьких комплексів;
  • компенсація до 40% від вартості придбаної техніки та обладнання;
  • компенсація відсоткової ставки за кредитами

Визначитись з необхідністю страхування. Страхування є одним з інструментів для зменшення фінансових втрат від природних катаклізмів. Виробництво сільськогосподарської продукції є одним із найбільш ризикованих видів діяльності. Пов’язано це з великим впливом на процес вирощування продукції природних умов та різних природних катаклізмів (повеней, посух, граду тощо), які практично щороку спричиняють загибель значної частини урожаю і завдають великих збитків аграріям. Мінімізувати наслідки настання цих несприятливих подій можна, застрахувавши урожай. На сьогодні страхування сільськогосподарської продукції є добровільною справою. Приймати рішення про доцільність страхування повинен сам фермер, спираючись на свої можливості.

В якості висновка. Фермерство - вигідний вид бізнесу, оскільки задовольняє найважливішу потреба людини: в їжі. Попит на продукти харчування є завжди, незалежно від економічних умов, що робить фермерство стабільним і стійким бізнесом. Такий вид бізнесу може бути привабливий і для інвесторів, і для різних видів співробітництва. Якщо врахувати всі нюанси і ретельно підготуватися, то фермерство може стати відмінним бізнесом і приносити регулярний дохід своєму власнику.

ЛІТЕРАТУРА:

  1. Закон України «Про фермерське господарство» - Редакція від 15.08.2018/№ 973-IV/ URL: zakon.rada.gov.ua/laws
  2. Закон України «Про державну підтримку сільського господарства України» редакція від 15.08.2018, № 1877-IV URL: zakon.rada.gov.ua/laws
  3. Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств, затверджений постановою КМУ від 07.02.2018 р. № 106, URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws
  4. Підтримка аграріїв, Міністерство аграрної політики та продовольства України. URL: http://minagro.gov.ua/uk/support_apk.
docx
Додано
18 квітня 2019
Переглядів
1385
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку