Фізичні характеристики Сонця. Будова Сонця та джерела його енергії. Прояви сонячної активності та її вплив на Землю

Про матеріал
Навчальна презентація "Фізичні характеристики Сонця. Будова Сонця та джерела його енергії. Прояви сонячної активності та її вплив на Землю " до уроку астрономії в 11 класі з аналогічною темою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фізичні характеристики Сонця. Будова Сонця та джерела його енергії. Прояви сонячної активності та її вплив на Землю

Номер слайду 2

Там огненны валы стеляться И не находять берегов, Там вихри пламенны крутятся Борющись множество веков; Там камни, как вода, кипят, Горящи там дожди шумят… М.В. Ломоносов

Номер слайду 3

Сонце – центральне світило у Сонячній системі, воно сформувалося 5 млрд. років тому. Завдяки близькості до Землі, ми можемо спостерігати на поверхні Сонця окремі деталі і краще розуміти природу інших зір, недосяжних для безпосереднього дослідження.

Номер слайду 4

Сонце - зоря, що є жовтим карликом, на ѕ складається з гідрогену і на ј - із гелію. Разом вони складають 98% маси Сонця. Загалом в складі Сонця виявлено 72 хімічних елемента, їх загальна кількість -2% маси Сонця. Радіус Сонця – 7*108 м, маса – 2*1030 кг, середня густина – 1400 кг/м3

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Внутрішня будова Сонця 1. Ядро 1 це зона, де зосереджена половина сонячної маси і відбуваються термоядер- ні реакції. Температура в ядрі Сонця становить 15 000 000 К. 2 3 2. Зона, в якій енергія переноситься шляхом поглинання випромінювання і наступного його перевипромінювання, називається зоною променистої рівноваги 3. Конвективна зона - енергія переноситься шляхом конвекції. Цей шар ніби “ кипить ”.

Номер слайду 7

Зовнішні шари Сонця – це його атмосфера Фотосфера – найнижчий і найщильніший шар атмосфери, товщиною 300 км. Саме її умовно називають поверхнею Сонця. Температура біля 6 000 К. Кожен см2 світиться, як 250 тис. свічок. Поверхня фотосфери ніби засіяна зернятками. Це – гранули, через які вириваються потоки гарячого газу.

Номер слайду 8

Над фотосферою розташована хромосфера. В ній температура зростає до 100 000 К в її верхніх шарах. Хромосфера неоднорідна: в ній є довгасті, схожі на язики полум'я утворення – спікулі, які нагадують траву, що горить. Через спікулі відбувається обмін речовини хромосфери з короною, що лежить вище.

Номер слайду 9

Сонячна корона має сріблясто-білий колір. Температура її зростає від 100 000К до 2 000 000К. Спостерігати корону можна лише під час сонячного затемнення. Найвіддаленіші частини корони не утримуються сонячним тяжінням і утворюють сонячний вітер, що складається з протонів і α-частинок. Поширюючись аж за орбіту Сатурна, сонячний вітер утворює велетенську геліосферу.

Номер слайду 10

Сонячна активність На сонячній поверхні часто спостерігаються особливі утворення:ділянки з підвище- ною яскравістю – факели, ділянки із зниженою яскравістю – плями, дуже яскраві спалахи – протуберанці. Розміри плям від 40 000 км до 180 000 км. Температура плям 4 500 К. Плями з'являються групами, їх кількість змінюється , досягаючи максимуму кожні 11 років

Номер слайду 11

На Сонці спостерігаються світлі утворення – факели. Вони є повсюдними супутниками плям. Оскільки в самій плямі потік енергії менший , то ділянка поруч з плямою – факел – це місце, де її надходить більше.

Номер слайду 12

Сонячні протуберанці – найграндіозніші утворення в атмосфері Сонця. Гігантські язики гарячого водню, що викидається на висоту понад 200 тис. км . http://korrespondent.net/tech/space/3629079-NASA-pokazalo-hod-zhyzny-solntsa-v-korotkom-vydeo

Номер слайду 13

Час від часу Місяць проходить між Сонцем і Землею, затуляючи Сонце і відкидаючи на Землю тінь діаметром декілька сотень кілометрів. Це - сонячне затемнення.

Номер слайду 14

Джерела енергії Сонця Гравітаційне стискання – під час цього процесу в центрі зорі температура збільшується до 10 000 000 К. За такої температури починаються термоядерні реакції 2 21Н→ 42Не 11H+ 11H→ 21Н+ 0 1e 32 He + 32 He→ 42 He +2 11H

Номер слайду 15

У надрах Сонця щосекунди 564 млн. тон гідрогену перетворюються на 560 млн. тон гелію. 4 млн. тон речовини в результаті ядерних реакцій перетворюється на теплову енергію. На Сонці щосекунди виробляється така кількість енергії, що її вистачило б для забезпечення США електрикою на 50 млн. років. Перш ніж вигорить усе ядерне паливо, Сонце буде існувати ще 5 млрд. років

Номер слайду 16

Вплив сонячної активності на людину Найчутливішими до змін магнітного поля є нервова і серцево-судинна система людини. Під час магнітних бур : Збільшується число інфарктів та інсультів У людей змінюється сприйняття часу, сповільнюється рухова реакція, знижується пам’ять, інтенсивність уваги, погіршується сон, на 8% зменшується згортання крові, майже в 2 рази знижується опір організму інфекційним захворюванням. Все це відбивається на виконанні робіт, що вимагають точності та уваги, спричиняє збільшення травматизму на виробництві та кількості автопригод.

Номер слайду 17

Основні етапи еволюції зір різної маси

ppt
Додано
30 березня 2019
Переглядів
10387
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку