Формування дрібної пальцевої моторики у дітей із ФФНМ та загальним недорозвиненням мовлення

Про матеріал
Дрібна моторика і координація рухів рук - це система різноманітних рухів у яких беруть участь дрібні м'язи кистей рук. Дуже важливою частиною роботи з розвитку дрібної моторики і координації рухів рук дітей є ігри і спеціальні вправи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Формування дрібної пальцевої моторики у дітей із ФФНМ та загальним недорозвиненням мовлення.

Номер слайду 2

"Джерела здібностей і обдарувань дітей - на кінчиках їх пальців. Від пальців, образно кажучи, йдуть найтонші струмочки,які живлять джерело творчої думки " В.А. Сухомлинський Дрібна моторика і координація рухів рук - це система різноманітних рухів у яких беруть участь дрібні м'язи кистей рук. Дуже важливою частиною роботи з розвитку дрібної моторики і координації рухів рук дітей є ігри і спеціальні вправи.

Номер слайду 3

Комплекс ігор та спеціальних вправ для розвитку дрібної моторики і координації рухів рук. 1. «Пальчиковий ігротренінг» Пальчикові ігри з віршами (картотека). Пальчикові ігри з паличками і кольоровими макаронами. Пальчикові ігри зі скоромовками (картотека). Фізкультхвилинки, пальчикова гімнастика (картотека). Пальчиковий театр. Театр тіней.

Номер слайду 4

2. Використання елементів ТРВЗ (теорії розв'язання винахідницьких завдань) Малювання фарбами різним способом: пензликом, пальцями, кистю, щіткою, штампами, свічкою, паралоном, пробками, ватними паличками, мотузочками, листям, м'ятим папером, губкою, коктельною трубочко (перенесення малюнка з целофану на папір або картон), малювання на мокрому папері, тканинні зображення (вирізають по контуру шматочки тканини, наклеюють, а потім підмальовують стіл, вазу) (вирізається і наклеюється картинка, а потім підмальовується решта сюжету), колаж, граттаж (щільний папір покривають товстим шаром воску або парафіну. Можна рівномірно розтерти по паперу свічку. Потім широким пензлем, губкою або тампоном з вати нанести на поверхню шар туші. Коли туш висохне, гострим предметом - скребком, ножем, в'язальною спицею - продерти малюнок, утворюючи на чорному тлі тонкі білі штрихи), малювання по крапках. Малювання крейдою, маркерами, олівцями, фломастерами. Малювання на крупах, піску, борошні, запітнілому склі, піні для гоління. Ліплення з пластиліну, тіста, з використанням природного матеріалу: насіння, кісточок, гороху, камінчиків, черепашок. Аплікація (мозаїчна, обривання, з паличок, вати, круп). Конструювання з паперу-орігамі.

Номер слайду 5

3. Ручна праця. Нанизування намиста, насіння, горобини, бісеру, гудзиків,макарону. Виготовлення виробів з природного матеріалу: шишок, жолудів, соломи, каменів, черепашок,макаронів.

Номер слайду 6

4. Ігри з предметами домашнього вжитку та іграшками •Застібання і розстібання гудзиків, гачків, кнопок, ходіння пальчиками по сіточці, по пельменниці. •Зав'язування і розв'язування стрічок, шнурків, вузликів, плетіння кісок. •Вправи трубочкою для коктейлю, скріпками, зубочистками, намотування ниток. •Перебирання круп. •Ігри с м'ячем, мозайкою, кубиками.  

Номер слайду 7

6. Графіка. 4. Конструювання (болти і гайки). Малювання за трафаретами Малювання по фігурним лініям. Штрихування.

Номер слайду 8

Матеріали для розвитку мовлення через пальчики рук Незвичайний погляд на звичайні речі Ігри своїми руками

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Рекомендовані поліграфічні та сенсорні ігри на розвиток дрібної моторики руки:

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Театр тіней

Номер слайду 13

Схеми для викладання

Номер слайду 14

Вправи-доріжки

Номер слайду 15

Вправи-доріжки

Номер слайду 16

Доріжки

Номер слайду 17

Пальчикові вправи

Номер слайду 18

Домалюй

Номер слайду 19

Знайди…

Номер слайду 20

Обведи…

Номер слайду 21

Висновок Ігри та спеціальні вправи активізують моторику рук, поліпшують рухливість пальців, розвивають їхню силу і гнучкість. Виробляється спритність, вміння керувати своїми рухами.

Номер слайду 22

Дякую за увагу!

ppt
Пов’язані теми
Логопедія, Презентації
Додано
5 квітня 2023
Переглядів
722
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку