Фрагмент уроку історії із застосуванням квест-технології

Про матеріал

Фрагмент уроку з всесвітньої історії

із застосуванням елементів квест-технологій

6 клас (практичне заняття)

Тема «Відлік часу в історії»

Перегляд файлу

Фрагмент уроку з всесвітньої історії

6 клас  (практичне заняття)

Тема «Відлік часу в історії»

 

 

Мета: формувати знання про історичний час, історичний простір та одиниці його вимірювання; знайомити учнів у загальному вигляді з поняттями хронологія, дата, лінія часу; розвивати хронологічні просторові вміння; формувати історичну свідомість, прищеплювати відчуття причетності до минулого, бажання більше дізнатися про нього.

 

Хід квесту

Легенда – Всім відомі такі давньогрецькі боги і богині як то Зевс, Афродіта чи Феміда. Та не менш важливим і могутнім богом був бог часу – Хронос. Саме завдяки йому, вірили греки, з’явились поняття: минуле, теперішнє і майбутнє. Давайте і ми спробуємо сьогодні побути помічниками Хронса, правильно розв’язуючи хронологічні задачі. В результаті виконання всіх етапів завдань ви отримаєте таємний код від скриньки Пандори, та дізнаєтесь те, чого іще ніхто не знає.

Квест-герої – Друзі Хроноса: спартанці, афіняни, македонці

 

Головне завдання – отримати таємний код від скриньки Пандори.

 

Сюжет – кожна з команд отримує однаковий набір хронологічних задач, пам’ятки з їх розв’язання. За результатами – числові відповіді 1, 6 та 10-ї задач сумуються до одиниць. Таким чином отримуємо три цифри коду. Кожна з команд отримує можливість ввести свій код. Переможці отримують винагороду, та разом з усіма знання – хто став переможцем квесту.

Завдання/перепони

У 512 році до н. е. перський цар Дарій І розпочав похід проти скіфів. Скільки років від цієї події до наших днів минуло?

  1. У 490 році до н. е. греки розбили персів біля Марафону, а в 1658 році українці розбили поляків під Жовтими Водами. Скільки років минуло між битвами?
  2. У 444 році до н. е. Перікл розпочав запровадження реформ в Афінах, а в 494 році до н. е. плебеї в Римі досягли певних прав. Яка подія відбу-лася раніше?
  3. Визначте тисячоліття: У 333 році до н. е. армія Александра Македонського розбила перську армію біля міста Ісс.
  4. Визначте століття: У 480 році до н. е. спартанці на чолі з царем Леонідом зупинили персів біля Фермопільської ущелини.
  5. Повстання під проводом Савмака в Боспорському царстві (Крим,Причорномор’я) почалося 2125 років тому. У якому році до нашої ери розпочалося повстання Савмака?
  6. Перша Македонська війна розпочалася в 214 р. до н.е., а Третя Македонська війна закінчилася в 168 р. до н.е. Скільки років минуло від початку Першої Македонської війни і до кінця Третьої Македонської війни?
  7. Що відбулося раніше:  Обєднання Індії під владою Ашоки (ІІІ ст до н.е.) чи втрата Грецією незалежності у битві при Херонеї (338 р до н.е.)?
  8. Порахуйте в якому році виповнилося 2500 років з часу реформ Солона.
  9. В якому році ви б порадили грекам святкувати знаменну дату – 2510 років що минули з дня перемоги у Марафонській битві?
  10.                    Скільки століть минуло між Троянською війною(ХІІ ст. до н.е.) і створенням поем «Іліада» й «Одісея» (VI ст до н.е.)?
  11.                    Скільки років тому були: битва при Граніку, битва при Іссі, битва при Гавгамелах?
     

Ресурси –  підручники, конспекти, «скринька Пандори», кодовий замок, історичні карти й атласи, картки із завданнями, наочні плакати та схеми.

 

Результат квесту/рефлексія – визначення переможців гри-змагання, наголошення на помилках у відповідях та вказівка на відповідні теми, які потрібно ще раз опрацювати.

 

 

docx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
23 березня 2018
Переглядів
2365
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку