Франческо Петрарка, сонети № 61, 132. Історія кохання в сонетах. Образ ліричного героя

Про матеріал
Франческо Петрарка, сонети № 61, 132. Історія кохання в сонетах. Образ ліричного героя
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Франческо Петрарка –видатний італійський поет-гуманіст. Багатство людської душі, краса і щирість почуттів, оспівування кохання у «Книзі пісень»Народився 20 липня 1304 р. Помер 19 липня 1374 р.

Номер слайду 2

Батько поета, Петракко, не мав прізвища, оскільки не був шляхетного походження. В одному з документів його назвали Петраркою, звідси і пішло прізвище. Спочатку справи його процвітали, він дружив з Данте. Але не відомо за яку провину суд Флоренції засудив батька до великого штрафу, відрубання руки і вигнання з міста.

Номер слайду 3

Батько відправив Петрарку в Болонський університет для здобуття юридичної освіти. Цей навчальний заклад був одним із найдавніших у Європі, славився бездоганною репутацією і блискучим педагогічним складом на чолі з чарівною Новелою, яка, щоб своєю божественною вродою бентежити й не відволікати студентів від розуміння наук і мудрості, змушена була читати лекції за ширмою. Але навіть ця пікантна обставина не змогла подолати відрази молодого студента до юриспруденції.

Номер слайду 4

Прославили його сонети. Дуже скоро він набув широкої популярності, його опуси швидко й міцно ввійшли в моду. Петрарка зрозумів і оспівав у своїх творах головне, до чого прагнули люди: вроду, надію й кохання. Петрарка присвячував свої вірші жінці на ім*я Лаура. Вперше зустрів Лауру весною 1327 року в церкві Святої Клари. Покохавши її з першого погляду , митець до кінця свого життя зберіг вірність своєму почуттю. 21рік поет оспівував жінку за її життя, ще 10 років – після її смерті ( померла Лаура від чуми).

Номер слайду 5

Образ коханої Петрарка втілив напрочуть життєвий , а тому безсмертний жіночий ідеал, у якому гармонійно поєдналася краса ц моральність, природність і натхненність. Любов до Лаури, не реалізована в житті, стала для поета невичерпним джерелом поетичного натхнення та філософських думок.

Номер слайду 6

Роботу над збіркою віршів «Книга пісень» Петрарка розпочав у 1330-му році і завершив не задовго до смерті. 19 липня 1374 року його знайшли мертвим у кабінеті. Працював до останнього подиху: його голова почивала на розгорнутій книзі. Бажання померти над книгою з пером у руках здійснилося.

Номер слайду 7

Теорія літератури. Ліричний герой – особа, від імені якої ведеться розповідь, з переживаннями, почуттями та думками якої ми знайомимося.Історія сонета починається з ХІІІ ст. Його батьківщина – Італія. Відоме навіть ім’я творця сонета – поет Джакомо да Лентіно, який жив у Палермо.

Номер слайду 8

“Канцоньєре” (“Книга пісень”) – лірична сповідь Петрарки. Перша редакція вийшла в 1368 р. і містила 171 вірш, друга - в 1373 р., вона вже налічувала 366 віршів: 317 сонетів, 29 канцон, 9 секстин, 7 балад і 4 мадригали. Цей збірник Петрарка розділив на дві книги: «На життя мадонни Лаури» («In vita di Madonna Laura») і «На смерть мадонни Лаури» («La morte di Madonna Laura»).

Номер слайду 9

Сонет — ліричний вірш, що складається з 14 рядків п’ятистопного або шестистопного ямба, двох чотиривіршів (катренів) із перехресним римуванням та двох тривіршів (терцетів), із різними видами римування. Як жанр сонет з’явився у XIII ст. в Італії та був розроблений Данте і Петраркою. Анафора — єдиний початок; повторення окремого слова або групи слів на початку кількох віршових рядків, строф. Катрен — чотиривірш, строфа із чотирьох рядків, яку вживають і в неповному римованому вірші, і в неримованому. Терцет — тривірш, який може виступати як самостійний твір або бути складником більшої строфи, пов’язаним із перехідним римуванням.

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Ст. 181 – 185;Вивчити сонет Петрарки (за вибором).

pptx
Додано
12 січня 2022
Переглядів
3538
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку