Фразеологізми. Багатозначність, синонімія й антонімія фразеологізмів

Про матеріал
Фразеологізми. Багатозначність, синонімія й антонімія фразеологізмів. Презентація з української мови 10 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фразеологізми. Багатозначність, синонімія й антонімія фразеологізмів

Номер слайду 2

Фразеологізми виконують важливі функціїв мовленні людиниоціннуекспресивну (виражають почуття)художньо-образну (фразеологізми можуть стати заголовком або кінцівкою твору, здебільшого мають гумористичний ефект )

Номер слайду 3

Джерела української фразеологіїНАРОДНЕ ДЖЕРЕЛО:з голови до п’ят,дати гарбуза,нюні розпускати,пасти задніх.

Номер слайду 4

Джерела української фразеологіїВИСЛОВИ АНТИЧНОГО ПОХОДЖЕННЯ:сізіфова праця,нитка Аріадни,дамоклів меч, гордіїв вузол, осідлати Пегаса, олімпійський спокій.

Номер слайду 5

Джерела української фразеологіїВИСЛОВИ РЕЛІГІЙНОГО ПОХОДЖЕННЯ: Хома невіруючий,терновий вінець,бути притчею во язицех, сіль землі,чаша терпіння.

Номер слайду 6

Джерела української фразеологіїУСНА НАРОДНА ТВОРЧІСТЬ (ПРИСЛІВ’Я,ПРИКАЗКИ):ліс рубають — тріски летять, Як Пилип з конопель

Номер слайду 7

Джерела української фразеологіїКРИЛАТІ ВИСЛОВИ: без надії сподіватись (Леся Українка), мертві душі (М. Гоголь)

Номер слайду 8

Джерела української фразеологіїПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНІ ВИСЛОВИ:ланцюгова реакція,абсолютний нуль, на різних широтах,коронний номер, у своєму репертуарі, Наступне завдання виконайте письмово:

Номер слайду 9

Виберіть із дужок потрібне слово, яке утворюєфразеологізм. Розкрийте значення утворених фразеологізмів.1. Спалити (дрова, кораблі, листя).2. Загоїться, як (на собаці, на коні, на свині)3. Хапатися за (пір’їну, волосину, соломину)4. Як сніг на ( хату, голову, землю)5. Залити за шкуру ( води, меду, сала)6. Вилами по воді (позначено, мальовано, писано)7. Куди (собака, ворон, вовк) і кісток не носить8. Не святі (булочки, вареники, горшки) ліплять9. Під один (гребінець, одяг, колір)10. Читати ( газети, книжки, нотації)ПРОДОВЖЕННЯ

Номер слайду 10

Перевір1. Спалити кораблі – знищити можливість відступити.2. Загоїться, як на собаці – дуже швидко.3. Хапатися за соломину – намагатися використати щонайменшуможливість вийти із скрутного становища, урятувати себе.4. Як сніг на голову – зовсім несподівано, раптово, зненацька.5. Залити за шкуру сала – завдавати прикрості.6. Вилами по воді писано – невідомо, як буде.7. Куди ворон і кісток не носить –дуже далеко.8. Не святі горшки ліплять – за бажання можна навчитися будь-якогоремесла.9. Під один гребінець – міряти однаково.10. Читати нотації – дорікати, виховувати, давати комусь настанови.

Номер слайду 11

Вибіркова робота (письмово)Подані фразеологізми згрупуйте за джереломпоходження у такому порядку: 1) біблійні вислови;2) іншомовні запозичення; 3) вислови з античної літератури;4) висловлювання відомих людей;5) фразеологізми з народного джерела. Ахіллесова п’ята; грати першу скрипку; народитися в сорочці; шерше ля фам; пекти раки; бути на сьомому небі; караюсь, мучусь, але не каюсь; каїнова печать; поцілунок Іуди; рукою подати, авгієві стайні, се ля ві; на тонку прясти; без надії сподіваюсь; мерсі боку; заборонений плід; танталові муки; кирпу гнути.

Номер слайду 12

Дослідження-відновлення. Порожня голова, перелітна птиця, старий гриб, старий вовк, рання пташка, золота голова, стріляна птиця, щедра душа, тверда голова, муштрований кінь, куций дідько. Подані фразеологізми, що характеризуютьлюдину, запишіть у такому порядку:1) характеристика за вдачею;2) характеристика за досвідом;3) характеристика за психологічними особливостями;4) характеристика за фізичними особливостями.

Номер слайду 13

«Дотепні фразеологізми»Розкрити зміст знайдених у дотепах фразеологізмів.(письмово)Хто віддав останню сорочку, той не носить каміньза пазухою. Першими у чорні списки потрапляють світлі голови. Ми завжди все робимо правильно, і навіть лікті потім кусаємо як слід. Яке коротке життя: не встигне людина навчитися тримати язик за зубами, як вони вже випадають. Хіба у нас очі бачать, що купують, як вони від цін на лоба полізли?

Номер слайду 14

Домашнє завдання

Номер слайду 15

Поставте замість зірочки слово, поясніть значення утворених фразеологізмів.1. Як з *** води.2. Як *** в маслі.3. П’яте *** до воза.4. Як ***лапою.5. Ще й ***не валявся.6. Давати*** дулі.7. Товкти воду в ***.8. Як *** у колесі.9. Грати першу ***.10. Як *** на коня. ДОВІДКА1. Горобці2. Ступа3. Білка4. Гуска5. Вареник6. Колесо7. Скрипка8. Свиня9. Курка10. Кіт

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Демченко Мирослава Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 жовтня 2021
Переглядів
8339
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку