Френк Герберт роман «Дюна». Поняття про наукову фантастику.

Про матеріал
Розробка уроку позакласного читання "Френк Герберт роман «Дюна». Поняття про наукову фантастику" призначена для повторення в класі дітьми таких понять як "наукова фантастика", "антиутопія". Дана робота націлена на формування вміння цілісного аналізу тексту, розвивання логічного мислення, уміння давати правильну та лаконічну відповідь на запитання; вона привчає будувати власне висловлювання на певну тему, розвивати навички стислого та вибіркового переказу.
Перегляд файлу

Тема. Френк Герберт роман «Дюна». Поняття про наукову фантастику.

Мета.  Ознайомити учнів із життям і творчістю письменника Френка Герберта; формувати уявлення учнів про відмінності художнього світу наукової фантастики від реального світу; вчити характеризувати головних героїв роману; формувати вміння цілісного аналізу тексту; навчати учнів розкривати головну ідею твору; розвивати логічне мислення, уміння давати правильну та лаконічну відповідь на запитання, будувати власне висловлювання на певну тему, розвивати навички стислого та вибіркового переказу.

Тип уроку. Урок засвоєння нових знань.

Обладнання. портрет Френка Герберта; презентація біографії письменника; виставка книг з циклу романів про «Дюну»

Хід уроку

   І. Організаційний момент

(Доброго дня, рада бачити вас на уроці. Скажіть, а з яким настроєм ви прийшли на урок?)    

 ІІ. Мотивація навчальних знань

Любі діти! Сьогодні на уроці позакласного читання ми познайомимось з видатним письменником романістом Френком Гербертом та його романом –епопеєю «Дюна». Давайте пригадаємо визначення поняття ФАНТАСТИКА та НАУКОВА ФАНТАСТИКА.

 ІІ. Актуалізація опорних знань

1.Теорія літератури:

Фантастика (з грецької – мистецтво уявляти)   спеціальний метод художнього відтворення життя, в якому образ (об’єкт, світ, подія) побудований за принципом надприродного, незвичайного, нереального, хоча і не виключає методів повністю елементів дійсності.

Науково-фантастична література – один із різновидів фантастики, що виник на межі ХІХ-ХХ ст. в епоху науково-технічної революції, та відрізняється вищим рівнем науковості і меншою часткою елементів казковості, чарівності. Головне тут – використання досягнень науки, поєднання наукової гіпотези і нестримної уяви автора.

ІІІ. Оголошення теми, мети  уроку.

Френк Герберт роман «Дюна». Поняття про наукову фантастику. (Учні записують до зошитів  число та тему уроку)

- Діти , а скажіть мені ,будь ласка, чого ви очікуєте від нашого сьогоднішнього уроку?

- А про що б ви хотіли дізнатися на уроці?

- У кінці уроку перевіримо, чи справдяться ваші очікування.

 

IV. Сприйняття та засвоєння учнями нового матеріалу.

 1.Робота з портретом.

C:\Users\user\Desktop\frankherbert.jpg

- Про що свідчить вираз обличчя людини на портреті?

- Що ви можете сказати про очі поета?

- Чи можна сказати  якою людиною був Френк Герберт?

 

Висновок.  Людиною з високими моральними якостями можна назвати Френка Герберта, американського письменника-фантаста.

 

 2.  Розповідь учителя про життя Френка Герберта

Френк Герберт народився 8 жовтня 1920 року у місті Такома (штат Вашингтон), закінчив Вашингтонський університет у Сіетлі. З юних років хотів стати письменником. У 1938 році закінчив школу, а в 1939, збрехавши про свій вік, вступив на роботу в газету «Глендейл стар». Працював репортером і редактором у різних газетах, перш ніж стати професійним письменником.

У дитинстві Френк Герберт дуже багато читав, його підкорили романи Герберта Веллса, Жюля Верна, Едгара Барроуза. Після закінчення Університету в Сієтлі, працював журналістом, фотографом, новелістом, книжковим рецензентом, екологічним консультантом та лектором, а також служив у В'єтнамі та Пакистані.

У 1941 році в Сан-Педро, штат Каліфорнія, Герберт одружився з Флорі Ліліан Паркінсон. 16 лютого 1942 року в них народилася дочка Пенелопа, а через рік подружжя розлучилося.

У 1942 році, після вступу США до Другої світової війни, Герберт шість місяців служив у військово-морському будівельному батальйоні ВМС США фотографом, але отримав випадкову травму голови і був комісований. Згодом він переїхав до Портленду, штат Орегон, де працював журналістом у «The Oregon Journal».

У 1946 році, навчаючись в університеті, Герберт зустрів Беверлі Енн Стюарт, в яку закохався з першого погляду. Вона була єдиною людиною на курсі крім Герберта, яка мала опубліковані оповідання. Цього ж року вони одружилися, 1947 року у них народився перший син, а 1951 року — другий. 1949 року сім'я оселилася в каліфорнійському місті Санта-Роза, де Герберт працював у газеті «Press-Democrat».

Перший опублікований твір Герберта — розповідь «Looking for Something?», який було видано у 1952, коли письменнику вже виповнилося тридцять два роки. Пізніше в журналах було опубліковано ще півтора десятка його оповідань і роман «Дракон в море». Однак широку популярність письменник здобув після публікації в 1963 році роману «Мир Дюни», який став першою частиною роману «Дюна». Пізніше почалася публікація продовження, яке називалося «Пророк Дюни".

В 1965 ці дві частини були об'єднані в один повноцінний роман, який був випущений окремим виданням. Але як і всі письменники, Герберт дуже критично відносився до своїх творінь, саме тому він вирішив переписати ці дві частини об’єднавши їх в один великий роман. Після такого рішення автор стикається з проблемами. Проблема була в тому, що в середині шістдесятих років в американських видавництвах побутувала думка, що шанувальники фантастики не читають грубих книжок, тому рукопис з 700 сторінок “Дюни” викликала лише хвилю скептицизму. Френк отримав більше двадцяти відмов, перш ніж романом зацікавилось філадельфійське видавництво Chilton.  Цікавим є той факт, що це видавництво не те що не друкувало фантастику до цього, воно в принципі займалось друком спеціалізованих автомобільних журналів та посібників по ремонту двигунів. Твір отримав світове визнання та був удостоєний таких престижних премій у галузі фантастичної літератури, як премії «Неб'юла» та «Хьюго». Роман швидко став одним із найпопулярніших фантастичних романів XX століття.

У наступні роки з-під пера Герберта виходять продовження історії про піщану планету - романи "Месія Дюни", "Діти Дюни", "Бог-імператор Дюни", «Єретики Дюни» і «Капітул Дюни». Епопея про Дюни, дія якої відбувається у віддаленому майбутньому і продовжується протягом п'яти тисячоліть, порушує такі питання, як виживання людства в процесі еволюції, проблеми екології, взаємодії релігії, політики та влади. Син Френка Герберта, Брайан Герберт, продовжив серію романів батька про світ Дюни. Сам автор встиг написати лише шість книг, які склали основний цикл “Хроніки Дюни”, а його працю продовжив син, що в співавторстві з відомим фантастом Кевіном Андерсоном через п’ять років після смерті батька вирішив розширити його всесвіт.

З 1980 року, протягом чотирьох років, Герберт жив на Гавайських островах, де в 1984 році у нього на руках від раку померла дружина Беверлі, яку письменник палко любив і присвятив їй кілька книжок. У 1985 році він одружився з Терезою Шеклфорд, з якою встиг прожити менше року. 11 лютого 1986 року Френк Герберт помер у госпіталі Вісконсинського університету від раку підшлункової залози.

 

3.Історія написання роману:

У 1957 році, тоді ще журналіст, Френк Герберт перебував в Орегоні, з метою дослідження та вивчення того, як департамент сільського господарства США висаджує певні види рослин, що адаптовані для життя в пустельних умовах для того, щоб зупинити піщані дюни. Саме в цей момент Герберт полюбив піски й естетику пустелі. І саме після цього він почав досліджувати їх в усіх аспектах і деталях. Дослідження тривали приблизно п’ять років і вилились в науково-фантастичний роман. Саме так народилася «Дюна» —  один з найвеличніших стовпів сучасної фантастики. 

«Дюна» вийшла друком в 1965 році. Цікаво, що до того багато видавництв відмовляли Герберту в публікації роману. Того ж року книжка отримала найвизначніші премії світу фантастики «Г’юго» і «Небюла», а на цей час часто фігурує у списках найбільш проданої фантастики у світі.

 

4. Бесіда за змістом твору

 1. Де і коли відбувається дія роману? (Дія роману відбувається у вигаданому всесвіті Галактичної імперії, яка контролює незліченну кількість планет. Людством керує жорстокий імператор і аристократи з Великих Домів. Після повстання мислездатних машин відбулася війна з ними, Батлеріанський Джигад. Люди здобули перемогу і було накладено заборону на конструювання комп'ютерів та штучного інтелекту, але наука й технологія дуже розвинулися у сфері використання ресурсів людського організму. Місце комп'ютерів зайняли люди із високорозвинутим інтелектом — ментати.)

 2. Яка династія відіграє в романі ключову роль?( Дім Атрідів в обличчі Герцога Лето з сином і наложницею за наказом імператора Шаддама IV, правителя всього людства, мусять покинути вологу планету Каладан і переселитися на пустельний Арракіс, що належав підступному дому Харконненів. П'ятнадцятирічний Пол Атрід, син герцога Лето та його наложниця Джессіка мусять пройти складне випробування).

 3. Як родина Герцога Лето  пов’язана з орденом Бене Ґессерит? (За планом ордена, донька герцога Лето мала поріднитися з сином барона Владіміра Харконнена, а їхній син — завершити програму тисячолітнього відбору й стати «Квізац Хедерахом» (месією). Проте Джессіка народила своєму коханцю не доньку, а сина, якого він дуже прагнув — Пола Атріда.)

 4. Охарактеризуйте образ Пола Атріда на початку роману. (Ще юнаком Пол проявляє ознаки того, що він і є потенційним Квізац Хедерахом, народженим на покоління раніше запланованого. Він проходить випробування, витримавши неймовірний біль, чим засвідчує свою здатність керувати тілом і почуттями).

5. Що трапилося з родиною Герцога Лето на Арракісі? (Герцог демонструє турботу про простих людей, припиняючи марнотратство води й рятує добувачів прянощів від піщаного хробака. Тим часом здійснюється невдалий замах на Пола, підозри падають на лікаря Юе, але його свідомість змінена таким чином, щоб не шкодити Атрідам. Однак Харконнени обійшли захист його розуму, взявши в полон його дружину. Проте Юе, готуючи зраду, замислює вбити й барона Владіміра. Він паралізує Лето і вставляє йому зуб з отрутою, яка вб'є і герцога, і барона. Після цього він впускає до цитаделі Атрідів імператорські війська — сардаукарів, які вчиняють різанину. За наказом Владіміра Джессіку й Пола вивозять у пустелю на поживу червам. План Юе ж провалюється: Харконнени вбивають його дружину і самого лікаря, а Лето отруює замість Владіміра його ментата й гине сам.)

 6. Чи загинули Пол Атрід з Джессікою? (Джессіка з Полом знаходять схованку зі спорядженням, залишений зброєносцем Дунканом Айдаго. Обоє ховаються серед скель, де зустрічаються з племенем фрименів).

 7. Хто такі фрімени?( войовничі місцеві племена планети Арракісу)

 8. Щому всі хочуть володіти планетою Арракіс?( Планета Арракіс — єдина, де добувають прянощі. Це ворожа для майже будь-якого органічного життя пустеля, в якій водяться гігантські піщані хробаки й загадковим чином зникає вода. Прянощі – це речовина, що дозволяє продовжувати життя і розвиває приховані сили. Тільки прянощі роблять можливими міжзоряні подорожі, які координує Гільдія навігаторів. За допомогою прянощів спеціально навчені навігатори отримують можливість надійного прокладання курсу для космічних кораблів, використовуючи технологію згорнутого простору. Прянощі життєво важливі також для могутнього матріархального ордену Бене Ґессерит, пріоритетом якого є збереження та розвиток людської раси.)

9. Що сталося з Полом і Джессікою після зустрічі з фірманами? (Вони приєднуються до племені. Пол, демонструючи видатні фізичні та розумові здібності, наштовхує багатьох у племені на думку, що він і є месією. Він виборює в поєдинку членство у племені, беручи ім'я Муад'Діб, та знайомиться з дівчиною Чані. Вбираючи місцеві звичаї, Пол з Джессікою водночас навчають нових союзників методів бою, розроблених сестринством Бене Ґессерит. Вони дізнаються, що фрименів насправді дуже багато і вони багато поколінь засаджують пустелі рослинами, щоб колись зробити Арракіс зеленою планетою.)

10.  Як Пол Атрід помстився Харконненам? (Пол Атрід стає лідером племені, він переконує фріменів відкрито вийти проти Харконненів. Він вбиває барона, Фейд-Раута викликає Пола на двобій, але гине через власні ж хитрощі. Здолавши опір захисників міста, Пол погрожує імператору знищити прянощі, що зруйнує всю імперію. Під тиском імператор відрікається від влади на користь Пола. Так Пол Атрід стає імператором Арракісу).

 

5. Слово вчителя. Сам Герберт багато років по тому в статті «Як я писав Дюну» розповів про основні теми, які він вклав у свій роман: з одного боку, Герберт зробив власну інтерпретацію міфу про месію, що робить революцію і показує нову проблематику «енергетичних» проблем, наголошуючи на зв’язках політики, релігії й економіки. Не останню роль при цьому грає наркотик, що не тільки пробуджує самосвідомість, але й викликає сильну залежність. Разом з водою Прянощі виконують своєрідну роль нафти, як вичерпного ресурсу, контроль над яким дає владу у масштабах планети чи Всесвіту.

 І не зважаючи на те, що в основі лежить екологічна тема, це у першу чергу історія про людей. «Дюна» Френка Герберта добра саме багатошаровим та вірогідним світом, який вже чимало разів адаптовували в кіно, іграх і коміксах.

IV. Підсумки уроку

1.Слово вчителя. Отже, події «Дюни», науково-фантастичного шедевру Френка Герберта, розгортаються у далекому майбутньому в розкиданому поміж зорями феодальному суспільстві. Вони розповідають історію життя Пола Атріда, відколи він з родиною приймає правління над пустельною планетою Арракіс — єдиним джерелом найважливішої та найціннішої речовини в космосі.Так, автор підіймає величезну кількість проблем, актуальних і зараз. І не зважаючи на те, що в основі лежить екологічна тема, це у першу чергу історія про людей. Філософська проблематика світу Дюни злободенна і зараз: брак ресурсів, розвиток технологій та їх вплив на людину, забруднення навколишнього середовища та інше.

 

2. Інтерактивна вправа «Мікрофон»

- Діти , а скажіть мені ,будь ласка, чи справдилися ваші очікування від  сьогоднішнього уроку?

- А що нового ви дізнались  на уроці?

- Чим саме сподобався сьогоднішній урок?

 

V. Домашнє завдання.

 

 

docx
Додав(-ла)
юлія Івахненко
До підручника
Світова література (академічний, профільний рівень) 11 клас (Звиняцковський В.Я.)
Додано
20 травня
Переглядів
69
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку