Літературно-музична композиція “На подіумі — літературні персонажі”, або Колекція одягу від кутюр “Весна — літо ”

Про матеріал
Мета: привернути увагу здобувачів освіти до творчості митців зарубіжної літератури, виховувати інтерес до літератури, до світового мистецького процесу, розвивати творчі здібності, любов до прекрасного, повагу до загальнолюдських цінностей, естетичний смак.
Перегляд файлу

Літературно-музична композиція

“На подіумі — літературні персонажі”, або Колекція одягу від кутюр

“Весна — літо ”

Мета:  привернути увагу здобувачів освіти до  творчості митців зарубіжної літератури, виховувати інтерес до літератури, до світового мистецького процесу, розвивати творчі здібності, любов до прекрасного, повагу до загальнолюдських цінностей, естетичний смак; вдосконалювати навички виразного читання поетичних творів, відкрити здобувачам освіти красу поетичного слова.

Обладнання: колекція одягу, ліричні мелодії, презентація, мультимедійна дошка.

Викладач. (на фоні ліричної мелодії)

За вікном квітень і нам сумно думати, що незабаром закінчиться навчальний рік — й ми розстаємося зі своїми улюбленими героями.

Вивчаючи зарубіжну літературу на першому та другому курсах, ми познайомились із творчістю видатних митців світу: Ф. Кафки, А. Камю, Б. Брехта, Г. Белля, Г. Аполлінера, Ф.Г. Лорка, Р.М. Рільке та ін.. Ми відчули неповторність їх творчості, полюбили їх героїв. Через  простір і час витвори митців досягають очей та вух нащадків, запалюють нові покоління на творчість, дружбу і кохання.

Ведуча.  Хороша книга — точно бесіда з розумною книгою.  Книги входять у наше життя як велике чудо.  Вони відчиняють нам двері у невідомий безкрайній світ знань.  Книга пробуджує і виховує в людині найвищі душевні пориви, найзаповітніші мрії.  А ми читаючи улюблені книги, переживаємо знову те, що прожито художником — їх творцем і відчуваємо при цьому, що стаємо кращими, богатшими душею, наповнюємося добром і благородством.  (Читець декламує вірш Жанни Клименко“Запрошення до подорожі” )

І знову у мандри запрошують книги...

В далекі часи, в дивовижні країни.

Відкриються вам таємниці великі, Знайдете ви справді безцінні перлини.

      Нехай не минає вас байка чи казка, Хай міфи і вірші у душу вам линуть.

Та тільки уважно читайте, будь -  ласка, Тоді лиш почуєте слово нетлінне.

І мудрі поради, і жарти дотепні, Й думки, що летять крізь кордони і мури. Усе, чим приваблює світ цей безмежний, Усе, що дарує нам література!

Ведучий. Улюблені герої найкращих книг сьогодні присутні у залі.  Шановні глядачі!  Ми пропонуємо вашій увазі колекцію одягу від кутюр “Весна — літо 2020”. Колекцію розробив колектив учнів 5-ї  групи під під керівництвом викладача зарубіжної літератури пані Наталії. 

Ведуча.  Ми створили нашу колекцію, поєднуючи сучасність та класику, авангард та традицію.  Тому запропоновані нами моделі є своєрідними метамарфозами сучасного молодіжного стилю та елементів одягу класичних літературних образів.

Ведучий. (представляє першого літературного героя “Венера”,яка  виходить під супровід класичної композиції).

Перша колекція, яку ми пропонуємо вашій увазі, грунтується на елементах давньогрецького покрою — простий, чіткий стиль, елегантність форм.  Саме такою вбачали греки богиню краси і кохання — поєднання простоти і витонченості, граційності і самовпевненості.  А єдиний аксесуар цієї моделі — золоте яблуко з написом “Найчарівнішій” — робить її надзвичайно вишуканою та оригінальною. 

(Під супровід тієї ж мелодії на сцені з’являється інша модель  - Пенелопа). Ведуча.  Наступна модель колекції також бере свої витоки із давньогрецької моди.

Зверніть увагу на екзотичні, яскраві аксесуари — розкішну тіару, вичурні браслети та намисто. Усе це робить модель багатою, щедрою, вишуканою  і водночас ніжною. Саме такою була та, образ якої був оспіваний Гомером в поемі “ Одіссея” — вірною, мудрою, величною і чарівною.

(На фоні музики з’являється наступна модель “Романтика”). Ведучий. Наступну модель ми пропонуємо романтичним, мрійливим, витонченим особам.  Елегантна сукня, вишуканий покрій, м’якість ліній, ніжність і гармонійність у виборі тканини, кольору та візерунку створюють неповторний образ жіночості, витонченості, закоханості.  Вдало підібрані аксесуари уповиють жінку духом далекого, загадкового світу.

Ведуча.    Поети і письменники усіх часів і народів присвячували темі кохання свої найкращі твори.  У творчості Ф. Стендаля образ жінки - коханої, вишуканої і водночас сильної та не віддільний від образу Берегині.

Ведучий.   Наступна композиція одягу пропонується для літнього відпочинку, коротких прогулянок романтичних уїк-ендів на лоні природи, відвідин ваших родичів, що живуть у сільській місцевості.  Для зручності під час прогулянки пропонується легка бавовняна блуза, безрукавка, коротка клітчата  спідниця, трикотажні панчохи.  Від сонячних променів чи від літньої зливи вас захистить весела шапочка ніжного кольору.

Ведуча.    Світове надбання велике.  І як не можливо зібрати в один букет усі квіти землі, так не можливо прочитати усі книги.  А шкода! Потрібно пам’ятати: читання — лише початок справи.  Головна мета читання - творчість життя.

Ведучий.    І крізь шелест сторінок ми чуємо голоси героїв, які стали частиною нашого життя, послухаймо ж уважно, що вони нам говорять.

Читець  декламує вірш В. Вітмена “ Пісня про себе”

Ведуча.     ( На фоні музики з’являється наступна модель “Конте хондо”)

   Створюючи свою колекцію. Не обійшли ми увагою і чоловіків.  Ми пропонуємо вашій увазі модель “Конте хондо” — це одноголосий глибокий спів східного характеру з елементами арабської, циганської та індійської мелодики.  В основу цієї колекції покладено арабський стиль покрою, візерунку, побічних доповнень.  Цією моделлю ми радимо скористатися чоловікам -мандрівцям, мореплавцям, яхтсменам і тим, хто любить пригоди, подорожі, небезпеку, тим, хто прагне пізнати світ, поринути у вир боротьби, хто не боїться труднощів, а сміло йде їм на зустріч.

       Отож мужні, сміливі, відважні та розумні чоловіки!  Цей комплект одягу саме для вас!  Зручна вільна сорочка, широкі штани, міцний шкіряний ремінь, пов’язка для волосся зроблять вас надзвичайно привабливими та спокусливими.

Ведучий.   (Представляє на фоні музики наступну модель “Ретро-модернізм”)        А це що за яскраві фарби?  Що за руде волосся?  Звідки стільки руху та галасу?!  Мабуть усе випромінює наша наступна модель, яка яка увібрала у себе всі найвеселіші та найневгамовніші кольори для юнок.  У центрі цієї композиції — яскраві живі кольори та відтінки, аксесуари, поєднання найрізноманітніших тканин,  асиметрія у деяких деталях одягу ( зверніть увагу на панчохи, взуття та капелюх.  А найпікантнішою деталлю колекції можна вважати зачіску — авангардну, зухвалу, таку, яка привертає до себе увагу і робить вас яскравою та неперевершеною.  Цією моделлю ви можете скористатися, коли ідете на вечірку або ж на дискотеку.

  (У супроводі цієї ж мелодії на сцені з’являється наступна модель “Жульєн Сорель”)

Ведуча.    Перед вами ще одна яскрава модель.   Її контингент, як і попередньої жіночої моделі, - юнаки, призначення — туристичні походи, поїздка у гори, дружній уїк-енд або ж романтичне побачення на лоні природи.  Картуз “а ля хуліган”, світла блуза з вільними руками, широка штани із м’якої бавовняної тканини, підтяжки яскравого кольору, хвацько розстібнута безрукавка створюють відчуття легкості, зручності, юнацької зухвалості.

Ведучий.    Не має розваги дешевше книг і не має задоволення більш тривалого. Дійсно, читання — це задоволення, яке не можливо порівняти ні з чим.  Згадаймо, як перехоплюючи подих ми перечитували вірші Р. М. Рільке. 

(Читець декламує вірш Р. М. Рільке. “Згаси мій зір”) 

Ведуча.   (представляє модель “Мрійлива Саломе”)

        Наступна модель розроблена для вишуканих, елегантних, загадкових дівчат.  Розкішна вечірня сукня, дорога біжутерія, ледь відчутий аромат квіткових парфумів створюють атмосферу казковості, загадковості, романтичності, замріяності.  Одягаючи цю сукню на бал, світську вечірку, святкування іменин чи інших урочистостей, ви неодмінно відчуєте себе казковою зачарованою красунею .  Якщо ви придбаєте запропоновану нами сукню, ви напевне, зустрінете свого омріяного героя.

Ведучий.   (представляє модель “Евредика”)

              Пропонуємо вашій увазі ще один варіант вечірньої сукні.  Як бачите, на тлі яскраво-сліпучої білизни підкреслено чіткість, симетричність, загостреність ліній та кутів.  Модель надзвичайно екстравагантна.  На першій погляд, білі та голубі кольори. Правильність та рівномірність форми, срібна, інкрустована кришталем та перлинами біжутерія, створюють образ сліпучої краси, чистоти та гармонійності.  Але згодом починає віяти холодом, спокоєм та сліпучою вродою.  З’являється відчуття надмірної виваженості та порожнечі.  Ця модель для рішучих, впевнених у собі, трохи егоїстичних жінок.

  

(Звучить романс  німецькою мовою “ Der Lesende“ на слова Р.М.Рільке, муз.

Ю. Вайханського)

Ведуча.    (представляє топ-модель колекції “Постмодерн”.   Під супровід сучасної музичної композиції на подіум виходить остання модель колекції)         І ось перед нами топ-модель нашої колекції.  Легкість, повітряність, химерність. Феєричність покладені у цю композицію.  Шовкова сукня вдало підкреслює стрункість та граційність постави, а газова перлина оповиває хмарою загадковості та містичності.  Сама присутність жінки у такому вбранні створює очікування дива, чуда, перевтілення і водночас простоти.  І нехай дотик золотої палички зробить вас добрими, щедрими співчутливими людьми на радість  батькам і викладачам.

Ведучий.   Багато років потому ми взяли в руки свою першу книжку.  У багатьох це була збірка казок.  Прекрасні дні зачаровували нас своїми чарами, вчили нас добру, справедливості.  Сьогодні на наш показ завітали гарні створіння, героїні казок - прекрасні феї.

(танок фей)

Під музику виходять всі моделі

Заключні слова викладача. 

      На цьому ми завершуємо показ моделей колекції «Весна – літо». Нагадуємо, що наші кутюр’є почерпнули ідеї для своїх моделей на сторінках всесвітньо відомих  письменників. Там ще залишилася безліч цікавих та оригінальних ідей, які ми сподіваємося втілити у життя надалі.

    Друзі,  наша подорож у чарівний світ літератури не закінчується.  Адже попереду — нові зустрічі з її величністю Книгою.  Віра в людину, у непереможність добра, у велич світла любові в творчості  митців додає нам сили. На щодень. Повсякчас. У їх  творах   дзвенить безконечна казка буття. Так добре і затишно всім, хто переступить поріг їх творчості. Бо, переступивши раз, кожен з нас там залишаються назавжди.  До нових зустрічей! 

Використані джерела:

1.   Всесвітня література та культура в навчальних закладах України :

Всеукраїнський науково-методичний журнал.  Київ : Антросвіт. 2006. № 11. С.24 -25.

 

 

pdf
Додано
20 травня
Переглядів
58
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку