Г. Квітка-Основ΄яненко «Маруся».Художнє розкриття письменником традиційних народних моральних уявлень. Утілення морального й естетичного ідеалів в образі головної героїні твору.

Про матеріал
Презентація до уроку:Г. Квітка-Основ΄яненко «Маруся».Художнє розкриття письменником традиційних народних моральних уявлень. Утілення морального й естетичного ідеалів в образі головної героїні твору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Г. Квітка-Основ΄яненко «Маруся». Художнє розкриття письменником традиційних народних моральних уявлень. Утілення морального й естетичного ідеалів в образі головної героїні твору.

Номер слайду 2

Г. Квітка-Основ’яненко писав, що українська мова й література «рухається і буде жити» та що ніякі потуги ворогів «не зітруть її з лиця землі», вона «подужає противників і гонителів». Письменникам радив: «Як говоримо, так і писати треба».

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Графічний диктант:1 Так. 2. Ні1. Г. Квітка- Основ’яненко народився під Харковом в с. Основа2. Рік народження Г. Квітки-Основ ’ яненка 1787.3. Батьки письменника були із простого роду.4. Родичі Квітки займали вчительські посади.5. «Маруся»- за жанром поєднання сентименталізму з реалізмом.6. «Маруся» – твір, який написаний української літературною мовою.

Номер слайду 5

Відповіді1. 12.23.24.25.16.1

Номер слайду 6

Паспорт твору: Літературний рід: епос. Жанр: повість (сентиментально-реалістична, соціально-побутова). Тема: зображення життя українського селянства, праця, побут і зви­чаї народу. Головна ідея: оспівування високих морально-етичних якостей прос­тої людини. Головні герої твору: Наум Дрот і його дружина Настя, їхня дочка Маруся; Василь (коханий Марусі), Олена (подруга Марусі).

Номер слайду 7

Сюжет. Розповідь про сім’ю Наума Дрота — на весіллі подруги Ма­руся й Василь знайомляться й закохуються з першого погляду — Ва­силь просить у Наума Дрота руки його дочки, проте дістає відмову — на другий день Наум Дрот пояснює Василеві причину відмови (Василя за­беруть у солдати) — хлопець іде на заробітки, щоб на зароблені гроші знайти собі заміну в солдати — Маруся, збираючи в лісі гриби, потрап­ляє під зливу, застуджується й раптово помирає (за день до повернення Василя) — тяжко переживаючи втрату, Василь іде до Києва в монастир, а згодом помирає — батьки Марусі знаходять утіху в труді й молитвах.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

«Та що ж то за дівка була! Висока, прямесенька, як стрілочка, чорнявенька, очиці,як тернові ягідки, бровоньки як на шнурочку, личко як панська рожа…»

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Художні особливості повісті «Маруся»:•Джерела повісті – це дійсність українського села і народна творчість: українські балади, ліричні, весільні пісні, фольклорні мотиви (кохання, розлука, смерть закоханих). Від народної поезії – образність твору, від казки і переказу – її розповідний стиль.•Герої «писані з натури без будь-якої прикраси і відтушовування».•Форма твору: змалювання пейзажів, вільна побудова, наявність ліричних відступів, посилений зв’язок з фольклором.•Поєднання сентименталізму з реалізмом (але є вади: ідеалізація патріархального в житті, надмірна чутливість).•Мова твору: під впливом сентименталізму розчулений тон розповіді про зустрічі закоханих, розлуку, смерть Марусі, горе її нареченого та батька; застосування зменшено-пестливих форм слів («Зосталася Маруся сама, схилила головоньку на білу ручку, а слізоньки з очей так і капотять», «Отак-то вони в останні часи розмовляли і обоє плакали безперестанно!», «Ось і рідесенький туманець пав на річечку»).•Докладне змалювання сцен побуту, звичаїв, обрядів (описи танців, сватання, весілля, похорон з голосіннями).•Майстерний опис краєвидів (з поєднанням поетичних, музичних, образотворчих засобів).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Іванченко Лариса Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Томчук Оксана
Додано
19 вересня 2022
Переглядів
2740
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку