Географічні назви Америки, пов'язані з відкриттями та дослідженнями в цій частині світу.

Про матеріал
Стаття містить цікаві факти про відкриття Америки та дослідження її різних частин. Досліджується топоніміка цієї частини світу, що пояснює сучасні географічні назви, що мають кількасотрічну історію. Матеріали статті можуть бути використані як для підготовки уроків за темами "Північна Америка" та "Південна Америка", а також для проведення цікавих вікторин та конкурсів.
Перегляд файлу

                                               

 

 

                                                 У К Р А Ї Н А

 

                           Управління освіти, молоді та спорту

  

           Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації

 

                      С П Е Ц І А Л І З О В А Н А   Ш К О Л А   № 304

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

             Географічні назви Америки, пов’язані з відкриттями

                та дослідженнями європейців в цій частині світу                                                                        

 

 

 

 

 

 

                                                                      Вчитель географії

                                                                     Демирська Вікторія Григорівна

                                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                Київ - 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

Географічні назви несуть у собі важливу інформацію про ту чи іншу територію. Є назви місцеві, є привнесені народами, що відкривали нові землі, досліджували їх.

Вони часто містять багато інформації про вірування і побут корінних жителів, а також історію відкриття і освоєння іншими народами.

 

Під час вивчення географічних назв Америки ми рідко звертаємо увагу на походження цих назв. Як правило, ми висвітлюємо назви "Америка" та роль Америго Веспуччі у відкритті та дослідженні нових земель. Звідки ж походить така історична несправедливість? В першу чергу, це географічна помилка вчених того часу та самого Христофора Колумба. Експедиції під головуванням цього визначного мореплавця і дослідника шукали західний шлях до "Індій". Протягом тривалого часу вважалося, що він дійсно відкрив новий морський шлях та чимало невідомих доти островів. Ці землі називали "Вест-Індія". До цього часу на карті Північної Америки існують такі назви: Індіана (штат США). Міста в США: Індіанаполіс, Індіан-Харбар, Індіана, Індіан-Хедз; в Канаді: Індіан-Кабінс та Індіана, річка в США Індіан-Крік.

Причетність Америго Веспуччі до чотирьох експедицій до нових берегів не має підтверджень. Свідчення про це є лише в двох його листах.

Перший з них був адресований Лоренцо П.Ф. Медичі, банкіру, в ньому він писав про одне плавання, здійснене на португальській службі в 1501-1502 роках.

Другий (від 4.09.1504р.) адресований знатному флорентійцю Пьєро Содеріні, товаришу дитинства. В ньому Веспуччі описав чотири плавання, в яких він начебто брав участь з 1497 по 1504 роки. Два перших були здійснені на іспанській службі, третє та четверте -на португальській. В своїх листах він давав мало свідчень про подолані відстані, координати та назви. Зате яскраво описував зоряне небо, рослинність, тваринний світа також зовнішній вигляд та побут індіанців. Віспуччі, безумовно, мав літературний талант. Інтерес до нових відкриттів у Європі був у той час дуже великий, а звіти мореплавців майже не публікувалися. А листи Америго стали відомими. Різні історики мали свій погляд на ці факти.

 

На честь Христофора Колумба названі держава в Південній Америці, підводна улоговина і підводна гора, федеральний округ США, де розташована столиця - м. Вашингтон, річка, мис, шість міст США з назвою Колумбія та сім міст з назвою Колумбус.

Окремо хочу зупинитися на географічних назвах Америки, що виникли внаслідок чотирьох експедицій Колумба. Оскільки мета цих плавань мала не лише економічне, а й релігійне підґрунтя, більшість цих назв мали релігійний характер Частина їх збереглась до нашого часу, а інша частина - змінена. Перший острів, що відкрила експедиція Колумба 12.10.1492 року був одним із східних Багамських островів. Колумб дав йому християнське ім'я Сан- Сальвадор ("Спаситель"). Місцеві жителі називали його Гуанахані.

Острови на південний захід від Гуанахані Христофор Колумб назвав Санта-Марія-де-Консепсьон (тепер Рам) на честь Богородиці та Фернандина (нині Лонг-Айленд) на честь короля Фердинанда.Останній з Багамських островів. на який висадилися іспанці назвали Ізабелла на честь іспанської королеви (нині Крукед - Айленд). На північний захід від Куби флотилія досягла островів "Сади короля" (тепер Камагуей). Колумб вважав, що досяг Китаю. Мис Майсі на сході Куби було названо "Альфа і Омега", що за версією коментаторів означало початок Азії, якщо йти зі сходу, та кінець Азії, якщо йти з заходу.

6 грудня кораблі підійшли до острова Гаїті, який Колумб назвав Еспаньола ("Іспанський острів"). Ці береги нагадали йому землі Кастилії, але були іще пишнішими. Експедиція пройшла також острів Тортуга ("черепаха"), але не висаджувалась на ньому.

25 грудня корабель Санта-Марія сів на мілину. Частина екіпажу з 39 чоловік погодилась залишитися на Експаньолі та з уламків корабля побудували форт Навідад ("Різдво").

Під час другої експедиції Колумба 3 листопада 1493 року було відкрито острів з розкішною рослинністю. Відкриття відбулось в неділю, тому острів назвали Домініка – (Воскресіння).

 

 

На північ від нього було відкрито архіпелаг. Один з островів назвали "Марі - Галант" на честь одного з кораблів експедиції.

4 листопада найбільший з островів було названо Гваделупа. Місцеві жителі здійснювали набіги на сусідні острови. Жінок вони полонили, а чоловіків вбивали та їли. Слово "кариб", спотворене іспанцями "канібал" після експедиції стало в Європі (рівнозначним слову "людожери". Увесь басейн донині має назву Карибське море.

Під час третьої експедиції Колумба 31 червня 1498р. моряки помітили на заході землю, що була схожа на три горби чи три скирти. Острову дали назву "Тринідад" (Трійця).

1 серпня стала видною частина південноамериканського континенту біля дельти річки Оріноко. Колумб назвав її Земля Гарсія (Благодать). Судна пройшли протоку "Бока-де-ла-Сьєрне" - паща змії, потім - протоку "Бокас-дель-Драган" - паща дракона. Колумб вважав, що земля Гарсія-острів.

На північ від неї лежала група островів Лос-Тестігос, що означає "Свідки". Потім підійшли до островів, де індіанці ловили перли. Найбільший з них назвали Маргарита ("Перлина")

Інші експедиції та завоювання іспанців та португальців залишили на карті такі назви: Кюрасао -"ОстрівГігантів" "Венесуела" - "Маленька Венеція";"Вера-Крус" - "Істинного Хреста"; Бора Паскуал - був пасхальний день.

Англійські дослідники дали новим землям назву Ньюфаундленд - "Нововідкрита земля" Португальці -Лабрадор (Терра-ду-Лаврадор - "Земля пахаря") а також Терра Верди ("Зелена земля") не плутати з Гренландією. Цей найбільший на землі острів випадково знайшов Норман Гунбєрг Ульфсон між 870 та 920рр.. Він прямував до Ісландії -"країни льоду", але штормом був відкинутий далеко на захід, де відкрив ряд невеликих островів і велику, вкриту кригою і снігом землю, до якої неможливо було підійти.

Єйрік Рауді, що вигнаний за вбивство жив в Ісландії, почав пошук цієї землі. Через 2 роки йму вдалося знайти цей величезний острів. Влітку узбережжя було вкрите яскравою рослинністю, за що острів й був названий Гренландією ("Зелена земля").

 

Четверта експедиція Колумба шукала вихід до Південного моря (Тихого океану). Після тривалого шторму і сильної зустрічної течії кораблі повернули на південь. Вітер вщух, течія стала сприятливою. Мис, до якого вони підійшли, назвали Грасьяс-а- Діос ("Слава богу").

Місцеві індіанці мали багато золота і вимінювали на нього різні дрібнички. Колумб назвав той берег "Золотим". Більш пізня іспанська назва цієї землі - Коста - Ріка ("Багатий берег").

Пізніше мореплавці досягли країни "Верагуа " (нині - Панама).

В листопаді кораблі стали на якір в глибокій бухті. Тамтешня природа була такою прекрасною, що Колумб назвав цю місцевість Пуерто-Бельо ("Прекрасна гавань"), тепер - Портобельо.

Колумбу не вдалося ані знайти вихід до Північного моря, ні здійснити навколосвітню подорож під час четвертої експедиції, але його вплив на світову науку та історію величезний.

На честь Генрі Гудзона (близько 1550-1611рр) в Канаді названо річку, затоку та протоку. Цей англійський дослідник і мореплавець здійснив чотири арктичні експедиції з метою досягти Індії та Китаю через Північний полюс. Перші три експедиції були не дуже вдалими через кригу.

В 1609 році він обминув Фарерські острови, підійшов до півострова Ньюфаундленд і увійшов у гирло річки, що пізніше була названа його ім'ям, в 1610 році він обминув з півдня Гренландію, вздовж півострова Лабрадор увійшов у протоку і затоку, пізніше названі його ім’ям. На зворотному шляху команда здійснила бунт і висадила Генрі Гудзона з сином і декількома моряками в човен посеред моря.

Експедиція , що займалася їхнім пошуком, нікого не знайшла. Джон Франклін (1786-1847рр.)- англійський дослідник, мореплавець. Він обстежив арктичне узбережжя Америки, відкрив один з найбільших островів Канадського Арктичного архіпелагу -о.Вікторія. Його остання експедиція зникла. 50 експедицій, направлених на його пошуки, внесли великий внесок в дослідження цих територій.

 

Іменем Франкліна названі протока між півостровом Бутія та островом Земля принца Уельського, затока на півночі Америки, гори в Канаді.

Це коротка історія походження деяких географічних назв, пов’язаних з відкриттями та дослідженнями європейців.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список літератури:

  1. Магидович И.П.

"Очерки по истории географических открытий"

"Просвещение", Москва, 1967г.

  1.             Малявко Г.И. Франчук В.П., Куличенко В.Г. "Геологи. Географы" "Наукова думка" Киев,1985г.
  1.             "Атлас мира"; отв. редакор Сергеева С.И.; "Картография" ГУГК, 1984г.
  1.             "Детская энциклопедия", том 1, "Просвещение" Москва, 1964г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
До підручника
Географія 7 клас (Топузов О.М., Надтока О.Ф., Назаренко Т.Г., Вішнікіна Л.П., Шуканова А.А., Самойленко В.М.)
Додано
26 листопада 2020
Переглядів
1545
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку