Герберт Уеллс. Новела «Чарівна крамниця».

Про матеріал
Ознайомити учнів із життям та творчістю письменника, з`ясувати художні та ідейно-тематичні особливості новели; розвивати навички усного переказу, образне, асоціативне та критичне мислення, вміння оцінювати риси літературних героїв і висловлювати власну думку про них; виховувати уяву та фантазію учнів.
Перегляд файлу

                       Герберт Уеллс. Новела «Чарівна крамниця».

Мета: навчальна : ознайомити учнів із життям та творчістю письменника, з`ясувати художні та ідейно-тематичні особливості новели; розвивальна: розвивати навички усного переказу, образне, асоціативне та критичне мислення, вміння оцінювати риси літературних героїв і висловлювати власну думку про них; виховна: виховувати уяву та фантазію учнів.

Тип уроку: урок вивчення нового навчального матеріалу. Мета: навчальна : ознайомити учнів із життям та творчістю письменника, з`ясувати художні та ідейно-тематичні особливості новели; розвивальна: розвивати навички усного переказу, образне, асоціативне та критичне мислення, вміння оцінювати риси літературних героїв і висловлювати власну думку про них; виховна: виховувати уяву та фантазію учнів.

 

                                         Перебіг уроку

I.Організаційний момент.

II.Перевірка домашнього завдання. Актуалізація опорних знань.

Характеристика образів героїв новели О. Генрі.

III.Мотивація навчальної діяльності, Оголошення теми й мети уроку.

Слово вчителя. Наприкінці ХIХ ст. світ побачив твори великих письменників – фантастів – Жуля Верна та Герберта Уеллса, в яких щасливо поєдналися – вчений і художник слова. Творча уява, фантазії письменників безмежна. Але найбільшими фантазерами є діти.

        У дорослому віці люди стають більш практичними, вони обтяжені проблемами і тому не помічають дива, більше того перестають у них вірити, забувши про своє дитинство. Тому довіряють цю прерогативу письменникам-фантастам. Про одного з них ми і поговоримо на сьогоднішньому уроці.

IV.Сприйняття та засвоєння навчального матеріалу.

1.Мультимедійна презентація «Життєвий та творчий шлях Г. Уеллса».

    Англійський письменник і публіцист. Має значний доробок історичних праць. Але найбільш відомий як письменник-фантаст, один із засновників ранньої наукової фантастики.

 

Результат пошуку зображень за запитом "Життя і творчість Герберта Уеллса"

Народився Г. Уеллс 21 вересня 1866року в передмісті Лондона Бромлі. Його батько Джозеф був садівником, потім професійним гравцем в крикет, пізніше утримував крамницю, проте розорився. Мати, щоб «витягнути» сім`ю працювала служницею у багатому будинку.  Результат пошуку зображень за запитом "Сара ніл мати Г. Уеллса фото" Результат пошуку зображень за запитом "Джозеф батько Уеллса фото"

Освіту отримав у класичній школі Мідхерт і в Кінгз – коледжі Лондонського університету. Протягом творчого життя, починаючи з 1895 року, Уеллс написав близько 40 романів і багато оповідань. Найважливішою своєю працею вважав «Праця, багатство і щастя людства» (1920), яка багато років була в списках бестселерів.

  Обкладинки книжок популярних творів Г. Уеллса

 

Результат пошуку зображень за запитом "Книжкові обкладинки творів Уеллса фото" Результат пошуку зображень за запитом "Книжкові обкладинки творів Уеллса фото"

Результат пошуку зображень за запитом "Книжкові обкладинки творів Уеллса фото"  Результат пошуку зображень за запитом "Книжкові обкладинки творів Уеллса фото"

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "Книжкові обкладинки творів Уеллса фото" Результат пошуку зображень за запитом "Книжкові обкладинки творів Уеллса фото"

       До 1891 року отримав два вчених звання з біології, а з 1942 року доктор біології.

      Помер Герберт Уеллс у Лондоні 13 серпня 1946 році.

2. Виразне читання новели Г. Уеллса «Чарівна крамниця».

3. Словникова робота.

(Черевомовець, пап`є – маше, прейскурант, грамофон, пів крони, пенс).

Результат пошуку зображень за запитом "Картини за книгою Чарівна крамниця фото" Результат пошуку зображень за запитом "Картини за книгою Чарівна крамниця фото"

Результат пошуку зображень за запитом "Картини за книгою Чарівна крамниця фото" Пов’язане зображення

4. Обговорення ілюстрацій до твору.

5. Дослідження твору.

Дайте відповідь на запитання.

  1. Як поводяться батько і Джип у чарівній крамниці?
  2. Чи одне й те саме бачить кожен з них?
  3. Які думки тривожать батька, і що переживає Джип?

(Зачитати опис портрету, дати усну характеристику)

  1. Для яких дітей чарівна крамниця була зачиненою?

Подумайте!

  1. Чи могли б ви потрапити у подібну крамницю?
  2. Як ви розумієте слова продавця «Ніхто не знає, що ховається в людини за її добропристойною подобою… Всі ми – всього лиш прилизана зовнішність…» ? Чи погоджуєтеся ви з цим?
  3. Чим можна пояснити те, що Джипів батько у пакунках із чарівної крамниці «нічого чарівного так і не помітив»?

6. Робота зі словником літературознавчих термінів

Новела (італ.novella – новина) – невеликий за обсягом прозовий епічний твір про незвичайну життєву подію з несподіваним фіналом. Новелі властиві лаконізм, яскравість і влучність художніх засобів, напружений сюжет.

  • Доведіть, що твір «Чарівна крамниця» - новела.

Фантастика – (від давн. грец. – мистецтво уяви, фантазія) – жанр художніх творів, в якому за допомогою додавання вигаданих, уявних елементів створюється світ, відмінний від сьогоденного, реального.

  • Доведіть, що новела «Чарівна крамниця» належить до фантастичного твору.

V.Закріплення знань, умінь та навичок.

Прийом «Поміркуйте»

  • Чи зміняться, після відвідин крамниці, стосунки батька й сина?
  • Знайдіть подібні твори, в яких піднімається питання стосунків між батьками та дітьми. (Дж. Олдрідж «Останній дюйм», Шолом Алейхем «Пісня над піснями», В. Винниченко «Федько- халамидник» та ін.)

VI. Підбиття підсумків уроку.

  • Чи потрібно слухати батьків, щоб в майбутньому ваші діти слухалися вас?
  • Чи сподобався вам твір?

 VII. Домашнє завдання. Прочитати новелу до кінця, уміти аналізувати героїв, висловлювати власні думки.

docx
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
1 січня 2020
Переглядів
4726
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку