Глобільні проблеми в аспекті міжнародної економіки

Про матеріал

Презентація "Глобільні проблеми в аспекті міжнародної економіки" допоможе широко зрозуміти проблеми людства з точки зору економічної науки і дозволяє зрозуміти які чинники можуть загрожувати людству.

Дана презентація орієнтована як на учнів старших класів, так і студентів які навчаються у Вищих навчальних закладах.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Глобальні проблеми міжнародної економіки. Виконав студент 257 групи. Гарасимів Владислав

Номер слайду 2

Що таке глобальні проблеми?Глобальні проблеми людства - це проблеми, які зачіпають життєві інтереси всього населення планети і вимагають для свого рішення спільних зусиль усіх держав світу

Номер слайду 3

Можна виділити наступні характеристики глобальних проблем: 1. Зачіпають інтереси всіх країн (або більшості країн) 2. Гальмують економічний і соціальний розвиток світу.3. Вимагають невідкладного рішення.4. Взаємопов'язані між собою.5. Вимагають координації дій всіх країн світу.

Номер слайду 4

Проблема зростання населення (демографічна проблема). Щорічно населення світу зростає на 93 млн. людей.

Номер слайду 5

Екологічна проблема. Захист навколишнього середовища є важливою частиною розвитку. Процес розвитку без її ефективного захисту буде неможливий. В 70-х рр. XX століття економісти і політики усвідомили важливе значення проблем навколишнього середовища для економічного розвитку. Процеси занепаду навколишнього середовища матимуть колосально негативний характер, що загрожує суспільству незворотнім вимеранням і вичерпанням ресурсів.

Номер слайду 6

Проблема природних ресурсів. Глобальна енергосировинна проблема містить дві подібні за характером походження проблеми: енергетичну і сировинну. В 70х початку 80х роках вперше з'явились явища, які отримали назву енергетичної і сировинної кризи. В той період вони сильно вдарили по тодішній системі міжнародних економічних зв'язків, погіршили економічну і соціальну ситуацію в багатьох країнах. Але в перспективі вони створили стимули для впровадження у виробництво енергозберігаючих та ресурсозберігаючих технологій. У 70-80 роки XX в. Енергомісткість та енергоємність виробництва в розвинених країнах знизилася приблизно на 25%

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Проблема військових витрат. Негативний вплив військових витрат на економічний розвиток країни може носити тривалий характер. Надмірні військові витрати минулих років важким тягарем лягають на країни з низьким рівнем розвитку економічного простору, до яких на сучасному етапі світової економіки відносяться багато країн що розвиваються. Разом з тим виникли і розширюються зони регіональних і локальних конфліктів, що провокують зовнішнє втручання, все в більшій мірі з застосуванням військової сили. Багато учасників таких протистоянь вже мають зброю масового ураження, в тому числі ядерну зброю. Це змушує багато країн підтримувати високий рівень військових витрат в своїх бюджетах. Забезпечення безпеки і збереження миру на планеті можливо при тісній співпраці між країнами, розумному використанні наявних ресурсів, спрямованих на усунення загальної військової загрози і ядерної війни.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Глобальні цілі людства: Пріоритетні глобальні цілі людства наступні: -в політичній сфері - зменшення ймовірності і в перспективі повне виключення військових конфліктів, запобігання насильству в міжнародних відносинах; -в економічній та екологічній сферах - розвиток і впровадження ресурсо і енергозберігаючих технологій, перехід на нетрадиційні джерела енергії, розвиток і широке використання природоохоронних технологій; -в соціальній сфері - підвищення рівня життя, глобальні зусилля по збереженню здоров'я людей, продовольчого забезпечення; -в культурно-духовній сфері – рівні права людини, гендерна рівність, пропаганди культури миру та ненасильства, громадянства світу й усвідомлення цінності культурного різноманіття і вкладу культури в сталий розвиток.

Номер слайду 11

Потенційно нові глобальні проблеми. В сучасних умовах новою глобальною проблемою виступає освоєння космічного простору. Колосальні капіталовкладення потрібні для реалізації проектів, пов'язаних з розвідкою і перспективним освоєнням інших планет Сонячної системи. Як наслідок, інтереси освоєння космічного простору об'єктивно передбачають широка міждержавна взаємодія в цій сфері, розвиток масштабного міжнародного кооперування в підготовці і проведенні космічних досліджень. До числа нових глобальних проблем в даний час відносять вивчення будови Землі і керування погодою і кліматом. Як і освоєння космічного простору, рішення цих двох проблем можливе лише на основі широкого міжнародного співробітництва. Причому управління погодою і кліматом вимагає, серед іншого, глобального узгодження поведінкових норм господарюючих суб'єктів з метою повсюдної мінімізації шкідливого впливу економічної діяльності на навколишнє середовище.

Номер слайду 12

pptx
До підручника
Економіка (профільний рівень) 11 клас (Крупська Л. П., Тимченко І.Є., Чорна Т. І.)
Додано
17 березня 2018
Переглядів
1560
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку