Година психолога(Наркоманія – дорога до СНІДу)

Про матеріал
Страшніше алкоголізму можливо лише вживання наркотиків, які нерідко складаються з хімічних шкідливих компонентів. Вплив шкідливих звичок на організм людини величезний. Наркотики вражають нервову систему, відбувається повна зміна здорового організму на гірший бік. Людина, яка приймає наркотики, згодом стає залежною від того стан, в якому він перебуває, забуваючи про небезпеку шкідливих речовин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Година психолога«Наркоманія – дорога до СНІДу»Підготувалапрактичний психолог Бузівського ліцею. Садівська Юлія Володимирівна

Номер слайду 2

Зміст. Вступ. Катастрофічний вплив наркоманії. Дія наркотиків. Групи наркотиків. Висновки. Список використаних джерел

Номер слайду 3

Епідемія наркоманії в Україні набуває все більшого розмаху: за даними експертів нині кількість споживачів психоактивних речовин сягає понад 500 тисяч осіб переважно молодого віку. У світі нині немає жодної країни, яка б могла доказово заявити, що їй вдалося подолати це зло. На жаль, не становить винятку й Україна. Вступ

Номер слайду 4

За даними соціального опитування п'ята частка молодих людей знайомі з дією наркотиків. Серед них найбільший відсоток складають студенти ВНЗ. Поясненням може бути те, що наркотики, як дороге задоволення, більш доступні забезпеченим і самостійним студентам. Аналіз показників у гендерному розрізі показує, що хлопці частіше, ніж дівчата вживають наркотики. В місті молоді люди вживають наркотики вдвічі частіше, ніж на селі. При цьому, з кожним роком відзначається збільшення кількості молоді, що захоплюється наркотиками.

Номер слайду 5

Катастрофічний вплив наркоманіїСьогодні зловживання наркотичними засобами і незаконна торгівля ними в багатьох країнах стали просто катастрофічними. За офіційними відомостями у США, Німеччини, Франції, Великобританії, Швеції щодня вмирають люди від зловживання наркотичними й психотропними речовинами.

Номер слайду 6

З кожним роком зростає число наркоманів, їхня чисельність сягнула жахливої цифри — мільярд. Щорічно вмирають більше тисячі споживачів наркотиків (основна причина — передозування прийнятого наркотичного засобу). Незважаючи на те що зловживання наркотиками стало однією з найважливіших світових проблем зовсім недавно, у двадцятому столітті, досвід уживання людьми наркотичних речовин вимірюється тисячоліттями.

Номер слайду 7

Зловживання наркотиками часто поєднується з різними відхиленнями від норми у сфері психіки: асоціальністю, недостатньою орієнтованістю на досягнення успіху шляхом наполегливої праці, схильністю до афективного вагання. На підлітків найчастіше впливають виховання в неповній родині, відсутність соціальне орієнтованих інтересів, прагнення до самоутвердження. Основна мета наркомана — досягти ейфорії. Дослідники вважають, що на одного зареєстрованого наркомана припадає 5—10 незареестрованних. Дія наркотиків

Номер слайду 8

До найбільш важких наркотиків належать опіати, особливо героїн, тому що вони викликають сильну фізичну залежність. Хвороба розвивається за стадіями, швидкість становлення наркоманії залежить від біологічних особливостей людини, способу введення й частоти прийому наркотику, а також від виду уживаної речовини. У першій стадії наркоманії хворі ще здатні приховувати зловживання наркотиками. Основний симптом цієї стадії — індивідуальна психічна залежність, що виявляється в бажанні регулярно вводити наркотик. Апетит знижений, через 2—3 години після введення наркотику виникає потреба в солодкій, жирній їжі.

Номер слайду 9

Центральний інтерес у житті — наркотизація. На придбання наркотику потрібні гроші — це призводить до кримінальних форм поводження. До кінця першої стадії доза наркотику зростає удвічі-втричі у порівнянні з початковою, вливання стають щоденними. Героїн викликає залежність після 2—3 внутрішньовенних введень. Друга стадія наркоманії характеризується розвитком фізичної залежності, виявляється вираженим абстинентним синдромом при неможливості регулярного введення наркотику. Зростає толерантність до наркотику. Змінюється картина опійного сп’яніння. Головна ознака зрослої толерантності — потреба вводити наркотик внутрівенно двічі на день.

Номер слайду 10

Фізична залежність розвивається в результаті того, що організм налаштовується на прийом наркотиків і включає їх у свої біохімічні процеси. Наркотики, кожен-препарат по-своєму, починають виконувати функції, які раніше забезпечувалися речовинами, що виробляються самим організмом. Тіло хворого, щоб заощадити внутрішні ресурси, припиняє або скорочує синтез цих речовин.

Номер слайду 11

Третя стадія характеризується втратою інтелекту, деградацією особистості, змінами у внутрішніх органах, постійною потребою в наркотику, збільшенням введеної дози.

Номер слайду 12

Схема наркобізнесу проста: на кожного оптового торговця працюють 6— 7 заготівників наркотиків і 5—10 гінців-перевізників. Потім оптовик продає товар 5—6 своїм збувальникам, кожен із яких обслуговує 15—20 наркоманів. Найцікавіше починається на нижній сходинці наркобізнесу. Наркоман-розповсюджувач купує дрібну партію і продає своїм знайомим — так він окупає свій «кайф». Щоб вижити, він «підсаджує» на голку знайомих. Один наркоман за півроку «підсаджує на голку» 10—15 нещасливих аматорів гострих відчуттів.

Номер слайду 13

Групи наркотиківr

Номер слайду 14

Седативні отрути, що заспокоюють психічну діяльність аж до повного усунення функції збудливості й сприйняття. Вони вводять людину в оману, дарують їй букет приємних станів. Ці речовини (опіум і його алкалоїди, морфій, кодеїн, кока і кокаїн) змінюють мозкові функції і віднесені до категорії Euforica.

Номер слайду 15

2) Галюциногени! засоби, представлені великим числом речовин рослинного походження, дуже різноманітні за своїм хімічним складом. Сюди належать мес-калін із кактуса, індійські коноплі, гашиш та інші тропеїнові рослини. Усі вони викликають церебральні збудження, що виражаються в деформації відчуттів, галюцинаціях, перекручуванні сприйняття, мареннях, і тому їх відносять до категорії Fantastica.

Номер слайду 16

3) Речовини, які легко одержують шляхом хімічного синтезу. Вони викликають спершу церебральні порушення, а потім глибоку депресію. До таких засобів зараховуються: алкоголь, ефір, хлороформ, бензин. Це категорія Inebrantia.

Номер слайду 17

4) Категорія Hypnotica, куди входять отрути сну: хлорал, барбітурати, сульфорол, кава-кава та інші. 5) Категорія Excitantia. Тут переважають рослинні речовини, що збуджують мозкову діяльність без негайного впливу на психіку; сила впливу на різних осіб буває різною. Сюди входять рослини, які містять кофеїн, тютюн, бетель та ін.

Номер слайду 18

Більшість країн, що беруть участь у боротьбі з наркоманією, можуть контролювати зовсім невелику частину препаратів, що належать до наркотичних речовин. Наркоманія — велика загроза для здоров’я людей усього світу. Зрозумілою є стурбованість світової громадськості, яка знає про підпільне виробництво все нових І нових видів наркотиків. Висновки

Номер слайду 19

Наркомани - це люди без майбутнього. Вони втратили своє здоров'я й загрожують здоров'ю власних дітей і суспільству. У наркоманів народжуються діти з тяжкими фізичними та психічними вадами. Зовнішній вигляд наркомана далекий від привабливого: сіре обличчя, суха шкіра, волосся та зуби поступово випадають. У них значно послаблена пам'ять, вони не в змозі запам'ятати прочитане. Наркоманія - це не пустощі, не проведення вільного часу в товаристві друзів, а небезпечна хвороба. Не кожному вдається вирватись з полону цієї хвороби, яка може призвести до смерті в молодому віці.

Номер слайду 20

Список використаних джерел https://osvita.ua/vnz/reports/bjd/23429/https://zp.gov.ua/uk/articles/item/5776/narkomaniya-problema-suchasnogo-suspilstvahttps://uareferats.com/index.php/referat/details/17038

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Інкл
Додано
6 березня 2023
Переглядів
371
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку