Година психолога «Шкідливі звички»

Про матеріал
Шкідливі звички — ряд звичок, що є шкідливими для організму людини. Вони перешкоджають людині розвиватися як розумово, так і фізично. Серед цих звичок виділяють декілька найбільш шкідливих - це наркоманія, алкоголізм, токсикоманія та тютюнопаління. Кожна з цих звичок викликає залежність людини від тієї чи іншої речовини, яку вона вживає. Через вживання нікотину, у людини-курця може виникнути захворювання на рак легень. Велике навантаження отримує і серце. Вчені підрахували, що курець у 10 разів більше хворіє на рак та на інфаркт міокарда, ніж люди, які не курять. Поступово помирають клітини організму!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Година психолога «Шкідливі звички»Підготувалапрактичний психолог Бузівського ліцею. Садівська Юлія Володимирівна

Номер слайду 2

Зміст: Вступ1. Які бувають шкідливі звички.2. Алкоголізм та його наслідки.3. Куріння.4. Наслідки шкідливих звичок. Висновки. Список використаних джерел

Номер слайду 3

Вступ. Абсолютно всі шкідливі звички мають прямий чи опосередкований вплив на здоров’я людини. Любителі гризти нігті можуть заразитися паразитами, фанати комп’ютерних ігор часто страждають на захворювання очей і хребта. Але, звичайно, найтяжчі наслідки мають звички вживати наркотики, нікотин і алкоголь, які швидко переростають у залежність і можуть призвести до розвитку цілого ряду ускладнень, аж до смерті.

Номер слайду 4

Які бувають шкідливі звички. Вживання алкоголю у великій кількості – це не просто залежність. Це величезна шкода здоров’ю. Механізм отруєння заснований на вплив такої отруйної речовини, як етанол або етиловий спирт. Він починає свою підступну дію вже через ту після влучення в шлунок. Проте травний тракт – це далеко не єдина система, яка страждає від випитого спиртного.

Номер слайду 5

Мозок – один із найважливіших органів людини. Надмірні прикладання до чарки викликають стійкі психічні розлади, спостерігається втрата пам’яті. Внаслідок токсичного впливу алкоголю на організм можна отримати алкогольну енцефалопатію, яка є комплексним психозом, синдромом «білої гарячки», що складається з соматичних і неврологічних розладів. Алкоголь негативно впливає на печінку, яка бере на себе основний удар. Цироз печінки – це повільна, але неминуча смерть.

Номер слайду 6

Алкоголізм та його наслідки. Алкоголізм та його наслідки є складною проблемою державного масштабу. Ось чому національні проекти орієнтуються зниження споживання алкоголю населенням країни. Ця залежність руйнує як здоров’я людини, а й його особистість. Алкоголізм став однією з основних причин розпаду сімей, а також може призвести до аварій на дорогах, нещасних випадків на виробництві та в побуті, до правопорушень. Алкоголіки виявляють справжній талант під час виправдання своєї залежності.

Номер слайду 7

Алкоголізм у фазі фізичного звикання до спиртного викликає серйозні проблеми як фізіологічного, і психологічного характеру. У людей, які страждають на алкоголізм, можуть виникати, розвиватися або загострюватися такі захворювання: Виразкові ураження шлунка та дванадцятипалої кишки, гастрити;Ураження печінки;Серцева недостатність та ішемія, що призводять до нападів та інфарктів;Гіпертонія, що веде до інсультів;Емфізема та туберкульоз легень, що розвиваються на тлі загального ослаблення імунної системи;Імпотенція у чоловіків та безпліддя у жінок, крім того викидні та вроджені дитячі патології.

Номер слайду 8

Окремо слід зазначити вплив алкоголю на нервову систему. У хворих можуть виникати: Алкогольні галюцинози;Маячня переслідування;Бред ревности;Алкогольні енцефалопатії, що супроводжуються порушенням пам’яті, рухових та інших функцій організму;Алкогольний делірій (біла гарячка);Алкогольне недоумство (деменція);Тяга до самогубства;Епілепсія.

Номер слайду 9

Наслідки алкоголізму для суспільства несуть руйнівний характер, оскільки сп’яніння може призвести до: Дорожньо-транспортним аваріям;правопорушень;Нещасним випадкам на виробництві та у побуті;Прогули та зниження продуктивності праці. Алкоголізм змушує шукати більш легкі шляхи добування грошей алкоголь: спочатку вилучаються фінанси з сімейного бюджету, займаються в друзів і родичів, потім можливий перехід до крадіжки чи іншим злочинним методам добування грошей.

Номер слайду 10

КурінняІнша проблема сучасного суспільства – куріння. Куріння не так соціально небезпечне, як пияцтво, проте також завдає колосальної шкоди здоров’ю. Вдихаючи тютюновий дим, люди забруднюють дихальні шляхи, отруюють кров, організм зазнає кисневого голодування і внаслідок цього порушується серцева діяльність. Куріння викликає проблеми з судинами, погіршує потенцію у чоловіків, а в жінок причина безпліддя. Куріння сприяє погіршенню витривалості, появі задишки та слабкості. Курці часто мають проблеми із зубами, волоссям та шкірою. 

Номер слайду 11

На завершення цього страшного списку слід додати, що куріння є причиною ракових пухлин. Я сподіваюся, кожен погодиться зі мною, що куріння та здоровий спосіб життя просто несумісні. У рейтингу найбільш смертоносних шкідливих звичок куріння заслужено посідає лідируючу позицію.

Номер слайду 12

Наслідки шкідливих звичок. Залежні від згубних уподобань люди гублять своє психічне та фізичне здоров’я. Від наслідків таких залежностей страждають близькі люди. Наркомани та алкоголіки рідко визнають те, що вони хворі. Такий стан справ посилює лікування, а лікувати таких людей потрібно серйозно, без зволікань. Для цих цілей організовані медичні та психологічні центри по роботі з молоддю та дорослими хворими, де лікарі та психологи проводять комплексну терапію, пояснюють, як шкідливі звички впливають на здоров’я людини.

Номер слайду 13

Підбивши підсумки, можна назвати основні шкідливі звички та його наслідки. Наркоманія, алкоголізм, ігроманія, а також повторний вплив шкідливих навичок на здоров’я людини викликають такі проблеми:стійкі захворювання нервової системи;патології серця, кровоносної системи;негативний вплив на мозок;онкологія;проблеми із функціонуванням шлунково-кишкового тракту;погана пам’ять;погіршення зору, слуху, нюху;захворювання печива, сечостатевої системи;інтоксикація організму, отруєння токсинами та отрутами, зниження імунітету.

Номер слайду 14

Висновки. Боротися з існуючими проблемами – непросте завдання, тому краще запобігати їх появі. Найпростішим і ефективним способом є правильна подача інформації про шкідливість і наслідки шкідливих звичок. Можна використовувати фільми, відео та наочні посібники. Негативне ставлення до шкідливих звичок батьки повинні передати дітям. Є певний план, який слід застосовувати для профілактики:формування здорового клімату в сім’ї;створення активної життєвої позиції;коригування норм поведінки;активне дозвілля і здоровий спосіб життя.

Номер слайду 15

Список використаних джерелhttps://vhutirotg.org.ua/yaki-buvayut-shkidlivi-zvichki-i-yak-vid-nix-pozbutisya/https://freestyle.in.ua/10-prichin-vidmovitisya-vid-shkidlivix-zvichok/https://kshpk.org.ua/%D1%88%D0%BA%D1%96%D0%B4%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D1%96-%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%96%D0%B4%D0%BB%D1%96%D1%82%D0%BA%D1%96%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D1%81/

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Інкл
Додано
6 березня 2023
Переглядів
581
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку