Година психолога "Як в моменти паніки зберегти спокій і рівновагу"

Про матеріал
Поради, як не втратити рівновагу та жити повноцінним життям, дві вправи, які допоможуть позбутися тривоги і страху.
Перегляд файлу

 Година  психолога  з  учнями  8  класу

  «Як  в  моменти  паніки  зберігати  спокій  і  рівновагу»

  

Ми живемо в інформаційному потоці, який зараз переповнений негативними новинами і прогнозами, пов`язаними з епідемією коронавірусу. Проте життя триває і вимагає від нас тверезої оцінки ситуації й адекватності.
   Ситуація, що охопила практично весь світ не може залишати осторонь майже нікого. ЗМІ часто підігрівають емоції людей та не завжди коректно подають інформацію щодо захворювання.
   Реакції, що ми бачимо зараз у суспільстві - дуже закономірні, адже коли є загроза життю, про яку застерігають у всьому світі - це не може не викликати реакцій. Такий психологічний тиск ніби "вмикає" наш рептилоїдний мозок (амигдаливидне тіло - ділянка головного мозку, що відповідає за реакцію на виживання) і організм людини переходить у стан "бий або втікай".
    Запасання продуктами, надмірна роздратованість, страх перед невідомим - це все наслідок проживання стресу та кризової ситуації. Відчувати страх та паніку в цій ситуації - нормально, оскільки це нормальна реакція на ненормальні події.
  Такий стан постійної тривоги впливає на наше повсякденне життя. Ми менш ефективні та продуктивні, ми втомлені та засмучені, ми агресуємо на рідних та друзів, у нас погіршується самопочуття, починаємо шукати в собі симптоми, нас огортає паніка.

Спробую допомогти, дати поради, як не втратити рівновагу та жити повноцінним життям, незважаючи на карантин,  на закриті навчальні  заклади та неймовірний страх.
    У першу чергу, найважливішим є уміння знаходити в собі ресурси. Це ті дії, які допомагають зберігати спокій та душевну рівновагу, які розслабляють. У кожної людини - це свій варіант. Хтось любить смачно і цікаво поїсти, хтось подивитися цікаве кіно, комусь допомагає прибирання. Хтось любить малювати чи щось виробляти власними руками, хтось любить природу, яка дає енергію. Цей список можна продовжувати і продовжувати, головне, щоб Вам у цій діяльності було спокійно, затишно та безпечно.
    Перевіряйте інформацію та критично мисліть. Важливою є гігієна в отриманні інформації. Проаналізуйте: чи те, що Ви читаєте чи дивитесь, є першоджерелом? Не переглядайте лише заголовки, вони оманливі.
     Зрозумійте, що багато чого залежить від вас, а є те, що вам не змінити. Піклуйтеся про себе, дотримуйтесь рекомендацій лікарів, не ризикуйте власним здоров'ям. Якщо у вас схильність до простудних захворювань, не пийте холодного і газованого. Якщо у вас хворий шлунок, не їжте гострого та сильно смаженого. Не ризикуйте у цей період.

Намагайтесь не піддаватись паніці і не створюйте паніку

Намагайтеся зберігати критичність мислення, намагайтеся не емоційно, а інтелектуально оцінити ситуацію, будьте максимально уважними та сконцентруйте увагу на тому, що ви можете корисне робити.

Підтримуйте зв’язки з близькими

Не позбавляйте один одного підтримки, не відмовляйте один одному в увазі і доброму слові.

Знайдіть собі корисне заняття

Спокій і рівновага гарантовано підтримується, якщо у людини є чим зайнятися. Як перефразував Віктор Франкл Фрідріха Ніцше: "Той, хто знає навіщо жити, може витримати майже будь-яке як" (V.Frankl, 1946).

Вчасно їжте і відпочивайте вночі

Обов’язково снідайте та обідайте, вживайте побільше сезонних овочів та фруктів.  Нічний сон дає змогу відновити сили, позитивно відображається на самопочутті.

       Для  зберігання  спокою  і  рівноваги  велику  рол  відіграють   релаксаційні          вправи, оскільки   релаксація – це метод, за допомогою якого можна частково або повністю позбутися фізичного або психічного напруження

  •                               Уявіть приміщення, в якому ви знаходитеся, обійдіть подумки всю кімнату, а потім по периметру тіло – від голови до п’ят і у зворотному напрямку;
  •                               Стежте за диханням, усвідомте, що дихаєте через ніс, і повітря, яке вдихаєте, трохи холодніше за те, яке видихаєте. Зосередьтесь на диханні й намагайтеся більше ні про що не думати;
  •                               Зробіть неглибокий вдих і на мить затамуйте подих. Одночасно різко напружте всі м’язи на кілька секунд, намагайтесь відчути напруження в усьому тілі. Видихуючи, розслабтесь. Повторіть тричі.

 

Є  ще  декілька  цікавих  вправ,  які  допоможуть  вам  позбутися  переживання  і  зберегти  спокій  і  рівновагу:

  • «Повітряна  кулька» - беремо  до  рук  повітряну  кульку,  підносимо  до  губ  і  починаємо  її надувати,  але  ми  надуваємо  її переживаннями, страхами, які  зараз є. Все  це  виходить  з  нашим  подихом  в  уявну  кульку. А  потім  ми  зав’язуємо  кульку  і  відпускаємо  на  небо. Відразу  робимо  внутрішній  аналіз наскільки  легко  ми  стали  себе  почувати.
  • «Скринька»  Уявімо  собі  скриньку,  яка надзвичайно стійка  до  різних природних  впливів. Ви заповнюєте  цю  скриньку  всіма  переживаннями, страхами. Закриваємо  на  міцний  замок. Ви  берете  цю  скриньку  і  відносите у густий,  темний  ліс і  ховаєте  скриньку  і  ключ під каменем. Ви повертаєтесь  додому. Якщо вам  потрібно,  то ви можете  у  будь – який  момент  повернутися  до  скриньки  і  перевірити,  що  вона  надійно захована,  закрита. А  при  необхідності  можна її відчинити  і  покласти ще  якесь  нове  переживання.

Я  гадаю  мої  поради  будуть  для  вас  корисними  і  цікавими. Я  вам  дякую  за  участь  і  увагу. До  наступних  зустрічей. На все  добре.

doc
Додано
15 лютого 2023
Переглядів
644
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку