Година спілкування: "Доки СНІД не зупинив нас"

Про матеріал

МЕТА:сприяти ґрунтовному оволодінню студентами повною та достовірною інформацією про ВІЛ/СНІД, шляхи його передачі, ситуації ризику, розвінчання міфів; привернути увагу до проблеми, висунути аргументи на користь безпечної поведінки, допомогти виробленню навичок такої поведінки; формувати позитивну мотивацію на здоровий спосіб життя, свідоме ставлення до власного здоров'я та поведінки щодо профілактики поширення ВІЛ-інфекції.

Спрямувати на толерантне ставлення до людей, які живуть із ВІЛ. Спонукати до вироблення осмисленої і зваженої особистісної та громадської позиції щодо проблематики ВІЛ/СНІДу.

Перегляд файлу

1

 

Психологічна година спілкування. Бесіда-тренінг

ТЕМА: Доки СНІД не зупинив нас

 

МЕТА:сприяти ґрунтовному оволодінню студентами повною та достовірною інформацією про ВІЛ/СНІД, шляхи його передачі, ситуації ризику, розвінчання міфів; привернути увагу до проблеми, висунути аргументи на користь безпечної поведінки, допомогти виробленню навичок такої поведінки; формувати позитивну мотивацію на здоровий спосіб життя, свідоме ставлення до власного здоров'я та поведінки щодо профілактики поширення ВІЛ-інфекції.

Спрямувати на толерантне ставлення до людей, які живуть із ВІЛ. Спонукати до вироблення осмисленої і зваженої особистісної та громадської позиції щодо проблематики ВІЛ/СНІДу.

 

Обладнання: комп’ютер, анкета «Що думає молодь про СНІД», діаграма, відеоролик «ВІЛ.СНІД», кліп «Казка СНІДу немає», ситуаційні завдання.

 

Психолог

Ви наше майбутнє. Ви стоїте на початку великої дороги. Йти нею нелегко. У житті доведеться вирішувати різні завдання, набагато складніші ніж ті, що є у підручниках, піклуватися про членів родини, обирати друзів, постійно спілкуватися із старшими й молодшими, з людьми схожими на тебе й зовсім іншими. Потрібно буде багато працювати, щоб щасливо жити в затишній домівці, мати можливість приємно відпочивати, мандрувати рідним краєм, побачити весь світ.

Але для цього потрібно бути сильним, розумним, кмітливим, працездатним. Власне, – треба мати здоровя. Де ж його взяти?

 

Студент

«Зілля різне, страви, води –

Все вживаєш, як хворієш.

Бігаєш, шукаєш ліки,

На них гроші не жалієш.

Та не купиш і за гроші

Ти здоровя, мій хороший!

 

Психолог

Так, здоровя не купиш. Але можна навчитися його зберігати і зміцнювати. Що ж таке здоров’я? (Відповіді учасників тренінгу)

 

Які чинники впливають на здоровя молоді в Україні?

Це можуть бути економічні, соціальні, психологічні, екологічні та інші.

 Здоровя молоді залежить від рівня заробітної плати, тому що бідність є чинником ризику для здоровя .Це економічний чинник. Низькі доходи впливають на матеріальну забезпеченість, нездатність заробити на їжу, житло, медичне обслуговування. Бідність може впливати через соціальні чинники. Неможливість брати участь у житті суспільства призводить до соціальної ізоляції й  несприятливих наслідків для здоровя. У деяких людей зявляється бажання «розв’язати» свої проблеми за допомогою алкоголю, тютюну, наркотиків.

 Важливим для здоровя є якість трудового середовища. Одноманітна праця і стреси підсилюють ризик захворюваності. Чим нижчий рівень освіти й заробітної плати, тим вищий ризик захворюваності.              

 Здоровя молоді залежить від успішної роботи системи охорони здоровя з профілактики здоровя.

 Але найбільше на здоровя молоді впливає спосіб життя.

 

  • Які негативні чинники впливають на спосіб життя? (паління, алкоголь, наркотики, погане й неправильне харчування, недостатня фізична активність, сексуальна розбещеність).

 

Психолог

Сучасна молодь в більшості вживає наркотичні речовини – алкоголь, куріння, наркотики, не задумуючись, якої шкоди вона завдає здоровю. Найбільше споживачі наркотиків шкодять собі. Адже вони належать до групи високого ризику зараження ВІЛ. Сьогодні ми поговоримо з вами про ВІЛ, СНІД. Давайте перевіримо, що ви вже знаєте по цьому питанню.

Для цього пропоную вам відповісти на запитання анкети «Що думає молодь про СНІД» (дивись додаток)

 

Перегляд кліпу «Казка СНІДу немає!»

 

СНІД В УКРАЇНІ

Отже, Україна, за даними ООН (2005), посідає шосте місце у світі за рівнем поширення епідемії ВІЛ/СНІД. За оцінками Об'єднаної програми ООН із ВІЛ/СНІД (ЮНЕЙДС) і ВООЗ, кількість ВІЛ-інфікованих в Україні 2003 року визначалася на рівні 360 тисяч осіб (у межах 170-580 тис. осіб) віком 15-49 років (не менше 1,4 % дорослого населення). З 1987 р. по березень 2005 р. в Україні офіційно зареєстровано 76875 тис ВІЛ-інфікованих громадян України та 314 іноземців. Аналіз офіційних даних щодо поширення ВІЛ-інфекції засвідчує, що епідемія триває з тенденцією до дальшого зростання в усіх регіонах України, але поширення по країні нерівномірне. Найбільше ВІЛ-інфікованих в Дніпропетровській, Одеській, Миколаївській і Донецькій області. За результатами дослідження, до 2014 року загальна кількість ВІЛ-інфікованих за оптимістичним прогнозом може скласти 479 тис. осіб (1,9 % населення віком 15-49 років). У той же час, за песимістичним сценарієм, антиретровірусна терапія буде доступна лише для 5 % тих, хто її потребує. За прогнозами, 2014 року це дасть 820 тис. ВІЛ-інфікованих, що становитиме 3,5 % дорослого населення. За результатами прогнозу, в 2014 році 36-43 % від загальної кількості ВІЛ-інфікованих та 31-38 % числа смертей від СНІД в Україні припадатимуть на Дніпропетровську, Одеську, Миколаївську та Донецьку області. 2014 року прогнозні показники смертності від СНІДу в цих областях у 1,5-2,1 рази будуть перевищувати середні показники по країні. Основним шляхом передачі ВІЛ-інфекції в Україні залишається парентеральний (ін'єкційний). Але значно збільшилась частка передачі вірусу статевим шляхом. Інфекція виходить за межі групи ін'єкційних споживачів наркотиків, і все населення репродуктивного віку перебуває під загрозою, інфікування ВІЛ.

 

Психолог

Учені проводять величезну кількість досліджень із вивчення ВІЛ-інфекції, спрямованих, зокрема, на отримання вакцини проти ВІЛ та нових препаратів для лікування самої хвороби й пов'язаної з нею патолога. Нині випробовується на людях 29 зразків противірусної вакцини, розробляється або проходить стадію клінічного тестування велика кількість препаратів проти СНІДу та СНІД-асоційованих інфекцій. Учені з'ясовують також точні механізми ушкодження вірусом імунної системи. Ці дослідження дають змогу краще визначити мішені для дії противірусних ліків і вакцин.

 

У травні 1988 року Всесвітня організація охорони здоров'я ухвалила резолюцію, у якій 1 грудня було офіційно проголошено Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом. Жоден захід із боротьби зі СНІДом не обходиться без відрізку шовкової стрічки, складеної в особливий спосіб. «Червона стрічка» – міжнародний символ боротьби зі СНІДом, який використовують як логотип і ВООЗ, і агентства ООН, і незліченна кількість добродійних фондів. Усі так звикли до неї, що мало хто зараз сприймає її як радикальний арт-проект, що свого часу дозволив перевернути звичні уявлення про епідемію. Цей проект був спланований і блискуче реалізований групою ґей-активістів, а народжений він був музою американського художника-гея Франка Мура (1954-2002). Мур обрав червоний колір – колір крові, однієї з рідин людського тіла, у якій міститься вірус, але так само й символ «кровного братерства» і пристрасті, яка завжди рухала Муром. Справжнє визнання проект отримав тільки під час церемонії вручення нагород «Tony Awards» у 2000 роді. Усіх номінантів і учасників переконали надіти червоні стрічки. У прес-релізі проекту було зазначено: «Червона стрічка (перевернене «V») стане символом нашого співчуття, підтримки й надії на майбутнє без СНІДу. Найбільша надія, яка пов'язана із цим проектом, це те, що до 1 грудня, Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, ці стрічки носитимуть у всьому світі».

 

Уперше Всесвітній день пам'яті померлих від СНІДу відзначався 1983 року в американському місті Сан-Франціско. Організаторами цієї акції були люди, яких особисто торкнулася проблема епідемії. З того часу мільйони у всьому світі щорічно відзначають День Пам'яті кожної третьої неділі травня.

Цього дня згадують людей, які загинули від СНІДу, а також проявляють солідарність із тими, хто живе сьогодні з ВІЛ-інфекцією або СНІДом, У День Пам'яті у всьому світі проходять заходи, спрямовані на залучення уваги громадськості та урядів до проблем епідемії ВІЛ/СНІДу.

 

 

 

Фельдшер

Нині у світі мабуть немає людини, яка б не знала, що таке ВІЛ і СНІД. Давайте розшифруємо ці слова:

 

В –вірус   С –синдром

І – імунодефіциту Н –набутого

Л –людини   І – імунного

Д – дефіциту

 

ВІЛ – Призводить до розвитку ВІЛ-інфекції та захворювання на СНІД

 

Синдром – тому що у хворих виникає безліч різноманітних симптомів (ознак), які розвиваються внаслідок ураження імунної системи організму

Набутий – тому що це є стан, який виникає внаслідок інфікування вірусом, а не від народження

Імунний – тому що уражає, підриває захисну, (імунну) систему організму, яка бореться з хворобами.

Дефіцит – тому що імунна система припиняє працювати належним чином.

 

Про історію хвороби, її симптоми та діагностику

Отже, синдром набутого імунодефіциту вперше було зафіксовано в США у 1983 році. Протягом двох місяців хворий помер. Сьогодні щодоби у світі цією хворобою інфікується чотириста тисяч чоловік. Збудником є вірус, що має вигляд спіральки у трикутній серцевині. Він носить назву ВІЛ (вірус імунодефіциту людини) і має три типи: ВІЛ1 та ВІЛ2, що є дуже поширеними в Західній Європі, та ВІЛ3, на який страждають переважно американці та африканці. Вірус вражає Т-лімфоцити, що служать для його розмноження, та макрофаги, що розносять його по організму. Сам по собі СНІД не є смертельною хворобою, але функціонування його вірусу в організмі впливає на імунну систему так, що навіть звичайна нежить може призвести до смерті людини. ВІЛ руйнує Т-лімфоцити, і це призводить до втрати організмом захисних реакцій, внаслідок чого активізується так звана умовно-патогенна флора організму й різко підвищується ймовірність смертельних запалювань, уражень нервової системи, розвитку онкологічних захворювань. Джерелом інфекції є безпосередній носій ВІЛу. Зараження можливе лише під час статевого контакту з інфікованим чи у випадку кровообміну з ним. Якщо ВІЛ-інфікована жінка народжує дитину, то, за останніми дослідженнями, ця дитина зовсім не обов'язково має бути носієм вірусу. Після проведення антиретровірусної терапії ризик передати вірус від матері до дитини знижується аж до 6 %. Інкубаційний період триває від двох місяців до 10 років. Основними симптомами є збільшення лімфовузлів, лихоманка, втрата 10 % ваги тіла протягом двох місяців, слабкість.

 

Оскільки ранній період ВІЛ-інфекції часто є безсимптомним, лікарі та інший медичний персонал можуть виявити його лише за допомогою дослідження крові пацієнта на наявність у ній антитіл (протеїнів, за допомогою яких організм бореться із хворобою) до компонентів ВІЛ. Кількість антитіл у крові піднімається до рівня, який вдається зареєструвати за допомогою наявних сьогодні методів дослідження, приблизно за 1-3 місяці після зараження, а до рівня, здатного давати позитивний результат в обстеженнях за допомогою стандартних тестових систем, лише за 6 місяців.

Перші випадки ВІЛ –інфікування серед громадян України зафіксовані в 1987 році.

 

  • Яке ж походження ВІЛ?

 

Походження ВІЛ не з’ясовано. Існують лише гіпотези походження такі як:

  1. Вірус створений штучно наприкінці 70-х років 20 ст. за допомогою методів генної інженерії
  2. ВІЛ – типовий ретровірус, що існував у людей з давніх часів і еволюціонував з людиною
  3. Тривалий час існував у глухих куточках Центральної Африки викликав захворювання, а потім через о. Гаїті потрапив у США й далі поширився на всі континенти.
  4. ВІЛ не африканського походження і до цього часу існував у країнах Північної Америки, Європи
  5. На початку 50-х років 20 ст. відбулася випадкова генетична зміна вірусу лейкозу людини з вірусом пухлини молочної залози мишей чи з вірусом мавпячого СНІДу.

 

Перегляд відеоролику «ВІЛ.СНІД»

 

  • Які існують шляхи зараження цією небезпечною хворобою?

 

ВІЛ знайдено у багатьох клітинних елементах і рідких середовищах хворих та інфікованих. Особливе місце серед них займає кров і сперма. Кров – головний плацдарм, де проходять процеси, які пригнічують імунітет, сперма – основний транспортер цієї інфекції. Доведено присутність ВІЛ у слині, сльозах, поті, жіночому молоці та спинномозковій рідині. Питання про кількість ВІЛ залишається відкритим. Відомо, що концентрація його у крові та спермі найбільша, незначна – в інших рідинах. У слині є особливий інгібітор, який частково блокує ВІЛ. Низька концентрація і наявність інгібітора пояснює той факт, що через слину збудник не передається.

 

ВІЛ передається:

  1. від інфікованої матері до дитини під час вагітності, пологах, або під час годування груддю
  2. при статевих контактах
  3. при ін’єкціях, а також при потраплянні рідини від ВІЛ- інфікованого на шкіру і слизові оболонки за наявності на них мікротравм.

 

  • Як можна точно визначити, що у тебе ВІЛ?

Оскільки виражених симптомів ВІЛ-інфікування не існує, єдиний спосіб дізнатися, чи ти інфікований – зробити аналіз на ВІЛ.

  • Де можна зробити тест на ВІЛ?

Тест на ВІЛ можна зробити анонімно та безкоштовно у кабінеті довіри СНІД-центрів, в лікувально-профілактичних закладах за місцем проживання, в кабінеті довіри Центру профілактики і боротьби зі Снідом.

Сучасні тест-системи дозволяють виявити антитіла в крові ВІЛ-інфікованого вже через 28 діб. Але у 2 відсотків випадків вони виявляються лише у пізні строки (до 12 місяців). Та навіть коли присутність вірусу ще не можна виявити в організмі, інфікована людина вже може бути заразною. Таке приховане носійство може тривати від 3 тижнів до 15 років.

 

Негативний результат означає, що в крові людини немає антитіл, вона не заражена.

 

Позитивний результат говорить про те, що в організмі є антитіла до ВІЛ. Це означає, що людина інфікована і може заразити інших людей.

 

  • Коли ВІЛ не передається?

ВІЛ не передається побутовим шляхом, через предмети гігієни, рукопотисканні,

контакті у транспорті, при чханні і кашлі, через обійми, при укусах комарів та інших комах, тому, що в їх організмі не може жити цей вірус, поцілунках, при спільних заняттях спортом, перебуванні в одному приміщенні, у громадському транспорті, спільним користуванням фонтанчиком для питної води, через посуд, їжу, спільним користуванням з ВІЛ- інфікованим верхнім одягом, через домашніх тварин, туалети, при обіймах, через монети і паперові гроші, постільну і натільну білизну, через рушники, мило, мочалку через дверні ручки. Всі перераховані види контактів не належать до шляхів передачі ВІЛ, тому що при них відсутня небезпечна концентрація ВІЛ.

 

  • Що є особистим захистом від ВІЛ –інфекції?
    • ведення здорового способу життя
    • знання про шляхи передачі вірусу
    • відмова від наркотиків
    • наявність моральності й відсутності ранніх статевих зв’язків
    • вводити ліки лише одноразовими стерильними шприцами
    • обробляти рани на тілі людини треба у спеціальних рукавичках

 

Зверніть увагу! Запобігти інфікуванню ВІЛ можна! На сьогодні немає методів, що дозволяють вилікувати ВІЛ-інфіковану людину. ВІЛ-інфікована людина не помирає відразу, вона може жити впродовж тривалого часу.

 

Заходи профілактики

Основна умова успішної профілактики – ваша розумна поведінка.

  1. Статеві контакти – найбільш розповсюджений шлях передання вірусу. Тому надійний спосіб запобігти зараження – уникати випадкових статевих контактів та використовувати презерватив.
  2. Внутрішньовенне вживання наркотиків не тільки шкідливе для здоров'я, але і значно підвищує можливість зараження вірусом. Як правило, ті, хто вводять внутрішньовенні наркотики, можуть користуватися спільними нестерильними голками і шприцами.
  3. Необхідно уникати використання будь-яких інструментів (шприци, системи для переливання крові) як у медичних установах, так і в побуті під час різних процедур (манікюр, педикюр, татуювання, гоління та ш), де може міститися кров людини, зараженої ВІЛ. Потрібно їх стерилізувати. Вірус СНІДу не стійкий, гине під час кип'ятіння миттєво, при 56°С – протягом 10 хвилин. Можуть бути використані і спеціальні дезрозчини. Спирт не знищує ВІЛ!
  4. Обов'язкове перевіряння донорської крові.

 

Студент

Вірш «Сповідь для тих, хто залишається»

Я погибла недавно – неделю назад,

Когда мне был поставлен диагноз – «СПИД»,

В моих венах отрава, медленный яд,

Мое сердце не бьется, кровь не бурлит.

Начиналось все просто- с легкой травы,

Дальше таблетки и вскоре – игла,

Одноразовый шприц шел по кругу, увы.

Так закончилась жизнь моя. Я умерла.

 

По-другому идет мое время.

Часы отмерзают уже не секунды – года.

Душу рвут, чуя кровь мою, черные псы,

Отзываюсь на слово, на крик: «Никогда!».

 

За мгновевенья блаженства плачу я ценой,

Вызывающий ужас и жалость в глазах.

А сколько чудес за стеклянной стеной

Я оставила, сделав неправильный шаг.

 

Там осталась любовь рядом с сотней имён,

Там осталась мечта, что сгорела дотла.

Если кто-то узнать хочет мой телефон,

Я ему отвечаю, что я умерла.

Слово «СПИД» как клеймо на судьбе и душе.

Словно свет по глазам, словно кровь по лицу.

 

Слишком приторный вкус разложенья...

Уже ббезразлично зачем, слишком близко к концу,.

Привела в западню меня злая звезда,

Не смогла удержаться на лезвии радуги.

Я куда-то иду. Впереди пустота.

Впереди одиночество. Холод. Я падаю.

Отпусти меня, боль, отпусти меня, ложь,

Отпусти меня, страх и насмешливый взгляд.

Если ты по такой же дороге пойдешь,

Просто знай наперёд нет дороги назад! (Екатерина Гопенко)

 

  • Як суспільство має ставитися до таких людей?

До ВІЛ-інфікованих людей не можна ставитися якось упереджено. Їх треба сприймати так як і інших людей, щоб вони не відчували зневаги, не були ізольовані від людей. Перший Всесвітній день боротьби зі Снідом відзначали 1 грудня 1988 року після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн пролунав заклик до соціальної терпимості й розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/Сніду. Цей день служить справі боротьби з пандемією ВІЛ-інфекції і Сніду.

 

Психолог

Також хочеться звернути увагу на деяких українських зірок, які беруть безпосередню участь у вирішенні проблеми СНІДу.

Андрій Медвєдєв, Посол Доброї Волі з питань ВІЛ/СНІДу ООН в Україні, відомий тенісист, а сьогодні бізнесмен, представляє Україну в Глобальній коаліції «Бізнес проти СНІДу», яка поєднує понад 100 провідних міжнародних компаній і представляє інтереси майже трьох мільйонів працівників в усьому світі.

Лілія Підкопаєва, олімпійська чемпіонка, залишивши великий спорт, бере активну участь у благодійній діяльності та громадському житті, зокрема пропагуючи здоровий спосіб життя в України 17 листопада 2005 року Лілія Підкопаєва була призначена Послом Доброї Волі ООН з питань ВІЛ/ СНІДу в Україні.

«Ми повинні не тільки працювати над популяризацією здорового способу життя, але й не відвертатися від уже хворих людей», – зазначила Лілія Підкопаєва, вступаючи на цю посаду.

Марія Бурмака активно сприяє підвищенню громадської свідомості щодо ВІЛ/СНІДу в Україні. У березні 2004 року вона знялася в кліпі «Не бійся жити», присвяченому людям, що живуть із СНІДом. Відеокліп був спільним проектом співачки, Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні та Всеукраїнської мережі людей, що живуть із ВІЛ/ СНІДом.

Ані Лорак відвідала Бельгію, де провела зустріч із лідерами добродійної організації «Дизайнери проти СНІДу». Під час зустрічі підписали протокол про взаємну зацікавленість у підвищенні рівня обізнаності про проблему СНІДу у світі. Співачка представила документальний фільм «СНІД не передається через дружбу». Ані Лорак також брала участь у створенні соціальної реклами, спрямованої на боротьбу з дискримінацією, жертвувала прибуток від своїх концертів для лікарень і відвідувала деякі з них, для того щоб особисто морально підтримувати хворих.

 

Інтерактивна гра

“Що Ви знаєте ВІЛ-СНІД? Безпечно чи ризиковано”

 Необхідно підготувати два аркуші паперу, на одному з яких буде написано “Безпечно”, а на іншому “Ризиковано”. Учасники повинні відзначити безпечно чи ризиковано.

БЕЗПЕЧНО

  • Сидіти поруч за столом під час обіду.
  • Спати в одній кімнаті.

Не відбувається обмін рідкими  виділеннями. Проте, якщо кімната погано провітрюється, а людина має туберкульоз, то можливо, що інші особи, які перебувають у цій же кімнаті можуть заразитись на туберкульоз. В цій ситуації ризику захворіти на ВІЛ не існує.

  • Грати у одній футбольній команді.

Залози поту не містять достатньої концентрації вірусу, проте гравців, які отримують відкриті рани, потрібно негайно забрати з поля.

  • Користуватися одним фонтаном питної води.
  • Користуватись одним туалетом.
  • Кашляти або чхати в одній кімнаті

В цій ситуації не має ризику зараження ВІЛ-інфекцією. Проте, якщо кімната погано вентилюється чи якщо хтось кашляє безпосередньо вам в обличчя, то існує ризик зараження туберкульозом.

  • Плавати в одному басейні

Це збиває з пантелику, оскільки пов’язано з концентрацією вірусу. Вірус швидко розчиняється у воді. Тому басейни вважаються безпечними.

РИЗИКОВАНО

  • Допомогти обробити чи перев’язати рану.

Завжди рекомендується самому перев’язувати рану. Якщо не можете зробити цього самостійно, вам можуть допомогти, але використовуючи латексні рукавички.

  • Користуватися однією зубною щіткою.

Раніше вважалось, що це є безпечним, але сьогодні ця ситуація є ризикованою. Інфікування стає можливим, якщо кровоточать ясна. Особливо це стосується тих осіб, що проживають у країнах, де нехтують гігієною зубів. Вірус, справді, помирає поза межами організму людини, але існують різні точки зору щодо його життєздатності. Найбезпечнішою порадою буде – не користуватись однією щіткою.

  •                               Цілувати у губи.

Центр із контролю за хворобами повідомив, що ця ситуація є ризикованою, хоча ризик є невеликим.

  • Користуватися одним лезом для гоління.

Ризик залежить від проміжку часу між  користуванням цим лезом інфікованою людиною та вами. Дану ситуацію можна порівняти із ситуацією про зубну щітку: краще не користуватись одним лезом.

  • Бути укушеним ВІЛ-інфікованим.

Вірус може потрапити безпосередньо до кровоносної системи, якщо укус пройде крізь шкіряний покрив.

 

Гра “Факти і вигадки”

Мета: перевірка знань про ВІЛ/СНІД

Увага!

Зараз ми пограємо у гру. Я вас зачитаю речення правильні і неправильні. Якщо, на вашу думку, речення є правильним – ви плескаєте в долоні, якщо ні – не плескаєте.

Увага! Почали!

  1. Дивлячись на когось, ви можете визначити, чи має ця особа вірус СНІД. (–)
  2. Тільки чоловіки можуть заразитися СНІДом? (–)
  3. Діти не хворіють на СНІД. (–)
  4. Потиснувши руки хворого на СНІД, ви заразитеся цією хворобою. (–)
  5. Ніщо не може вбити вірус СНІДу, коли він  потрапляє  до організму. (+)
  6. Ви можете заразитися СНІДом через зошит, у якому писала ВІЛ-інфікована людина. (–)
  7. Особа може заразитися СНІДом, здаючи кров (+)
  8. Можна заразитися СНІДом, проколюючи  вухо (+)
  9. Якщо ви здорові,  то не  можете  заразитися на СНІД (–)
  10. Особи, які вживають наркотики, можуть заразитися  (користуються шприцами) (+)
  11. Є ліки від СНІДу (–) (є ліки, які підтримують хворого, але не виліковують)
  12. Існує аналіз крові,  що визначає, чи заражені ви вірусом СНІДу (+)
  13. Чи передається  ВІЛ через посуд і їжу? (–)
  14. Чи передається ВІЛ через домашніх  тварин? (–)
  15. Чи можна заразитися при укусах комарів? (–) (комахи  п’ють вашу кров, і довго не живуть)
  16. Чи можна  заразитися ВІЛ-інфекцією, коли вам роблять щеплення, укол. (+)
  17. Якщо обійняти хворого на СНІД (–)
  18. Плаваючи в басейні з інфікованим, можна заразитися (–)
  19. Якщо хворі на СНІД кашляють, чхають, ви заразитесь (у слині хворого мала кількість інфекції, яка не викликає загрози) (–)
  20. Чи можна товаришувати з інфікованими і не заразитися? (+)

 

Розгляд ситуативних завдань

Учасники діляться на три групи. Кожна група одержує по 3 ситуації. Обговорюють і пропонують свій варіант поведінки у певній ситуації.

 

Перша група

1.Твоя найкраща подруга зробила татуювання й підбиває тебе (у неї залишилася голка і фарба). Але попередила: якщо відмовиш, ваші дружбі край.

2.На вечірці вам пропонують спробувати наркотик, від якого ти, як кажуть, одержиш велике задоволення. Кількість шприців менша, ніж кількість охочих. Тому комусь доведеться скористатися зужитим шприцом.

3. Студенти (учні) дізналися, що в їхній групі (класі) навчатиметься  ВІЛ –позитивна людина. Двоє з групи категорично проти того, щоб вона навчалася разом з ними. Дехто промовчав. Більшість студентів (учнів) проголосили складену ними «Декларацію прав одногрупників (однокласників)», у якій написали: «Усі діти рівні!». До якої групи студентів (учнів) долучився б ти?

 

 

 

Друга група

1. У парку є фонтанчик для питної води. Чи можлива передача через нього ВІЛ-інфекції?

2. Ви з подругою завжди плавали в басейні. Потім довідалися, що там займалися ВІЛ-інфіковані. Чи є ризик зараження?

3. Захворів на грип ВІЛ – позитивний студент (учень) групи. Одногрупники (однокласники) вирішують відвідати його. Дехто категорично проти: «Не можна наражатися на небезпеку інфікуватися ВІЛ!». Інші хочуть це зробити, бо всіх, хто хворів відвідували. Марійка каже: «Краще передати записку, книжку або зателефонувати. Адже грип – заразне захворювання». Антон питає: «А хіба ВІЛ –ні?»

Хто з дітей має рацію? Чому?

 

Третя група

1.На прийомі в лікаря вам пропонують зробити щеплення простерилізованим шприцом (одноразові закінчилися). Ваші дії. Чи є ризик заразитися?

2.Ви завжди купували пресу в тому самому кіоску, але довідалися, що продавець – ВІЛ-інфікований. Чи є ризик заразитися? Чи купуватимете ви й надалі газети в цьому кіоску?

3. Ідучи додому з навчального закладу, Віта й Оля обговорюють заняття про запобігання інфікуванню. На занятті Віта промовчала, а тепер сказала: «ВІЛ позитивні самі винні. Чому я маю їх жаліти?» Оля запитала: «А якби це була ти?»

На чиєму ти боці? Що можеш сказати Віті? А що Олі?

 

Вправа «Асоціативний ряд до слова "толерантність"»

Психолог на аркуші паперу по вертикалі записує слово «толерантність» і пропонує учасникам назвати характеристики людини, які асоціюються зі змістом поняття «толерантність» і починаються на літери вертикального ряду. Характеристики записуються навпроти літер:

Т – терпимість;

О – об'єктивність;

Л – ласкавість;

Е – емпатійність;

Р – рішучість;

А – автентичність;

Н – надійність;

Т – творчість;

Н – ніжність;

І – ініціативність;

С – спокійність;

Ть – талановитість тощо.

Автентичність — доказ походження, вірогідність. Автентичний — цілком вірогідний, заснований на першоджерелах.

аутентичність (автентичність) (грец.) Збереженість первісної структури, справжнього вигляду будівлі, комплексу або твору монументального мистецтва.

Вправа на активізацію «Світлофор»

Мета: зняти фізичну втому, сприяти підтримці позитивного настрою

Хід проведення

Учасники стають у коло один за одним. Завдання учасників полягає у тому, щоб присісти, коли вони почують слово «червоний»; йти про колу і плескати у долоні, коли тренер говорить «зелений»; стати прямо і піднести руки вгору, коли тренер говорить «жовтий».

 

Історія для натхнення «Даремні зусилля»

Притча «Даремні зусилля»

 Одного разу берегом моря йшов чоловік. День був чудовий. Яскраво світило сонечко, тихо плескотіли хвилі, з гучними вигуками над мілкотою кружляли чайки. Милувався чоловік краєвидом, озираючись навкруги, і раптом помітив незрозуміле видовище. Прямо перед ним невеличка людська постать виконувала дивний танок. Це була маленька дівчинка, яка почергово нахилялась, щось брала в руки, підводилась і кидала це “щось” якомога далі у море. Вона бігала навколо себе, явно поспішаючи. Зацікавився чоловік, підійшов ближче і питає: “Що ти робиш?” “Рятую маленьких морських зірок від палючих променів сонця. Якщо їх не кинути у воду, вони не доживуть до припливу” – відповіла дівчинка, ні на хвилину не перериваючи роботи. “Ти робиш марудну і невдячну справу”, – відповів їй чоловік. “Цих зірок тут тисячі, сонце пече немилосердно, час летить дуже швидко, ти все одно їх усіх не врятуєш!” “Ну той що!” – знизала плечима дівчинка. “Принаймні оцю я встигла врятувати!” – і з цими словами вона взяла до рук чергову морську зірку і за жбурнула її далеко в морські хвилі.

 

Підведення підсумків бесіди-тренінгу

Мета: мотивувати учасників на подальшу активну участь у профілактичній роботі

Рефлексія заняття

Запитання для обговорення:

  • Які ваші враження від виконаних завдань?
  • Що нового ви дізналися?

 

Заключне слово.

Ми сьогодні змістовно оцінили небезпеку, яку несе нам ВІЛ, СНІД. Запам’ятаймо, людині, яка хвора на невиліковне захворювання, чиє життя затьмарене стигмою (тавром), дуже важливо відчувати, що для близьких людей вона така сама, що вона гідна любові, що вона має не меншу вартість, ніж будь-яка інша людська істота.

Отож, пам’ятаймо про толерантне, гуманне ставлення до ВІЛ-позитивних людей і про шляхи запобігання ВІЛ-інфікуванню.

 

Я, дякую вам за співпрацю і думаю наша бесіда-тренінг не пройшла марно. Ви тепер більш рішуче будете оцінювати ситуації, які траплятимуться на вашому життєвому шляху і відстоюватимете здоровий спосіб життя і скажете рішуче «Ні!» різним його шкідливим проявам.

doc
Додано
27 серпня 2018
Переглядів
1852
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку