Година спілкування "Люби і знай свій рідний край"

Про матеріал
Година спілкування – це форма виховної роботи, при якій вихованці під керівництвом педагога включаються в спеціально організовану діяльність, яка сприяє формуванню системи відносин до навколишнього світу, форма організації процесу безпосереднього спілкування педагога з вихованцями гуртка, де можуть підійматися і розв'язуватися важливі організаційні, моральні та етичні проблеми. У годині спілкування Козлової Людмили Миколаївни представлені практичні поради, творчі та інтелектуальні завдання для вихованців початкового та основного навчального рівнів. Запропонована виховна справа допоможе керівнику гуртка, творчого об’єднання позашкільного навчального закладу зробити навчально-виховний процес більш цікавим і змістовним та сприятимуть здруженню, згуртуванню дитячого колективу.
Перегляд файлу

Козлова Людмила Миколаївна,

методист Сумського Палацу

дітей та юнацтва

 

Година спілкування

 

Тема: Люби і знай свій рідний край

 

Мета: сприяти активному залученню вихованців до пізнаня рідного міста, його історичних та культурних памяток, до корисних добрих справ; виховувати у них любов до рідного міста; сприяти згуртування вихованців

 

План

1. Організаційний момент. Тема, мета заняття.

map22. Історичний екскурс.

3. Пізнавальна хвилинка «Сім чудес м. Суми»:

  • Альтанка - один з головних символів міста.
  •   Спасо-Преображенський собор.
  • Троїцький собор
  • Іллінська церква
  • Воскресенська церква.
  • Дитячий парк «Казка».
  • Обласний краєзнавчий музей

4. Ігрове завдання «Живий кросворд».

5. Ерудит-лото «АБВ»

6. Підсумок заняття. Вправа «Для успішного спілкування потрібно…»

 

Хід години спілкування

У кожної людини на Землі є своя маленька батьківщина. Це той куточок рідного краю, де вона народилася і виросла, де живуть її батьки. Для нас це місто Суми. Ми – сумчани і для кожного із нас важливо знати своє місто, його історію, памятки, природні багатства, культуру. Сьогодні ми розпочинаємо невеликий екскурс нашим рідним містом.

 

Історичний екскурс

25 червня 2016 року нашому місту виповнилося 361 рік. Багато це чи мало? Мабуть для міста це мало. Є в нас на Сумщині міста, яким понад 1000 років: Путивль, Глухів, Ромни. Нашому місту – тільки 361! Але місто Суми вважається одним із найстаріших міст Слобідської України.

Почнемо з історії міста Суми. Історія будь-якого міста невід’ємна від історії країни. Ще за період Київської Русі тут знаходилося місто Липовецьк, яке було знищено у 1284 році монголо-татарами. На довгий час землі сучасної Сумщини залишилися незаселеними. Їх стали називати «Диким полем». На початку 17 століття український народ піднімається на боротьбу проти Польщі.. Очолює цю боротьбу Богдан Хмельницький. У цей час починається переселення селян з Поділля, Волині, Київщини на територію нашої та Харківської областей. Переселенці утворювали невеличкі поселення, які стали називати «слободами». Слобода походить від слова «слободний», значить вільний. Звідки й пішла назва нашої території – Слобожанщина.

1652-1655 рр. історики пов’язують з датою заснування нашого міста. У 1652 році 100 сімей на чолі з отаманом Герасимом Кондратьєвим оселилися тут. Так було засновано «Сумин городок» або Суми. Свою назву місто, очевидно, успадкувало від річок Суми й Сумка, які з двох боків обіймали його. Інакше розповідають легенди. Нібито в місцевості, де виросли Суми, колись у давнину було знайдено 3 мисливські суми. Ця легенда підказала символіку нашого міста: три чорні сумки з перев’язками й золотими ґудзиками на щиті прямокутної форми.Цей герб було затверджено в 1781 році. Протягом 1656-1658 років була збудована фортеця, яка захищала місто від нападів кримських татар. Сумська фортеця вважалася однією з найбільш укріплених на Слобожанщині.

 

 

 

Пізнавальна хвилинка «Сім чудес м. Суми»

 

Сьогодні місто Суми – адміністративний, економічний, культурний центр, промислове місто, місто історичних, архітектурних пам’яток, розвиненої культури, унікальних пам’яток природи. У нашому місті є чудові історико-архітектурні споруди, які є візитівкою міста, їх можна віднести до 7 чудес м. Суми. Серед них: Альтанка, Спасо-Преображенський собор, Троїцький собор, Іллінська церква, Свято-Воскресенська церква, Дитячий парк "Казка" та обласний краєзнавчий музей. Кожна із цих споруд унікальна і неповторна.

  1. Альтанка - один з головних символів міста

http://www.charmingbrides.com/images/affiliates/19.JPGНаприкінці ХІХ століття петербурзькі вчені дійшли висновку в нашому місті мають бути поклади нафти. Приїхали до Сум, зайшли до земства, домовились про пошукові роботи. Місце для них було відведено прямо перед земською управою, на площі. З'явилася свердловина, але нафти не виявили. Про свердловину може забули б, якби не купець другої гільдії, родич Харитоненка Ліщинський. Йому тоді належав сад, який він подарував місту і який сьогодні є частиною міського парку. Купець долучив до саду ще шмат землі, на якому була і ця свердловина. За розпорядженням Ліщинського перша свердловина була закрита стальною плитою і на її місці у другій половині ХІХ століття збудували ажурну бесідку. Оскільки Ліщинський – поляк, то будівлю назвали Альтанкою, тобто – бесідкою у перекладі з польської. Автором проекту альтанки став кресляр Земської управи Матвій Щавеліїв. Альтанку зведено лише із дерева, без жодного залізного цвяха. Сумська Альтанка стала одним із найулюбленіших місць відпочинку сумчан та гостей міста.

  1. Спасо ПреображСпасо-Преображенський собор

Спасо-Преображенський собор збудований у 18 столітті. в центрі міста. Спершу був дерев’ним, пізніше – цегляним. Його золоті куполи з триметровими скульптурами апостолів і 56-метрова дзвіниця з курантами видніються з будь-якої точки міста Суми. Собор прикрашають бронзові скульптури апостолів, на дзвіниці встановлені куранти. У середині собор оздоблено ліпленням і рельєфами, окрасою інтер’єру є білий мармуровий іконостас із малахітовими колонами.

 

  1. Троїцький собор

ТроїцькаТроїцький собор – це чотиристопна одноярусна споруда, третій в історії міста храм збудований на честь святої Трійці у 19 столітті. Усі матеріальні витрати з її будівництва, взяв на себе спадкоємець Івана Герасимовича — його син Павло. Усі роботи щодо будівництва Троїцького храму доручили талановитому сумському архітектору Г. К. Шольцу. Ряд ікон для храму створив художник Кузьма Петров-Водкін. Троїцький собор має величний мармуровий іконостас, виготовлений в Петербурзі за проектом Щусєва художником-скульптором В. В. Кузнецовим. Окрім проекту іконостасу, Щусєв створив оригінальний малюнок мозаїчної підлоги в огорожі навколо храму. Троїцький собор має 15 дзвонів. На найбільшому дзвоні в 760 пудів значився напис:

«О здравии и спасении рабов божьих Павла, Веры, Иоанна, Елены и Наталии» (маються на увазі, окрім Павла —дружина та діти). Троїцький собор тричі відбудовувався та реставровувався. У 20 солітті використовувався як зал органної музики. У 1991 році Храм був повернутий віруючим. Сьогодні сумчани і гості нашого міста по-справжньому можуть оцінити велич і красу Троїцького собору.

  1. Іллінська церква

Іллінська церкваІллінська церква була збудована на честь святого Іллі – одного з великих пророків у 18 столітті на Засумці. Перша дерев’яна споруда її збудована на кошти козаків міста. Церкву побудовано на підвищенні, яке було спеціально насипано. До церкви прибудовано дзвіницю. Український художник К. О. Трутовський відтворив Іллінську церкву в картині «Базар у провінції».

 

  1. Воскресенська церква

pic_S_U_Sumy Resurrection ChurchЗ будівель 17 століття до наших днів збереглася лише одна. Воскресенська церква. Найстаріша кам’яна споруда 17 століття. Церкву збудовано коштом сумських полковників: Герасима Кондратьєва та його сина Андрія. Воскресенська церква поєднала прийоми дерев’яної та кам’яної української архітектури. Особливістю її є двох’ярусність. Церква була ще й оборонною спорудою, про що свідчать надзвичайно товсті стіни (їх тощина сягає 1,5 м). Великий підвал мав підземний хід до річки Псел. У радянські часи в приміщенні Воскресенської церкви знаходився музей декоративно-прикладного мистецтва.

  1. Дитячий парк "Казка"

Дитячий парк КазкаДитячий парк «Казка» був заснований 8 травня 1985 року на честь 40-річчя перемоги у 2-й світовій війні. Він знаходиться в центрі міста між річками Псел та Сумкою, вздовж проспекту ім. Т. Г. Шевченка. Будівництво парку було генеральною задумкою Михайла Опанасовича Лушпи, над проектом працював архітектор В. М.Ухань. Парк будували всі: сумські підприємства, учні шкіл та студенти вузів. У ньому є містечко атракціонів, спортивний комплекс, кам'яні замки і кафе, крім того, в цьому парку регулярно відкриваються пересувні зоопарк і цирк, а також проводяться загальноміські розважальні заходи. У тихих алеях малюків міста чекають казкові герої – Іван-царевич з царівною-жабою, гусляр Садко, веселий Омелько на печі. Запрошує ж у цю казку галантний Кіт у чоботях.

 

 

  1. Сумський обласний краєзнавчий музей

276-Sumskoy-kraevedcheskiy-muzeyНа розі Покровської та Театральної площ міста Суми стоїть красивий будинок з каріатидами – це Сумський обласний краєзнавчий музей. Він милує око святковим виглядом, чіткими контурами силуету, багатим оздобленням. Серед старих цивільних споруд міста він зберігся чи не найкраще. У дореволюційні часи тут містилося повітове земство. Коли цей будинок споруджений, точно не встановлено. В усякому разі вік його сягнув за межі століття, і його можна розглядати як цікавий документ кам’яної історії міста За розміром будинок невеликий, проте створює враження досить монументальної споруди. З даним будинком пов’язані цікаві сторінки місцевої історії. У 1905 року будинок земства був перетворений у бойовий штаб. З його балкону виступали на багатолюдних мітингах промовці від місцевої соціал-демократичної організації, розкидали листівки, прокламації. У будинку містилися редакції перших у м. Суми газет «Сумской голос» і «Крестьянская газета», які невдовзі були заборонені царською владою. За різних часів у будинку з каріатидами побували відомий криміналіст і письменник А. Ф. Коні, який починав свою службу в Сумах; російські письменники:

Г. П. Данилевський, А. П. Чехов, В. Г. Короленко,

О. І. Купрін; композитор П. І. Чайковський; видатний український письменник і мовознавець Б. Д. Грінченко. У залі будинку виступали славетні корифеї українського театру І. Карпенко-Карий, М. Кропивницький, М. Садовський та інші.

http://im3-tub-ua.yandex.net/i?id=448186632-15-72http://im3-tub-ua.yandex.net/i?id=448186632-15-72http://im4-tub-ua.yandex.net/i?id=438682132-68-72 

http://im8-tub-ua.yandex.net/i?id=527374970-55-72http://im5-tub-ua.yandex.net/i?id=53783562-63-72http://im4-tub-ua.yandex.net/i?id=145182168-48-72Ігрове завдання

http://im5-tub-ua.yandex.net/i?id=53783562-63-72Живий кросворд

 

Для проведення даного ігрового завдання вихованці об’єднуються у 2 групи та отримують комплект букв.

 

У кожного міста своя історія. У нашого міста Суми багата і цікава історія. Дане ігрове завдання повязане з історією нашого міста, його видатними людьми.

Завдання: із отриманих букв скласти певне слово (це прізвище видатної людини нашого міста – Харитоненко Іван Герасимович та Кондратьєв Герасим), вишикуватися відповідно відповіді, назвати цю людину та коротко розповісти про те, що вона зробила для нашого міста:

http://im7-tub-ua.yandex.net/i?id=537548051-40-72 

http://im7-tub-ua.yandex.net/i?id=308965776-03-72http://im7-tub-ua.yandex.net/i?id=308965776-03-72http://im6-tub-ua.yandex.net/i?id=301410419-38-72&n=21 

Ерудит-лото

 

Для проведення даного ігрового завдання вихованці об’єднуються у 2-і групи та отримують по комплекту карток «А», «Б», «В».

Педагог зачитує запитання і 3 варіанти відповідей.

(А, Б, В).

Завдання: поспілкувавшись у групі, вибрати варіант вірної відповіді та підняти відповідну картку вгору.

Запитання:

  1.                     Засновником нашого міста є:

А) Калнишевський П.

Б) Кондратьєв Г.

В) Харитоненко І.Г.

  1.                     Наше місто засноване на річці:

А) Псел

Б) Сейм

В) Сумка

  1.                     Рік заснування м.Суми:

А) 1660р.

Б) 1650р.

В)1655р.

  1.                     З якими областями України межує Сумська область?:

А) Полтавська

Б) Житомирська

В) Київська

  1.                     Дата визволення нашого міста від німецько-фашистських загарбників у роки Великої Вітчизняної війни:

А) 2 вересня

Б) 2 жовтня

В) 9 травня

  1.                     Кому встановлений памятник у сквері поруч із Академією банківської справи?:

А) С.Супруну

Б) Т.Г.Шевченку

В) І.Г. Харитоненку

  1.                     Емблемою міста є архітектурна споруда:

А) Альтанка

Б) Краєзнавчий музей

В) Академія банківської справи

  1.                     Найстаріша споруда міста:

А) Іллінська церква

Б) Троїцький собор

В) Воскресенська церква

  1.                     На Луці відкрито музей:

А) А. Чехова

Б) Л. Українки

В) П.Чайковського

  1.                Звідки пішла назва найбільшого у місті озера Чеха?:

А) від прізвища А.П.Чехова, який часто бував у місті

Б) від імені заможньої людини – переселнця на імя Чех

  1.                На якій вулиці встановлена скульптура «Малюки-ласуни»?:

А) Троїцькій

Б) Воскресенській

В) Соборній

Підсумок

Вправа

ilovesumy1«За що я люблю своє місто»

Кожен вихованець одним словом

продовжує думку «Я люблю своє місто за…»

 

 

 

По закінченню години спілкування, педагог бажає вихованцям бути справжніми патріотами рідного міста, з гордістю нести звання «ми-сумчани».

img14

docx
Додано
22 лютого 2019
Переглядів
805
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку