Година спілкування "Модні ескізи одягу зимових свят". Підготувала вчитель початкових класів Куцик Наталія Іванівна

Про матеріал
Ознайомити учнів з традиційними зимовими християнськими святами: Святого Миколая, Різдвом Христовим, Святого Василя,обрядом колядування і щедрування; вдосконалювати вокально - хорові навички, артистичні здібності, почуття ритму; виховувати повагу до національних традицій та обрядів рідної України
Перегляд файлу

Година спілкування

 

“Модні ескізи одягу зимових свят”.

 

Мета: Ознайомити учнів з традиційними зимовими християнськими святами: Святого Миколая, Різдвом Христовим, Святого Василя, з обрядом колядування і щедрування; вдосконалювати вокально - хорові навички; артистичні здібності, почуття ритму; збагачувати словниковий запас дітей історичною лексикою; виховувати повагу до національних традицій та обрядів рідної України.

 

Обладнання: конверти, в яких розрізані частинами сюжетні картинки свят; мішечок із зерном, скринька.

 

Хід заняття:

 

І. Вітання

 

Гра “Спіймай настрій”

 

Вчитель: Посміхніться, “зніміть посмішку зі свого обличчя долонею та “киньте” своєму сусідові. “Спіймайте” посмішку, “прикрасьте” нею своє обличчя. Який зараз у вас настрій?

 

  • Чи можемо ми зараз йти в гості? (можемо, бо у нас гарний настрій)

 

  • Коли ходять в гості? (на свята)

 

  • Що таке свято?

 

  • Чи любите ви свята?

 

  • Чи може бути свято кожного дня?

 

Вчитель:

 

Зимка - зимонька прийшла

 

  • свята нам принесла. Швидко, діти, час не гайте, Зимові свята називайте.

 

Які свята нам принесла зима зараз ми побачимо, коли пограємо у гру “Святкова мозаїка”, а разом з тим створимо зимову картину

 

Гра “Святкова мозаїка”

 

Вчитель дає конверти із розрізаними на частини сюжетними малюнками свят( Святого Миколая, Різдва, Нового року). Діти збирають картинку, називають свято


Свято Святого Миколая

 

Вчитель: Ми вже звикли з Вами зустрічати Новий рік з Дідом Морозом і Снігуронькою, і вважаємо, що так завжди і було. Не так давно Новий рік зустрічали зі Святим Миколаєм. У зимову ніч з 18 на 19 грудня Святий Миколай спускався з неба. Він заходив до кожної хати, розкладав подарунки. Він знає, що в цю ніч усі мають бути щасливі! І ті, що роблять подарунки, і ті, кому їх роблять. Бо найбільше щастя в житті - це робити добро. Святий Миколай приносить дарунки тільки слухняним діткам. А тим, хто цілий рік погано себе поводив, Святий Миколай замість подарунків ставить у куточку різочки - знак про погану поведінку. А як ви готувались до цього свята?

 

“Скринька добрих справ”

 

Вчитель тримає в руках скриньку, а учні по черзі кладуть у неї маленьке сердечко, називаючи добру справу, яку вони зробили

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчитель: Ми зараз разом з вами напишемо листи Святому Миколаю. Тільки не просіть забагато. Просіть щось невеличке, корисне для вас, а також просіть доброго здоров’я для тата, мами і усіх рідних


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учень

 

  • Миколая дуже прошу Не цукерок і не грошей, А здоров’я мамі й тату, Миру, щастя в нашу хату. Слави й волі всій родині, Нашій рідній Україні

( Школярі пишуть листи Святому Миколаю)

 

Проблемне питання

 

Вчитель: Діти, чого вчить нас Святий Миколай? (Життя Святого Миколая дає нам важливий урок бути щирими, лагідними, працьовитими і милосердними).

 

Різдво Христове

 

Вчитель: Перше свято в новому році - Різдво Христове. Його відзначають 7 січня. Саме у цей час народився Ісус Христос.

 

Різдво є найдавнішим святом, воно починається Свят - вечором. Це вечір останнього дня перед самим Різдвом. Напередодні тривав піст, а тому у Свят - вечір в Україні всі постяться, тобто не вживають м’яса, молока та яєць.

 

Щойно на небосхилі з’являється перша зірка, всією родиною сідають за стіл, який звуть багатим, бо на ньому має бути дванадцять різноманітних пісних страв. Обов’язково повинна бути кутя. Українці вірять, що на Свят - вечір усі померлі колись предки приходять знову на землю і йдуть до хати, до своїх дітей, внуків, правнуків. Вони з ними разом їдять святу страву - кутю. Це дуже гарний звичай, якого нема ні у якого іншого народу.

 

Гра “Намалюй різдвяну зірку”

 

Вчитель: Діти, з’єднайте цифри в порядку зростання і ви отримаєте (різдвяну зірку)

 

Новий рік (Свято Святого Василя)

 

Після Різдва наступає Новий рік. А ще зветься він святом Святого Василя. Василь приходив не сам, а з дівчиною Маланкою. Всі переодягалися в чудернацький одяг. Було дуже весело, навіть трішечки страшно, бо раптом, мов з-під землі, з’являлися волохаті ведмеді, рогаті чортики, князі з булатними мечами і навіть Котигорошко з велетенською булавою. Але не треба боятися, бо це наші колядники, перевдягнені в казкових героїв.

 

Давайте і ми з вами зараз заколядуємо.

 

Відеоролик “Добрий вечір, щедрий вечір добрим людям на здоров’я”

 

(за участі школярів 1 класу)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчитель: Вранці наступного дня колядники, знявши свою чудернацьку одежу, знову бігли від хати до хати. Кожен з них ніс мішечок, в якому були пшеничні зерна.

 

Гра “Найкращі побажання”.

 

Діти стають у коло, вчитель із мішечка дістає жменьку зерна, посіває біля учня, говорячи для нього щире побажання. Мішечок передається по колу з найкращими побажаннями.

 

Різдвяно- новорічні урочистості завершувалися святом Богоявлення, відомим в народі як Водохреща. Водохреща - це третє найбільше свято, яке завершує цикл Різдвяних свят. В цей день обов’язково ходили до церкви святити воду. Цією свяченою водою починалася трапеза, нею ж кожний господар кропив усіх членів сім’ї, хату, інші будівлі.

 

Сьогодні на календарі 15 грудня. Усі ці свята ще чекають на нас. І на передодні цих свят я хочу щиро привітати усіх присутніх та побажати миру

 

  • спокою в кожному домі, добра, взаєморозуміння, достатку, любові, щастя, душевної рівноваги, успіхів у всіх починаннях, побільше радості, міцного здоров’я та всіх благ. Нехай справдяться усі очікування і здійсняться найзаповітніші мрії.

 

Зима довкола срібло розсипає,

 

Не мовби ближчі стали небеса...


І кожне серце в захваті співає:


 

“Яке ж це диво! О, яка краса”

 

doc
Додав(-ла)
Куцик Наталія
Додано
20 лютого 2021
Переглядів
329
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку