Година спілкування на тему «Козацька Україна» - 5 клас (матеріали для проведення)

Про матеріал
Розробка містить матеріали для підготовки та проведення позакласного заходу (години спілкування) у 5 класі на тему "Козацька Україна". Матеріал розроблено з метою національного-патріотичного виховання, залучення школярів до поглибленого вивчення історії України, розвитку креативного мислення, інтелектуальних здібностей.
Перегляд файлу

Година спілкування на тему  «Козацька Україна» - 5 клас

(матеріали для проведення)

 

С.П.Буслюк, учитель історії та правознавства

  ЗЗСО І-ІІІст.№12 м. Ковеля

 

 

 

В сиву-сиву давнину 
Козаки йшли на війну, 
Бо на рідну Україну 
Сунулися без упину 
Ляхи, турки та татари, 
Москалі та яничари. 
Щоб палить сади і хати, 
Щоб людей в неволю гнати. 

 

Козаки скликають раду: 
- Не буде ворогу пощади! 
Вірні коні рвуться в битву, 
Крешуть іскри з-під копита. 
За чарівний спів дівочий, 
За спокійні дні та ночі – 
Шаблі весело дзвенять, 
Вражі голови летять.

 

І на морі, і в степах 
Наганяли вони страх, 
Бо найкращі вояки – 
Запорозькі козаки! 
І не буде переводу 
Українському народу 
Доки із глибин сторіч 
Долина козацький клич. 
 

1група «Козаки» - 1

Ці люди називалися «козаки» - може від татарського слова «кайзак», що значить «вільний чоловік». «безстрашний вояка». Козаків ще називали запорожцями, бо вони жили за порогами Дніпра. Запорожці боронили рідну землю не тільки від татар. Вони воювали з турками та з іншими ворогами України, щоб український народ був свобідним та незалежним.

Місцем розташування запорожців була Запорозька Січ на Дніпрі, на островах, серед ріки. Там запорожці жили постійно; там збиралися, вчилися воєнної справи і готувалися до воєнних походів.

Січ – то була простора площа на острові Хортиці (потім на Базавлуці і Томаківці). Зо всіх боків цей острів омивали могутні води Дніпра, а ще, крім того. На самім острові був викопаний глибокий рів, наповнений, та й поставлено в високий гострий частокіл з міцними брамами. На брамах, що на ніч замикалися, стояли гармати й козацька сторожа. Не диво, що дістатися до Січі було неможливо. Не раз пробували здобути Січ турки татари й інші вороги, але це їм не вдавалося.

Довкола площі стояли хатки, так звані «коші» або «курені». Ці хатки були накриті очеретом або кінськими шкірами. В такій хаті жив один курінь з курінним отаманом. Козаки кожного куреня за загальним сигналом вставали до схід сонця та йшли на річку купатися. Купалися завжди, незважаючи на пори року, тобто й взимку козаки тільки спали в курені або пересиджували негоду й дощі, латаючи одіж або чистячи зброю. В погідні дні перебувли на площі або в степу за рікою. Там вправлялися в їзді верхом, в стрілянні з рушниць і гармат.

Посеред Січі стояла невелика церква св. Покрови, знадвору навіть скромна, але в середині оздоблена золотом й сріблом, бо козаки були набожні й дуже дбали про свою церкву. Частину своєї воєнної здобичі призначали на церкву і купували щораз кращі нові хоругви та ікони.

На Січі крім хаток-куренів, були й склади зі зброєю, з гарматами, з човнами та харчами. Коло складів вночі стояла сторожа.

 

2група «Козаки» - 2

Хто хотів стати козаком, мав наперед служити три роки в старого козака за джуру. Джура робив усяку роботу й носив за козаком другу рушницю й потрібні йому речі. Коли вивчився від того козака орудувати зброєю й набрав вправності в битвах,ставав правдивим козаком і діставав зброю:рушницю, шаблю, спис, лук і стріли. Крім того, в січовій школі джур навчали письма, церковного читання, хорового співу та музики.

Козаки вбиралися просто: в грубу сорочку, в кирею ( довгий плащ без рукавів). За широким поясом носили пістолі й люльку, через плече носили торбинку з харчами й кулями, а до пояса на ременець прикріпляли ще й порошницю з порохом. Їли сушену рибу й печене м’ясо та риб’ячу юшку,бо риби в ріках, звіра та птаства в степу було дуже багато. Пекли сухарі з пшеничної муки.

Козаки часто танцювали собі для охоти й жартували, завжди були веселі.

Жінок на Січі не було, і ніхто не смів мати на Січі жінки, навіть сам отаман. Коли козак був жонатий, то жінка й діти жили десь на хуторі або на селі. Там жив і козак, коли не було війни. Він господарив, вів велику пасіку, палював, а завжди частину з того віддавав на Січ. А коли кошовий отаман оголошував воєнний похід, то козацькі гінці роз’їздилися по тих хуторах, що звичайно були добре огороджені, і закликали козаків-хуторян на Січ

Січове війско ділилося на полки на 500 осіб. Полк мав п’ять сотень люду; сотня мала десять десятків по десять просто люду. Полками командували полковники, сотнями – сотники, десятками – десятники, так звані куренні отамани. І власне кожний такий курень жив в окремій хатці-курені. Канцелярію вів писар, що писав усякі письма й прикладав печатку, на якій було написано: «Печать Славного Війська Запорозького Низового».

Цілою Січчю командував кошовий, що його звали « батьком – кошовим». Його вибирали на спільній раді, на майдані серед Січі. Кого вибрали, того могли й скинути, коли був несправедливий, але доки був старшим, то сліпо його слухали, і він мав право карати навіть смертю. Йому до помочі були судді й осавули.

Козаки воювали двома способами. Звичайно нападали на ворога кіннотою, а піхота наступала з боків. Ніхто не піддавався, всі билися до останку, кажучи: «Або перемога, або смерть!»

Отак жило славне козацьке запорозьке військо. Відвага й хоробрість козаків була відома в цілій Європі

 

3 група  «Секрети старого козака» - 1

  • Козак має дотримуватись   давніх  традицій  та звичаїв козаків.
  • Козак  повинен знати, що  досвід — це основа  Знань!
  • Козак дуже  сильний і розвинутий, все життя  бореться за те, щоб навчитись володіти собою.  А починається  цей  шлях з наведення порядку і  чистоти в своєму тілі,  потім — в одежі та матеріальному оточенні ,  потім  він  гармонізує відносини  з близькими та друзями, і тільки тогді  у нього з’явиться певний порядок,  а значить, и влада над своїми емоціями.   Піклування про  чистоту  тіла дисциплінує наш дух, кріпить волю и  привчаєдо уваги й вміння  піклуватися не тільки  про себе, но і про  оточуючих.
  • Козак!  Приступай до одягу і знай: одяг козака —  це його Щит  та його   Меч.  Є у неї  тайна,  скрита,  містична функція! Наприклад,  пояс  з узором, вишивка на вороті та рукавах – це  обережні знаки, які  прийшли до нас з давнини.  ВВажалось, що білий одяг козака – це його  єднання  з вищими силами.
  • Дім козака – це його маленький всесвіт, де він Господар – Творець,  тому що, за порядок у цьому маленькому світі  він відповідає  сам перед Богом та предками.

   

4 група  «Секрети старого козака» - 2

  • Кожний ранок, вставши після  сну,  славте своїх богів і предків.
  •  Приступаючи до їжі, подякуй богам за їжу, що дарують вони нам   для підтримки козачого роду. Що в міру – то ліки, що надмір – то яд.  
  • Для підтримки в собі сили тіла і  духу, козак повинен накопичувати в собі  сили п’яти стихій:  неба, повітря, вогню, води і землі.
  • Май свою зброю, вона продовження рук козака.
  • Будь вимогливим до себе і оточуючих. У Вимогливому серці часто скривається Велика Любов.
  • Ніколи не дозволяй пустим думкам займати твій розум, привикай залишатися наодинці  зі  своїми  думками.
  • Труднощі  не можуть  служити виправданням для зневіри, а тим більше для відчаю.
  • Подяка потрібна тому, хто вміє дякувати іншим!!! Козак вчись бути вдячним всім і завжди. І не спіши брати  в борг: краще зароби, той хто заборгував, той неодмінно втратить.
  • Не кажи, що все знаєш. Краще кажи:«Я знаю, що багато не знаю, але   я хочу знати!»
  • Козак, переглянь свої вчинки за день, відзнач свої помилки і прийми рішення не повторювати їх.

 

5 група  «Дмитро Вишневецький: цікаві факти»

 Народився Дмитро Вишневецький  у 1517 році у родинному маєтку Вишнівці, що на Волині Вишневецький був першим гетьманом, який вирішив покласти край пануванню турків та татар у південних українських степах Він вперше наказав своїм козакам робити човни із волячої шкіри. Так вони були значно легшими і їх можна було швидко переносити.

1556 року він збудував замок на острові Хортиця і заснував першу Запорізьку Січ

Татари намагалися декілька раз поспіль брати в облогу Хортицьку фортецю, побудовану Вишневецьким. Козакам на чолі з гетьманом вдавалося кожен  раз відбивати облогу. А 1557 року татарський хан Девлет-Гірей підступивши  до фортеці з великою армією татар, яничар, протримавши в облозі фортецю довгий час, змусив гетьмана залишити її через нестачу провіанту і набоїв. Іван Грозний, перший російський цар, просив допомоги у Вишневецького, щоб той допоміг йому у боротьбі проти турків і татар. У 1563 році до Дмитра Вишневецького звернулися молдавські бояри. Вони обрали його господарем Молдавії і попросили допомоги у боротьбі з турками. Вирушивши у похід проти ворога, Дмитра Вишневецького був захоплений  у полон та після жахливих тортур його було страчено у Стамбулі.

 

6 група «Петро Сагайдачний: цікаві факти»

Петро Конашевич Сагайдачний народився у шляхетній родині, яка навіть мала власний герб. Він закінчив Острозьку школу, яка була першою і найкращою українською слов’яно-греко-латинською  православною школою вищого рівня. Військовому мистецтву Сагайдачний навчався у Самійла Кішки.

Саме Сагайдачний зробив із запорізьких козаків армію (ввів армійську дисципліну і розробив тактику бою, властиву саме козакам), що дало йому можливість воювати з переважаючою кількістю турецької армії. Сагайдачний заборонив козакам пити горілку під час морських походів, а за провини не рідко карав смертною карою. Сутність його стратегії була у використанні тактики наступальності, раптовості, нічного бою й превентивності атак. Своє легендарне прізвисько Сагайдачний дістав завдяки умінню влучно стріляти з лука ( сагайдак для стріл).

 Присвятивши своє життя військовій справі, Сагайдачний  успішно керував морськими походами козаків на турецькі фортеці.

 Перед смертю Сагайдачний заповів усе своє майно на просвітницькі, доброчинні та релігійні цілі, зокрема Київському братству і Львівській братській школі.

Помер після важкого поранення отруєною татарською стрілою.

 

7  група «Богдан Хмельницький»

Богдан Хмельницький народився близько 1595 року (Чигирин) у сім’ї чигиринського сотника Михайла Хмельницького. Ті, кому пощастило спілкуватися з ним, звертали увагу на тонкий розум, ерудицію, вміння передбачати розвиток подій, сталеву волю гетьмана.

Богдан був дуже освічений. Він володів латинською, польською, турецькою та французькою мовою. Освіту він здобув у єзуїтів — чоловічого чернечого ордену Римо-католицької церкви, заснованого в 1534 році. При цьому Хмельницький залишився вірним православ’ю.

Богдан Хмельницький був одружений тричі.

Один випадок повністю змінив його життя і остаточно налаштував проти Польської держави. Підстароста Чаплинський розгромив його хутір, вкрав його кохану і висік  його сина. Звернувшись до короля за допомогою, він був лише обдарований порадою захищати свої землі. Так він і вчинив, піднявши Національно-визвольну війну у 1648 році.

Визволив свій народ від панування Речі Посполитої і створив Українську козацьку державу – Військо Запорозьке (Гетьманщину).

Богдан надавав підтримку Київській академії, оскільки був дуже прихильним до освічених людей. Він любив веселі застілля, народні пісні і був привітним господарем. Хмельницький грав на бандурі. Гетьман вважався знавцем зброї і коней. Вів він просте козацьке життя без надмірностей. Хмельницький був хорошим оратором, прикрашав свою промову народними приказками і яскравими прикладами з життя.

У повсякденному житті гетьман був дуже скромною людиною. Він носив простий козацький одяг і лише під час урочистостей чи дипломатичних прийомів одягав коштовне вбрання. Гетьманський палац у Чигирині не вирізнявся якоюсь особливою пишністю. Хмельницький вживав ту саму їжу, що й інші козаки, не відмовлявся від міцних напоїв. Його захопленням були голуби, у різновидах яких він розбирався досконало. Після смачного обіду чи вечері гетьман курив турецьку люльку, міг заграти на бандурі. Як більшість людей того часу, Хмельницький не мислив свого життя поза Богом. «Все на світі, і добре і лихе, діється з волі Божої», — говорив гетьман.

 


8 група «Іван Сірко»

Рік і місце народження Івана Дмитровича Сірка невідомі. За переказами, вже народження Івана Сірка було незвичайним – хлопчик народився з зубами, чим налякав всіх присутніх! Батько спробував виправити ситуацію, заявивши, що Іван «зубами буде гризти ворогів» .Але це мало заспокоїло селян. До дитини ставилися з побоюванням, і в якійсь мірі це було виправдано, тому що він з дитинства виявляв незвичайні здібності, які згодом стали просто надприродними. Іван Сірко, надзвичайно талановитий воїн і видатний політичний діяч свого часу, здійснив близько 50 військових походів, і не зазнав жодної поразки.

Життя Івана Сірка оповите легендами, де правда, а де вигадки точно ніхто не визначить

Кажуть, що отаман запорізьких козаків Іван Сірко: не програв жодного бою;  підписав знаменитий лист запорожців турецькому султану;  брав участь у взятті фортеці Дюнкерк під час Тридцятирічної війни.

За переказами:  після смерті отамана козаки перемагали ворогів, виставляючи вперед його відрізану руку.

Його називали перевертнем і характерником, а турки – Урус-Шайтаном.

 

                                                                 Вікторина

1. Що означає слово «козак»?     «вільний чоловік». «безстрашний вояка»

2. Як називалася головна фортеця козаків?  Запорозька Січ

3. Козацьке військо поділялося на….     полки і сотні

4.Хто  1556 року збудував замок на острові Хортиця і заснував першу Запорізьку Січ ?                                                                                    Дмитро Байда Вишневнцький

5. Який гетьман своє легендарне прізвисько дістав завдяки умінню влучно стріляти з лука (Сагайдак — сагайдак для стріл) та  успішно керував морськими походами козаків на турецькі фортеці?                                            Петро Конашевич Сагайдачний

6. Про кого йде мова: «Підняв Національно-визвольну війну.

Визволив свій народ від панування Речі Посполитої і створив Українську козацьку державу – Військо Запорозьке»?                       Гетьман Богдан Хмельницький.

7. Коли почалась Національно-визвольна війна українського народу під проводом Богдана Хмельницького?                                                                                       1648 року

8. Вкажіть назву Української козацької держави…..   Військо Запорозьке (Гетьманщина)

9. Чому війну під керівництвом Богдана Хмельницького назвали Національно-визвольною?    Це була війна за звільнення своїх земель і створення власної  держави

10. В яких містах є пам’ятники Богданові Хмельницькому?   Київ, Ковель та інші

 

 

Використані джерела

  1. https://kozaku.in.ua/statt-pro-kozakv/105-kozack-vrsh.html
  2. https://dovidka.biz.ua/dmitro-vishnevetskiy-tsikavi-fakti/
  3. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE_%D0%92%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%86%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9
  4. https://dovidka.biz.ua/petro-sagaydachniy-tsikavi-fakti/
  5. http://na-skryzhalyah.blogspot.com/2016/03/blog-post_39.html
  6. https://suspilne.media/51995-340-rokiv-z-dna-smerti-ludini-legendi-10-faktiv-pro-ivana-sirka/
  7. https://dovidka.biz.ua/ivan-sirko-tsikavi-fakti/

 

 

docx
Додано
1 лютого 2021
Переглядів
722
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку