Година спілкування у 5 класі до Міжнародного дня інвалідів "Добро лікує душу"

Про матеріал
Година спілкування до Міжнародного дня інвалідів "Добро лікує душу". Виховувати в учнів толерантне ставлення до людей-інвалідів.
Перегляд файлу

 

 

 

Запорізька загальноосвітня школа 1-Ш ступенів № 65

Запорізької міської ради Запорізької області

 

 

 

 

 

 

Розробка матеріалу до виховної години

 

Година спілкування до Міжнародного дня інвалідів

Добро лікує душу!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала:

Меркулова В.С.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Запоріжжя 2020

 

 

Мета: виховувати в учнів толерантне ставлення до людей-інвалідів, доброзичливе відношення, вміння співчувати людині, бажання прийти на допомогу.

Хід години

Класний керівник.  Добрий день, дорогі учні! А день сьогодні добрий, тому що людським теплом і добротою зігріваються серця. Сьогодні наша година спілкування присвячена Міжнародному дню інвалідів.  Щороку 3-го грудня весь світ відзначає День захисту людей з особливими потребами. Мета даного заходу – привернення уваги до проблем тих, хто став інвалідом від народження, в дитинстві чи під час дорослого життя. За останні сім років чисельність інвалідів в Україні, на жаль, зросла в більш ніж на півмільйона. У теперішній час в Україні проживає понад 2,7 млн. інвалідів (в т.ч. понад 165 тисяч дітей). Причиною цьому є природні катаклізми, техногенні катастрофи, забруднення навколишнього середовища, дорожньо-транспортні пригоди, вроджені патології і хронічні захворювання та тощо.

Наша держава взяла на себе і виконує конкретні зобов’язання щодо матеріального забезпечення інвалідів, створення для них необхідних правових, соціально-побутових умов життя, надала ряд пільг, конституційно гарантувала рівні з іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства. За останні 10 років державою створено комплекс законів, які регулюють практично всі аспекти життя людей з інвалідністю. Зокрема, це закони України:

  •   «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»;
  •   «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  •   «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;
  •   «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам»;
  •   «Про психіатричну допомогу»;
  •   та інші нормативно-правові документи.

 У них знайшли відображення статті Європейської Соціальної Хартії (1961 р.):

  •   «Право на працю»;
  •   «Право на охорону здоров’я»;
  •   «Право на справедливі умови праці»;
  •   «Право на соціальне забезпечення»;
  •   «Право осіб з фізичними та розумовими вадами на професійне навчання, перекваліфікацію та соціальну реабілітацію»;
  •     «Право на соціальну медичну допомогу».

Інвалідність - явище соціальне, уникнути якого не може жодне суспільство, і кожна держава відповідно до рівня свого розвитку, пріоритетів та можливостей формує соціальну та економічну політику щодо осіб з фізичними або розумовими вадами. Звичайно, масштаб інвалідності залежить від ряду факторів, таких як стан здоров’я нації, розвиток системи охорони здоров’я, соціально-економічне зростання, стан екологічної культури, історичні та політичні причини, зокрема участь у війнах та військових конфліктах, техногенні та природні катастрофи тощо. Деякі з перелічених факторів мають місце і в Україні, що зумовлює зростання чисельності інвалідів — на сьогодні 2,7 млн осіб.

Щороку в Україні кількість інвалідів збільшується, і ця невтішна тенденція покладає особливі зобов’язання як на владу, так і на суспільство щодо соціального захисту людей із особливими потребами та адаптації їх до нормального життя.

Усі ми звикли до слів «толерантність», «рівні права», «соціальний захист»… Та насправді ми навіть не маємо уявлення про спектр проблем, з якими стикаються люди, що відрізняються від середньостатистичного громадянина нашої держави. Зустрічаючи на вулиці інваліда на милицях або у візку, чи замислюємось ми над його непростою долею? А що цим людям потрібно? Відповідь. Доброта, милосердя і розуміння. Доброта і милосердя - два крила,  на яких тримається людство. Ми не повинні забувати про тих людей, які потребують допомоги. В Україні живе близько 2 млн. самотніх і одиноких людей. Така їхня доля - залишитися у чотирьох стінах, сам на сам зі своїми проблемами, хворобами. А що людині потрібно для щастя? …

(Учні висловлюють свої думки)

Класний керівник (узагальнює міркування учнів).  Так, - здоров’я, хороші друзі, щоб рідні довго жили. А ще потрібно, щоб поруч із нами були завжди добрі і чуйні люди. Добрі, чуйні і щиросердечні, які уміють розділити чужий біль, підтримати у важку хвилину, розрадити в горі й біді.

Учень 1.

Є поміж нас багаті й бідні.

Кому що треба, доля не пита.

Та є дві речі всім нам необхідні:

У світі - мир, а в душах - доброта.

Класний керівник.  Що ж таке доброта?

(Учні висловлюють свої думки)

Класний керівник (узагальнює міркування учнів).  Отже, доброта - це уміння співчувати іншій людині, відгукуватися на її горе, яке може спіткати кожного з нас, це милосердя по відношенню до того, хто потребує допомоги, це добре ставлення до всіх людей.

http://kalnykshc.ucoz.ua/_nw/0/21243220.jpgУчень 2.

Хай живе! Хай живе надія!

Хай земля, хай Земля радіє!

Печаль хай серце обминає,

І добро всіх людей єднає!

Учень 3.

Тільки вимовимо тихо

Тепле слово «доброта»

Враз кудись відходить лихо,

Сум далеко відліта.

 

Класний керівник. Доброта людини - у її погляді, лагідних очах, щирій усмішці. А ще й в доброму привітному слові. Часом нам так не вистачає його! Кажуть, що словом можна і поранити боляче, якщо воно зле і безсердечне, і вилікувати, оживити, якщо воно чуйне та сповнене безмежної доброти. Отже давайте будемо уважнішими один до одного і приходити на допомогу.

Кажімо більше ніжних слів

Нехай комусь тепліше стане

Знайомим друзям і коханим

Від зливи наших почуттів.

 

Сьогодні мені хочеться вам розповісти легенду про Янгола Доброти.

Студеного зимового вечора, саме напередодні Різдва послав Бог маленького Янгола Добра на Землю, щоб той подивився, як живеться людям і чи потребують вони допомоги. Дозволив там бути Янголу лише годину. Ось посланець вже й на Землі у невеличкому містечку. Маленький небесний гість зрадів, побачивши веселі вогники вікон будинків. Люди заклопотано, але з усмішками готувалися до Різдва.

Янгол Добра зачепив свою хмаринку за високу тополю і по гілках спустився униз. Першим, кого побачив Янгол, був хлопчик, який разом з татком ніс ялинку весело сміючись. «Їм, мабуть, добре живеться» - подумав Янгол і також усміхнувся. Змахнув крилами і піднявся до віконечка, де татко з дітьми прикрашали ялинку, а мама готувала смачну вечерю. «І цим добре живеться» - подумав Янгол і знову спустився на Землю. Йому стало сумно, бо так мріяв кому-небудь щось добре зробити. Раптом побачив стареньку, яка самотньо стояла на вулиці вечірнього міста. На її очах були сльози. «Ось кому потрібна моя допомога», - зрозумів Янгол. Він дістав з кишені зірочку, зірочку Щастя і поклав її у долоні бабусі. Здивована, але щаслива старенька підняла очі до неба і сказала: «Щиро дякую тобі Боже за різдвяний дарунок».

Маленький Янгол Добра теж радів, що опинився на Землі у потрібний час, бо робити добро - це велике щастя.

Класний керівник. Доброта - без меж. І той, хто робить добро – не повинен це афішувати. Бути добрим – це одна із прекрасних характеристик людини. І на даний час багато робиться доброго для людей з обмеженими можливостями, людей-інвалідів. Нинішнього року в Кіровограді безкоштовно навчаються 36 студентів-інвалідів. Здійснюється також контроль за процесом влаштування працездатних інвалідів на підприємства. З 2005 року вступив у дію закон, згідно з яким з восьми робочих місць одне має призначатися інвалідові. Якщо ця умова не виконуватиметься, підприємство має здійснювати штрафні відрахування на різноманітні соціальні програми (навчання інвалідів, протезування, встановлення телефонів та придбання автомобілів цій категорії населення).

Із загальної чисельності інвалідів понад 600 тис. працює, що є недостатнім рівнем працевлаштування інвалідів порівняно з іншими країнами.

Створення робочих місць для інвалідів - питання, яке потребує першочергового вирішення. Бо розміри пенсій, на жаль, не дозволяють цим людям сидіти вдома або подорожувати світом. Крім того, людина з вадами має відчувати себе повноцінним членом суспільства».

Лише спільними зусиллями можливо подолати проблеми, які, на жаль, існують у суспільстві щодо забезпечення всіх конституційних прав інвалідів.

Хочеться висловити найтепліші слова нашим співвітчизникам – громадянам, на долю яких випали нелегкі випробування і побажати міцного здоров’я, родинного затишку, життєвого оптимізму, добробуту, щастя та витримки у всіх життєвих випробуваннях.

 

 

1

 

docx
Додано
8 січня 2020
Переглядів
1017
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку