Година спілкування «Зроби свій вибір на користь здоров’я»

Про матеріал
Довести пріоритетність здоров'я серед інших цінностей; визначення чинників, які згубно впливають на здоров'я; розвивати логічне мислення; формувати відповідні навички щодо ведення здорового способу життя; виховувати почуття відповідальності за збереження свого здоров'я та здоров'я оточуючих.
Перегляд файлу

Година спілкування

 «Зроби свій вибір на користь здоров’я»

 

Мета: довести пріоритетність здоров'я серед інших цінностей; визначення чинників, які згубно впливають на здоров'я; розвивати логічне мислення; формувати відповідні навички щодо ведення здорового способу життя; виховувати почуття відповідальності за збереження свого здоров'я та здоров'я оточуючих.

Наочне оформлення: мультимедійна презентація, тематична добірка літератури.

Обладнання: мультимедійний пристрій.

 

Хід години спілкування

 

І. Оголошення теми і мети

ІІ. Вступне слово класного керівника

Класний керівник: Третє тисячоліття — це вік наукового й технічного прогресу, коли без знань, науки не обійтися жодному з нас. Та й кожен повинен досягти своїх вершин у житті, А це не завжди легко й просто, тому що вершин досягають, доклавши великих зусиль. Отже, треба мати силу й міцну волю, а це доступно лише тим, котрі здорові фізично та духовно. Адже недарма ж кажуть, що в здоровому тілі - здоровий дух.

Людина завжди прагнула до зміцнення свого здоров'я, збільшення сили, спритності, витривалості. Але, на жаль, мрії про здоров'я найчастіше не реалізувалися. Людина, поки відчуває себе здоровою, не витрачає сили й часу для підтримання здоров'я. Про здоров'я багато пишуть, говорять, але мало хто про нього турбується серйозно. У наш час, незважаючи на величезні успіхи в медицині та поліпшення умов життя, кількість хворих неухильно збільшується, а тривалість життя зменшується. Тема нашої години спілкування «Зроби свій вибір на користь здоров’я».

ІІІ. Основна частина

Ліцеїст: Людина — досконале створіння природи. Та для того, щоб вона могла насолоджуватися життям і його красою, дуже важливо мати здоров'я.

 Здоров’я – це найвище благо, дароване людині Природою. Без нього життя не може бути повноцінним і щасливим. На жаль, досить часто ми забуваємо, що втратити здоров’я легко, а повернути – дуже важко, інколи неможливо.

 Як не прикро, природа дарує здоров’я з однією умовою: його потрібно належним чином підтримувати, зміцнювати, тренувати. Якщо ж людина порушує цю умову, то Природа відбирає здоров’я і дарує його комусь іншому з тією ж умовою.

Ліцеїстка: Сьогодні не є секретом, що зовнішній вигляд людини, її поведінка і самопочуття залежить від здоров’я, а також від піклування про нього.

Ми буваємо такі заклопотані, що забуваємо про своє головне багатство: з великою насолодою можемо з’їсти більше, ніж потрібно, або, навпаки, забуваємо про їжу, не можемо позбутися шкідливих звичок.

Вчений Іван Петрович Павлов стверджував: «Здоров'я – це безцінний дар природи, воно дається, на жаль, не навіки, його треба берегти. Але здоров'я людини багато в чому залежить від неї самої, від її способу життя, умов праці, харчування, її звичок...»

Ліцеїст: Абсолютно здорових людей сьогодні майже немає. Усі більше переймаються збереженням бодай того здоров’я, що відпущене їм природою та Богом. Але рано чи пізно хвороби таки беруть верх. Виникнення хвороби у людини – наслідок впливу на організм шкідливих природних і соціальних факторів. Одним із факторів, що спричинює хвороби, є недостатня пристосованість організму людини до досить складного комплексу умов життя. Здоров'я і хвороба – це два протилежні стани, властиві організму людини. Однак існує ще й проміжний стан – це передхвороба, або «третій стан».

image002

Більша частина населення планети знаходиться у «третьому стані», який можна розглядати як передумову до хвороби.

До людей, що перебувають у «третьому стані», належать ті, котрі постійно зазнають впливу шкідливих хімічних речовин. Ці речовини можуть входити до складу хімічних додатків до харчових продуктів, до складу синтетичних ліків, вони також містяться у вихлопних газах автотранспорту, викидах ряду виробництв.

Люди, котрі вживають наркотики, алкоголь і палять, також знаходяться у «третьому стані», тому що всі ці речовини згубно впливають на їхнє здоров'я.

Ліцеїстка: Сьогодні ми розглянемо такі питання:

  •        Гігієна в житті людини.
  •        Шкідливі продукти харчування.
  •        Шкідливість тютюну на організм підлітка.
  •        Алкоголь – це небезпечно!
  •        Наркоманія – знак біди.

 

Класний керівник: перше питання «Гігієна в житті людини».

Ліцеїст: Особиста гігієна – це той необхідний кожному звичний комплекс заходів догляду за тілом, який допомагає зберегти здоров’я і приносить відчуття задоволення своїм зовнішнім виглядом.

Усі оздоровчі заходи входять в обсяг особистої гігієни, яка вивчає питання збереження і зміцнення здоров'я людини шляхом дотримання гігієнічного режиму у своєму житті і у повсякденній діяльності.

Під особистою гігієною розуміють сукупність гігієнічних правил, які сприяють зміцненню та збереженню здоров’я людини, збільшення тривалості її активного життя.

Гігієна включає раціональний режим особистого життя, побуту, праці та відпочинку людини, що є необхідною умовою для відновлення її сил і працездатності. Велике значення мають також загартовування та фізична культура, що є основним засобом фізичного виховання людини.

Таким чином, здоров'я людини залежить перш за все від ступеня використання засад особистої гігієни в умовах побуту.

Ліцеїст: Особиста гігієна включає кілька груп:

  • гігієнічний догляд за тілом;
  • гігієна одягу та взуття;
  • гігієна житла.

   Гігієнічний догляд за тілом.

Ліцеїст: Шкіра людини – це зовнішній покрив, який захищає організм від різних впливів навколишнього зовнішнього середовища. Крім захисної функції шкіра виконує такі функції, як регулювання теплоутворення і тепловіддачі, дихання, всмоктування, сприйняття зовнішніх подразників. На її стан впливають кліматичні дії, умови праці. Шкіра тісно пов’язана з життєдіяльністю всього організму.

Догляд за шкірою полягає у виконанні деяких правил:

  • митися кожен день теплою водою з використанням спеціальних засобів (мило, гель і т.п.);
  • змінювати білизну, панчохи, шкарпетки, колготки, гольфи;
  • не видавлювати прищі, це може привести до запалення;
  • вживати в достатній кількості свіжі фрукти і овочі, молоко, це забезпечить організм достатньою кількістю мінеральних речовин і вітамінів, що сприятиме гладкій і чистій шкірі;
  • в холодну пору року необхідно захищати шкіру від обморожень;
  • не носити одяг, який викликає у вас подразнення шкіри.

    Гігієна одягу та взуття.

Особиста гігієна, як уже зазначалося, це комплексні заходи, серед який не останнє місце посідає і гігієна одягу.

  • слід щодня міняти натільну білизну, панчохи, шкарпетки, колготки, гольфи;
  • не носити одяг, який викликає у вас подразнення шкіри;
  • надавати перевагу натуральним тканинам;
  • одягатися відповідно до погоди.

Тобто основна вимога до одягу випливає з цієї його функції – забезпечити сталу температуру тіла, постаратися запобігти впливу на неї змін пір року і погоди. Таким чином, гігієна одягу найтісніше пов’язана із здоров’ям.

Щодо взуття, то найважливіше при виборі його – строга відповідність ступні. Надто вільне взуття може швидко намуляти ногу, призводить до розширення ступні. А тісні туфлі чи черевики деформують її, сприяють розвиткові плоскостопості. Постійні “супутники” тісного взуття – мозолі, садни, навіть запалення суглобів. Отже, носити потрбно взуття по нозі.

   Гігієна житла.

Важливе значення має гігієна житла. Внутрішнє середовище житла формується в результаті взаємодії багатьох фізичних, хімічних і біологічних факторів, що впливають на людину і здатні вплинути на її здоров’я. Дуже важлива наявність достатньої кількості свіжого повітря, тому приміщення потребують регулярного провітрювання. Для комфортного існування необхідно регулярно проводити вологе прибирання приміщень, яке позбавить дім від пилу, неприємних запахів, а в зимовий період (коли низька вологість повітря) дещо скоректує недостачу вологості.

Класний керівник: Наступне питання «Шкідливі продукти харчування».

Ліцеїст: Харчування людини є одним з найважливіших чинників, які впливають на здоров'я людини. Харчування забезпечує нормальний розвиток, сприяє профілактиці захворювань, продовженню життя і створює умови для адекватної адаптації людини до навколишнього природного середовища. Успішне розв'язання проблеми харчування залежить від створення умов для виготовлення якісних і безпечних продуктів харчування.

Шкідливі продукти харчування - це не міф і не легенда. Вони, дійсно, існують. На жаль, шкідливі продукти харчування часто самі смачні й у багатьох улюблені.

Але є шкідливі продукти харчування це - жувальний мармелад, желатинові цукерки, пастила, лакриця, картопляні та кукурудзяні чіпси і снеки, газовані напої з цукром представляють собою комбінацію хімічних речовин, цукру, води і газу.

Не варто сумніватися, що в цих продуктах більше шкоди, ніж користі. Крім хімічних речовин - барвників, ароматизаторів і консервантів - яскраві цукерочки включають в свій склад тільки цукор. Але прислухатися до рекомендацій все ж варто.

Ліцеїст: Їжа — основне джерело енергії, яке необхідне для життєдіяльності організму людини. Для росту організму необхідні білки - природні речовини з яких будуються клітини. З їжею ми одержуємо поживні речовини, що сприяють росту і розвитку нашого організму.

У людини повинне бути збалансоване харчуванням. Під цим терміном розуміють правильне співвідношення в раціоні харчових речовин – білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінеральних речовин.

Слід дотримуватися регулярного, в один і той же час, розпорядку в їжі. І викликана ця вимога знову-таки нашою природою: певним ритмом, якому підпорядковується робота органів травлення. Краще, щоб проміжки часу між вживанням їжі становили приблизно 4-5 годин удень, а нічний проміжок, включаючи й сон, не повинен перевищувати 10-11 годин.

 Підводячи підсумок хочу сказати, що харчування, так само, як і спосіб життя - це свіжа, різноманітна їжа в помірній кількості, яка з'їдається із задоволенням.

Класний керівник: Наступне питання «Шкідливість тютюну на організм підлітка».

Ліцеїст: Мільйони людей на планеті курять цигарки, що спричиняє багато захворювань, призводить до передчасної смерті. Дедалі частіше жертвами тютюнового агресора стають молоді люди та учнівська молодь.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, загальна смертність курців перевищує смертність некурців на 30-80%, найбільша різниця припадає на вік 45-54 роки, тобто найцінніший щодо професійного досвіду й творчої активності. Щороку від хвороб, пов'язаних із курінням, помирає близько мільйона осіб.

У підлітків-курців знижується успішність, погіршується пам'ять, увага, апетит, вони стають дратівливі й мляві, частіше хворіють на респіраторні захво­рювання.

Які ж це хвороби?

1. Куріння спричиняє обвапнування (склероз) судин і стає одним з найважливіших факторів, які викликають інфаркт міокарда, інсульт, захворювання артерій серцевого м'яза і мозку.

2. У курців різко підвищена частота захворювання дихальних шляхів: хронічного бронхіту й емфіземи -— хворобливого розширення тканини легень. Ці хвороби щороку вбивають десятки тисяч і калічать йде більшу кількість людей.

3. Найстрашнішою розплатою за куріння є рак легень. 90% усіх випадків раку легень припадає на курців.

Тютюновий дьоготь, якого найбільше назбирується в кінці викуреної цигарки (до речі, деякі підлітки збирають і докурюють недопалки) —- страшна отрута, яка, попадаючи в дихальні шляхи людини, спричиняє злоякісний ріст тканин. За статистикою, 100 викурених цигарок впливають так на людину, як рік роботи з токсичними речовинами. Протягом року в легені запеклого курця потрапляє близько кілограма (!) тютюнового дьогтю, в якому міститься один з найактивніших радіоелементів – полоній.

Наслідком куріння може бути і рак нирок, шлунка, печінки, стравоходу, підшлункової залози. Більшість хірургів стверджують, що нікотин є причиною і такого захворювання, як гангрена ніг.

Тютюновий дим, який містить у своєму складі полоній, радіоактивний свинець і вісмут, небезпечний не тільки для тих, хто курить, а й для тих, хто дихає цим димом, насамперед для дітей. Розлади сну й апетиту, порушення діяльності шлунка й кишечника, підвищена дратівливість і, навіть, відставання у фізичному розвитку — ось перелік явищ, причина яких — у пачці цигарок. Масове куріння вкорочує середню тривалість людського життя.

 

Класний керівник: Коли вам запропонують цигарку, запитайте себе: «Що я роблю? Для чого мені отруювати свій організм?..» Не бійтесь того, що, відмовившись від куріння, ви втратите повагу своїх ровесників або й старших, на яких так прагнете бути схожими. Навпаки, авторитету вам додасть сила волі, мужність протиставити себе тим, хто в полоні поганих звичок. Цим ви докажете, що ви особистість, у вас є своя позиція, свої погляди, і ви не збираєтесь нікого наслідувати.

Класний керівник: Наступне питання: «Алкоголь – це небезпечно!».

Ліцеїст: Другим жахливим ворогом людини є алкогольна залежність.

Алкогольні напої – це напої, що містять алкоголь (етиловий спирт), воду та речовини, що надають йому запаху та смаку.

 Загалом можна виділити тип алкогольних напоїв: 

 1. Слабоалкогольні напої типу джин-тонік, бренді-кола, ром-кола, лонгери.
2. Пиво (за винятком безалкогольні); 

 3. Вино (сухі, напівсухі, напівсолодкі, солодкі, кріплені вина, в тому числі шампанське); 
4. Міцні алкогольні напої (горілка, коньяк, віскі, лікер, текіла, ром, джин, у тому числі коктейлі з їх вмістом);  5. Напої домашнього приготування (вина, лікери, самогон). 

Ліцеїст: Алкоголь — це специфічна паралітична отрута. Він вражає насамперед головний мозок. За наявності невеликої концентрації алкоголю в крові (0,05%) блокується кора головного мозку, центри уваги й самоконтролю. Людина стає балакучою, рухливою, утрачає контроль над своїми словами, учинками. Якщо більша концентрація алкоголю в крові, то зникає почуття страху, переоцінюються власні можливості, що штовхає людину на ризиковані вчинки. А якщо велика кількість алкоголю (0,15%), то притупляється діяльність моторних центрів мозку й людина втрачає контроль над своїми рухами. В алкогольну залежність людина потрапляє поступово. Спочатку — кухоль пива, потім — склянка вина, далі — склянка горілки, а тоді і пляшки замало. Людина перетворюється на потенційного алкоголіка. А це велика проблема як для самого алкоголіка, так і для його родини та суспільства.

     Майже всі алкоголіки страждають на захворювання внутрішніх органів, оскільки весь організм отруєний алкоголем: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, виразкова хвороба шлунка, кишечника, запалення нирок, цироз печінки, гепатит, туберкульоз легень, венеричні захворювання, невралгії, неврити. Практично уражені всі системи й органи людини. Дуже важко лікувати алкоголізм. Краще запобігти привиканню організму до спиртних напоїв.

Класний керівник: Тож будьте розумними, обачними, не забувайте про страшні наслідки. 

Класний керівник: Наступне питання «Наркоманія – знак біди».

Ліцеїст: Однією з найстрашніших загроз для нашої молоді та й для всього людства є наркоманія — чума XX століття, яка поширюється з космічною швидкістю на планеті.

Наркоманія (від грец. narke — заціпеніння і mania — безумство, захоплення) — хвороба, що характеризується непереборним потягом до наркотиків, які викликають у малих дозах ейфорію — стан піднесеного настрою, безтурботність, задоволення, а у великих дозах — заціпеніння, наркотичний сон, а далі — смерть.

          Історична довідка. Наркоманія відома ще з давніх часів. Наприклад, у поемі «Одіссея» Гомера головний герой змушений рятувати свою команду, одурманену запахом квітки лотоса, у давньоіндійських книгах згадується таємниче Сома — це назва «божественного гриба» — мухомора. Стародавні звичаї вживання наркотиків збереглися в Східній Азії й арабських країнах. У Європі наркоманія поширилась після Другої світової війни. У 60-ті роки з появою руху хіпі почалося поширення наркотичної сировини в США, і дійшла до України.

       Наркотики не лікують — вони калічать організм людини, особливо молодої, роблять її інвалідом, призводять до злочинності, самогубства.

Наркомани  можуть групуватися у своєрідні клуби зі своїми лідерами та своїми статутами, швидко тягнуть у своє болото новачків, дають пробувати зловити кайф безкоштовно кілька разів, а потім примушують діставати зілля, а це штовхає молодь на злочини, адже наркотики коштують дорого. 

Ліцеїст: Дії всіх наркотиків однакові, конкретні вияви впливу тієї чи іншої речовини на організм людини мають свої особливості, які визначаються видом. Наркотичні речовини ділять по групах:

1. Група опію — опіати. Після їх уживання людина відчуває тепло в усьому тілі, легкий свербіж, почуття розслаблення, психічного комфорту. Вона переживає стан надзвичайного благополуччя, задоволення собою.
     2. Барбітурати — лікарські речовини, застосовувані в медицині. У людини, що їх ужила, після короткочасного (1 — 2 хв) стану розслаблення, приємної знемоги наступає фаза збудження, яка характеризується різким зниженням самоконтролю і руховою розгальмованістю.

3. Кокаїн, феномін, ефедрин, кофеїн — діють аналогічно, їх уживання викликає глибокі розлади координації рухів, розвиток психотичного стану (марення, галюці- нації).

4. Транквілізатори — як і інші наркотики, діють на центральну нервову систему шляхом порушення механізму передачі нервового імпульсу.
     5. Гашиш — легкий наркотик. Має галюциногенну дію: після вживання можуть виникнути різні слухові та зорові розлади сприймання.

Поступово захисні функції організму втрачаються, виникає щоденна, щогодинна потреба організму в отруті. Людина втрачає апетит, розвивається авітаміноз, зменшується опір організму різним хворобам, виникають зміни в психіці, відбувається деградація особистості. Людина втрачає людську подобу, стає фізично й духовно калікою, організм старіє, шкіра висихає, береться зморшками, людина худне, виснажується та помирає, не доживши часом і до 30 років. 

ІV. Підсумок

Класний керівник: Як саме у майбутньому ви плануєте здійснювати турботу про збереження власного здоров'я -  вибір за вами. Найцінніше, що є у людини – це її життя. Воно дається їй тільки раз і кожній своє. Довге чи коротке, неповторне і звичне, радісне і сумне, солодке, як мед, і гірке, як полин, воно триває лише від народження до смерті, і його не можна прожити двічі. Отож життя своє потрібно любити, цінувати і боронити від усього лихого.

Ліцеїст: Життя – це шанс, скористайся ним.

 Життя – це краса, милуйся нею.

 Життя – це мрія, здійсни її.

 Життя – це виклик, прийми його.

 Життя – це обов’язок, виконай  його.

 Життя – це цінність, цінуй його.

 Життя – це любов, насолоджуйся нею.

 Життя – це тайна, пізнай її.

 Життя – це удача, шукай цю мить.

 Життя  таке чудове, не марнуй його.

Це твоє життя – борони його.

Класний керівник: Давайте зараз ви підберете ключі до нашого замка «Здоров'я. Вам необхідно на ключах записати який ви зробите вибір на користь здоров’я і прикріпіть їх біля замка «Здоров'я».

(ліцеїсти зачитують напис і прикріплюють навколо замка)

«Живі квіти землі» — так поетично назвав дітей Максим Горький. Ви є квіти, і повинні зробити все щоб повністю розцвісти, розпустити пелюстки, попіклуватися про своє здоров’я. Здоров’я у ваших руках.

Шановні ліцеїсти! Бажаю вам:

З - завзятості, злагоди, звитяги

Д - добра, достатку, добробуту

О - омріяності, обнадійливості

Р - радості, розвитку, рішучості, 

О - оригінальності, оновлення

В - віри, вірності, відваги, відданості

Я - яскравості, ясності

Бажаю вам – здоров’я.

 

 

docx
Додано
7 грудня 2021
Переглядів
504
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку