Година вільних думок «Чи можливий світ беж жорстокості і насилля?»

Про матеріал
Насильство та жорстоке поводження – головні причини болю та страждань і навіть смерті серед підлітків. Насильство – це будь-які навмисні дії одної людини по відношенню до іншої, які порушують її конституційні права й свободи і наносять їй моральну шкоду, шкоду її фізичному чи психічному здоров’ю. Ця проблема є особливо актуальною серед неповнолітніх, які часто нездатні себе захистити з одного боку, а з іншого,з метою профілактики булінгу в учнівському середовищі, даний захід дає можливість проаналізувати свою поведінку та переглянути власне ставлення до цієї проблеми. Я пропоную проведення години вільних думок серед учнів середніх та старших класів під назвою «Чи можливий світ без жорстокості і насилля?»
Перегляд файлу

Година вільних думок  «Чи можливий світ беж жорстокості і насилля?»

Автор: практичний психолог Продун Т. В.

Насильство та  жорстоке   поводження – головні причини болю та страждань і навіть  смерті серед підлітків.

Насильство – це будь-які навмисні дії одної людини по відношенню до іншої, які порушують її конституційні права й свободи і наносять їй моральну шкоду, шкоду її фізичному чи психічному здоров’ю. Ця проблема є особливо актуальною серед неповнолітніх, які часто нездатні себе захистити з одного боку, а з іншого,з метою профілактики булінгу в учнівському середовищі, даний захід дає можливість проаналізувати свою поведінку та переглянути власне ставлення до цієї проблеми. 

 Я пропоную план проведення години вільних думок серед учнів середніх та старших класів під назвою «Чи можливий світ без жорстокості і насилля?»

  1.   Візитка. Діти називають своє ім’я та хобі і висловлюються «за\ проти» насильства
  2. Мозковий штурм. «Що таке насильство у вашому розумінні?» Думки дітей.
  3. Вправа «портрет жорстокості» На ватмані спільно складаємо психологічний портрет жорстокої людини.
  4. Вправа «Самоаналіз». Учні співставляють опис жорстокої людини зі своїми якостями.
  5.  Вправа «Альтернативи жорстокості». Як направити агресію в позитивне русло та дати вихід негативні енергії.
  6.  Слово психолога. Чому люди проявляють агресію? Як подолати агресію?

            Усі діти народжуються на світ добрими і дружелюбними, Так чому ж люди проявляють агресію? Природа людської агресії залишається загадкою для експертів в області психології. Причиною прояви будь-якої агресії є інстинкт самозбереження і самоствердження людини. Наприклад, злидні здатні штовхнути людину на грабіж.

Людина все життя прагне жити безбідно і отримати максимум задоволень від життя, а якщо він відчуває нестачу чогось для задоволення своїх потреб, він відчуває агресію по відношенню до того, хто винен в цьому або заздрість до тих, кому вдалося досягти цього. Агресія проявляється в цьому випадку разом з думкою: "А чим я гірше?" і є стимулом до самоствердження. Таке вид агресії являє собою прояв первісного тваринного інстинкту, коли проблема досягнення матеріальних благ вирішувалася в сутичці між суперниками. Переможцю діставалося найкраща їжа, житло, самка і так далі.

         Якщо дитину батьки виховували з дитинства у ворожому атмосфері і на кожні його скарги про образу однолітками, вчили його бити кулаками і давати здачу кривдникові, то така дитина в дорослому житті сприймає відносини між людьми недружелюбно. Кожне образливе слово чи критика викликає у нього бажання помститися чи фізично покарати кривдника. Так батьки "програмують" агресію з дитинства. Крім того, причиною прояви агресії може бути розбіжність поглядів на релігійному грунті, з'ясування відносин між футбольними фанатами, між представниками різних партійних організацій та інші.

         Лікарі - психіатри не можуть відповісти однозначно, чи варто подолати в собі прояв негативних емоцій, яку роль відіграє агресія в житті людини: позитивну чи негативну. Адже агресія, також як і радість, є проявом людських почуттів. Різниця лише в тому, що якщо радість сприяє поліпшенню самопочуття і прояву позитивних емоцій, то злоба навпаки здатна руйнувати людину зсередини. Як відомо, щоб не накопичилися негативні емоції всередині необхідно час від часу "випускати пару" і тим самим позбавляти себе від негативу за допомогою агресії або сліз. В іншому випадку, поступове накопичення негативних емоцій може привести до стресу і до хвороб.

Разом з тим, сьогодні прояв агресії може бути небезпечно не тільки для якоїсь людини, а може стати загрозою всьому людству. У сучасному суспільстві не становить особливих труднощів придбати вогнепальну зброю, а людську агресію іноді важко вкоротити і змусити "зупинитися" примирливими словами. Особливу небезпеку світу представляють знаряддя масового ураження і ядерну зброю. Виходячи з цього, можна погоджуватися з думкою деяких психологів, які стверджують, що будь-які агресивні прояви емоцій необхідно придушувати.

          Для того щоб випустити пар на фізичному рівні можна бити грушу, подушку, накричати на неживий об'єкт або розбити що-небудь непотрібне. Якщо вас образив хтось, не намагайтеся, мовчки стерпіти образу. Заявіть в очі вашому кривдникові, що його слова вам не подобаються. У разі якщо кривдник є вашим шефом і ви не можете можливості висловити образу, то зробіть це будинки, вголос промовляючи вашу образу і в кінці свого висловлювання подумки вибачте свого кривдника.

На думку психологів, без агресивного поведінки людина приречена на загибель ще в дитинстві. Без корисної агресії людина не здатна досягти поставленої мети і не буде мати твердість характеру. Корисна агресія допомагає людині вижити в критичних життєвих ситуаціях. Наприклад, без прояву агресії неможливо захиститься при нападі грабіжника.

          Особливо небезпечними проявами агресії є ситуації пов'язані з психічним захворюванням. Наприклад, слухові галюцинації та маячні патології, в результаті чого хворі здатні вбити людину або покалічити через марення або манії переслідування.

          Щоб уникнути прояву агресії, Необхідно навчитися переосмислити себе і свою поведінку. Скинути негативні думки можна, навчившись позитивно дивитися на світ і очистивши свідомість від злості й заздрості. Для цього необхідно направити агресивну енергію в позитивне русло, а це - будувати плани на майбутнє і домагатися їх реалізації, правильно розставляти життєві пріоритети. Добре допомагають скинути негативну енергію заняття спортом і улюблене хобі. Існує цілий комплекс вправ з медитації для подолання агресії, в тому числі заняття йогою і ушу. У випадку складних депресій і стресів, перш ніж проявити агресію, звертайтеся за допомогою до психологів.


 

  1.                Притча про цвяхи. Жив собі один нестриманий і дуже запальний молодий хлопець. І от одного разу його батько дав йому мішечок із цвяхами і наказав кожного разу коли він не стримає свій гнів, забити один цвях в стовп огорожі.
    У перший день в стовпі було декілька десятків цвяхів. На другий тиждень він навчився стримувати свій гнів, і з кожним днем число цвяхів стало зменшуватись. Хлопець зрозумів, що краще стримувати свої емоціїї,чим забивати цвяхи.
    Нарешті прийшов день, коли він жодного разу не втратив самоконтроль.
    Він розповів про це своєму батькові і той сказав, що тепер щодня, коли його сину вдасться стриматися, він може із стовпа витягувати по одному цвяху.
    Йшов час, і прийшов день, коли він міг повідомити батька проте, що в стовпі не залишилося жодного цвяха. Тоді батько взяв сина за руку і підвів до огорожі:
    - Ти не погано справився, але ти бачиш, скільки в стовпі дірок? Він вже ніколи не буде таким як раніше.
    Коли говориш людині що-небудь зле, у неї залишаються такі самі шрами, як і ці дірки. І не важливо скільки ти разів вибачишся - шрами все одно залишаться!
  1.                Ритуал прощання. Учасники стають ,беруться за руки і передають енергію добра і підтримки один одному.

 

doc
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
11 листопада 2021
Переглядів
556
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку