Голокост - трагічна сторінка історії

Про матеріал
Матеріал розробки сценарію "Голокост - трагічна сторінка історії" може бути використаний як додаткова інформація при вивченні теми "Друга світова війна" і для проведення виховного заходу в рамках тижня історії та на відзначення сумних роковин в пам'ять жертв Голокосту.
Перегляд файлу

Голокост - трагічна сторінка історії
Учень 1:

Пройду не раз відомими шляхами,

Де страх в повітрі висне до цих пір,

І хоч усе вже поросло мохами,

Його ніхто забути не зумів.

Це Голокост – всього одне лиш слово,

Та його сенс – пекучий болі жар,

Вбивали всіх!.. старого і малого,

І мало хто життя порятував.

Дивились в вічі, не щеміло серце,

Пуста душа і всі думки пусті,

«Як можеш ти стрілять? Скажи, убивце!

Вони ж прийдуть до тебе уві сні»

Чи їх вина, що родом із євреїв?

Чи їх вина, що не такі, як всі?

Невже ж і смерть заслужує трофеїв?

І щастя можна віднайти в сльозі?

Постане між думками знову прірва,

Над Яром смерть махне своїм крилом,

Якщо убивства - це є ваша віра,

Тоді скажіть: «Що ви назвете Злом?»

Звучить пісня «Бухенвальдський набат». Запалюється свічка

Вед.1 :Сьогодні ми з вами поговоримо про трагічні сторінки світової історії, які ви повинні знати, пам’ятати, і ні в якому разі не забувати. Адже це наша історія, на помилках якої ми з Вами навчаємося, щоб не повторити їх у майбутньому.
 

Вед.2: Зникають покоління, які пережили страхіття масових знищень, жахливу трагедію людства - Голокост. Поволі відходить страх… Пам’ять поступово заспокоюється… Натомість виникає переживання, що невдовзі все це стане «історією», тобто перестане бути безпрецедентним актом знищення мільйонів невинних людей. Ми маємо зробити все, щоб молодь знала, пам’ятала ці страшні сторінки людства, щоб діти ніколи не стали жертвами, катами чи байдужими спостерігачами .

Вед. 1:  27 січня у всьому світі оголошено Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту. Саме в цей день у 1945 році радянська армія звільнила в’язнів концтабору Освенцим, який знаходився на території Польщі.

Ведучий 2: «Голокост» походить з грецької мови (грец. Oλόκαυστον) — і означає «випалений», або «спалений повністю» та «жертвоприношення».

 

Ведучий 1. Голокост  – це назва дванадцятирічного періоду, підчас якого нацисти втілили у життя свої схеми знищення європейського єврейства. Починаючи з 1933 року, коли Адольф Гітлер став канцлером Німеччини, мільйони євреїв стали предметом приниження, дискримінації, рабської праці, тортур і смерті. Нацисти і їхні спільники у інших країнах вислідили кожного єврея – від відомого фахівця до простого робітника – у своєму безжалісному прагненні повного «вирішення єврейського питання».

 

Ведучий 2:Голокостмасове знищення людей, жахливі вбивства, які відбувалися в середині ХХ століття в Європі, причини яких і досі залишаються незбагненними з точки зору людської, світової культури.

 

Ведучий 1. Вперше цей термін використав майбутній лауреат Нобелівської премії миру письменник Елі Візель як символ газових камер і крематоріїв, таборів знищення. Це було не просто вбивство великої кількості людей, але й спроба знищити націю як таку. Виправданням геноциду стали расові теорії нацистів: євреї були оголошені «антирасою», «недолюдинами». «Не всі жертви були євреями, але всі євреї були жертвами нацизму» стверджував Елі Візель.

 

Вед.2: Головним, на думку нацистів,  що повинно об'єднувати людей, це їхня раса. Раса істинних арійців - це еліта, вона покликана керувати нижчими расами. Була поставлена мета - підпорядкувати собі всі народи, а тільки один народ - євреїв, знищити повністю, включаючи дітей.

Вед.1: У 1939 році німецька армія окупувала Польщу, розв'язавши тим самим Другу світову війну. Легкі  перемоги  на початку війни дали Гітлеру можливість втілити свої задуми в життя. Він почав знищення єврейського народу, в основному вихідців з Польщі, де проживала найбільш значна частина європейського єврейства

Вед.2: Для виконання цього плану євреї були зігнані в «ґетто»  - житлові зони, куди нацистами насильно зганялися євреї для компактного мешкання.
Однак застосовувана до цього тактика масових розстрілів, голоду і примусової праці була визнана недостатньо ефективною.


Вед.1: З 1941 року стали створюватися концентраційні табори на території Польщі, куди звозили усіх євреїв, уцілілих у завойованій німцями Європі .Серед них Освенцім, Собібор,  Маутга́узен  та Бухенва́льд .

 

Учень. Освенцім – комплекс німецьких концтаборів: Освенцім, Освенцім-Бжезінка, Аушвіц-Біркенау, що розташовувався в 1940-1945 рр.. на півдні Польщі, біля міста Освенцім, в 60 км на захід від Кракова. Близько 1млн. 300 тис. осіб, з яких 1млн.100 тис. становили євреї, піддавалися тортурам і були убиті в таборах Освенціму. Представників 28 народностей загинуло в цьому таборі. Всесвітньо відома назва міста стала символом терору, мучеництва і винищення мільйонів невинних жертв. У Освенцім направляли не тільки євреїв, але і поляків, радянських військовополонених, а також циган і політичних в'язнів із всієї Європи.

27 січня 1945 року радянські війська звільнили в’язнів табору Освенцім, найпотужнішої машини смерті.

 

ВІДЕО –РОЛИК

СОБІБОР

Учень. Цей табір був побудований в березні 1942 року з єдиною метою: якомога швидше знищити максимально можливу кількість людей.
Він був розташований в лісі поруч із платформою Собібор. Залізниця закінчувалася тупиком, це повинно було сприяти збереженню таємниці. Табір оточували чотири ряди колючого дроту висотою в три метри. Між третім та четвертим рядами простір було заміновано. Між другим і третім ходили патрулі. Вдень і вночі на вишках, звідки було видно всю систему загороджень, несли патруль вартівники.

У Собібор прямували євреї з Східної Польщі, Радянського Союзу, Австрії, Голландії, Бельгії та Франції.
Більшість в'язнів, що привозилися в табір, умертвляли в той же день у газових камерах. Лише незначну частину залишали в живих і використовували на різних роботах в таборі.

Протягом півтора року дії табору в ньому було вбито близько 250000 євреїв.

 

 

 

 

МАУТГАУЗЕН

Учень. Маутга́узен — німецький концтабір біля міста Маутгаузен ( Австрія) в 1938—1945 роках.

Під час Другої Світової війни Маутгаузен був одним з найстрашніших концтаборів. Режим утримання в'язнів був жахливим. Навіть його персонал, а це півтори сотні охоронців, зондеркоманда (в таборі так називався обслуговуючий персонал крематорія) жартувала, що з Маутгаузена можна втекти не інакше, як через трубу крематорія.

Зимової ночі у лютому 1944 року, коли з «Блоку смерті» було здійснено масову втечу. Вся охорона табору кинулася в погоню і це дало в'язням поза блоком шанс на втечу.[ред.]

В'язнями Маутгаузена було близько 335 тисяч осіб; страчено понад 122 тисяч чоловік (більше всіх — понад 32 тисячі — радянських громадян; серед них генерал Д. М. Карбишев). Після завершення Другої світової війни на місці Маутгаузена створено музей, у лютому 1948 року поставлено пам'ятник Д. М. Карбишеву.

 

БУХЕНВАЛЬД

Учень. Бухенва́льд  — нацистський концентраційний табір, заснований гітлерівцями влітку 1937 року, діяв 8 років, до 1945 року, будучи сценою щоденного варварства і звірства. У Бухенвальді загинули десятки тисяч невинних людей: їх вбивали камінням, різками, нівечили, морили голодом. Згідно з оцінками, близько 50 000 людей загинули в Бухенвальді — переважно євреї та політичні в'язні, але також радянські (українські включно) військовополонені, цигани. Бухенвальд не був табором смерті. Тут не було газових камер. Проте в Бухенвальді було вбито та закатовано багато ув'язнених; інші гинули від голоду та хвороб.

За офіційними даними у Бухенвальді загинуло 8483 радянських військовополонених.

Коли американське військо звільнило табір у 1945 році, стало ясно, що в жахливих умовах перебувало 20 000 в'язнів.

А своєрідним дивізом Бухенвальда став вислів Ціцерона, який був написаний на головних воротах «Jedem das Seine» – «Кожному – своє».

 

 

Вед. 1: На території України не було газових камер: українських євреїв розстрілювали та скидали у ями.  
   Ось деякі з місць з найбільшою кількістю вбивств євреїв на Україні: Київ: Бабин Яр, жертв - близько 100 тисяч чоловік; Сирецький концтабір, жертв - близько 25 тисяч. Одеса (Голокост в Одесі), Богданівка (Доманівський район) – кількість жертв, страчених у Доманівськім районі, перевищує 115 тисяч чоловік, з них близько 55 тисяч – безпосередньо у Богданівці
 

2 ведучий: - Найжорстокішим і звірячим було масове вбивство євреїв у Бабиному Ярі.  Першими жертвами  стали київські підпільники і цига­ни,— їх знищили вже 20 вересня. А починаючи з 22 вересня, до страшних ярів потяглися машини з єврейським населенням. 27 вересня було страчено 752 пацієнти психіатричної лікарні ім. Павлова. 28 вересня в місті з'явились оголошення, які наказували всім євреям міста негайно прийти до Лук'янівського цвинтаря.
29 вересня 1941 року десятки тисяч киян вирушили у свою останню путь.


1 ведуча: - Більшість з них думали, що їх чекає переїзд. Родини пекли хліб на дорогу, шили похідні речові мішки, наймали підводи, двоколки. Підтримуючи один одного, йшли старенькі.

 2 ведучий: - Матері несли немовлят на руках, везли їх у колясочках. Йшли люди з мішками, пакунками, чемоданами, ящиками. Діти плелися рядом з батьками. Молодь нічого з собою не брала, а люди похилого віку намагалися взяти з собою з дому якнайбільше.

1 ведуча: - Натовп людей безперервним потоком йшов по Львівській вулиці, а на тротуарах стояли німецькі патрулі. Велика кількість людей зранку до ночі рухались по бруківці; важко було перейти з одного боку Львівської вулиці на іншу. Ця процесія смерті продовжувалася три дня і три ночі

 2 ведучий: - Люди йшли, зупиняючись, і без слів обіймалися, прощалися, молилися. Місто притихло. На Львівську вулицю, як потоки до річки, уливались натовпи з Павлівьскої, Дмитрієвьскої, Володарського, Нєкрасовській.

1 ведуча:- За Львівською вулицею починається вулиця Мельникова, а далі – пустельна дорога, голі пагорби, балки з крутими схилами – Бабин Яр. Наближаючись до Бабиного Яру наростав гомін, змішуючись зі стонами та риданнями.

 2 ведучий:- Під відкритим небом була розгорнута ціла канцелярія, стояли письмові столи. Від натовпу кожного разу вилучали по 30- 40 чоловік і вели під конвоєм «реєструвати». У людей відбирали документи і цінності.

1 ведуча:- Потім німці примушували людей роздягатися догола. Усіх без виключення – і дівчат, і жінок, і дітей, і старих; одяг їх збирали, охайно складали. Потім, приречених групами по 30-40 чоловік, кати ставили на край глибокого яру і впритул розстрілювали.

2 ведучий:- Тіла падали з яру. Маленьких дітей зштовхували в яр живими. Багато, підходячи до місця страти, втрачали розум.

Вед. 1: Свої "Бабині Яри" є практично в кожній з окупованих нацистами областей України. За такою ж схемою проходило знищення євреїв у більших і малих містах і містечках.

 

Учень 2:

Позаду них - страшна безодня ями, 
Попереду - несамовита лють... 
Маленький хлопчик прикипів до мами: 
-Нас не уб"ють, матусю? Не уб"ють? 
-Не бійся, синку. Пригорнись до неньки. 
На тебе зійде Божа благодать! 
Тебе не вб"ють, бо ти ж іще маленький, 
А діток навіть звірі не їдять... 
Від залпу листя аж затріпотіло, 
Птахи сполохано рвонулися увись... 
Синочка мати затулила тілом. 
Убили всіх , а він живим лишивсь. 
Та знов смерть дивиться крізь дула автоматів. 
Чому ж така незрозуміла злість? 
І він на пальчиках показує солдатам: 
-Мені ж шість рочків, всього тільки шість... 
Мій хлопчику! Надіявсь ти на диво. 
Ти вірив у всесильність доброти... 
Дощ моросив над містом сиротливо, - 
То плакав світ, 
То світ просив: 
-Прости.

Перегляд відео «Трагедія Бабиного Яру»

 

Ведучий 2
Не зважаючи на страшні погрози розправи фашистів, кияни рятували євреїв, вихоплювали з натовпу дітей, ховали цілі родини. І так було по всьому світу.

Ведучий.1У 1953 році Ізраїльською стороною було встановлене високе звання «Праведник народів світу» для тих, хто в роки війни рятував життя євреям.

 

Ведучий2.
   23 788 чоловік стали Праведниками народів світу з 45 країн світу. Найбільше їх у Польщі – 6266, Голландії – 5108, Франції – 3331. Четвертою країною в списку - Україна – 2515 чоловік на січень 2016 року. І списки щораз поповнюються. Нажаль багатьом присвоєно це почесне звання посмертно. Ризикуючи своїм життям, життям рідних вони рятували життя євреям.

Вед. 1 «Допоки жива людська пам'ять,  трагедію Голокосту слід згадувати із соромом і жахом. Людство мусить не забувати про мільйони ні в чому неповинних євреїв і представників інших меншин, про чоловіків, жінок і дітей, яких було знищено варварськими методами, і віддавати їм належну шану

Вед. 2:  В пам'ять про трагічну сторінку в історії людства, масове знищення євреїв, циган і вихідців інших націй в роки Другої світової війни запалимо свічку скорботи і схилимо голови у ХВИЛИНІ МОВЧАННЯ.

Вед. 1:Мільйони невинно убитих, чий прах заритий в землю, або розвіяний по полям та дорогам, вірили в час помсти. В свої останні хвилини, стоячи на краю братської могили, переступаючи поріг газової камери, наближаючись до полум’я, приречені, посилали слова прокляття на катів, нагадуючи про неминучу відплату.

Вед. 2: І прийшов час відплати. Перемога справедливості після страшних років гітлерівського владарювання дає нам право з надією та вірою дивитись в майбутнє. Фашизм убив мільйони невинних, але фашизму не вдалося убити правду, добро й справедливість.

Вед. 1: Хай навічно збережеться пам’ять про страждання і катування мільйонів вбитих дітей, жінок, старих. Хай світла пам’ять замучених буде грізною пересторогою добра, хай попіл спалених стукає в серця живих та закликає до братерства людей і народів.

            Складно було перемогу дістати,

Пройшла Україна багато доріг,

Жорстоких нацистів змогла подолати.

Люди казали: «Господь допоміг».

           
           Голокост нам треба пам’ятати,

Адже пам'ять – то є  наша совість.

Помилок таких не допускати.

         
           Процвітай і слався, Україно мила!

Кращого життя ти, вірю, гідна,

В об’єднанні й мирі наша сила!

 

 

 

doc
Додано
13 січня 2022
Переглядів
492
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку