Головні члени речення

Про матеріал
Урок-презентація з української мови для учнів 5-х класів на тему "Головні члени речення".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Я – п’ятикласник! Я хочу якомога більше знати! Я думаю, замислююся, пригадую! Я – творча особистість!

Номер слайду 2

Країна Синтаксис

Номер слайду 3

РЕЧЕННЯ З ОДНИМ ГОЛОВНИМ ЧЛЕНОМ. ВИДИ РЕЧЕНЬ ЗА МЕТОЮ ВИСЛОВЛЮВАННЯ ТА ЗА ЕМОЦІЙНИМ ЗАБАРВЛЕННЯМ

Номер слайду 4

Дев’ятнадцяте лютого Класна робота

Номер слайду 5

Речення, його граматична основа (тренувальні вправи)

Номер слайду 6

Мета: розширити знання учнів про речення, його граматичну основу; розвивати пам’ять, логічне мислення; виховувати свідомий інтерес до мови.

Номер слайду 7

Розумна голова, сходить сонце, аби живо, світ пройти, святий та тихий, любить словами, серед зими, жити чесно, косо та криво, ластівки літають, повний колос, без роботи.

Номер слайду 8

Слово Словосполу-чення Речення Батьківщина Рідна Батьківщина За рідну Батьківщину життя віддам! Осінь Щедра осінь Дарує (що?) врожай Щедра осінь дарує врожай.

Номер слайду 9

Речення – це слово чи група слів , що передають повідомлення, запитання або пораду, прохання, наказ.

Номер слайду 10

За допомогою речення формуємо, виражаємо й повідомляємо думку. Речення є засобом вираження закінченої думки. Коли ми розмовляємо iз вами, То вимовляємо слова ми. Слова цi мiж собою зв’язанi, У словосполучення ув’язанi. Як цi словосполучення з словами Зв’язати мiцно-мiцно ланцюгами. То речення це є обов’язково. Такi закони має наша мова.

Номер слайду 11

Листопад ворота одчиняє зимі

Номер слайду 12

1.Подовжіть речення. Потяг складається з вагонів, а речення - зі слів. Потрібно зробити речення якомога довшим. Наприклад: Він співає. Він голосно співає. Він голосно співає пісню. Сніги біліють. Мороз розмалював. В’ється дим.

Номер слайду 13

2. Що сказала жаба? Чи відомо тобі, що жаби найбільше люблять народні приказки та прислів’я, особливо ж ті, які стосуються саме їх. Поміркуй і переклади з жаб’ячої мови на зрозумілу відоме українське прислів’я. Ква-ко-ква-жна ква-жа-ква-ба ква-сво-ква-є ква-бо-ква-ло-ква-то ква- хва-ква-ли-ква-ть.

Номер слайду 14

КОЖНА ЖАБА СВОЄ БОЛОТО ХВАЛИТЬ.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Речення може складатися з одного слова або сполучення слів, які поєднуються між собою за змістом та граматично (за допомогою закінчень і прийменників).

Номер слайду 17

Граматична основа речення – це головні члени речення Підмет Присудок

Номер слайду 18

Головні члени речення —   Члени речення головнi — Як знайти їх, порадьте менi? — Треба знайти головне менi слово, Питання: хто? що? задати до нього.

Номер слайду 19

Підмет - це головний член речення, що означає предмет, про який говориться в реченні, і відповідає на питання : хто? що? Присудок – головний член речення, який означає, що говориться про підмет, і відповідає на питання: що робить підмет? що з ним робиться? який він є? хто він такий? Підмет підкреслюється однією лінією (______), присудок - двома (_______).

Номер слайду 20

3. Поставте подані слова у такій формі, щоб із них можна було скласти речення. Річка, на, журитись, верби, тихо. Летіти, вирій, у, гуси, далекий. Журавлі, прохолодний, ранок, поля, над, пролітати.

Номер слайду 21

1. На річці тихо журились верби. 2.Гуси летіли у далекий вирій. 3.Прохолодним ранком над полем пролітали журавлі.

Номер слайду 22

4. Творче конструювання. Знайти другу частину речення. Язиком з одної мухи… Солодка їжа … Скнара – то … Язик до Києва доведе, але … ДОВІДКА Там його доведеться прикусити. Багатий жебрак. До ледачого не приходить. Зшиє два кожухи.

Номер слайду 23

5. Підкресліть підмети й присудки. Тече вода з-під явора яром на долину. Пишається над водою червона калина. А ми тую червону калину підіймемо. А ми нашу славну Україну розвеселимо! Для українця калина наймиліша. Вона – гордість українського садка.

Номер слайду 24

6. Переписати прислів’я, вставити із довідки підмет або присудок. Хату… держать. Праця чоловіка … . З однієї печі не однакові… . У вмілого руки … . У доброго хазяїна й … не пропаде. Кожна … своє болото хвалить. Довідка Годує. Калачі. Руки. Не болять. Жаба. Соломинка.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Броунівський рух Правила: 1. Ділимося інформацією 2. Отримуємо інформацію 3. Якщо щось незрозуміле - питаємо у вчителя

Номер слайду 28

Тренувальна вправа 2 Осінь усьому рахунок веде. Осінь іде і за собою дощ веде. Осінь на рябому коні їздить.

Номер слайду 29

ФІЗКУЛЬХВИЛИНКА

Номер слайду 30

Речення – крок вперед словосполучення - присідаємо Джерельна вода

Номер слайду 31

Речення – крок вперед словосполучення - присідаємо Прийшла осінь

Номер слайду 32

Речення – крок вперед словосполучення - присідаємо З лісу

Номер слайду 33

Речення – крок вперед словосполучення - присідаємо Осінній день

Номер слайду 34

Речення – крок вперед словосполучення - присідаємо Збирати гриби

Номер слайду 35

Речення – крок вперед словосполучення - присідаємо Бабине літо

Номер слайду 36

Речення – крок вперед словосполучення - присідаємо Гриби та ягоди

Номер слайду 37

Відлітають гуси і лелеки у краї заморські і далекі (Олександр Олесь).

Номер слайду 38

Надбігла хмара чорна і закрила останній клапоть неба (Б. Лепкий). Золотий гомін (П. Тичина). Для добрих друзів відчиняю дім (А. Малишко).

Номер слайду 39

Спишіть речення, підкресліть граматичні основи. 1. На протилежному боці долини чорнів безлистий ліс (В. Малик). 2. Соснові шишки, великі й короткі, котилися під ноги (М. Коцюбинський). 3. Невісточками в народі називають ромашки (О. Васильківський).

Номер слайду 40

4. Багряне сонце сутінню ліс- ною у просвіт хмар показує кіно (Л. Костенко). 5. З порожнього відра води не черпай (Нар. творчість). 6. Сонько лежить, а життя біжить (Індійське прислів’я).

Номер слайду 41

Тренувальна вправа 3 Осінь. Листопад зимі ворота одчиняє. На охочого робочого діло знайдеться. Чесне діло роби сміло. У лиху годину узнаєш добру людину. У сусіда ума не позичиш. Діло майстра величає. Семеро одного не чекають.

Номер слайду 42

Київ... Усі захоплюються його прекрасною історією. Проходили над містом століття, приносили горе й радощі, залишали свої сліди на його обличчі. На честь перемоги над печенігами в Києві Ярослав Мудрий спорудив собор Святої Софії. Це диво – архітектурна окраса й слава Київської Русі.

Номер слайду 43

ЗРАЗОК. Віє вітрами з лугу. – Віють вітри з лугу. 1. Пахло скошеною травою. 2. З моря повіяло холодом. 3. Водою залило дороги. 4. Пахне барвінком нічним.

Номер слайду 44

Країна Синтаксис

Номер слайду 45

ЗОРІ Мамо люба, глянь, як сяють Ясні зорі золоті. Кажуть люди, то не зорі – Сяють душі то святі. Кажуть, хто у нас на світі Вік свій праведно прожив, Хто умів людей любити, Зла нікому не робив, Бог того послав на небо Ясно зіркою сіять...

Номер слайду 46

Правда, мамо, то все душі, А не зорі там горять? Так навчи ж мене, голубко, Щоб і я так прожила, Щоб добро робити вміла І робить не вміла зла.                     Б. Грінченко

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Номер слайду 53

СПОНУКАЛЬНІ РЕЧЕННЯ Сформулюйте усно ці поради у формі спонукальних речень.

Номер слайду 54

НЕГІДНО Залишати товариша в біді, небезпеці, ховатися за чужу спину; відступати перед небезпекою, бути боязким, обманювати, лицемірити, обмовляти товариша;

Номер слайду 55

давати нездійсненні обіцянки перебільшувати особисте горе, страждання, бути байдужим до іншої людини.

Номер слайду 56

а лінь марнує а з лісу виводить одна правда останеться а не чужим речам а поганого не роби Наука в ліс не веде Праця чоловіка годує Вір своїм очам На світі все минеться Доброго не бійся

Номер слайду 57

Номер слайду 58

Номер слайду 59

Номер слайду 60

Номер слайду 61

Номер слайду 62

Номер слайду 63

Домашнє завдання Виконати вправу 391 Вивчити правила на параграф 47-49

Номер слайду 64

ppt
Додано
19 квітня 2020
Переглядів
2976
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку