Господарство в епоху мезоліту

Про матеріал
Презентація з теми "Господарство в епоху мезоліту", 1 курс навчання за спеціальністю "економіка"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Господарство в епоху мезоліту. Підготувала студентка 1 курсу ФСЕУ ЕД-20 Носич Катерина

Номер слайду 2

Полювання. Велике місце в господарському житті людини займали полювання на лісового звіра, водоплавну птицю, рибна ловля і збирання. Культура палеоліту, що грунтувалася на вироблених за тисячоліття колективних прийомах полювання на мамонтів у Євразії та Америці, змінилася культурою іншого типу нові умови вимагали нових знарядь полювання на тварин. У мезоліті такими знаряддями стали широко розповсюдилися лук і стріли.

Номер слайду 3

Лук і стріли. Встановлено, що вони вперше з'явилися у верхньому палеоліті. Однак треба мати на увазі, що факт появи будь новації і її широке використання людством - не одне і те ж. Проходить іноді багато часу, перш ніж винахід починає широко використовуватися людством. Очевидно, так сталося з цибулею і стрілами в палеоліті: за умовами полювання вони не могли широко використовуватися в плейстоцені при полюванні на мамонтів, бізонів, шерстистих носорогів. Проте в епоху розпочатого голоцену, враховуючи достаток водоплавної птиці, великої риби, зайців, косуль і т.д., вони знайшли широке застосування. Цьому винаходу передувала поява метальних пристосувань, де використовувалася сила руки: спис, праща. Застосування лука і стріл відкрило перед людиною принципово нові можливості. Цей винахід відігравало важливу роль протягом тривалого періоду історії - від мезоліту і до появи порохового зброї.

Номер слайду 4

Полювання та рибальство. У мезоліті відзначається спеціалізація полювання та рибальства в окремих районах. Більш різноманітними стали способи полювання: зростає роль індивідуального полювання з собакою, широко стали застосовуватися всілякі пастки, пастки, сильця. Значне місце в господарстві займало рибальство; велику рибу і морського звіра ловили за допомогою односторонніх і двосторонніх гарпунів; з'явилися мережі, складові гачки з кістяний основою і вставленим кам'яним жальцем, сплетені із прутів верші, кошики. У мезоліті були винайдені довбання з дерева човен і весла. Найдавніші залишки човнів і весел, відомі в Європі, відносяться до мезоліту. Ймовірно, до мезоліту відноситься поширення лиж і санок. Гарпуни і наконечники на стріли

Номер слайду 5

Знаряддя праціУ мезоліті відзначається подвійність форм і прийомів обробки каменю. Отримує розвиток техніка, що склалася ще в палеоліті: макроліти, техніка відколу та подвійного відколу, крупної ретуші, вкладишевие техніка. Разом з тим на мезолітичних стоянках були виявлені і так звані мікроліти, маленькі й різноманітні за формою пластини. Мікроліти відділялися від шматків кременю або іншого добре відщеплює каменю за допомогою отжімніков. За формою вони зазвичай мають вигляд трикутників, сегментів або трапецій розміром 2-4 см. Підправлені ретушшю мікроліти служили наконечниками стріл і широко вживалися як вкладиші при виготовленні наконечників стріл, гарпунів, острог, рибальських гачків. Мікролітіческая техніка досить цікава. По-перше, вона була поширена не скрізь. А по-друге, не завжди використовувалася в її класичних формах. Найбільш ранні культури мікролітіческая техніки пов'язані з Північною Африкою та Середземномор'ям, вона використовувалася в Прибалтиці, частково в Середній Азії і майже зовсім не відома на пам'ятниках цього часу в Сибіру.

Номер слайду 6

1 - оброблені ретушшю мікроліти; 2 - способи кріплення кам'яних наконечників стріл до дерев'яного древка; 3 - типи кам'яних наконечників стріл; 4 - кістяні гарпуни і наконечники стріл; 5 - використання копьеметалки; 6 - вкладишевие ніж (рогова основа і лезо з кам'яних пластин)

Номер слайду 7

Дякую за увагу!

pptx
Додано
30 травня 2021
Переглядів
1813
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку