Характеристика дітей Індиго

Про матеріал
Це напрацювання дає можливість добре ознайомитись з таким терміном як «діти Індиго», «діти світла», «діти нового покоління» тощо з’явився в роботах американських психологів. Це пов’язано з тим, що у них незвичайно насичений яскраво-синій, що не зустрічається ні в кого іншого, колір аури.
Перегляд файлу

 

 

Психологічна освіта

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                      Практичний психолог

Стеців Н. М

 

 

 

 Вперше термін «діти Індиго», «діти світла», «діти нового покоління» тощо з’явився в роботах американських психологів. Це пов’язано  з тим, що у них незвичайно насичений яскраво-синій, що не зустрічається ні в кого іншого, колір аури. Крім того, при дослідженні дітей різного віку були виявлені діти, які поєднують в собі, здавалося б, несумісне:погані оцінки, але тестування показує високий рівень інтелекту; дитина непосидюча і нездатна до концентрації уваги, а від деяких головоломок і розумових ігор не відірвеш; груба і некомунікабельна, а малята ходять за нею невідв’язно і т. д.

  Ще в 70-ті роки ХХ століття таких дітей народжувалося дуже мало, та в 80-ті роки, за деякими даними, вони становили 15% загальної маси дітей.  Але вже до кінця дев’яностих їх стало з’являтися набагато більше. Основною причиною появи таких дітей учені називають СДУ (синдром дефіциту уваги.

  Психологи і педагоги сформулювали основні характеристики дітей Індиго:

  1. як тільки починає говорити, улюбленим її словом стає «навіщо?», пізніше – «чому?»;
  2. уже в 1,5-2 роки говорить про себе не в третій особі, а в першій (тобто раннє усвідомлення себе окремою особистістю);
  3. спілкується з людьми легко; але сама обирає, з ким спілкуватись, а з ким – ні;
  4. лівша;
  5. постійно відчуває інформаційний голод; дуже страждає без нової інформації;
  6. на тверді накази не реагує або бурхливо протестує, але якщо пояснити своє прохання, робить охоче і старанно;
  7. прагне все досліджувати і вивчити самостійно; їй потрібно менше часу для сну ( тому що має свою високу енергетику);
  8. дуже вразлива і емоційна;
  9. дуже легко вправляється з технікою;

10)не терпить нудьги і безглуздого очікування;

11) уміє займатися одразу декількома справами;

12) відчуває чужий біль і сум як свої;

13) легко налагоджує контакт із товаришами;

14) любить експериментувати, дуже посидюща, коли якась справа захоплює її;

15) часто пропонує оригінальне й ефективне вирішення проблеми, якщо дорослі запитують її про це;

16) коли його не приймають, віддає перевагу гордій самітності;

17) має яскраво виражені екстрасенсорні здібності – бачення енергії, уміння лікувати, має власне уявлення про життя і прагне дотримуватися його.

 

Які можна дати рекомендації по роботі з такими дітьми?

  На жаль, ця проблема тільки починає привертати увагу людей, що займаються проблемою таких дітей. Однак у психолого-педагогічній літературі відзначається, що діти Індиго не бажають підкорятися вимогам, які нав’язує їм процвітаюча виховна система. І вони здатні довести до несамовитості всіх тих, хто бажає зламати, змусити, здавати їх. Тому  дорослим, щоб направити їхню енергію в потрібне русло, необхідно створити дітям гармонічні умови самореалізації. Для цього треба запам’ятати  всього чотири умови: повага, довіра, безпека та щира любов.

  Оскільки вже в ранньому дитинстві дитина Індиго – це цілком сформована особистість, у спілкуванні з нею корисно дотримуватися наступних правил:

  1. Ти – особистість, повноправний член суспільства та сім’ї.
  2. Ми на рівних, я довіряю тобі, ти довіряєш мені.
  3. Ми завжди на твоєму боці у тебе надійна опора.
  4. Ми любимо тебе такою, яка ти є, визнаємо і приймаємо твою унікальність.

 

Психологічний вплив кольорів

  Концепція кольору була вироблена ще Йоганом Вольфгантом Гете у «Вченні про колір» (1810): всі темні кольори заспокоюють, світлі – збуджують. Із темряви, вважав німецький письменник, виходить перший синій колір, з кольору – жовтий. Це основні кольори, з них йдуть всі інші.

  У психології найбільш відомий колірний тест М. Люшера. Кожному кольору вчений приписав певне значення. Приміром, основні кольори відображають наступні психологічні потреби особистості:

- темно-синій – потреба у спокої, задоволеності, стійкій позитивній прихильності;

- синьо-зелений – потреба у самоствердженні, свідчить про невпевненість, наполегливість, іноді впертість;

- оранжево-червоний – потреба активно діяти домагатися успіху, характеризує ступінь вольового зусилля, агресивність, збудження, наступальні тенденції;

- яскраво-жовтий – потреба у перспективі, надіях на краще, мріях, символізує активність, прагнення до спілкування, веселу вдачу.

  Виходячи із символіки кольорів і накопиченого практичного досвіду, структурне значення темно – синього кольору характеризується як концентричність (тобто зосередженість на внутрішніх проблемах), пасивність, глибина переживань, чутливість. Його емоційний відтінок за Люшером – спокій, задоволеність, прихильність, ніжність, любов. На думку автора, перевага синього кольору означає насущну потребу в спокої незадоволеної ранимої особистості.

  Зелений колір символізує пружність волі, незалежність, пасивність, оборонні тенденції. Його афективні аспекти – наполегливість, самовпевненість, упертість і самоповага.

 Оранжево – червоний символізує силу волі і є ексцентричним, активним, поступально агресивним, оперативним. Його афективні аспекти – бажання, владність, збудливість.

  Психологами виявлений психологічний і фізіологічний вплив кольору на людину, взаємозв’язок між емоційною сферою, типом темпераменту і кольором, що вибирається особистістю.

  У таблиці показано зв'язок між типом темпераменту і кольором.

Тип темпераменту

(внутрішній колір)

Характер

(основні риси)

Дія зовнішніх кольорів

Теплі кольори

(жовто – червоні)

Холодні кольори

(синьо – зелені)

Холерик

(червоний)

Запальний,

нестриманий,

гнучкий

Сприяють легковажності в поведінці

Викликають стриманість у поведінці

Сангвінік

(жовтий)

Рухливий,

товариський,

життєлюбний

Послабляють ступінь свідомості

Сприяють посиленню врівноваженості

Флегматик

(зелений)

Повільний, невитриманий, терплячий

Підсилюють інтелектуальні якості

Викликають певну відстороненість

Меланхолік

(синій)

Серйозний, відособлений, невпевнений

Сприяють посиленню контактності

Підсилюють замкнутість, самозаглибленість

Розглянемо особливості деяких кольорів.

Червоний колір персоніфікує могутність, порив, волю до перемоги, є джерелом енергії. Любителі червоного кольору полюбляють бути першими, їхній девіз: «Нехай виживе найсильніший». Крім того, їм характерний максималізм у почуттях, схильність до імпульсивних вчинків, без попереднього обмірковування. Означає бажання і всілякі схильності, імпульс і волю до перемоги.

  Червоний колір сприяє роботі залоз внутрішньої секреції, виробленню адреналіну, підвищує температуру тіла.

  Любов до цього кольору спостерігається у демонстративних особистостей. Слід врахувати, що червоний колір несе в собі певну агресивність.

  Позитивні характеристики: лідерство, завзятість, боротьба за свої права, творення, динамічність, наполегливість.

  Негативні характеристики: нетерпимість, жорстокість, руйнування, упертість.

  Червоний колір допомагає перебороти життєві перешкоди, сприяє зміцненню рішучості, розвитку бійцівських якостей, підвищенню працездатності.

  Існує досить багать відтінків червоного кольору. Охарактеризуймо деякі з них.

  Яскраво – червоний колір вибирають люди, які прагнуть скорити найвищі вершини. Крім того ці люди мають схильність до прийняття безповоротних рішень і фанатизму.

  Малиновий колір «говорить» про те, що перед нами імпульсивна і непередбачувана людина, яка щиро вірить у силу слів.

  Вогняний колір відзначають люди, що володіють надзвичайною ретельністю, спрямованістю на майбутнє, величезною силою волі.

  Червоно – коричневий колір подобається спокійним, упевненим у собі людям, головна проблема яких – недостатня цілеспрямованість.

   Темно – бордовий колір люблять люди, які проявляють схильність до глибоких міркувань. Однак для них характерне зациклення на давно минулих неприємних подіях.

  Жовтий колір персоніфікує розум. Він найгнучкіший, скрізь проникає, допомагає долати труднощі, сприяє концентрації уваги (тому бажано приймати рішення, здавати іспит тощо у жовтій кімнаті). Під впливом жовтого кольору швидко приймається рішення. Люди, яким подобається цей колір, не люблять дурнів, борються з іншими за допомогою слова, люблять, щоб ними захоплювалися.  Їм властива висока самооцінка, впевненість у собі, діяльність. Жовтий колір символізує інтуїцію та кмітливість.

  Жовтий колір використовують для лікування меланхолії.

  В одязі жовтий колір символізує внутрішню гармонію, порятунок від неприємностей. Основна проблема людей, що вибирають жовтий колір, - розкритися, показати себе, зняти внутрішнє напруження і досягти бажаного.

  Позитивні характеристики: спритність, кмітливість, оригінальність, радість життя, сприятливість, терпимість, чесність, впевненість в собі, справедливість, свобода, радість, веселощі.

  Негативні характеристики: уїдливість, сарказм, віроломство, неуважність, любов до балаканини, критичність, нетерпимість, схильність до осуду інших.

  Основні відтінки жовтого: лимонно – жовтий, яскраво – жовтий, золотий.

  Лимонно – жовтий колір демонструє жорстокість і нестриманість. Люди, яким подобається цей колір, мають нестандартне мислення, проникливість, критичність, завжди себе контролюють, уникають критики й компрометуючих ситуацій.

  Яскраво – жовтий колір свідчить про схильність уникати відповідальності, а також здатність до симуляції.

  Золотий – це колір слави, неминучої перемоги.

  Жовтогарячий колір  відповідає за задоволення різних потреб, постійно тримає в тонусі, має всі можливості червоного, але без агресії. Цей колір пов'язаний з прагненням до досягнення самоствердження.

  У психодіагностиці за допомогою жовтогарячого розрізняють червоно-жовтий і жовто-червоний. Позитивне ставлення до червоно-жовтого спостерігається,Ю як правило, у гіпертимних людей, яких відрізняють обдарованість, гнучкість і багатосторонність інтересів, наявність художніх здібностей. Мають доброту, чуйність, але при цьому для них характерна поверховість, нестійкість інтересів, постійна потреба в захопленнях. Жовто-червоний колір подобається людям із циклоїдним типом акцентуації. Їм властива періодична зміна стану збудження й депресії.

  У психотерапії жовтогарячий колір регулює обмінні процеси, лікує сечостатеву систему, поліпшує кровообіг і колір шкіри, благотворно діє на травлення. Надає підтримку у важкі хвилини – додає втраченої рівноваги.

  Жовтогарячий колір в одязі свідчить, що перед вами позитивна, безтурботна і потребуюча визнання людина, з якою легко знайти спільні теми для обговорення.

  Позитивні характеристики: сила, невичерпна енергія, волелюбність, хвилювання, терпимість.

  Негативні характеристики: всепрощення, нарочитість, висока зарозумілість.

Зелений колір виражає ставлення людини до самої себе. У собі приховує всі свої таємниці, надихає стабільність, символізує процвітання й нові починання.

  Люди, яким подобається цей колір, як правило, бачать обидві сторони ситуації, уміють зважувати й оцінювати шанси на успішний результат. Також уміють придушувати своїм авторитетом, відрізняються великою працездатністю. Вони пам’ятають тільки те, що потрібно, при цьому вони схильні допомагати іншим людям, навіть на шкоду собі. Привітні, але потайливі, у них є свій власний світ, який вони нікому не відкривають.

  У психотерапевтичному плані зелений колір нейтралізує дію інших кольорів; допомагає розсіювати негативні емоції. Приносить спокій і умиротворення, допомагає сконцентруватися  й прийняти рішення, допомагає при шоку й має снотворну дію.

  Зелений колір в одязі говорить про вимогливість до себе, терпимість, любов до комфорту.

  Позитивні характеристики: стабільність, прогрес, обов’язковість.

  Негативні характеристики: егоїзм, ревнощі, постійне відчуття хвороби.

  Слід зазначити, що чим більше у відтінках синього кольору, тим сильніший, холодніший і напруженіший вплив кольору. Чим більше жовтого, тим легше і гармонійніше діє колір.

  Бірюзовий колір використовується при створенні освіжаючої прохолоди.

  Темний синьо – зелений подобається людям, які висувають до себе занадто жорстокі вимоги, зводять свої погляди у принцип і домагаються його дотримання з непримиренною послідовністю.

  Жовто – зелений колір люблять люди, які прагнуть встановлювати якнайбільше контактів з оточуючими.

  Синій колір створює передумову для глибокого міркування над життям; кличе до знаходження змісту, істини, але не дає відповіді в розумінні сенсу життя, вганяє в меланхолію, слабість. Викликає не почуттєві, а духовні вираження. Цей колір сталості, завзятості, наполегливості, відданості, самовідданості, серйозності, строгості.

  Люди, що полюбляють цей колір, намагаються все упорядкувати, систематизувати, вони завжди мають свою точку зору, віддані тому, що роблять.

  У психотерапії синій колір сприяє відновленню нервової системи; допомагає при неуважності посиленому серцебиттю, нервовому перенапруженні, вгамовує пристрасті, що розбушувалися, гасить емоції, знижує артеріальний тиск.

  В одязі синій колір позначає консерватизм, сентиментальність, солідність, розважливість. Крім того, синій колір викликає довіру, тому людині, одягненій  у синій костюм, можна розповідати про свої переживання та проблеми.

  Позитивні характеристики: організованість, непохитність, сила духу, ідеалізм.

  Негативні характеристики: фанатизм, підпорядкованість.

Основні відтінки синього: блакитний та індиго (темно – синій).

  Блакитний колір – колір безтурботності, він заспокоює, випромінює надійність, знижує напруження, комфортний. Цей колір мріянь, колір миру та згоди. Однак він не сприяє розвитку уяви та сповільнює зростання і розвиток.

  Темно – синій (індиго) – колір сновидінь. Приводить до депресії, викликає гнітючу дію, занепокоєння, надмірну серйозність, сум, смуток. Викликає потребу спокою та задоволеність у світі.

  Коричневий колір виражає життєві відчуття тіла. Персоніфікує  стабільність, відданість (при прийманні на роботу має позитивний вплив).

  Люди, що полюбляють цей колір, бажають фізичного відпочинку, спокою.          Психотерапевти вважають, що коричневий колір підтримує під час тривого, хвилювань.

  Коричневий колір в одязі «говорить» про скромність і неприступність, цілеспрямованість, твердість у своїх рішеннях.

  Позитивні характеристики: надійність, здоровий глузд.

  Негативні характеристики: депресія, розчарування.

 Білий колір характеризується досконалістю та завершеністю, демонструє абсолютне та остаточне рішення.

 Психотерапевти вважають, що білий колір управляє функціями ендокринної та зорової систем. А білий одяг робить шкіру набагато м’якшою й ніжнішою. Лікування білим кольором здійснюється тільки в сукупності з іншими кольорами, залежно від хвороби.

  Білий колір в одязі свідчить про те, що людина невпевнена в собі. Прагне звільнитися від неприємностей. Уміє справити враження, і віддана своїй роботі.

  Позитивні характеристики: незайманість, повнота, самовіддача, відкритість, легкість, здатність виявити приховане й помилкове.

  Негативні характеристики: ізоляція,, нудьга, манірність, розчарування, відчуженість.

  Чорний колір пов'язаний із цікавістю, він, з одного боку, притягає до себе, а з іншого – лякає.

  Перевага чорного кольору в одязі свідчить про відсутність у житті чогось дуже важливого (людина закривається чорним кольором). Замкнутість, незалежність, упертість, можливо, депресія – такі якості людини в чорному.

  Позитивні характеристики: творення, здібність до передбачення, змістовність.

  Негативні характеристики: руйнівність, придушення, депресія, порожнеча, використання сили як прояв слабості та егоїзму.

  Сірий колір поєднує в собі протилежні якості чорного та білого.

  Люди, які віддають перевагу сірому кольору, не вірять, що емоції можуть щось вирішити, не вірять у щирість емоційних переживань, вважають, що емоції можна проявляти тільки в певних обставинах.

  Якщо сірий колір переважає в одязі, то людині властиве прагнення знайти ідеальні почуття, відчуття. Цей колір дає силу тому, хто слабкий та вразливий. Одяг дає можливість бути вільним і добре заспокоює нерви, крім того, сірий колір «повідомляє» оточуючих про спокій, елегантність і успіхи того, хто в нього одягнений.

  Існує два відтінки сірого: світло – сірий і темно – сірий.

  Світло – сірий діє дуже легко, виражає свободу і піднесення психоенергетичного стану, готовність до контактів, добре заспокоює, умиротворяє і тепло, й розум (прагне до білого).

   Людям, що полюбляють темно – сірий, властива підвищена чутливість, у них домінує потреба в душевному і фізичному задоволенні. Цей відтінок виражає постійну боротьбу розуму із причинною тривогою.

  Позитивні характеристики: поінформованість, розсудливість, реалізм, поєднання протилежностей.

  Негативні характеристики: страх втрати, меланхолія, сум.

  Срібний колір виражає прагнення до свободи і спробу перебороти всі обмеження. Відрізняється стійкістю й зменшує хвилювання. Має вміння припиняти суперечки і вказує на те, що людина любить фантазувати.

  У медицині заспокоює нерви, нормалізує роботу залоз внутрішньої секреції, впливає на роботу нирок.

  Позитивні характеристики: освітлення, відображення, проникнення, неупередженість, плавність, сильне бажання.

  Негативні характеристики: нещирість, облудність, шаленість.

  Фіолетовий колір – колір ідеалізму, сприяє підвищенню самооцінки. Не рекомендується в роботі з дітьми, тому, що знижує пульс.

  Відтінки фіолетового: темно – фіолетовий (символізує брутальність і владність), ліловий (заспокоює при тривозі, символізує інтуїцію), бузковий (свідчить про мирославство, незрілість).

  Особливий інтерес викликає трактування сполучень кольорів. Охарактеризуємо найпопулярніші поєднання.

  Поєднання жовтого і зеленого кольорів виражає прагнення знайти повагу в своїх очах і в очах оточуючих, вся діяльність людини, яка обирає таке поєднання, спрямована на завоювання уваги.

  Жовтогарячий у поєднанні з чорним кольором виражає небезпеку, страх.

  Жовтий із червоним кольором виражають активність, червоний із чорним – агресію, коричневий із зеленим виражає посидючість, міркування, але не веде до активності, синій з білим виражає спокій.

  Колір воістину всемогутній. Ученими доведено, що в сполученні зі спрямованим музичним впливом він може приводити до зцілення навіть у найскладніших випадках. Колір життєво необхідний кожному, тому, що підтримує нашу енергію, сприяє натхненню.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Манакова Леся Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
21 березня 2019
Переглядів
2238
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку