Виховний захід "Жити в світі - де є ВІЛ"

Про матеріал

Виховний захід на тему: "Жити в світі- де є ВІЛ" формувати уявлення про небезпеку ВІЛ/СНІДу; сприяти зниженню ризику інфікування ВІЛ, формуванню толерантного ставлення до людей з ВІЛ, особистісної та соціальної компетентності дітей, які вимушені жити в умовах епідемії ВІЛ/СНІД; виховувати бажання дотримуватися правил здорового способу життя та побудови між статевих відносин на основі дружби і поваги.

Перегляд файлу

 

Ведучий 1. 

Здоров'я – одне з основних джерел радості, щасливого та повноцінного життя. Здоров'я – це стан життя і діяльності людини за умови відсутності хвороб, фізичних дефектів, психологічне, соціальне і духовне благополуччя.

Поріг ХХІ століття людство переступило з низкою жахливих хвороб. Особливо небезпечні ВІЛ і його кінцева стадія СНІД. СНІД – особливо небезпечна хвороба, смертельна для людини.

 Ведучий 2.

З 1988 року 1 грудня відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом, що сприяє зміцненню організованих зусиль у боротьбі з пандемією, яка поширюється у всіх регіонах світу.

(На листках 7-ми учнів написані букви, що разом складають слова «ВІЛ», «СНІД».

Вони по черзі піднімають ці листки, і на кожну букву абревіатури іде розшифровка з коментарем).

В – «Вірус» - збудник захворювання.

І – «Імунодефіциту» - відсутність захисної реакції, системи організму, яка забезпечує захист від мікроорганізмів, що спричиняють хворобу.

Л – «Людини».

С – «Синдром» - ряд симптомів, що вказують на наявність якоїсь хвороби чи стану.

Н – «Набутого» - такого, що набутий протягом життя, а не від народження.

І – «Імунного» - стосується імунної системи, яка забезпечує захист людини від мікроорганізмів, що спричиняють хворобу.

Д – «Дефіцит» - в даному випадку відсутність захисної реакції імунної системи людини на наявність в організмі шкідливих бактерій.

 

 Ведучий 1.

Зусилля вчених спрямовано на винайдення ефективних методів подолання СНІДу, однак поки що говорити про успіх, про перемогу над вірусом ВІЛ передчасно. За оцінками експертів, сьогодні понад 50 млн. жителів планети Земля є ВІЛ-позитивними, а понад 20 млн. - вражені СНІДом. Кожного дня у світі інфікується 15-16 тис. осіб, переважно молодого віку.

 Ведучий 2.

На жаль, Україну визнано державою, яка від ВІЛ/СНІДу в Східній Європі постраждала найбільше. Сьогодні в нас офіційно зареєстровано 49 тис. осіб, що мають статус ВІЛ-позитивних. Серед них майже 4 тис. дітей у  віці до 14 років. У тенетах СНІДу перебувають понад 3 тис. громадян України, з яких понад 100 дітей. Це офіційна статистика, зареєстрована в Українському центрі профілактики і боротьби зі СНІДом МОЗ України. Міжнародні експерти вважають, що ВІЛ – позитивних у нас значно більше.  

 

РОЛИК 2

 

Ведучий 1.

         У всьому світі 1 грудня говорять про СНІД, про те, яку загрозу існуванню людства несе ця глобальна епідемія. Згадують і оплакують тих, хто вже помер або смертельно хворий,  говорять про масштаби трагедії і про те, що ця чума ХХ, а тепер вже і ХХI століття загрожує існуванню людства…

СНІД – особливо небезпечна хвороба, яка несе смертельну загрозу людству. Це інфекційне захворювання здатне за 10 - 20 років створити  реальну загрозу вимирання людського роду.

 

 Ведучий 2.

 У цієї хвороби багато загадкового. Науковці й досі не дійшли згоди щодо походження лиховісного ВІЛ-вірусу імунодефіциту людини. Висуваються різні гіпотези, зокрема і фантастичні, мовляв, вірус занесли на Землю інопланетяни. Є й інші, обґрунтовані версії.

 

Ведучий 1. Учені не втрачають надії, деякі навіть упевнені, що медикаменти, спроможні перемогти ВІЛ,  неодмінно з’являться в найближчі роки. Що ж до вакцини для масового застосування, то, за їхніми прогнозами, вона з’явиться вже в нашому столітті. А поки що всі зусилля науковців і громадськості треба спрямувати на профілактику СНІДу – такі перспективи на найближче майбутнє.

    Ведучий 1.

Багато хто з вас скаже: «Ну скільки можна про одне й те саме!? Тим паче, що нас це не стосується. Ми ведемо порядне життя: не п’ємо, не куримо, не вживаємо наркотиків. Ми - нормальні люди!» Але ж задумайтесь!!! Це захворювання,  яке  може вплинути на життя кожного з нас!

 

Ведучий 2.   Ще ніколи людство не зустрічалося з вірусом, який би діяв так руйнівно, як вірус імунодефіциту людини і так би загрожував існуванню суспільства. Сьогодні понад 50 млн. жителів планети Земля є ВІЛ-позитивними, а понад 20 млн. - вражені СНІДом. Кожного дня у світі інфікується 15-16 тис. осіб, переважно молодого віку.

 

Ведучий 2 У Берліні перед музеєм історії природознавства прокладена алея кам’яних плит із вирізьбленими на них прізвищами. І не видно їм ні кінця, ні краю. Назва алеї «Роздолля роздумів» (“Den Kraum”). Майже щомісяця алея подовжується новими плитами-іменами.

Ведучий 1 Людей, чиї прізвища стоять на кам’яних глибах, поєднує одне — вони досягли успіху (адже серед них музиканти, філософи, художники, танцюристи, класики, авангардисти), але стали жертвами СНІДу.

 

 

ВІДЕО 3 «Знаменитості»

Ведучий 2 Ще одна сумна історія. Фреді Меркюрі та його рок-гурт «Queen» швидко набули популярності. Їхні пісні користувалися незмінним успіхом. Новаторське використання відео, створення перших рок-відеокліпів, запис альбомів та музики до кінофільмів — усе сприяло шаленому успіхові групи. Фреді Меркюрі стає одним із найбагатших музикантів британської шоу-індустрії.

 ВІДЕО 4 «Квін»

             Ведучий 1 1988 р. — 1 грудня оголошено Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом. Зареєстровано першу смерть від СНІДу в Україні.

 Жоден захід в області СНІДу зараз не обходиться без "червоної стрічки" - шматочка шовкової стрічки, складеної в особливий спосіб. Червона стрічка - міжнародний символ боротьби зі СНІДом, який використовують як логотип і ВООЗ, і агентства ООН і незлічена кількість добродійних фондів.

 Ведучий 2 Американському художнику Франку Муру було призначено увійти до історії як "творцеві червоної стрічки". Саме так його згадували в некрологах, коли він помер в 2002 році в результаті лімфоми - раку, пов'язаного зі СНІДом. Треба відзначити, що до цього він жив з ВІЛ-інфекцією більше 20 років. Те, що головною справою його життя всі до цих пір вважають шматочок шовкової стрічки, може видатися досить дивним.

 Ведучий 1  Своє "відкриття" Франк Мур зробив, працюючи в асоціації художників "Візуальний СНІД", яка об'єднала в 1980-х роках ВІЛ-позитивних людей мистецтва, і продовжує успішно діяти і понині. Захворювання наносило сильну утрату культурі - вже багато талановитих художників, музикантів і інших людей мистецтва померли від СНІДу. Активісти вирішили привернути увагу саме до цього факту, щоб хоч якось "розворушити" суспільство.

  Ведучий 2 Ідея Мура була проста, і, як будь-яка геніальна думка, вона вже давно "витала в повітрі". Справа була в 1991 році, і Мур звернув увагу на те, що сусідня сім'я носила жовті стрічки - на знак надії, що їх донька-військовослужбовець повернеться з Персидської затоки. Стрічки складалися так, що нагадували перевернену букву "V" - символ перемоги. Для природженого активіста, Франка Мура, боротьба зі СНІДом теж була війною, хай і "внутрішньою" - битвою, якій не видно кінця, а втрати все продовжуються. "Стрічка може бути метафорою і для СНІДу теж", - вирішив він.

Ведучий 1    Був вибраний червоний колір - колір крові, однієї з рідин людського тіла, в якій міститься вірус, але так само і символ "кровного братерства", і пристрасті, яка завжди рухала Муром. Художники з "Візуального СНІДу" на якийсь час залишили мольберти, зосередившись на складанні стрічок - їх робили сотні і сотні тисяч, оскільки проект потрібно було зробити популярним в найкоротші терміни.

ВІДЕО (считалочка)

Ведучий 2: Наголосимо на тому, що найпоширенішим способом передачі ВІЛ інфекції серед молоді є незахищені статеві стосунки  

Ролик «Любовь»

Ролик  «Остров»

Ведучий 1: Отже, шляхи передачі ВІЛ- інфекції це-

  • при статевих контактах з ВІЛ- інфікованою людиною (через сперму);
  • через кров (нестерильні шприци, інструменти, при переливанні непереривної донорської крові, при пересадці донорських органів, при косметичних маніпуляціях: пірсингу, татуажу, манікюру, педикюру і тд)
  • під час пологів від інфікованої матері до дитини через плаценту;
  • через материнське грудне молоко.

Ролик  «Якщо хоч раз»

Ведучий 1 Якщо ви запам’ятали і засвоїли все, про що ми з вами говорили, вас можна всіх визнати переможцями. Ви всі виграли головний приз – ВАШЕ ЗДОРОВ’Я!

Ведучий 2. Твоє здоров`я та життя залежить від тебе людино, тому що твій вибір – твоє життя !

Ведучий 1   1 грудня день порозуміння  з ВІЛ-позитивними людьми. ВІЛ/СНІД  не привід відректися від людини, саме тепер вона потребує нашого розуміння і підтримки .

Ролик  «Дискримінація»

Ведучий 2 Тому, дискримінація людей, які живуть з ВІЛ – інфекцією – це порушення прав людини.

Ведучий 1 Твоя рука надії, мов той круг

                   Підтримає мене на хвилях долі,

                   Що сипле, наче в рану дрібку солі,

                   В мої сліди майбутні. Ти мій друг !

Ведучий 2 Звертаюся до вас, людей, які, на щастя, не хворіють на СНІД. Ставтеся з розумінням до ВІЛ-позитивних. Не псуйте їм і так нелегке життя. Подаруйте підтримку, розуміння, свою безкорисливу дружбу.

ВІЛ-ІНФЕКЦІЯ НЕ ЗАВАЖАЄ ДРУЖИТИ!

ЗАПРОПОНУЙТЕ СВОЮ ПІДТРИМКУ І ДОПОМОГУ ТОМУ, КОМУ ЦЕ ПОТРІБНО!!!

Ведучий 1 Запам’ятайте всі цей заклик. Людині, яка хвора на невиліковне захворювання, чиє життя затьмарене тавром, дуже важливо відчувати, що для близьких людей вона така ж сама, що вона гідна любові, що вона має не меншу вартість, ніж будь-яка інша людська істота.

Ведучий 2 Все людство живе надією на те, що ніхто з близьких людей не потрапить у тенета всепожираючого глитая, ім’я якому СНІД. Він не дивиться на те, чи є в його жертви сім’я, який її суспільний статус.

Ведучий 1Для нього всі рівні: як пропащий наркоман-відлюдник, так і взірцевий сім’янин. Але надія жива.

Ведучий 2 Люди надіються, що цей жах закінчиться, що цей страшний сон розвіється і зникне. І тільки завдяки надії людство бореться з цим лихом. Борімося ж і ми.

Всі разом: Життя повинно продовжуватись!!!

Життя – це шанс, лови його.

Життя – це краса, милуйся нею.

Життя – це радість, насолоджуйся нею.

Життя – це виклик, прийми його.

Життя – це коштовність, цінуй її.

Життя – це скарб, бережи його.

Життя – це любов, пишайся нею.

Життя – це таємниця, відкрий її.

Життя – це обіцянка, виконай її.

Життя – це гімн, заспівай його.

Життя – це боротьба, почни її.

Життя – це щастя, заслужи його.

 

Ведучий 1: Кажімо більше ніжних слів

                   Знайомим друзям і коханим

                   Нехай комусь тепліше стане

                   Від зливи наших почуттів

                  Нехай тих слів солодкий мед

                  Чиюсь загоїть рану

                   Чи перший біль чи то останній

                  Коли б то знати наперед.

Ведучий 2 : Зумій в нікчемності побачити красу

                  Чужу біду всім своїм серцем пережити

                  Зумій тому, від кого відвернувся світ

                   Подати руку і по-справжньому любити.

Ведучий 1 : Не залишайтесь байдужими до ВІЛ інфікованих, не ставтися до них упереджено, адже ніхто незнаю, що саме принесе нам завтрашній день. Пам'ятайте шляхи передачі ВІЛ і бережіть себе.

Ролик «Живи»

 

 

1

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
22 березня 2019
Переглядів
1294
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку