ХАРЧОВІ РОЗЛАДИ ТА ЇХ ЗАПОБІГАННЯ

Про матеріал

ХАРЧОВІ РОЗЛАДИ ТА ЇХ ЗАПОБІГАННЯХАРЧОВІ РОЗЛАДИ ТА ЇХ ЗАПОБІГАННЯХАРЧОВІ РОЗЛАДИ ТА ЇХ ЗАПОБІГАННЯХАРЧОВІ РОЗЛАДИ ТА ЇХ ЗАПОБІГАННЯХАРЧОВІ РОЗЛАДИ ТА ЇХ ЗАПОБІГАННЯХАРЧОВІ РОЗЛАДИ ТА ЇХ ЗАПОБІГАННЯХАРЧОВІ РОЗЛАДИ ТА ЇХ ЗАПОБІГАННЯХАРЧОВІ РОЗЛАДИ ТА ЇХ ЗАПОБІГАННЯХАРЧОВІ РОЗЛАДИ ТА ЇХ ЗАПОБІГАННЯХАРЧОВІ РОЗЛАДИ ТА ЇХ ЗАПОБІГАННЯ

Перегляд файлу

ТЕМА УРОКУ: ХАРЧОВІ РОЗЛАДИ ТА ЇХ ЗАПОБІГАННЯ

Мета.Сформувати знання про види харчових розладів, їх причини та наслідки; сприяти усвідомленню важливості знаньпро будову та функції травної системи;

розвивати пізнавальні, творчі здібності, інформаційну культуру, оволодіння навичками пошуку і аналізу інформації, комунікативні компетенції; виховуватисоціально активну особистість з розумінням значення життя та здоров’я як найвищої цінності людини.

Обладнання. Таблиця «Травна система людини», зображення пошкоджених органів та залоз травлення, презентація PowerPoint.

Тип уроку.комбінований

Терміни і поняття.Гастрит, виразка, панкреатит, холецистит, апендицит, гепатит, цироз печінки, сальмонельоз, ботулізм, дизентерія, холера, гельмінти, аскаридоз, ентеробіоз, трихоцефальоз, дракункульоз, теніоз.

Хід уроку

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ.

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ.

Вправа «Мозаїка»

Серед перерахованих термінів вибрати:

1) травні ферменти;

2) органи травної системи;

3) залози травної системи;

4) рідини, що сприяють травленню.

Слина, стравохід, пепсин, амілаза, слинні залози, мальтаза, жовч, шлунковий сік, хімотрипсин,  язик, печінка, підшлункова залоза, ренін, кишечник, ліпаза, муцин, трипсин, шлунок.

Бесіда

  • Як здійснюється регуляція травлення? (нервово та гуморально)
  • Чому навіть при вигляді їжі або сприйнятті запаху в людини виділяється слина? (безумовний рефлекс)
  • Хто і яким чином дослідив рефлекторне виділення травних рідин?

(І.П. Павлов, використовуючи метод фістул, удаваного годування на собаках)

 

Пригадайте, що таке віруси.

Які є хвороботворні бактерії, одноклітинні твариноподібні організми, гельмінти, гриби?

Харчові розлади можуть утворюватися унаслідок:

  1. Порушення діяльності травної системи.
  2. Бактеріальних харчових отруєнь.
  3. Вірусною інфекцією.
  4. Отруєння грибами
  5. Гельмінтозами людини

 

ІІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ, ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ, МЕТИ, ЗАВДАНЬ УРОКУ

Як бачимо, захворювань травної системи є багато. Для того щоб прожити довге життя в повному здо­ров'ї, потрібно знати все про гігієну травлення, хар­чові отруєння та інші захворювання.

«Загадковий диктант»

Необхідно вибрати правильні твердження, які стосуються особливостей будови та функції травної системи людини. Якщо правильно виконаєте завдання, то визначите назву організму, який безпосередньо пов’язаний з темою сьогоднішнього уроку.

Г Підшлункова залоза — це найбільша залоза в організмі людини

Л Початковий відділ тонкого кишечнику — клубова кишка

А За відсутності вітамінів в організмі виникають захворювання — авітамінози

И Сніданок має бути поживним і містити не менше ніж 50 % добового раціону

С При варінні м’яса руйнується до 50 % вітамінів

К Харчуватися краще чотири рази на день

А Центр слиновиділення розташований у довгастому мозку

Р За рахунок пульпи зуб живиться і росте

Т Кутні зуби мають чотири корені

И Загальна довжина товстого кишечнику дорівнює 1,5–2 м

Д Апендикс — це червоподібний відросток сліпої кишки

П Всисна поверхня тонкого кишечнику сягає 100 м2

А Товстий кишечник містить велику кількість мікроорганізмів

Відповідь:

а

с

к

а

р

и

д

а

 

— Яке відношення має цей організм до травної системи? (Аскарида паразитує у травній системі людини, викликаючи захворювання.)

 

ІV. СПРИЙНЯТТЯ ТА ЗАСВОЄННЯ НОВИХ ЗНАНЬ

Стан усіх систем нашого організму залежить від їжі, яку ми вживаємо. Адже їжа - це будівельний матеріал для росту і регенерації тканин, енергія для життєзабезпечення і гормональний фон, від якого залежить психіка і розвиток людини.

  Уявіть тільки, що 95% серотоніну (це гормон щастя) локалізується в кишечнику. Якщо цієї речовини достатньо в нашому організмі, то людина перебуває в гарному настрої і в будь-якій ситуації вміє керувати своїми емоціями. А ось його недолік в першу чергу відбивається на настрої, а в другу негативно позначається на роботі ендокринної та серцево-судинної систем. І, звичайно, не в останню чергу від дефіциту серотоніну страждає саматравна система — це і порушення моторики кишечника, і хронічні виразки, гастрити.

  Захворювання шлунково-кишкового тракту за поширеністю посідають друге місце після серцево-судинних хвороб. Травна система страждає від багатьох факторів. (Визначаємо з учнями негативні фактори впливу на органи травлення: недотримання режиму харчування, переїдання; зловживання їжею, багатою на хімічні домішки та транс-жири; недотримання гігієнічних вимог зберігання та вживання їжі; вживання алкоголю та тютюнокуріння).

Захворювання шлунково – кишкового тракту за поширеністю посідають друге місце після серцево – судинних хвороб. Вони трапляються в дорослому і молодому віці. Причини більшості захворювань, що пов’язані з травною системою, залежать від самої людини, від способу її життя.  Тому потрібно знати ці хвороби та як їм запобігти.

Порушення діяльності травної системи

Відомі різноманітні порушення діяльності травної системи. Зокрема, унаслідок розладів жування та процесів слиновиділення порушується попередня обробка їжі

Залишки їжі між зубами сприяють розмноженню мікроорганізмів. Ви вже знаєте, що небезпечним захворюванням зубів є карієс. Тому після вживання їжі треба чистити зуби, особливо перед сном, полоскати рот теплою водою.

Порушення жування може бути наслідком запальних процесів слизової оболонки ясен і рота – стоматиту (від грец. стома – рот). Погано пере­жована їжа спричиняє розлади травлення в шлунку, посилює секрецію шлункового соку, подразнює його слизову оболонку. Це призводить до за­палення слизової оболонки шлунка – гастритів (від грец. гастер – шлу­нок) або виникнення виразок стінок шлунка та дванадцятипалої кишки.

Здоров’я людини. Раціональне харчування та здоровий спосіб життя – надійні за­соби профілактики гастриту.

Недотримання режиму харчування є також причиною панкреатиту (від грец. панкреас – підшлункова залоза) – запалення підшлункової за­лози. Запалення червоподібного відростка сліпої кишки – апендикса (від лат. апендикс – придаток) спричинює апендицит, що супроводжується гострим болем праворуч внизу живота, підвищенням температури тіла, ознобом, нудотою, блюванням.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! Якщо з’явилися подібні симптоми, негайно викличте «швидку допомогу». До приїзду лікаря можна прикласти до місця болю міхур з льодом. Ніколи не грійте місце на животі, що болить. Це може призвести до розриву апендикса й запалення очеревини.

Блювання – це рефлекторний акт видалення назовні вмісту шлунка через стравохід. Відрижка – вихід із шлунка повітря, яке потрапило в нього під час ковтання разом із їжею, або газів, які утворюються в шлун­ку, коли порушено травлення.

Унаслідок неправильного харчування, лікування антибіотиками може виникнути дисбактеріоз (від лат. дис – префікс, що означає порушення, розлад, і бактерія) – зміна бактеріальної мікрофлори організму, пере­важно кишечнику. Характерним для цього захворювання є метеоризм (від грец. метеоризмос – здуття) – здуття живота через посилене утворення кишкових газів. Це знижує ефективність травлення, порушує всмокту­вання води в товстому кишечнику, отруює організм людини продуктами життєдіяльності шкідливих мікроорганізмів.

У разі порушення режиму харчування, зловживання сухою (як-от, чіп­си), жирною їжею (наприклад, торти), за малорухомого способу життя з віком може виникнути застій і згущення жовчі в жовчному міхурі, що призводить до холециститу (від лат. холе – жовч, цисту – міхур) – за­палення жовчного міхура. Наслідком холециститу часто є жовчнокам’яна хвороба – утворення в жовчному міхурі камінців. Камені з жовчного мі-хура можуть потрапити в міхурову протоку й закупорити її. У цьому разі потрібне негайне хірургічне втручання.

 

                                                            ХВОРОБИ

 

              Бактеріальні                          Вірусні                         Глистяні

 

  1. Харчові отруєння (сальмонельоз, ботулізм)

Ознаками харчового отруєння є біль у животі, блювання, пронос, головний біль, запаморочення. До групи бактеріальних харчових отруєнь належать захворювання, спричинювані токсичною дією мікроорганізмів, які потрапили до шлунково-кишкового тракту людини з харчовими продуктами внаслідок порушення технології виробництва та санітарних норм їхнього зберігання, перевезення. Серед таких харчових отруєнь найпоширенішими є сальмонельоз, ботулізм, ди-ентерія, холера.

Сальмонельоз спричинює бактерія сальмонела. Ця бактерія найчастіше уражає яйця та птицю. Викли­кає в людини гострий ентерит. Сальмонела прони­кає в кров та спричиняє гарячку, абсцеси.

Ботулізм — гостра інфекційна хвороба, до якої призводить токсин бактерії — паличка ботулізму. Отруєння спостерігається після вживання м'ясних продуктів, овочевих і рибних консервів, ковбаси, солоної і копченої риби та інших продуктів, ін­фікованих збудником ботулізму. Ці бактерії вироб­ляють сильну отруту (токсини). Споживання 5 г інфікованого продукту може призвести до смерті людини.

 

2. Інфекційні   захворювання   (дизентерія,   холера, черевний тиф, вірусний гепатит)

До лікаря звернувся хворий на поганий апетит. Лікар призначив аналіз шлункового соку. В лабора­торії роблять аналіз його складу. Досліджують шлу­нок за допомогою гастроскопа. Стінки шлунку можна фотографувати. Мініатюрний фотоапарат має срібну камеру, об'єктив якої не більший за го­лівку шпильки, але має добру роздільну здатність і широкий кут зору. Можна отримати й кольорові фотографії.

Досліджують шлунок і рентгенівськими променя­ми. Хворий випиває натще склянку рідкої барито­вої каші — сірчанокислий барій. На екрані рентге­нівського апарату видно, як проходить баритова суміш по стравоходу. Поступає в шлунок і рівно­мірно заповнює його. У місцях, де баритова суміш не заповнює всі складки шлунку, видно тінь. Лікар передбачає в такому випадку зміни стінок шлунку. Наступного дня проводяться такі ж обстеження кишечника.

Куріння спричиняє збільшення слиновиділення й пожовтіння зубів, токсикоз організму, запалення стінок шлунку. Алкоголь може бути причиною раку підшлункової залози. Симптоми цього захворюван­ня такі: ниючий біль у верхній ділянці живота, який віддає в спину. До інших симптомів належить втрата апетиту, зменшення маси тіла та жовтяниця. Рак мо­же поширюватися з головки підшлункової залози до дванадцятипалої кишки. А також через системний кровообіг до печінки і легень.

Алкоголь та нікотин можуть призвести до виразок, хронічного запалення кишок, подразнень товстої кишки та жовчнокам'яної хвороби (розповіді учнів про названі захворювання).

ВИПЕРЕДЖУВАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ (повідомлення учня)

Хвороба Боткіна, або вірусний гепатит А (від грец. гепар – печінка), – це гостра інфекційна хвороба, за якої уражається переважно печінка, виникає її тяжке запалення. Людина заражається через забруднені харчові продукти, воду, домашні речі, брудні руки. Переносниками вірусу гепатиту є також мухи. Через 40 днів з моменту потрапляння збудника до організму з’являються перші ознаки хвороби: біль у горлі, кволість, нудота, блювання, підвищення температури тіла. Сеча темнішає, а кал знебарвлюється, через декілька днів білки очей і шкірні покриви жовтішають, тому хворобу ще називають жовтяницею. Ця хвороба дуже небезпечна, бо призводить до загибелі клітин печінки й порушення всіх її функцій. Інфекційне походження вірусного гепатиту А вперше довів видатний російський терапевт і вчений С.П. Боткін (мал. 55).

Людей, хворих на інфекційні хвороби, госпіталізують, а приміщення, де вони перебували, та їхні речі обов’язково дезінфікують.

 

ВИПЕРЕДЖУВАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ

Профілактика захворювання органів травлення

Сформулюємо правила профілактики захворюван­ня органів травлення.

  1. Перед їжею завжди потрібно мити руки з милом.
  1. Їсти чисто вимиті овочі та фрукти; закривати їжу від пилу і комах.
  2. Не пити сирої води, м'ясо й рибу добре провари­ти і прожарити.
  1. Не вживати грибів, які вам добре не відомі.
  2. Не вживати алкоголю, нікотину та наркотиків.
  1. Виробити режим харчування, дотримуватися по­міркованості в їжі, ретельно пережовувати.
  1.                     Дотримуватися роздільного харчування.

 

3. Які поширені гельмінтози людини?

Поряд зі шлунково-кишковими інфекціями часто трапляються й гельмінтози. Їх спричинюють паразитичні черви (пригадайте з курсу біології 7 класу життєві цикли відомих вам паразитичних червів). Гельмінтози призводять до виснаження організму, недокрів’я. Продукти життєдіяльності гельмінтів впливають на нервову си стему, органи кровотворення, травлення. Порушується сон, апетит, вини кає головний біль, швидка втома.

 

ВИПЕРЕДЖУВАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ

Профілактика глистяних захворювань

1. Дотримання правил особистої гігієни.

2. Старанне миття ягід, овочів, зелені і фруктів.

3. Вживання в їжу достатньо провареного чи прожареного м’яса та риби.

4. Медичні огляди з метою виявлення та лікування хворих, оскільки вони є джерелом розповсюдження паразитів.

 

V. УЗАГАЛЬНЕННЯ, СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ

1. Термінологічна естафета

 Один учень називає термін, вивчений на уроці, інший – пояснює його і пропонує новий термін наступному учневі.

2. Складіть пам’ятку

 За всіма виступами учнів необхідно скласти пам’ятку «Як забезпечити себе від хвороб органів травлення?»

3. Вправа «Відкритий мікрофон»

 Учням пропонується висловити свої думки з приводу запитання: яке значення мають для вас знання, здобуті сьогодні на уроці?

4.У клітинки впишіть назви хвороб, що викликаються тим чи  іншим збудником, і зєднайте їх попарно відповідними цифрами.

 

8

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Вірус.  2. Отрута.  3. Паличка.  4. Глисти.  5. Вібріон.  6. Паличка, амеба.  7. Сальмонела.

 

Відповідь:  Пари: 1 – 9,  2 – 10,  3 – 11,  4 – 13,  5 – 8,  6 – 12,  7 – 14.

 

5. Виберіть одну правильну відповідь

1. Укажіть причину спалаху холери влітку в санаторно-курортних зонах: а) вживання зараженої сирої води; б) нестійкість холерного вібріона; в) дотримання правил гігієни; г) вживання якісних продуктів харчування.

2. Укажіть захворювання, спричинене вірусною інфекцією: а) ботулізм; б) ди­зентерія; в) хвороба Боткіна; г) холера.

 

VІ. ПІДСУМКИ УРОКУ,ОЦІНЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ.

 

VІІ. ПОВІДОМЛЕННЯ ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ.

Повторити вивчений матеріал; підготуватися до різнорівневої перевірки знань.

Творче завдання: підготувати повідомлення з теми «Традиційне харчування українців у святкові дні».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток

Назва хвороби

Орган, що вражає

Причини виникнення

Профіліктика

Карієс

зуби

Залишки їжі між зубами сприяють розмноженню мікроорганізмів, продукти життєдіяльності яких руйнують субну емаль

Чистити зуби, особливо перед сном, полоскати рот теплою водою

після вживання їжі

Стоматит

запальні процеси слизової оболонки ясен і рота

Порушення жування

Вчасно лікувати зуби, ретельно пережовувати їжу

Гастрит

запалення слизової оболонки шлунка, або виникнення виразок стінок шлунка та дванадцятипалої кишки.

Погано пережована їжа

Ретельно пережовувати їжу

Панкреатит

запалення підшлункової залози

Недотримання режиму харчування

Дотримуватись режиму харчування.

Апендицит

Запалення червоподібного відростка сліпої кишки – апендикса

Недотримання режиму харчування

Дотримуватись режиму та гігієни харчування

Дисбактеріоз

Зміна бактеріальної мікрофлори організму, переважно кишечнику

Неправильне харчування, лікування антибіотиками

Дотримуватись режиму та гігієни харчування

Метеоризм

Здуття живота через посилене утворення кишкових газів.

Неправильне харчування, лікування антибіотиками

Дотримуватись режиму та гігієни харчування

Холецистит

Запалення жовчного міхура.

Порушення режиму харчування, зловживання сухою (як-от, чіпси), жирною їжею (наприклад, торти), за малорухомого способу життя.

Дотримуватись режиму та гігієни харчування

Жовчнокам’яна хвороба

Утворення в жовчному міхурі камінців

Як наслідок холоциститу

Дотримуватись режиму та гігієни харчування

 

docx
Додано
12 серпня 2018
Переглядів
5886
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку