Харчові звички впливають на здоров’я кожної людини та всієї нації загалом. Правильні харчові звички дозволяють залишатися стійкішими до будь-яких зовнішніх факторів, які можуть бути наслідками війни. Зовнішні обставини вносять корективи в наше життя, зокрема у правила харчування; під час війни з’являються поради про те, як готувати їжу за відсутності газу, електрики, чи яким має бути набір продуктів для забезпечення життєдіяльності в умовах війни. Якщо люди ще з шкільних років мають знання та навички зі збалансованого харчування, то це допоможе їх бути більш міцними і здоровими у майбутньому. Здорові люди – це міцна нація. Тож почнімо з основ здорового харчування.
Усі продукти поділяються на 6 груп: Овочі Фрукти Протеїни (білки) Цільнозернові Молочні Екстрапродукти Всі вміють розрізняти овочі, фрукти, молочку і таке інше. Але що це за остання категорія і чому вона так називається? Екстрапродукти - це малопоживні продукти, які містять багато перероблених жирів, солі або цукру. Вони не мають достатньої кількості поживних речовин для здорового харчування. До них належать: солодощі, випічка (якщо вона не з цільного зерна), солодкі напої, пакетовані соки, фастфуд та інші.
Як збалансувати своє харчування? Збалансований прийом їжі має містити елементи із кожної групи продуктів, окрім екстрапродуктів. Тарілка здорового харчування: 40-50% - овочі, фрукти зелень, ягоди та коренеплоди; 20-25% - джерела протеїну, тобто білка (яйця, плиця, риба, субпродукти, червоне м’ясо, бобові, соєві продукти); 25- 30% - цільнозернові продукти (нешліфований рис, вісяна крупа, перлова, цільнозрнова паста, хліб з твердих сортів пшениці, хлібці); 5-10% - жири (насіння, горіхи, нерафіновані олії). Також варто додавати в раціон 1-2 молочних продукти. Ворто звертати увагу на етикетку та обрати варіанти без доданого цукру.
Основа збалансованого харчування – різноманітність. Адже здоровий раціон – це не лише прісна гречка з вареною курятиною. Ваша їжа має вам добре смакувати, тому серед різномаїття продуктів завжди можна обрати корисні альтернативи на ваш смак. Розглянемо приклад збалансованого обіду, це може бути: -запечена риба, тобто протеїни - білки; - овочеве рагу – овочі; - гречана каша – цільнозернові; - щматок сиру – молочні продукти: - яблуко – фрукти.
Правила повноцінного харчування Правильно вибирай їжу на сніданок, обід, підвечірок, вечерю. Їж через 4 години в один і той самий час. Ніколи не запивай гарячу їжу холодним соком або молоком. Відкушуй маленькі шматочки. Їж зосереджено, добре пережовуй їжу. Вечеряй за 1,5 – 2 години до сну.