"Харчування і здоров’я. Екстрапродукти".

Про матеріал
Формувати в учнів основи знань про здорове харчування, вплив їжі на здоров’я людини, уявлення про корисну їжу, про білки, жири, вуглеводи, вітаміни; розвивати у школярів навички культури і гігієни правильного харчування, вміння вибирати корисні продукти, слідкувати за своїм здоров'ям.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Харчування і здоров’я. Екстрапродукти

Номер слайду 2

Як ви вважаєте, для чого людина вживає їжу?

Номер слайду 3

Що означає «правильне» харчування? Правильне харчування – це різноманітне харчування. Для життя людині необхідні поживні речовини, які знаходяться у різних продуктах харчування.

Номер слайду 4

Правильне харчування

Номер слайду 5

Харчові звички впливають на здоров’я кожної людини та всієї нації загалом. Правильні харчові звички дозволяють залишатися стійкішими до будь-яких зовнішніх факторів, які можуть бути наслідками війни. Зовнішні обставини вносять корективи в наше життя, зокрема у правила харчування; під час війни з’являються поради про те, як готувати їжу за відсутності газу, електрики, чи яким має бути набір продуктів для забезпечення життєдіяльності в умовах війни. Якщо люди ще з шкільних років мають знання та навички зі збалансованого харчування, то це допоможе їх бути більш міцними і здоровими у майбутньому. Здорові люди – це міцна нація. Тож почнімо з основ здорового харчування.

Номер слайду 6

Усі продукти поділяються на 6 груп: Овочі Фрукти Протеїни (білки) Цільнозернові Молочні Екстрапродукти Всі вміють розрізняти овочі, фрукти, молочку і таке інше. Але що це за остання категорія і чому вона так називається? Екстрапродукти - це малопоживні продукти, які містять багато перероблених жирів, солі або цукру. Вони не мають достатньої кількості поживних речовин для здорового харчування. До них належать: солодощі, випічка (якщо вона не з цільного зерна), солодкі напої, пакетовані соки, фастфуд та інші.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Як збалансувати своє харчування? Збалансований прийом їжі має містити елементи із кожної групи продуктів, окрім екстрапродуктів. Тарілка здорового харчування: 40-50% - овочі, фрукти зелень, ягоди та коренеплоди; 20-25% - джерела протеїну, тобто білка (яйця, плиця, риба, субпродукти, червоне м’ясо, бобові, соєві продукти); 25- 30% - цільнозернові продукти (нешліфований рис, вісяна крупа, перлова, цільнозрнова паста, хліб з твердих сортів пшениці, хлібці); 5-10% - жири (насіння, горіхи, нерафіновані олії). Також варто додавати в раціон 1-2 молочних продукти. Ворто звертати увагу на етикетку та обрати варіанти без доданого цукру.

Номер слайду 14

Основа збалансованого харчування – різноманітність. Адже здоровий раціон – це не лише прісна гречка з вареною курятиною. Ваша їжа має вам добре смакувати, тому серед різномаїття продуктів завжди можна обрати корисні альтернативи на ваш смак. Розглянемо приклад збалансованого обіду, це може бути: -запечена риба, тобто протеїни - білки; - овочеве рагу – овочі; - гречана каша – цільнозернові; - щматок сиру – молочні продукти: - яблуко – фрукти.

Номер слайду 15

Правила повноцінного харчування Правильно вибирай їжу на сніданок, обід, підвечірок, вечерю. Їж через 4 години в один і той самий час. Ніколи не запивай гарячу їжу холодним соком або молоком. Відкушуй маленькі шматочки. Їж зосереджено, добре пережовуй їжу. Вечеряй за 1,5 – 2 години до сну.

Номер слайду 16

Запам'ятайте ці нескладні правила. Вони вам допоможуть правильно розвиватися і рости здоровими.

Номер слайду 17

ppt
Додав(-ла)
Тарасюк Марина
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
18 грудня 2023
Переглядів
117
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку