Презентація:"Хвороби цивілізації. Соціальні чинники ризику «хвороб цивілізації». Профілактика серцево-судинних, онкологічних захворювань, діабету, ожиріння."

Про матеріал

Дана презентація широко розкриває тему уроку: "Хвороби цивілізації. Соціальні чинники ризику «хвороб цивілізації». Профілактика серцево-судинних, онкологічних захворювань, діабету, ожиріння. Вплив комерційної реклами на здоров'я. " Розрахована на урок. Її можна використовувати і як виховний захід на тему: "Хвороби цивілізації". Слайди розміщенні для зручного використання презентації під час онлайн уроків в ZOOM.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хвороби цивілізації. Соціальні чинники ризику «хвороб цивілізації». Профілактика серцево-судинних, онкологічних захворювань, діабету, ожиріння. Вплив комерційної реклами на здоров’я. 7 клас. Остапенко Людмили Юріївни

Номер слайду 2

«Здоров'я населення, як дзеркало, відображає обличчя суспільства.» М. Амосов

Номер слайду 3

Чим колись хворіли люди?У давні часи люди потерпали від голоду, холоду, спеки, нападів хижих звірів. Люди найчастіше помирали від травм і каліцтв, які призводили до передчасної смерті. Потім до смертей частіше призводили інфекційні захворювання. Тривалість життя сучасних людей набагато довша, а умов. Але не дивлячись на це, науково-технічний прогрес має і негативнний вплив на людейи життя комфортніші.

Номер слайду 4

Цивіліза́ція — людська спільнота, яка впродовж певного періоду часу має стійкі особливі риси в соціально-політичній організації, економіці та культурі (науці, мистецтві тощо), спільні духовні цінності та ідеали тощо. Наприклад, Єгипетській цивілізації властиві спорудження пірамід, муміфікація померлих, своєрідне ієрогліфічне письмо тощо.

Номер слайду 5

Хвороби цивілізації Хвороби цивілізації- хвороби, які виникли в результаті негативного вприву науково-технічного прогресу на навколишнє середовище та на саму людину. Забруднення повітря. Вирубка лісів. Сміттєзвалища. Отруйні речовини. Відходи підприємств

Номер слайду 6

Гіподинамія (мала рухова активність) Гіподинамія – це не хвороба, але вкрай небезпечний стан, який може спровокувати ряд важких захворювань через порушення функцій органів та систем. Тривале зниження фізичної активності тягне за собою атрофічні зміни у м’язах, кістковій тканині, порушення обміну речовин. Гіподинамія негативно впливає на роботу головного мозку, через неї людина страждає на постійні головні болі, безсоння, емоційну неврівноваженість. Часто гіподинамія проявляється стійким підвищенням апетиту, через що людина починає набирати зайву вагу, у неї можуть з’явитися симптоми ожиріння Пол Мейсон445 кг

Номер слайду 7

Хвороби цивілізаціїОжиріння. Онкологічні захворюва-ння. Алергія. Цукровий діабет. Серцево-судинні захворювання

Номер слайду 8

«Тисячі речей необхідні здоровому, і тільки одна - хворому: здоров’я.»Ірина Вільдеукраїнська письменниця

Номер слайду 9

Найбільш поширені захворювання серцево-судинної системи. Захворювання серцево-судинної системи численні. Одні з них є хворобами переважно серця, інші - головним чином артерій (атеросклероз) або вен, треті вражають серцево-судинні системи в цілому (гіпертонічна хвороба). Захворювання серцево-судинної системи можуть бути обумовлені вродженими вадами розвитку, травмою, запальним процесом тощо. Основою багатьох поразок серцево-судинної системи є атеросклероз: відкладення на стінках артерій жирових мас, які набувають у подальшому вигляду кашки, а судини стають потовщеними, із деформованими стінками. У кінцевому підсумку це призводить до звуження просвіту артерій і зниження їх еластичності, що ускладнює протікання через них крові.

Номер слайду 10

Інфаркт міокарда - гостре захворювання серця, зумовлене розвитком одного або кількох вогнищ омертвіння в серцевому м'язі і виявляється порушенням серцевої діяльності. Зазвичай виникає в результаті ураження артерій серця при атеросклерозі, коли відбувається звуження їх просвіту. Нерідко до цього приєднується закупорка судин у зоні його поразки, внаслідок чого кров повністю або частково перестає надходити до відповідної ділянки м'язу серця, і в ній утворюються осередки омертвіння. 

Номер слайду 11

Аритмії серця - частіше виявляються порушеннями ритму або темпу його скорочень.Ішемічна хвороба серця - гостре і хронічне ураження серця, викликане зменшенням або припиненням доставки крові до міокарда у зв'язку з атеросклеротичним процесом в артеріях. Обмеження надходження крові до міокарду знижує доставку до нього кисню, поживних речовин, а також видалення відпрацьованих продуктів обміну, шлаків.

Номер слайду 12

Гіпертонічна хвороба - захворювання серцево-судинної системи, що характеризується постійним або періодичним підвищенням артеріального тиску. Причина гіпертонічної хвороби - емоції, душевні переживання, що супроводжуються і у здорових людей різними реакціями, в тому числі підвищенням артеріального тиску.  Існують також захворювання серцево-судинної системи, в основі яких лежить запальний процес. Зрідка це запалення виявляється бактеріальним. Це означає, що на внутрішній оболонці серцевих клапанів або на зовнішніх оболонках серця розмножуються бактерії, що викликають гнійне запалення цих відділів серця.

Номер слайду 13

Фактори ризику: високий артеріальний тиск, вживання алкоголю, тютюнова залежність, високий рівень холестерину, надлишкова вага, недостатнє споживання овочів і фруктів, низька фізична активність, нервове напруження. Фактори антиризику: вживання достатньої кількості овочів і фруктів, регулярна фізична активність.

Номер слайду 14

Профілактика серцево-судинних захворювань. Відмова від шкідливих звичок (паління, вживання алкоголю, наркотиків). Здоровий сон (режим, тривалість, глибина). Чергування праці та відпочинку. Прогулянки на свіжому повітрі. Харчування (режим, різноманітність їжі, збалансованість за калорійністю та вмістом поживних речовин, обмеження на продукти з надмірною кількістю холестерину, солі та жирів.). Уникання стресів (усунення стресорів, зміна ставлення до них, хобі, аутотренінг, релаксація).

Номер слайду 15

Потрібно знати

Номер слайду 16

Досить часто фактори ризику пов’язані з поведінкою самої людини. Куріння будь-яких тютюнових виробів, шкодить організму. Шкідливі речовини, що містяться в тютюновому димі й впливають на організм: нікотин,неорганічні сполуки миш'яку та кадмію, радіоактивні полоній, олово та вісмут — 210, оксид вуглецю, сірководень, ціаністий водень та інші Алкоголь -отрута, що знищує клітини (цим обумовлюється оброблення спиртом порізів та ран, щоб вбити мікроби). Етиловий спирт накопичується в мозку та печінці (якщо прийняти стандартний вміст спирту у крові за 1, то в печінці дорівнюватиме 1,5, а в мозку — 1,75) — відповідно, у першу чергу вбиваючи клітини у цих органах. При вживанні наркотиків розвивається наркоманія – захворювання, при якому психічний і фізичний стан людини, її самопочуття й настрій цілком залежать від наявності в організмі наркотика. За його відсут-ності розвивається дуже важкий стан, який супроводжується судомами, сильним болем у м’язах і внутрішніх органах. Наркотики особливо небезпечні тим, що навіть одноразове їх уживання може призвести до наркотичної залежності

Номер слайду 17

Ожиріння – це захворювання, при якому надлишковий накопичений жир у тілі несприятливо впливає на стан здоров’я, призводячи до зменшення середньої тривалості життя та/або збільшення проблем зі здоров’ям.

Номер слайду 18

Рекла́ма (лат. reclamare — «поновлювати крик, знову кричати, кликати, голосно заперечувати») — спеціальна інформація про осіб чи продукцію, розповсюджена в будь-якій формі та в будь-який спосіб і призначена сформувати або підтримати обізнаність споживачів та їх інтерес щодо таких особи чи товару. 

Номер слайду 19

Реклама. Нетоварна реклама (реклама послуг). Пропагує які-небудь ідеї та цілі і аж ніяк не конкретний товар.  Соціальна реклама спрямована на зміну поведінкової моделі (боротьба зі СНІДом, наркотиками) і популяризацію соціальних проблем тощо. Комерційна реклама розповсюджується в будь-якій формі та в будь-який спосіб з метою прямого чи опосередкованого одержання прибутку.

Номер слайду 20

Негативний вплив реклами Суттєву роль у виникненні хвороб цивілізації відіграє комерційна реклама харчових продуктів, сигарет чи алкоголю, метою якої є привернути увагу покупців для того, щоб продати товар чи послугу та отримати прибуток. Пряма реклама стає все менш ефективною, тому рекламісти та маркетологи, шукаючи інноваційні методи просування товарів чи послуг, все більше приділяють увагу засобам впливу на підсвідомість. Подібно айсбергу, велика частина процесів, які відбуваються в нашій голові, залишається невидимою.

Номер слайду 21

Висновок. Швидка зміна способу життя, пов'язана з індустріалізацією, урбанізацією, сприяла виникненню «хвороб цивілізації». Приймаючи рішення, не завжди варто керуватися порадами, що надаються акторами рекламних роликів.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Правила профілактики хвороб цивілізаціїЗаймайтеся фізичними вправами щодня. Підтримуйте нормальний режим праці і відпочинку. Завантажуйте мозок інтелектуаль-ними заняттями. Збалансоване харчування. Не піддавайтеся негативним емоціям

Номер слайду 24

Підсумки. Завдяки медицині і технічному прогресу життя людей стало тривалішим, безпечнішим і комфортнішим. Мала рухова активність, неправильне харчування, надмірні емоційні перевантаження, шкідливі звички призводять до виникнення хвороб цивілізації. Суттєву роль у виникненні хвороб цивілізації відіграє комерційна реклама харчових продуктів,сигарет та алкоголю. Молодь –основна цільова група для реклами пива і тютюну. У рекламі на підлітків «тиснуть»наїхні потреби у спілкуванні, належності до групи, самостійності,у визнанні. Щоб запобігти таким хворобам, слід вести здоровий спосіб життя.

Номер слайду 25

Будьте здорові!

Номер слайду 26

Домашнє завдання: §25, стор.160-165. Одне на вибір, за бажанням:1. Скласти план розповіді "Коли стану мамою(татом), що я розкажу своїм дітям про вплив ЗМІ на здоров'я?".2. Підготувати проєкт "Безпечні засоби масової інформації"(виконати в зручному форматі)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
31 березня 2021
Переглядів
16499
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку